Sivut

tiistai 31. maaliskuuta 2009

Oliivi-persiljatahna

Oliivitahna Minulla on tapana mennä marketteihin ja  kopioida siellä olevien mielenkiintoisten elintarvikkeiden ainekset päähäni,joita sitten yritän kotona jotenkuten toteuttaa. Kopioiminen tapahtuu päässäni tietysti, en suinkaan seiso siellä paperi ja kynä kädessä kopioimassa……en siis kehtaa….

Olio

Eilen kävin taas ikkunaostoksilla yhdessä tyylikkäimmässä kaupassa Tel Avivissa: kaupassa, joka on kokonaan pyhitetty oliiveille ja oliivin ympärille pyöriville tuotteille. Kauppa on aivan uskomattoman tyylikäs, ja kaikki tuotteet on pakattu todella tyylikkäästi.Oliivista on tehty gourmeetuote ja hinnat sen mukaisia.Jopa kaupan internet-sivusto on tyylikäs ja kaunis (englanniksi)  Paitsi ostaa, kaupassa voi myös maistella öljyjä sekä tahnoja.

Näin siellä vihreän oliivitapenadin kauniissa purkissa,ja tiesin heti, että minun oli kopioitava se kotona, sen verran tyyris se purkki oli, ettei sitä sieltä viitsinyt hankkia.Muistin suurinpiirtein ainekset, mutta lisäsin vielä kuivattua oreganoa ,joka antoi kivan lisämaun.

Persilja-oliivitahna

  • purkki vihreitä kivettömiä oliiveja
  • nippu persiljaa
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • mustapippuria
  • 1 tl sitruunamehua
  • ½ tl kuivattua oreganoa

Sekoita kaikki ainekset hieman karkeaksi tahnaksi. Käytä voileivän päällä levitteenä tai vaikka pastan kanssa.Tahna on tosi hyvää!

sunnuntai 29. maaliskuuta 2009

Karpaloinen kvinoasalaatti

Kvinoa salaatti

Olen ennenkin maininnut pitäväni kovasti kvinoasta,jota käytänkin usein.Nyt viikonloppuna olin vierailulla, ja söin herkullista kvinoasalaattia,joka oli tehty mustasta kvinoasta. Kvinoaahan on monenvärisenä,mutta vaalea kvinoa on tavallisin.Mus2 kvinoaata on rakenteeltaan rapeampi, ja sopii loistavasti salaatteihin . Tämä salaatti on hyvä lisäkkeenä. Valmistin tämän mustasta kvinoasta, mutta tämän voi myös valmistaa vaaleasta kvinoasta, tosin rakenne ei ole ihan yhtä rapea.

Karpaloinen kvinoasalaatti

  • 3 dl kvinoaa
  • 4 ½ dl vettä
  • 1 dl kuivattuja karpaloita
  • suolaa, mustapippuria maun mukaan
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl balsamicoetikkaa
  • 1 tl ruskeaa tai ruokosokeria
  • 1 hienoksi silputtu punasipuli

Keitä kvinoaa vedessä ensin korkeammalla lämmöllä,kunnes se alkaa kiehumaan.Käännä pienelle lämmölle, peitä kattila kannella ja keitä noin 15 minuuttia. Laita astiaan,lisää silputtu sipuli, karpalot, suola, pippuri, öly, balsamietikka, sokeri ja sekoita hyvin.Anna salaatin tasoittua jonkun aikaa  huoneenlämmössä.

Yrtit Huomasin tänään myös että pieni yrttitarhani oli kasvanut kivasti, basilikaa lukuunottamatta,joka oli aika nuutuneen näköinen. Mutta muut kasvavat kivasti.Minusta on ihanaa seurata niiden kasvua!

keskiviikko 25. maaliskuuta 2009

Kookos-mansikka-banaani-appelsiinismoothie

Löysin joku aika sitten lähimarketista pakastettuja ,nuoria kookospähkinöitä.Nämä oli valmiiksi puhdistettu ja kansikin oli vayoung coconutlmiiksi leikattu. Nuoressa kookospähkinässä on paljon kookosvettä ja kookoslihakerros on ohut ja pehmeä,vähän hyytelömäistä vielä siinä vaiheessa. Ostin niitä aina siellä käydessäni ja viime viikolla ostin 2 viimeistä. Pyysin markettia tilaamaan niitä lisää, toivottavasti he tekevät sen. Helsingissä kesällä näin Vii Voanissa nuoria kookospähkinöitä, sekä pakastettuna että tuoreena.

