perjantai 6. syyskuuta 2019

Kolme kertaa kesäkurpitsa

Tässä teille 3 hyvää kesäkurpitsaruokaa,  jotka  kuuluvat   lisukkeiden tai salaattien ryhmään.  Vasemmanpuoleinen on tehty kurpitsan kuorista,  ja oikeanpuolinen kesäkurpitsan kuorettomasta osasta. Kun tein kashkarikas-kesäkurpitsaa kurpitsankuorista,  huomasin että  kuoreton osa kuivuu aika nopeasti ,  ja sopii silloin paljon paremmin  paistamiseen,  eli kesäkurpitsan kuori suojelee sitä kuivumiselta,  ja kun kesäkurpitsa kuoritaan, siitä alkaa haihtua nestettä.

 Kashkarikas oli tosi hyvää,  ja  kun juttelin torin kahvikauppa/kahvilassa Nilin kanssa,  kertoi hän tekevänsä samaa mutta ilman tomaattikastiketta. Nil on kotoisin Turkista,  ja työskentelee kahvikaupassa baristana. Tein kashkarikasta Nilin ohjeen mukaan,  mutta en muistanut tuleeko siihen sipulia vai ei. Tein  sipulin kanssa,  ja  siitä tuli hurjan hyvää;  niin että tästä lähtien taidan erotella kuoret kesäkurpitsasta jatkossakin;D

Kun postasin Kashkarikas-ohjeen,  kummasteltiin sitä että kesäkurpitsa kuorittiin,   mutta kuorista ilman sisusta saa tosiaankin tehtyä herkkua:)

 Paistetut kesäkurpitsankuoret  sipulilla
  • 2-3  kesäkurpitsan kuoret
  • 1 sipuli
  • 2.5 rkl öljyä paistamiseen
  • ripaus suolaa, ripaus mustapippuria
  • 2 rkl sitruunamehua 
Pese ja kuivaa kesäkurpitsat, ja ota niistä kuorijalla kuorisuikaleita, jotka leikataan noin 3  sentin pituisiksi palasiksi.   Hienonna sipuli,   lämmitä öljy pannulla keskilämmöllä ,  ja kuullota sipulia. Kun sipuli alkaa hieman ruskistua  , lisää kesäsipulin kuoret.  Paista kunnes  sipuli on ruskistunut  ja kesäsipulin kuoret saanet väriä.    Mausta suolalla ja mustapippurilla,  ja purista päälle sitruunamehua.

Kesäkurpitsakuutiot tahinilla
  • 2 kuoretonta kesäkurpitsaa (jotka jäivät edellisestä kesäkurpitsakuoriannoksesta)
  • 2 rkl öljyä paistamiseen
  • 1 dl tahinia
  • 1 valkosipuli murskattuna
  • ½ sitruunan mehu
  • vettä tarpeen mukaan
  • suolaa maun mukaan
  • ripaus mustapippuria
  • 1/4 tl chilihiutaleita
Käytin tässä edellisenä päivänä kuorimani kesäkurpitsat , jotka olivat ehtineet hieman kuivua yön yli jääkaapissa.  Kesäkurpitsat  kuutioidaan,   öljy lämmitetään pannulla lämpimäksi, ja kesäkurpitsakuutioita paistetaan pannulla,  aika korkealla lämmöllä, ja aina välillä sekoittaen, kunnes kuutiot ovat saaneet väriä.
Tahini,  sitruunamehu, ja valkosipulimurska sekoitetaan,  ja seokseen lisätään jääkylmää vettä niin että tahnasta tulee hieman kastikemaista.  Tahini maustetaan suolalla,  mustapippurilla ja  chilihiutaleilla.  Käytän itse  suolaa varovaisesti,  joten suolaa suosittelen lisäämään  maun mukaan.  Kun kesäkurpitsakuutiot ovat hieman  jäähtyneet,  lisätään tahinikastike niiden joukkoon.
Kun juttelin Nilin kanssa  muutamaa viikkoa myöhemmin,  selvisi että olin muistanut ohjeen täysin väärin;D 
Niinpä pyysin Niliä kertomaan minulle tarkemmin miten hän valmistaa kesäkurpitsankuoret,  eli seuraavaksi  Nilin ohje.

Nilin kesäkurpitsakuoriohje
  • 2-3  kesäkurpitsan kuorisuikaleet
  • 2 valkosipulia
  • 1.5 rkl öljyä paistamiseen
  • ½ sitruunan mehu
  • suolaa, mustapippuria
Nilin ohjeeseen ei tulekaan sipulia vaan valkosipulia.....   Valkosipuli murskataan (teen sen itse veitsellä)  . Öljy lämmitetään aika alhaisella lämmöllä,  ja kun öljy on lämmintä , siihen lisätään valkosipuli,  sekoitetaan muutaman kerran ,   ja lisätään kesäkurpitsakuoret.  Tämän jälkeen  lisätään sitruunamehu,  ripaus suolaa, ja ripaus mustapippuria.   Seoksen annetaan paistua kunnes  kuoret ja valkosipuli ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä. Sitruuna estää  valkosipulia palamasta .Seoksen annetaan jäähtyä,  ja lisätään suolaa jos siltä tuntuu.
Kuorettomasta kesäkurpitsasta voi myös valmistaa  herkullisen paistoksen
Kaikki 3 kesäkurpitsaruokaa ovat parhaimmillaan kylminä,  ja sellaisia joita voi lisätä salaattipöytään.

7 kommenttia:

  1. Kesäkurpitsa taipuu moneksi. Itse edelleen tykkään siitä eniten raastettuna.
    Ihanaa viikonloppua sinulle Jael ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Tosaankin monipuolinen kasvis 💚Oikein hyvää viikonlopun loppua ja alkavaa uutta viikkoa ❤

      Poista
  2. Zucchini är gott och kan användas till så mycket! Ha en fin dag!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katarina:Just det, den är så månhsidig 💚Tack, och ha en riktigt bra kommande vecka 🌺

      Poista
  3. Kirjakaupoissa on monenlaista keittokirjaa, mutta kesäkurpitsakeittokirjaa en ole koskaan nähnyt. Ehkä tuota pidetään niin vaatimattomana kasviksena, ettei kellään ole tullut edes mieleen? Kuitenkin joka syksy ihmiset valittaa hukkuvansa kesäkurpitsoihin ja tarvitsevansa hyviä reseptejä. Siinä olisi jollekin kirjan kirjoittamisen paikka :)

    VastaaPoista
  4. Kesäkurpitsasta saa kyllä niin monta herkkua ja meillä sitä syödään usein. Tuolla tahinilla täytyykin testata, kiitos ohjeesta <3. Mukavaa syksyä sinne, vaikka teillä taitaa olla vielä melko lämmintä.

    VastaaPoista
  5. Otin viimeiset kesäkurpitsat pihalta, joten uudet kesäkurpitsaohjeet ovat ajankohtaisia. Kiitos ohjeista!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...