Sivut

lauantai 28. syyskuuta 2019

Kaksi hunajakakkua

Huomenna illalla täällä alkaa Ros Hasana eli juutalainen uusi vuosi, joka tällä kertaa on  5780. vuosi.   Uusi vuosi on juutalaisuuden tärkeimpiä juhlia,  ja jotta uudesta  vuodesta tulisi makea eli hyvä vuosi , siihen kuuluu makeita herkkuja kuten hunajakakut,  hunajassa dipattuja omenapaloja,  granaattiomenia ja muuta.  Eksäni pyysi minua leipomaan hänelle muutaman hunajakakun,   ja tein hänelle 2 erilaista hunajakakkua,  joissa pohjataikina oli sama,  mutta maut kuitenkin erilaisia. Toiseen tuli omenoita ja ja mausteita,  toiseen taas sitrusta ja tummaa suklaata.

Kaksi hunajakakkua
  • 5 kananmunaa
  • 100 gr sokeria
  • 5 dl vehnäjauhoa
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 1 rkl perunajauhoa
  • 2 dl hunajaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ½ tl leivinsoodaa
  • 2 dl + 1 rkl öljyä
  • noin 2 dl  vahvaa teetä
Tämä on kakkujen pohjataikina, joka on tosi helppo  eli kananmunat, sokeri, hunaja,  öljy,  ja tee vispataan kuohkeaksi,  ja seokseen  lisätään kuivat ainekset eli  vehnäjauho,  kookoshiutaleet, perunajauho,  leivinjauhe  ja ruokasooda.  Tämän jälkeen taikina jaetaan 2 osaan:  Teenä voi olla mikä tahansa tee; minulla oli mustaa teetä sitruksella, josta tein vahhan teen kakkua varten.

1. Hunajainen omenakakku
  • ½ pohjataikinasta
  • 3 vihreää omenaa
  • 1 dl hunajaa
  • hieman vaniljauutetta,  tai vaniljaa vaniljatangosta
  • 2 tl piparimaustetta tai vastaavaa
Omenat kuoritaan ja paloitellaan kuutioiksi.  Kuutioita pehmennetään ½ desissä hunajaa  pannulla, noin 5 minuutin ajan, tai kunnes omenakuutiot ovat hieman pehmenneet. Mauste ja ja vanilja  sekoitetaan  pohjataikinaan. Kakkuvuokaan kaadetaan puolet taikinasta,  ja taikinan keskelle laitetaan puolet jäähtyneistä omenakuutioista.  Lopputaikina kaadetaan päälle,  ja loput omenakuutiot asetellaan kakun päälle , mutta ne painellaan hieman alas taikinaan. Päälle sirotellaan loput hunajasta eli ½ desiä.

2.  Hunajakakku sitruksella ja tummalla suklaalla
  • ½ pohjataikinasta
  • 6 rkl sitrushilloa (mikä tahansa käy)
  • 50 gr tummaa suklaata raastettuna
Kakkutaikinaa kaadetaan vuokaan puoliväliin asti, ja  taikinan keskelle lisätään puolet sitrushillosta ja hieman  suklaaraastetta.  Lopputaikina kaadetaan kakkuvuokaan,  ja kakun päälle lisätään  loput hillosta ja suklaasta: niin että niitä painellaan hieman alas, ja taikinaa tuleee osittain  hillon ja suklaan päälle.

Kakkuja paistetaan 180 asteen lämmössä  45-50 minuutin ajan,  ja kunnes kakun sisäpuoli (kokeillaan tikulla) on jähmettynyt.    Jos kakkujen yläpinta ruskistuu liikaa, voi loppuajaksi kakkujen päälle  leivinpaperia  tai foliota.
Kakkujen annetaan jäähtyä kunnolla,  ja  poistetaan vuosta vasta kun ovat kunnolla jähmettyneet.  Nämä kakut ovat parempia seuraavana päivänä :)
Itselleni tein pienen omenaisen hunajakakun, jossa omenaa  oli vähemmän kuin muille leipomassani omenaisessa  hunajakakussa.  

torstai 19. syyskuuta 2019

Kvinoasalaatti paahdetuilla viinirypäleillä

Tein tässä yhtenä päivänä  aivan ihanan kvinoasalaatin,  johon sain idean lisätä  paahdettuja viinirypäleitä.   Olin ostanut siemenettömiä viinirypäleitä,  mutta koska piti ostaa koko rasia,  joka painoi yli 1.5 kiloa,  viinirypäleitä riitti paitsi naposteluun myös moneen ruokaan.  Paahdettaessa  viinirypäleistä tulee aivan ihania,  ja ne antoivat makua ja makeutta tälle herkulliselle ja täyttävälle salaatille:)  Lisäsin viinirypäleitä myös salaatin kastikkeeseen.

Kvinoasalaatti  paahdetuilla viinirypäleillä
  • 2 dl kvinoaa , ennen keittämistä
  • 1 bataatti
  • 3 dl viinirypäleitä
  • kourallinen korianterin lehtiä
  • 2 tomaattia, kuutioituna
  • ½ punasipuli , ohuesti viipaloituna
Kastike:
  • 1 kokonainen appelsiini kuorittuna
  • 1 sitruunan mehu
  • 10 makeaa viinirypälettä
  • 1 tl Dijon-sinappia
  • ripaus mustapippuria
  • 1.5 rkl  soijakastiketta
  • 1 rkl  oliiviöljyä
  • 1/4 tl chilihiutaleita
Huuhdo ja keitä kvinoa kypsäksi pakkauksen ohjeiden mukaan.  