Laitoin tehosekoittimeen kookosveden, kookoslihan, pari pakastettua banaanipalasta, kourallisen pakastettuja mansikoita, kokonaisen kuoritun appelsiinin ja hieman sokeritonta omenamehutiivistettä.Oli todella hyvää, koostumus oli tosi pirtelömäinen.Toivottavasti sinne kauppaan todellakin vielä tulee niitä nuoria kookospähkinöitä!! Kuivia ruskeita kookospähkinöitä löytyy helposti, mutta näitä nuoria kookospähkinöitä on aina vaikeampi löytää.

coco1

Tässä halkaistu nuori kuorittu kookospähkinä. Vanhat kookospähkinät ovat ruskeita ja “karvaisia” ja kookosliha kovettunutta, ja kookoslihakerros on paksua, kun taas nuorissa kookospähkinöissä on paljon nestettä, ja vähän pehmeää kookoslihaa,jota voi ihan syödä lusikalla.

Edit:käväisin uudestaan marketissa ja he sanoivat,että eivät enään tilaa näitä nuoria pakastettuja kookospähkinöitä :-( Ihmiset kuulemma avaavat pakkaukset ja sen sellaista....

lauantai 21. maaliskuuta 2009

Elävän keittiön mansikkaleivokset

Elävän keittiön jälkiruokia tulee aina välillä tehtyä, sillä ne ovat tosi herkullisia.Nyt kun täällä vielä on mansikka-aika, ja tuoreita mansikoita on saatavilla, teki mieli tehdä mansikkaleivoksia. Halusin samalla kokeilla yksittäisiä silikonisia muffinivuokiani,joita en ollut vielä käyttänyt. Käytin näihin tuoreita mansikoita, mutta pakastemansikat käyvät tähän myös hyvin.

Mansikkatäyte

  • 2 dl cashewpähkinöitä
  • 4 rkl agavesiirappia
  • 4 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
  • 6-7 mansikkaa
  • 2 rkl kookosmaitoa
  • pari tippaa vaniljauutetta
  • (1 tl jauhettua lesitiiniä)

Pohja

  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 1 dl saksanpähkinöitä
  • 1 dl kultaisia rusinoita
  • pari tippaa vaniljauutetta
  • hyppysellinen suolaa

Liota ensin cashewpähkinöitä vähintään tunnin. Laita ne monitoimikoneeseen,jauha pari kierrosta ja lisää agavesiirappi.Itse käytän Magic Bullet –laitetta, jolla saa kerrallaan pieniä määriä todella hyvin hienonnettua. Lisää mansikat ,vaniljauute sekä kookosmaito ja jauha, kunnes seos on aivan sileää.Lisää sulatettu kylmäpuristettu kookosöljy, ja lesitiini,jos käytät sitä, ja jauha lisää,kunnes kaikki on sekoittunut hyvin. Lesitiini vaikuttaa seoksen rakenteeseen.

Valmista pohja: jauha ensin kookoshiutaleet hienommiksi.Lisää sakasanpähkinät, rusinat, vaniljauute sekä suola, ja jauha, kunnes seos on taikinamaista. Laita taikinaa muffinivuokien puoliväliin asti, taputtele se vuokien reunoille kuten kuvassa.

Laita vuuat uuniin alatasolle 100 C asteeseen;jätä uuniluukku hieman raolleen ja paista noin 20 minuuttia.Tarkista ,ettei taikina pala. Anna jäähtyä ja täytä vuuat täytteellä.

Laita vuuat pakastimeen. Ota esille noin 15 minuuttia ennen tarjoilua ja irrota ne vuuista. Laita mansikanpalasia leivosten päälle.

Edit. Elävän ruuan keittiösä maksimilämpötila on 46 C. Uunin korvaa kuivuri.Minulla ei ole kuivuria, joten käytän uunia alhaisella lämpötilalla, ja jätän uuniluukun raolleen.

Hummus

Hummus Hummus-eli kikhernetahna on varmaankin monelle tuttu tahna, ja monet ovat varmaankin sitä tehneet kotikeittiössään;sen verran helppoa sen valmistus on. Täällä Israelissa hummus on ylen suosittua.Monensorttista hummusta löytyy täältä marketeista, ihan perushummuksesta kaikenlaisiin erikoishummuksiin. Mutta hummusta on todellakin helppo tehdä itse, joskin sen valmistamiseen menee jonkun verran aikaa ,liottamisineen ja niin edelleen.Mutta kotona tehty hummus onkin todella hyvää, ja siinä ei ole lisäaineita ,kuten kaupan hummuksissa.

