Hummus-eli kikhernetahna on varmaankin monelle tuttu tahna, ja monet ovat varmaankin sitä tehneet kotikeittiössään;sen verran helppoa sen valmistus on. Täällä Israelissa hummus on ylen suosittua.Monensorttista hummusta löytyy täältä marketeista, ihan perushummuksesta kaikenlaisiin erikoishummuksiin. Mutta hummusta on todellakin helppo tehdä itse, joskin sen valmistamiseen menee jonkun verran aikaa ,liottamisineen ja niin edelleen.Mutta kotona tehty hummus onkin todella hyvää, ja siinä ei ole lisäaineita ,kuten kaupan hummuksissa.
Hummuksen voi tietysti valmistaa valmiiksi keitetyistä, purkitetuista kikherneistä, mutta vielä parempi siitä tulee, kun kikherneet keittää itse. Kikherneiden laatu myös vaikuttaa lopputulokseen: pienet kikherneet sopivat hummukseen paremmin kuin suuret.
Eli näin se tehdään :
- Liota kikherneitä runsaassa vesimäärässä yön yli.Käytin noin 500 gr kikherneitä.
2. Huuhtele kikherneet ja laita isoon kattilaan. Lisää vettä niin että herneet peittyvät hyvin veden alle.Lisää noin 1 tl leivinsoodaa.Monet lisäävät soodan liotusvaiheessa,mutta minä lisäsin sen keitinvaiheessa. Keitä ensin suurella lämmöllä, ja kuori pois muodostunut vaahto. Laita pienelle lämmölle ,kannella peitettynä,ja keitä hummusta 11/4 –1 ½ tuntia(minulla kesti tunti ja vartti) kunnes kikherneet ovat aivan pehmeitä. Siivilöi keitetyt kikherneet ja säilytä osa keitinvedestä.
3. Tässä vaiheessa otin kuumista ,keitetyistä kikherneistä erikseen pari desiä , lisäsin yhden murskatun valkosipulin kynnen, suolaa, ruokalusikallisen oliiviöljyä sekä pari tippaa sitruunanmehua ja survoin sitä survimella. Jätin sen karkeaksi.Tämä on näin todella hyvää!
4.Loput kikherneet olivat tässä vaiheessa todella kuumia sekä pehmeitä.Annoin niiden jäähtyä jonkin verran ja yritin poistaa niistä mahdollisimman paljon kuoria. Tälla tavalla hummuksesta tulee sileämpi.
5.Laitoin monitoimikoneeseen 5 dl keitettyjä kikherneitä,2 valkosipulinkynttä,1 sitruunan mehun, 1 rkl oliiviöljyä, 1½ tl suolaa, ½ tl juustokuminaa (jeeraa) ,1 dl tahinia eli seesamitahnaa sekä 1 dl keitinvettä.Annoin koneen käydä kunnes seos oli aivan sileää, ja lisäsin vielä ½ dl keitinvettä ja sekoitin lisää. Laita seos astiaan ja jääkaappiin. Tarjoille asettaessa lisäsin hieman oliiviöljyä ja ripottelin päälle paprikajauhetta.
Tässä vielä hauska video hummuksen valmistuksesta….
Kiva, ihailen, kun kaiken teet itse, niin minäkin ennen vanhaan, nyt ostan valmista, humustakin, jos joskus tekee mieli.
VastaaPoistajag brukade göra egen hummus när jag bodde i holland, men nuförtiden är jag lite för lat... kohl ha kavod lach!
VastaaPoistaHannele>Yleensä mäkin usein ostan hummuksen valmiina täällä,mutta kun katsoo niiden tuoteselostuksia, tekee mieluummin ne itse...
VastaaPoistaSara: tack toda!
Pakko tunnustaa etta ostan enka taida olla edes kurkistanut tuoteselosteeseen. Taytyykin katsella silla silmalla seuraavan kerran. Mutta hyvaa on jokatapauksessa.
VastaaPoistaToi kuorien poistaminen onkin hyvä juttu! Yleensä teen hummuksen kuorineen mutta se tosiaan jää karkeammaksi. Täytyy kokeilla ens kerralla.
