* Pressimatka: Storytold, Your Brand Up Studio, Visit Tallinn, Viking Line
Lore Bistroon sardelliannos |
Sain viime viikolla viettää 2 kaksi ihanaa päivää Tallinnassa , ensimmäistä kertaa 8 vuoteen. En oikein tiennyt mitä odottaa; tiesin että Tallinna on kehittynyt paljon sitten viime matkani sinne, mutta vierailu kaupungissa ylitti kaikki odotukseni, ja lumoavaan Tallinnaan on ehdottomasti päästävä uudelleen.
Ensimmäistä kertaa vierailin Tallinnassa 1990-luvun toisella puoliskolla, ja silloiset ravintolakokemukseni eivät kyllä olleet mieleenpainuvia. Sen jälkeen kävin useastikin Tallinnassa, mutta ravintolakokemukseni siellä silloin olivat lähinnä keskinkertaisia. Mutta eivät enään, Tallinnasta on kehittynyt kaupunki, jonka ravintolamaailma on tänään erinomaista kansainvälistä tasoa, ja kaupungin lukuisat ravintolat tarjoavat jokaiselle jotain.
Kävimme syömässä kolmessa eri ravintolassa, ja tässä postauksessa kerron myös Viking XPRS-laivan joulubuffetista.
***********************************************************************************************************
Viking XPRS-laivan joulubuffetti
Punaisten laivojen joulubuffetti on tarjolla laivoissa 15.11- 26.12 välisenä aikana, ja buffetin kaikki ruuat löytyvät tältä listalta. Laivojen joulupöytään on katettu sekä klassisia että uudenlaisia jouluherkkuja, ja valikoiman on koostanut Ruotsin kokkimaajoukkue.
Menomatkalla Tallinnaan laivan buffetravintolassa oli väljää, eikä siellä ollut jonoja. Paluumamatkalla buffetin valikoima oli hieman laajempi, ja ihmisiä oli sen verran että siellä sai kunnolla odottaa ennenkuin pääsi ottamaan buffetin herkkuja. Joulubuffet on aivan ihana , ja kun en syö lihaa nautin todellakin buffetin kalaruuista.
Osa buffetin herkullisesta juustopöydästä. Buffetista löytyy myös vegaanisia herkkuja.
Buffetin tarjoilulautaset ovat nykyään pienempiä , mutta niitä käydään täyttämässä useammin, mikä toisaalta lisää työn määrää mutta taas toisaalta vähentää hävikkiä. Myös ruokalautasten pienempi koko vähentää hävikkiä...
Buffetin kruunaa tuo ylemmän kuvan supersuloinen makeispiste, josta löytyy pipareita, suklaata, toffeita, lakritsaa , karamelleja ja muita herkkuja. Kertakaikkiaan herkullinen tämä punaisten laivojen joulubuffet.
***********************************************************************************************************
Saavuttuamme Tallinnaan ajelimme Port Noblessnerin jahtisatamaan, jossa meitä odotti lounas Lore Bistroossa. Lore Bistroo sijaitsee historiallisessa uudistetussa telakkarakennuksessa, ja on todella viihtyisän ja rennon näköinen ravintola. Loren omistajilla on ennestään ravintola Leib Tallinnan vanhassa kaupungissa.
Entä ruoka Lore Bistroossa? Aivan ihanaa; kaikki mitä maistoin oli hyvää. Postauksen ensimmäisessä kuvassa näkyy Loren sardelliannos kaprismarjoilla ja sitruunalla. Jaoimme kaikki lounaan annokset keskenämme, ja annosten jakaminen onkin se juttu tässä bistrossa. Ravintolan filosofian mukaan yhdessä syöminen lähentää ihmisiä, ja näin se on myös omasta mielestäni, sillä olen tottunut sellaiseen täällä omassa maailmankolkassani. Tässä kuvassa näkyy lempeän herkullinen kasviscurry, ja sen takana mustekalaa, jossa annokseen kuului myös paahdettua paprikaa, juustoinen kastike sekä rapeita kikherneitä.
Vasemmalla kampasimpukka-annos ja oikealla paahdettua purjoa lehtikaalin ja kaprislehtien kanssa. Oi oi miten hyviä annoksia :) Ja katsokaa noita tarjoilulautasia, niin kauniin sinisiä. Loren eklektisessä keittiössä löytyy mm. Välimeren keittiöön viittaavia annoksia sekä klassisia annoksia , joista ravintola on kehittänyt uusia versioita.