Hummuksen voi tietysti valmistaa valmiiksi keitetyistä, purkitetuista kikherneistä, mutta vielä parempi siitä tulee, kun kikherneet keittää itse. Kikherneiden laatu myös vaikuttaa lopputulokseen: pienet kikherneet sopivat hummukseen paremmin kuin suuret.

Eli näin se tehdään :

  1. Liota kikherneitä runsaassa vesimäärässä yön yli.Käytin noin 500 gr kikherneitä.

Hummus kattilassa2. Huuhtele kikherneet ja laita isoon kattilaan. Lisää vettä niin että herneet peittyvät hyvin veden alle.Lisää noin 1 tl leivinsoodaa.Monet lisäävät soodan liotusvaiheessa,mutta minä lisäsin sen keitinvaiheessa. Keitä ensin suurella lämmöllä, ja kuori pois muodostunut vaahto. Laita pienelle lämmölle ,kannella peitettynä,ja keitä hummusta 11/4 –1 ½ tuntia(minulla kesti tunti ja vartti) kunnes kikherneet ovat aivan pehmeitä. Siivilöi keitetyt kikherneet ja säilytä osa keitinvedestä.

Survottu hummus3. Tässä vaiheessa otin kuumista ,keitetyistä kikherneistä erikseen pari desiä , lisäsin yhden murskatun valkosipulin kynnen, suolaa, ruokalusikallisen oliiviöljyä sekä pari tippaa sitruunanmehua ja survoin sitä survimella. Jätin sen karkeaksi.Tämä on näin todella hyvää!Hummus keitetty

4.Loput kikherneet olivat tässä vaiheessa todella kuumia sekä pehmeitä.Annoin niiden jäähtyä jonkin verran ja yritin poistaa niistä mahdollisimman paljon kuoria. Tälla tavalla hummuksesta tulee sileämpi.Hummus koneessa

5.Laitoin monitoimikoneeseen 5 dl keitettyjä kikherneitä,2 valkosipulinkynttä,1 sitruunan mehun, 1 rkl oliiviöljyä, 1½ tl suolaa, ½ tl juustokuminaa (jeeraa) ,1 dl tahinia eli seesamitahnaa sekä 1 dl keitinvettä.Annoin koneen käydä kunnes seos oli aivan sileää, ja lisäsin vielä ½ dl keitinvettä ja sekoitin lisää. Laita seos astiaan ja jääkaappiin. Tarjoille asettaessa lisäsin hieman oliiviöljyä ja ripottelin päälle paprikajauhetta.

Tässä vielä hauska video hummuksen valmistuksesta….

tiistai 17. maaliskuuta 2009

Auringonkukkahalvanamuset

Nämä auringonkukkahalvanamuset ovat helppotekoisia sekä terveellisiä ja joskus teen näitä.Reseptin olen joskus nähnyt täkäläisen terveellisestä ruokaliosta kirjoittavan  kokin kirjassa.

Auringonkukkahalvanamuset

  • 1½ dl auringonkukansiemeniä
  • 2 1/4 dl vehnänalkioita
  • 2½ runsasta rkl tahinitahnaa
  • 3 tl hunajaa tai vaahterasiirappia tai agavesiirappia
  • vaniljauutetta
  • hyppysellinen suolaa
  • kookoshiutaleita, kaakao-tai carobjauhetta

Jauha auringonkukansiemenet aivan hienoksi.Sekoita ne vehnänalkioiden, tahinitahnan, makeutusaineen, vaniljan ja suolan kanssa ja muodosta massasta pieniä pallosia.Kieritä palloset kookoksessa tai kaakao/carobjauheessa.Säilytä jääkaapissa.