VastaaPoistaOlipa mukava kun muistutit taman hummuksen! Tein sita aina silloin talloin Suomessa. Taalla en kertaakaan. Nyt ostamaan tarvikkeita. Thinaa saa ulkomaalaiskaupasta Lillehammerissa.
VastaaPoistaPikkujutut:ainakin täällä moniin valmiisiin hummustahnoihin lisätään öljyä.Ja sitten säilöntäaineita tietenkin..
VastaaPoistaOkriina: Kuoria poistamalla tosiaankin saa sileämpää hummusta.
Tuula: Välillä on kiva tehdä hummusta kotona.Kivaa kun Lillehammerissa on tehinaa, onko se kaukana teiltä^?
Minäkin olen joskus tehnyt itse hummusta... Olen tuonut Kyproksen matkalta sellaisen kirjan, jossa oli ohje... Myydäänköhän sitä valmiina täällä jossain... en ole hoksannut edes etsiä...
VastaaPoistaMarke:GoGreenin tuotteissa Suomessa on nykyään kaksi erilaista hummustahnaa.
VastaaPoistaKiitos tiedosta... pitääpä tarkistaa hylly maanantaina kun menen kauppaan...;)
VastaaPoistaPuolen tunnin ajomatka on meilta Lilleen. Siella on useampikin ulkiskauppa. Niista saa hyvat ja tuoreet hedelmat ja vihannekset. Ja ihania oliiveja ja fetaa. Pitaisi kayda niissa useammin.
VastaaPoistaTotta tosiaan.. nuokin herneet voisi ihan liottamisesta lähtien tehdä itse. Olen aina käyttänyt niitä purkkiherneitä ihan suoraan. Kyllä itsetehty hummus on aivan mielettömän hyvää..
VastaaPoistaMitä teillä on tapana syödä hummuksen kanssa? Olen tehnyt sitä vaan isompien ateriojen osana.. eli jos olen jaksanut tehdä vaikkapa lammasvartaita, leipää, tabboulah.. kai sen kanssa ihan kasvikset tikkuinakin menisi?
Marke :-)
VastaaPoistaTuula: sehän ei sitten kovin pitkä matka olekaan.
Risulinna: niiden herneiden keittämisessä ei kauheasti ole vaivaa mun mielestä ja varsingin kun niitä survoo kuumina ja laittaa valkosipulia, suolaa, öljyä ,sitruunaa, niin se on tosi hyvää.
Hummusta syödään täällä monin eri tavoin.Täällä on myös niin paljon eri hummuslajeja. Kaupan hummuksissa on mistä valita.Paljon käytetään mezenän tai sitten kokonaisena ateriana, kun mukana on salaattia, ja keskellä vaikka kokonaisia kikherneitä tai favapapuja. Falafelipaikoissa voi pyytää hummusta myös siihen pitaleipään.
Mielenkiintoinen blogisi ja tämä hummus.Kunpa löytäisin hummusta edes kaupasta, jotta saisin maistaa.
VastaaPoistaMarja-Leena> Go Greenillä Suomessa on nyt hummusta valikoimassa, mä luulen että esim.S-marketeistä sitä löytyisi, mutta itsetehty on aina parempaa, eikä edes ole vaikeatekoista!
VastaaPoistaKiinnostava tuo sooda, en ole koskaan laittanut sitä. Mikä sen tarkoitus on?
VastaaPoistaViimeksi kun tein hummusta leikkasin sormeni leikkurissa, eikä siihen ole tunto vieläkään palannut. Olen sen jälkeen ostanut valmishummusta, mutta se ei ole kyllä yhtään niin hyvää, pakko päästä nyt tästä hummustraumastani :D
No niin.... minulla on kikhernet keittämistä vailla - katsotaan mitä onnistun saamaan aikaan... Olen tehnyt aiemminkin tahnaa, hiukan eri reseptillä - nyt minulla taitaa olla jopa kaikki nämä aineet mitä sinä olet käyttänyt tässä ohjeessasi. Hummus on niin hyvää....
VastaaPoistaVoikohan tätä hummusta pakastaa? Allergian takia voi syödä vai pienempiä annoksia kerrallaan ja ei joka päivä.
VastaaPoistaKuinka kauan säilyy jääkaapissa itsetehty tahna?