Ja sitten se pizza! Loren tryffelipizza sinihomejuustolla ja rukolalla. Ihan mielettömän hyvä pizza: ohut rapea kuori ja niin paljon makua täytteessä. Voisin matkustaa tuonne ihan pelkästään tuon pizzan vuoksi. Taivaallisen hyvää! Ruokajuomina meillä oli viinejä sekä olutta, joista yksi taisi olla vielä palkinnon voittanutta olutta.
Loren pääkokki Tauno Tamm.
Jälkiruokana oli pannakottaa passionhedelmällä ja vohvelimuruilla.
Loren palveluhenkisyys pitää myös mainita, sillä se on todellakin ystävällistä, joka saa asiakkaan viihtymään ravintolassa:)
Lore Bistroo, Peetri 12 Tallinna Puh: + 372 5118613
***********************************************************************************************************
Illallisen söimme Vanhassa Kaupungissa sijaitsevassa Restoran Spotissa. Spot näyttää pieneltä sisään astuessa, mutta baaritilan takana löytyy kuvassa näkyvä tila ja sen jälkeen vielä toinen sali , jossa sijaitsee pidempi pöytä jossa me istuimme. Spotin keittiöstä löytyy eurooppalaisia sekä virolaisia makuja.
Meillä oli valittavana pääruoka sekä jälkiruoka Spotin ruokalistasta. Pöytään tuotu tumma , hieman makeahko leipä oli herkullista.
Minun pääruokavalintani oli kuha-annos. Spotin ruokalista on aika liha&riistapainotteinen, ja kuhan lisäksi ruokalistalta löytyi yksi vegaaniannos. Kuha-annos oli todella kaunis: kuhan alla oli pinaattirisottoa, ja annoksessa oli myös sitruunakaviaaria, fenkoli-sokerihernesalaattia , limevaahtoa sekä kalmari crisp , jonka ehdin syödä ennen kuvan ottoa.... Ehdin vilkaista kanssasyöjien annoksia, jotka myös olivat upean näköisiä.
Jälkiruuaksi valitsin marjaisen sorbettitrion, joka oli todella raikkaan ja herkullisen makuinen. Mielestäni nappivalinta:) Spotia voi suositella illallisravintolaksi, ja hinta-laatusuhde ravintolassa on myös erinomainen. Ruokajuomina meillä oli valko-ja punaviiniä.
Palvelu oli meidän siellä ollessa ehkä hieman vaisua, mutta voi olla että edellisen ravintolan energisen palvelun jälkeen se tuntui sellaiselta. Restoran Spotin ulkopuolella on koira-ystävällinen terassi silloin kun säät sitä suosivat.
***********************************************************************************************************
Paras oli säästetty viimeiseksi.... Maidel Organic (ravintolan sivut toistaiseksi vain vironkielellä) Tallinnan Vanhassa Kaupungissa avattiin vasta lokakuussa, ja ravintola oli lounaaksi avattu ihan meidän ryhmäämme varten. Maidel on Viron ensimmäinen luomuravintola, ja ravintola hankkii ruokiensa ainekset pieniltä lähituottajilta.
Maidel on todella kaunis ravintola, ja ravintola on nimetty kauniin vanhan rakennuksen alkuperäisten omistajien, aatelisen Maidelin suvun mukaan. Maidel pyrkii olemaan Virossa ensimmäinen ravintola jonka Viron elintarvike-ja turvallisuusvirasto on tunnustanut "luomuravintolaksi".
Ensimmäisenä pöytään tuli siemenkeksejä sekä mustalla valkosipulilla maustettua hummustahnaa.
Valkosipulipiirakka ja pikkelöityjä kantarelleja. Tuo piirakka oli mielettömän hyvää. Kuten aiemmin Lore Bistroossa, myös Maidelissa jaoimme annokset, ja saimme maistaa mahdollisimman monta ruokalajia ravintolan ruokalistasta.
Ravintolapäällikkö Tomas Toots piti meidät hyvin informoituna koko ateriakokemuksen ajan. Tomasilla on pitkä kokemus ravintola-alalla sekä viinien maahantuonnissa, ja hän kertoi että ravintolan juomalistalta löytyy orgaanisia, biodynaamisia sekä luonnollisia viinejä.