maanantai 16. maaliskuuta 2009

Pikantteja mustekalan lonkeroita


Ostin pussillisen pakastettuja pieniä mustekalan lonkeroita (pussissa lukee squid tentacles) ja paistoin ne chilipippurin, valkosipulin ja persiljan kanssa. Vuosia sitten Barcelonassa eksyin kerran ihan tavalliseen simppeliin lounasravintolaan. Ruokalistaa ei oikein ollut, ja espanjankieleni oli silloin vielä suhteellisen alkeellista. Näin kun lautasia kannettiin pöytiin ja sitten vain sanoin tarjoilijalle,että haluan mitä nuo toisetkin tilasi. Ja eteeni ilmestyi taivaallisen herkullinen valkosipulinen mustekala-annos.Juuri näitä lonkeroita siis. Olen joitakin  kertoja yrittänyt toistaa kotona sitä annosta, mutta se ei aina ole ihan onnistunut. Mutta näistä pakastetuistakin lonkeroista tulee ihan hyviä,jos ensin varmistaa,että ne ovat kunnolla kuivuneet. Panin lonkerot jääkaappiin sulamaan , siivilässä, yön yli ja sen jälkeen kuivasin niitä talouspaperilla niin hyvin kuin pystyin. Ja annoin vielä jonkun aikaa olla siivilässä.
Tarkoitus oli käyttää tähän punaista chiliä, niinkuin Gambas al Pil Pil-annoksessa (katkarapuja chilin ja valkosipulin kanssa) mutta kotoa löytyi vain vihreitä chilipippureita. Leikkasin chilipippurista renkaita ja siivutin 2 valkosipulin kynnestä ohuita siivuja, ja yhden valkosipulikynnen murskasin.Paistoin chiliä ja valkosipulia oliiviöljyssä pannussa, kunnes valkosipulit alkoivat saada vähän väriä. Kaadoin seoksen lautaselle, lisäsin pannulle hieman öljyä, ja paistoin siinä lonkeroita.Lisäsin chili-valkosipuseoksen ja hieman hienonnettua persiljaa ja paistoin vielä jonkun aikaa.Tuoksu oli herkullinen! Ja niin oli makukin; valkosipulin, chilin ja persiljan liitto on aina loistava.

perjantai 13. maaliskuuta 2009

Herkullinen bataatti-quinoasalaatti

salaatti 2
Tein quinoasalaattia suositun Tel-Avivilaisen kahvilaravintolan(Orna&Ella) reseptiä mukaellen. Vaikka muutin sitä aika lailla alkuperäisen reseptin ainesten puutteesta johtuen, tuli siitä hurjan hyvää ja varmasti teen uudelleenkin.
Quinoa-bataattisalaatti

  • 4 dl quinoaa


  • 6 dl vettä quinoan keittämiseen


  • 2 keskikokoista bataattia


  • 2 valkosipulinkynttä


  • 2 kevätsipulia


  • 1 rkl raastettua sitruunankuorta


  • 2 rkl sitruunamehua


  • 5 rkl oliivi-tai rypsiöljyä


  • 5 rkl tuoretta silputtua minttua


  • 3 rkl tuoretta silputtua oreganoa


  • 3 rkl tuoretta silputtua salviaa


  • suolaa ja mustapippurua maun mukaan


  • (fetajuuston tapaista juustoa)

Tätä salaattia voi syödä sekä lämpimänä että kylmänä. Jos syöt sen lämpimänä, silppua ensin yrtit, paloittele kevätsipuli pieniksi paloiksi , leikkaa valkosipulit veitsellä ohuiksi paloiksi.Raasta sitruunankuori.
Keitä quinoa vedessä hiljaisella lämmöllä kannen alla, kunnes se on aivan kuivaa.Jos siinä on vielä nestettä, voit vielä antaa sen kuivahtaa ilman kantta sekoitellen,kunnes kosteus on haihtunut pois. Laita quinoa syvään astiaan. Kuori ja paloittele bataatit pieniksi kuutioiksi.Aseta kuutiot öljyllä voidellun talouspaperin päälle, ripottele päälle  pari ruokalusikallista öljyä, ja kypsennä  uunissa 200C asteessa noin 20-25 minuuttia,kunnes ne ovat pehmeitä ja hieman ruskistuneita. Paista  viipaloidut valkosipulin palat sekä silputtu salvia ja oregano parissa ruokalusikallisessa öljyä pannulla,kunnes valkosipulin palaset alkavat saada vähän väriä.Katso,etteivät ne pala.Sekoita minttu, sitruunankuoriraaste, suolaa, pippuria, ruokalusikallinen öljyä, sekä sitruunamehu quinoan joukkoon.Sekoita varovasti joukkoon bataatin  palaset sekä valkosipulinpalaset ja yrtit öljyineen. Tähän voi vielä lisätä mukaan festajuuston palasia.
Alkuperäisessa reseptissä käytettiin quinoaa sekä basmati-ja villiriisin sekoitusta.Sitruunankuoren korvasi kuivattu lime.  Kevätsipuleista käytettiin vain vihreät varret.Salaattiin lisättiin fetajuustoa, jota en itse tässä käyttänyt.Pidin tästä omasta versiostani kovasti ja teen varmaan uudelleen.
Salaatti 1

torstai 12. maaliskuuta 2009

Oreganolla maustettuja kalapullia ja kastiketta

Viime ruokahaasteen voittajat Siskot Kokkaa-blogin Nelle siskoineen järjestivätkin tosi salaperäisen haasteen maaliskuun ruokahaasteeksi. Voivottelin sitten Nellen postauksessa sitä,etten voisi osallistua haasteeseen, koska kalat täällä ovat erilaisia kuin Suomessa ja supermarketeissakaan ei itse punnita vihanneksia tai hedelmiä, vaan kassaneiti punnitsee ne kassalla. Sainkin hyväksynnän käyttää täkäläistä vaaleaa kalaa ja mennä torilla vihanneslaatikolle numero 42. Kalatuntemukseni täkäläisistä kaloista ei ole parhain mahdollinen ja tarkistin kalakaupasta,mikä mahtaisi olla vaalea Vä limeren kala ja päädyin sitten tällaiseen kalaan eli kalaan nimeltä Grey Mullet,jolle sitten ahkeran etsinnän tuloksena löysin suomenkielisen nimen,eli Juovakeltti.Oletteko kuulleet sellaisesta fisusta?

Ja fisullehan piti etsiä myös kaveri, eli torilla menin ja laskiskelin laatikoita ja laskennan perusteella päädyin yrttikojuun. Enpä nyt tiedä , käyvätkö yrtit ruokahaasteeseen, kun piti käyttää vihanneksia tai hedelmiä, mutta oreganoa nyt sitten käytin tässä. Lähistöllä olevassa jättimarketissa on erikseen erinomainen kalakauppa,jossa sanon minkä kalan haluan, he punnitsevat sen, sitten selitän mitä haluan heidän tekevän kalalle(eli täysi fileerorointi, nahat pois), kalamestari antaa minulle tyhjän pussin ,jossa hinta ja paino, ja pyytää palaamaan 15 minuutin jälkeen.Sillävälin kiertelin marketissa, ja varttitunnin jälkeen oli kala jo päätynyt fileeksi tarjottimelle ja pakattu.Kaikki käsittely kuuluu kalan hintaan,siitä ei oteta mitään ekstraa. Siellä oli ostaessani kalaa 5 ihmistä käsittelemässä kaloja!

Tullessani kotiin huomasin fileiden olevan päältä vaaleita, mutta vaalean lihan läpi näkyi hieman punaisempi kerros. Tässä kuvassa kala näyttää punaisemmalta kuin se itse asiassa oli silmin nähtynä.Kalasta tein kalapullia ,joita tarjoilin tzatzikityyppisen jugurttikastikkeen kanssa.

Oreganolla maustettuja kalapullia ja kastiketta

  • noin 550 gr vaaleaa kalafilettä
  • 1 rkl vehnäjauhoa
  • 2 rkl hienonnettua tuoretta oreganoa
  • pieni pala punaista paprikaa
  • kevätsipulin varsi
  • 2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
  • suolaa, mustapippuria
  • 1 rkl öljyä +öljyä paistamiseen

Kastike

  • 2 dl luonnonjugurttia
  • 1 rkl hienonnettua oreganoa
  • ½ rkl hienonnettua sitruunankuorta
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 pieni kurkku raastettuna
  • suolaa ja pippuria

Laita monitoimikoneeseen kalafilee,jauho, ja öljy,hienonna pari kierrosta, lisää pinjansiemenet, oregano, paprika, sipuli, suola sekä pippuri, ja hienonna vielä pari kierrosta.Massaan voi hyvin myös lisätä 1 kananmunan, itse en sitä laittanut.Laita kalapullamassa jääkaappiin tunniksi ja valmista sillävälin kastike. Valuta jugurttia talouspaperilla vuoratussa siivilässä tunnin pari,kunnes jugurtti on paksuhkoa.Lisää kurkkuraaste, sitruunankuoriraaste, silputtu oregano, sitruunamehu, suola ja pippuri ja sekoita hyvin.

Muodosta öljytyin käsin kalamassasta pieniä pulliä (10 kpl) tasaa niitä , ja paista pannulla ,kunnes ne ovat ruskistuneet molemmilta puolilta.Tarjoile kalapihvit kastikeen kanssa.

tiistai 10. maaliskuuta 2009

Appelsiiniset unikonsiemenmuffinit

Tänään täällä vietetään Purimjuhlaa, josta enemmän toisessa blimagesogissani. Purimina on tapana tarjota kolmion muotoisia leivonnaisia,jotka ennen olivat etupäässä unikonsiemenillä täytettyjä. Nykyään näitä kuitenkin saa vaikka minkälaisilla täytteillä.