Vaikka liha-annoksia oli enemmän, niin niissä oli myös kasviksia tällaiselle ei-lihansyöjälle. Ankanrinnan kanssa oli herkullista raparperipiirakkaa.
Miten kaunis annos! Tartaria punajuurella ja mustalla riisillä, sekä persiljamajoneesia.
Kaikki annokset olivat silmiä hivelevän upeita. Tästä sisäfilee-annoksesta löytyi ei-lihansyöjälle sieniä, kukkakaalia paahdettuja kasviksia sekä perunakreemiä. Tässä ravintolassa osataan käsitellä vihanneksia: kaikki maistuivat niin hyvältä:)
Märjamaa tilan lammasfileetä, perunakakkua, kasviksia ja punaviinikastiketta.
Maidelin kuha-annos. Perunasosetta , fenkolia, rakuunavaahtoa ja bearnaisekastiketta. Täydellinen annos!
Maidelin pääkokki Andrus Margus on työskennellyt usean vuoden ajan pääkokkina eri ravintoloissa sekä Suomessa että Norjassa, ja on nyt onnellinen työskennellessään kotimaassaan.
Maidelin jälkiruuista löytyi upeita makuja. Tässä paahdettua päärynää ja hapankermakreemiä.
Maidelin luumujälkiruoka vuohenjuustolla ja karhunmarjoilla. Ihanaa! Ja pidin paljon noista kauniista jälkiruokakulhoista.
Maidelin suklaajälkiruoka, jossa myös avokaadovaahtoa.
Kokemus Maidel ravintolassa oli sellainen että tuonne haluaa tulla toisenkin kerran. Maidelissa hinta-laatusuhde on kohdallaan: esim. jälkiruuat ovat 6-8 euroa. Maidelin ruokalistassa on aina mainittu luomuainesten osuus prosenteissa, ja useista annoksista saa myös vegaanisen version.
Minä olen täysin ihastunut Tallinnaan. Tuntuu, että siellä on aina uusia paikkoja, joita en vielä ole nähnyt ja paljon uusia ravintoloita, joissa pitäisi vielä käydä.
VastaaPoistaTallinna on ihana ja herkullinenkin paikka :)
Kaunista viikonloppua sinulle Jael <3
Outi>oli ihanaa käydä Tallinnassa niin monen vuoden jälkeen ,ja nähdä miten kaupunki on kehittynyt ihan valtavasti:) Ja ruokapuoli on ihan huikea siellä:=)
PoistaOikein ihanaa viikonloppua sinulle Outi:)
Me tykättiin myös viikolla Lore Bistroosta. Se purjo oli todella hyvää!
VastaaPoistaMerituuli: Lore olikin tosi kiva ruokapaikka, sekä ympäristön, itse ravintolan ja ruuan suhteen:) Ja joo, purjo oli hyvää, mutta oikeastaan kaikki mitä maistoin tuolla oli niin namia, ja etenkin se pizza....
PoistaTäällä yksi Tallinnafani kommentoi. Viking XPRS - laivan joulubuffetista olen kuullut paljon kehuja. Itse en ole päässyt laivan joulubuffetia kokemaan, mutta Viking XPRS:n herkullisista kalaruuista olen nauttinut muilla reissuilla.
VastaaPoistaJa Lore Bistroon... Siellä minäkin olen käynyt. Viehättävän rouheinen paikka. Ja nuo ruuat! Itse olen maistellut kampasimpukoita siellä ja Loren mustekalaa, johon kerrassaan ihastuin. Tuo tryffelipizza sinihomejuustolla ja rucolalla, sitä en ole maistanut, mutta voisin matkustaa Tallinnaan ja Loreen tuota maistelemaan. Kuulostaa niin herkulliselta. Ja Loren palvelu on ensiluokkaista.
Restoran Spot on minulle vieras ravintola. Tuo kuha-annos näyttää houkuttelevalta. Ja kun hinta-laatusuhde on erinomainen, niin mielenkiintoinen ravintola.
Ravintola Maidel'issa en ole käynyt, mutta lukenut siitä blogeista. Viron ensimmäinen luomuravintola - kuulostaa houkuttelevalta. Ja nuo annokset näyttävät kuin taideteoksilta. Kauniisti katettuja annoksia. Ja tuo kuha-annos Maidelissakin minua houkuttaa. Kuha on minulle suurta herkkua. Ja nuo suloiset jälkiruokakulhot herkkuineen. Ihania annoksia.