Tapana on myös antaa leivonnaisia ja pieniä ruokalahjoja naapureille/ystäville. Halusin tehdä jotain,missä on unikonsiemeniä, mutta ei pikkuleipiä.Mikä onkaan helpompaa kuin muffinien valmistus….Muistin joskus syöneeni sitruuna-unikonsiemenmuffineita, ja rupesin googlaamaan reseptiä, samoin otin esille “Vegan Cupcakes take Over the World”-leivontakirjan,mutta jokaisessa reseptissä oli jotain,mitä ei keittiökaapeista löytynyt.Sitäpaitsi halusin tehdä appelsiinisen version. Allaoleva resepti on sitten sekoitus joitakin reseptejä, ja muffinit ovat myös terveellisiä, koska käytin niissä osittain täysjyväjauhoja sekä pellavansiemeniä.

Appelsiiniset unikonsiemenmuffinit(12 suurta muffinia)

  • ½ dl soija/manteli ym.maitoa (itse käytin cashewmaitoa, kun ei ollut muuta
  • 1 dl pellavansiemenrouhetta sekoitettuna 1½ dl vettä
  • 1 dl öljyä
  • 2 dl ruokosokeria
  • 2½ dl appelsiinimehua
  • 2 rkl appelsiinikuoriraastetta
  • 4½ dl vehnäjauhoa
  • 2 dl täysjyväjauhoa
  • ½ dl unikonsiemeniä
  • 1½ tl leivinsoodaa
  • 2 tl leivinjauhetta

Anna ensin pellavansiemenrouheen liota vedessä,kunnes siitä tulee “limamaista”.Ota siitä 1 dl taikinaa varten, lopun voi käyttää leivonnassa, liha/kasvispullissa jne.

Sekoita pellavansiemenlima, soija/pähkinämaito, öljy, appelsiinimehu,kuoriraaste ja sokeri tehosekoittimessa/monitoimikoneessa. Sekoita kuivat ainekset keskenään.Lisää nestemäinen seos kuivien ainesten joukkoon ja sekoita. Laita taikina muffinivuokiin. Paista 200 C asteessa uunin keskiosassa noin 30 minuuttia. Anna muffinien jäähtyä ennen kuin poistat ne muffinivuuista.

Kuorrutuksen valmistin taas cashewpähkinöistä , kylmäpuristetusta kookosöljystä, agavesiirapista, appelsiinimehusta ja kuoresta.

Muffinit olivat ihan hyviä.Ne nousivat hyvin ja eivät lainkaan lässähtäneet uunin jälkeen.Appelsiinin makua olisi saanut olla hieman enemmän.Unikonsiemenet tuntuivat tosi kivoilta taikinan seassa.

Edit.Koska nämä muffinit/cupcaket olivat niiin hyviä, teki mieli lisää(olinhan antanut ne pois..) ja niinpä tein samasta taikinasta kakun.Lisäsin vain hieman appelsiinimehun määrää, ja korvasin osan mehusta sitruunamehulla.Lisäsin hieman sokerin määrää. Paistoin kakkua silikonisessa English cake-vuossa 175 C asteen lämpötilassa, uunin alaosassa.45 minuutin kuluttua kakku oli päältä valmis, mutta sisältä vielä hieman kostea, joten annoin kakun paistua vielä 10 minuuttia.Peitin kakun pinnan hopeafoliolla, jotta pinta ei palaisi. Kakku oli tosi hyvää,ja unikonsiemenet antoivat kakulle tosi kivan rakenteen.Varmaankin käytän unikonsiemeniä tällä tavoin uudelleenkin.

lauantai 7. maaliskuuta 2009

Viilentävä smoothie

Tänään on ollut hurjan lämmintä;yli 30 astetta! Tiedän ,tiedän että monet Suomessa haluaisivat vaihtaa juuri nyt loskaisen kelin helteisiin,mutta yli 30 asteen yli menevä lämpötila on mielestäni epämukavaa. Tähän aikaan vuodesta ei pitäisi olla tällaisia lämpötiloja, eli tästäkin voidaan syyttää ilmaston muutosta. Onneksi kuitenkin ilma on kuivaa eikä kosteaa,niinkuin kesällä, mutta multa tämä ainakin vie puhdin pois. Varsinkin kun se tuli näin yhtäkkiä;vielä viime viikonloppuna istuin tässä tietokoneen ääressä 2 pitkää vaatekertaa päälläni ja oli kylmää,nyt olen hihattomassa topissa ja tuntuu liian lämpimältä.

Tällaisena päivänä ei oikein jaksa kokkailla, joten tein viilentävän smoothien. Tähän smoothieen tuli 1 omena, pari sellerinvartta, pieni pala inkivääriä, 1 appelsiini (ei mehuna, vaan paloina)½ sitruunan mehu,vettä,yksi pakastettu banaani paloina, ja pellavansiemenrouhetta. Ah, teki hyvää…..

perjantai 6. maaliskuuta 2009

Kalaisa ateria

Eilen tarjosin aterian rakkaille ystävilleni D:lle ja G:lle. Kolumbialaissyntyinen G oli aikoinaan opiskelutoverini ja hän ja miehensä D olivat myös vieraitani Helsingissä kesällä 9 vuotta sitten. Heidän vierailunsa ansiosta muuten opin tuntemaan kotikaupunkini entistäkin paremmin, sillä ahkerina kävelijöinä teimme kävelyretkiä sellaisiinkin paikkoihin,minne en muuten olisi mennyt.

D ja G ovat kummatkin kunnon karnivoreja, mutta minun luonani tarjotaan kalaa,josta he myös pitävät kovasti. Helsingissä noin 9 vuotta sitten he ihastuivat kunnolla suomalaiseen kalapöytään.

Ensin tarjosin heille perulaista kala-äyriäiskeittoa, joka onkin todella hyvää. D piti siitä niin paljon,ettei siitä jäänytkään mitään jäljelle.G:lle se oli vähän liian pikanttia;vaikka Kolumbiassa syödään paljon chilillä maustettuja ruokia, G ei ole koskaan kunnolla pitänyt chilisestä ruuasta.

Keiton jälkeen oli ylläolevaa salaattia, jossa on seuraavia aineksia: alimpaisena vihreää ja punaista tammenlehväsalaattia, sen päällä baby leafs-eli sekoitus erilaisia salaattilajeja, sitten kirsikkatomaattia, appelsiininlohkoja ja kylmäsavulohta.Päälle tuli vielä punasipulia, joka ei näy tässä kuvassa, koska muistin väärin D inhoavan raakaa sipulia. Väärinkäsityksen selvittyä nakkasin sipulipalat salaatin päälle.Salaatinkastikkeena oli vadelmavinaigrette, joka sopi tosi hyvin lohen, appelsiinien sekä salaattilajien seuraksi.

Tarjosin myös thaimaalaisia kalapullia,jotka olin muotoillut sydämen muotoisiksi silikonivuoan avulla.Innostuin näin tekemään nähtyäni Susadimin sydämenmuotoiset broileripihvit.Osan pullista tein ilman tuoretta korianteria, koska tiesin D:n inhoavan korianteria. Tosin D ihastui kovasti tekemääni salsaan, joka on täynnä korianteria! G oli ihan ihmeissään siitä että D söi jotain, missä oli aivan hurjasti korianteria! Sydämenmuotoisista kalapullista pidettiin niin paljon, että kaikki menivät .

Pääruokana oli lohta sekä esimerkiksi Pastanjauhajien blogista löytyviä lytättyjä pottuja.Tosin en onnistunut oikein omia pottujani lyttäämään kunnolla, joten viilsin niihin veitsellä viiltoja. Ostan harvoin pottuja ja kaupassa oli kolmenlaisia pussitettuja pottuja : valitsin uunia varten soveltuvat potut, jotka keitin aika kauan, mutta ne eivät kuitenkaan olleet vielä tarpeeksi pehmeitä. Nämä lytätyt potut ovat ihania, suosittelen. G halusi heti reseptin. Lohen olin laittanut savustuspussissa ,jonka ostin kesällä Suomessa.Hieroin lohen pintaan myös kesällä Helsingistä ostamaani Liquid Smoke-kastiketta. Tämä oli ensikokeiluni savustuspussin kanssa; lohesta tuli ihan hyvää ja savunmakua oli jonkun verran, ehkä juuri tuon Liquid Smoken ansiosta, mutta ei se kuitenkaan ihan oikealle savustetulle lohelle maistunut.Hyvää se oli kuitenkin, ja vieraani pitivät siitä myös.

Jälkiruoaksi tarjosin passionhedelmäjäätelöä. D ja G olivat aivan ihmeissään kuultuaan jäätelön olevan kaurasta ja kookosmaidosta tehtyä.Tästäkin he heti halusivat reseptin. Jäätelö olikin tosi hyvää;passionhedelmän ihana kirpeänmakea maku sopi loistavasti jäätelöön.

Vadelmavinaigrette

  • 0.75 dl pakastevadelmia
  • 1 tl Dijon-sinappia'
  • 1½ tl hunajaa
  • 1 dl öljyä
  • 3 rkl balsamietikkaa
  • ½ dl vettä
  • suolaa,mustapippuria

Laita kaikki kastikkeen ainekset tehosekoittimeen ja sekoita hyvin.