Kiitos Jael herkullisesta postauksesta. Ja mukavaa viikonloppua Tel Aviviin.
Tuula>Olin ihan unohtanut olevani Tallinna-fani, olen käynyt siellä varmaan 20 kertaa mutta nyt hurahdin kunnolla;) Vikingin joulubuffa on tosiaankin herkullinen, ja siellä on niin paljon eri vaihtoehtojakin:)
PoistaLore Bistroo on tosiaankin mukava ravintola, sekä sijainniltaan, ulkonäöltään ja ne ruuat ovat aivan ihania:) Mustekala olikin tosi hyvää, mutta pizza taisi olla suosikkini tuolla. Loren palvelu on tosiaankin ensiluokkaista.
Spotkin oli kiva, ja voin kuvitella että siellä Vene-kadulla on kiva istua aurinkoisena päivänä ja nauttia ravintolan antimista. Spot ja Maidel ovat muuten vierekkäisissä taloissa:)
Maidelin annokset olivat huippuhienoja, ja henkilökunta siellä niin innoissaan uudesta ravintolastaan, joten sille voi toivottaaa paljon onnea ja menestystä. Kuha on tosiaankin hyvää; söin sitä sekä Spotissa että Maidelissa, ja Maidel taisi vetää hieman pidemmän korren vaikka molemmat kuha-annokset olivat todella hyviä:) Jälkiruuat Maidelissa olivat aivan ihania:)
Kiitos Tuula, ja oikein ´hyvää joulukuun alkua sinulle:)
Allt ser så gott och vällagat ut! Jag har varit en gång till Tallinn och det var många, många år sedan. Skulle gärna fara på nytt!
VastaaPoistaKatarina: Tallinn har utvecklat sig till en jätte fin stad med bra restauranger och mycket mer. Det här var för mig första gånger sedan min visit i Tallinn för 8 år sedan. Rekommenderar !
PoistaMeillä oli NIIN ihana Tallinnan reissu ♥ Ja mikä parasta sinäkin olit mukana. Tallinna näytti varmasti sinusta hyvin erilaiselta koska edellisestä vierailustasi oli jo kymmenen vuotta. Tallinan kehittyy hurjaa vauhtia ja sinne nousee upeita paikkoja kun uusia alueita muutetaan toisiin käyttötarkoituksiin.
VastaaPoistaVaikea valita mikä meidän ruokapaikoista olisi ollut paras. Ehkä Maidel tai ehkä Lore Bistroo...
Mukavaa viikonloppua ja rapsuja Bambille ♥
PS. Bambi on varmasti superonnellinen kun "mamma tuli taas kotiin".
Marjo>Tosi ihana reissu olikin ja ihanaa että sinäkin olit mukana, en ensin tiennyt tuleeko ketään tuttuja mukaan, mutta olihan siellä:) Tallinna tosiaankin näytti menneen niin paljon eteenpäin sitten viime vierailuni siellä, paljon uutta rakennettu ja niin hienosti:) Totta, kaikki ruokapaikat olivat upeita; Maidelin annokset ehkä kaikkein fiineimpiä, mutta kaikissa oli hyvä ruoka:)
PoistaKiitos Marjo, ja oikein hyvää joulukuun alkua sinulle ja Minnielle:)
Bambi oikein tanssi riemusta kun tulin kotiin:)
Olen pitkästä aikaa menossa Tallinnaan, joten tämä postauksesi tuli juuri sopivaan ajankohtaan. Tuonne Maideliin tekee nyt kovasti mieli. Suurkiitokset vinkistä :)
VastaaPoistaJa oikein ihanaa sunnuntaita sinulle <3
Birgitta: Mahtavaa, ja oikein hyvää Tallinnan reissua sinulle:) Maidel oli tosiaankin upea ravintola, ja ruoka siellä niin hyvää:)
PoistaOIkein hyvää joulukuun alkua Birgitta:)
Thank you for the recipe!
VastaaPoistaNiin herkullisia kuvia ja taas niin mainioita ravintolavinkkejä Tallinnaan - joka muuten taitaa voittaa Helsingin ravintolamaailman parin lautasen mitalla : )
VastaaPoistaHeli:Kiitos ihanainen:) Oli kyllä ihania ravintoloita tuolla, ja kuulin tosiaankin monelta että Tallinna on kiirinyt ohi Helsingin mitä tulee ravintoloihin .....
Poista