Salsaan laitoin tuoretta korianteria (paljon..) , tomaattia, punasipulia, tuoretta jalapenoa, sitruunamehua, suolaa, mustapippuria, hieman öljyä.

keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

Kaurakerma ja passionhedelmäjäätelö

Jäätelöresepteissäni olen maininnut kotitekoisen kaurakerman ja yhdessä kommentissa kysyttiinkin, jos voisin laittaa tänne miten sen valmistan. Tein sitä tänään ja samalla tein pienen satsin passionhedelmäjäätelöä. Tein monta kokeilua ,ennenkuin sain aikaiseksi kermaa muistuttavaa tuotetta. Katsoin mistä esim. Oatlyn ruokakerma koostuu, ja se koostuu mm. näistä aineista: kauraa, vettä, öljyä, suolaa, ksantaania.Näitä aineksia sitten minäkin käytän, tosin ksantaania lisään vain jos teen jäätelöä.Näin siis teen oman kaurakermani:

kaurakerma
  1. Liotin 1 dl kaurahiutaleita 2½ desissä vettä yli yön (pari tuntiakin riittää..)
  2. Laitoin kaurahiutaleet ja liotusveden tehosekoittimeen.Käytin tällaista pientä laitetta,joka jauhaa ja sekoittaa tosi hyvin.
  3. Seuraavaksi siivilöin kauraseoksen. Tuloksena oli nestemäinen seos.
  4. Lämmitin seosta hiljaisella lämmöllä kunnes seos sakeni.
  5. - 6. Laitoin seoksen takaisin tehosekoittimeen, lisäsin 1½ rkl rypsiöljyä , ripauksen suolaa ja sekoitin taas.Tulos oli kermamainen seos.Veden määrää voi lisätä /vähentää sen mukaan,haluaako paksun tai ohuen kerman.

Tämä “kerma” käy hyvin jäätelöihin, leivontaan ja ruuanlaittoon. Sekoitin tähän pieneen satsiin kermaa kookosmaitoa, passionhedelmää, ksantaania, pari rikl vaniljavanukasjauhetta, agavesiirappia ja makeutusainetta, koska tein sitä huomisille vierailleni; toinen vieraistani yrittää välttää sokeria.

sunnuntai 1. maaliskuuta 2009

Mansikkamuffinit

Olen aikaisemminkin maininnut ,että täälläpäin en ole löytänyt kaurakermaa, joten olen tehnyt itse jonkinlaista kaurakermaa. Yleensä olen sitä käyttänyt tekemiini jäätelöihin ja joskus leivontaan. Nyt piti pienestä pakastimesta löytyä lisätilaa, joten laitoin pakastamani mansikkakaurakerman sulamaan (mansikoita sekoitettuna kaurakerman kanssa) Oli kylmä ilma, joten jäätelön sijasta teinkin muffineita:

Mansikkamuffinit

  • 3 dl kaurakermaa
  • 1 dl (pakaste)mansikoita
  • 1½ dl soijamaitoa
  • 2½ dl ruokosokeria
  • 2,75 dl jauhoa
  • 2 tl leivinjauhoa
  • 1 tl leivinsoodaa
  • 2 rkl öljyä
  • mansikkahilloa

mufffinit valmistusSekoita kaikki ainekset hilloa lukuunottamatta. Oma kaurakermani on hieman kaupan kaurakermaa paksumpi, joten soijamaidon määrää voi varmaan pienentää,jos käyttää kaupan kaurakermaa. Laita taikinaa muffinivuokiin ja laita keskelle pieni lusikallinen hilloa, ja sitten vielä taikinaa päälle kanneksi- Paista 200 C asteessa uunin alatasossa noin 25 minuuttia.Kuten kuvasta huomaa, uunissa ne nousevat tosi hyvin, ja sitten vähän jämähtävät jäähtyessään.Anna muffinien kunnolla jähmettyä ennenkuin poistat ne vuuista.

Tein kuorrutuksen ,johon käytin 1 dl liotettuja cashewpähkinöitä, 3½ rkl kylmäpuristettua kookosöljyä,hieman mansikkamehutiivistettä, Wiltonin punaista elintarvikeväriä pikkuriikkisen, ja tomusokeria ,jonka määrää en laskenut. Kuorrutin muffinit kuorrutteella ennenkuin se oli tarpeeksi jähmettynyt,muuten olisi tullut parempi kuorrutus.