Kuori ja kuutioi bataatti. Öljytyt bataattikuutiot voi   paahtaa uunissa,  mutta nopeammassa versiossa  kuutiot keitetään puolipehmeiksi,  kuivataan ja paistetaan pienessä öljytilkassa kunnes niiden pinta saa hieman väriä.

Viinirypäleet pestään ja kuivataan.  Käytin  siemenettömiä  viinirypäleitä, mutta jos viinirypäleissä on siemeniä,  rypäleet halkaistaan ja poistetaan  siemenet.   Paahdoin viinirypäleitä keskilämmöllä  pannulla, johon lisäsin hieman öljyä. Kun rypäleet ovat  pehmenneet ja saaneet hieman väriä,  ovat ne valmiita salaattia varten.  Myös rypäleet voi paahtaa uunissa tätä salaattia varten.

Kun kvinoa on kypsynyt, anna sen  jäähtyä hetken,  ja laita kvinoa kulhoon.  Lisää  bataattikuutiot,  , kuutioidut tomaatit, punasipuli ja  paahdetut  viinirypäleet.  

Sekoita kastike:  kuorin kokonaisen appelsiinin,  josta poistin siemenet, ja panin appelsiinin sellaisenaan  tehosekoittimeen,  johon lisäsin  myös  sitruunamehun, sinapin,  mustapippurin, viinirypäleet,   soijakastikeen,  oliiviöljyn ja hieman chilihiutaleita.  Kastikkeen ainekset surautetaan kastikkeeksi,  joka lisätään kvinoasalaattiin.   Kastikkeen voi valmistaa myös sauvasekoittimella.

Lisää lopuksi  korianterin lehdet , sekoita ja tarjoile. 
Oli kyllä tosi herkullista:)

keskiviikko 11. syyskuuta 2019

Bataattikuorisipsit

Viime aikoina olen  postannut pari kertaa kasvisten kuorista   (tosin sellaisten  joita ei yleensä  kuorita)  mutta tässä ohjeessa on kyse kuorista  joita yleensä heitämme  pois,   mutta jotka nekin kelpaavat ruuaksi.   Juttelin veljeni kanssa kasvisten kuorista,  ja hän mainitsi bataatinkuoret,  minkä jälkeen muistin joskus lukeneeni  miten kuoria voisi käyttää.   Bataatinkuorista saat tehtyä ihanan rapeita sipsejä,   sekä makeita että suolaisia.

Bataaninkuorisipsit sopivat tällä viikolla vietettävään Hävikkiviikkoon,  (9-15 syyskuuta)

Suomessa  kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin 120-160 miljoonaa kiloa ruokaa. Henkilöä kohden heitämme  ruokaa pois keskimäärin 20-25 kiloa vuodessa, noin sadan euron arvosta.

Itse yritän heittää pois mahdollisimman vähän,  ja ostaa kerralla vain sen verran minkä tiedän kuluvan  lähiaikoina. Entä sinä, miten vähennät ruokahävikkiäsi?

Bataattikuorisipsit
  • 1-2 bataattia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • mausteita maun mukaan
  • ripaus suolaa
Bataattisipsit voi maustaa haluamallaan tavalla.  Minä laitoin omiini öljyn ja suolan lisäksi  paprikaa ja parmesaania.  Bataattisipsit voivat myös  olla makeita , maustamalla ne vaikka vaahterasiirapilla, kanelilla ym.

Valitse bataatteja joissa on ehjä, kaunis kuori. Pese ja kuivaa bataatit, ja ota niistä suikaleita kuorijalla.  Laita suikaleet kulhoon,  lisää öljy ja mausteet, kääntele kuoret niin että mausteet ja öljy tarttuvat niihin.

Päällystä uunipelti  leivinpaperilla,  ja asettele  bataattikuoret niin etteivät ne ole päällekkäin.  Paahda kuoria  200 C asteessa 10-12 minuuttia , kunnes kuoret ovat saaneet väriä ja paahtuneet rapeiksi.  Ohuet kuoret voivat helposti palaa, joten tarkkaile niiden kypsymistä.
Näistä tuli herkkua:)
Bataatteja:)
Klikkaamalla kuvaa löydät tietoa Hävikkiviikosta.,

perjantai 6. syyskuuta 2019

Kolme kertaa kesäkurpitsa

Tässä teille 3 hyvää kesäkurpitsaruokaa,  jotka  kuuluvat   lisukkeiden tai salaattien ryhmään.  Vasemmanpuoleinen on tehty kurpitsan kuorista,  ja oikeanpuolinen kesäkurpitsan kuorettomasta osasta. Kun tein kashkarikas-kesäkurpitsaa kurpitsankuorista,  huomasin että  kuoreton osa kuivuu aika nopeasti ,  ja sopii silloin paljon paremmin  paistamiseen,  eli kesäkurpitsan kuori suojelee sitä kuivumiselta,  ja kun kesäkurpitsa kuoritaan, siitä alkaa haihtua nestettä.

 Kashkarikas oli tosi hyvää,  ja  kun juttelin torin kahvikauppa/kahvilassa Nilin kanssa,  kertoi hän tekevänsä samaa mutta ilman tomaattikastiketta. Nil on kotoisin Turkista,  ja työskentelee kahvikaupassa baristana. Tein kashkarikasta Nilin ohjeen mukaan,  mutta en muistanut tuleeko siihen sipulia vai ei. Tein  sipulin kanssa,  ja  siitä tuli hurjan hyvää;  niin että tästä lähtien taidan erotella kuoret kesäkurpitsasta jatkossakin;D

Kun postasin Kashkarikas-ohjeen,  kummasteltiin sitä että kesäkurpitsa kuorittiin,   mutta kuorista ilman sisusta saa tosiaankin tehtyä herkkua:)

 Paistetut kesäkurpitsankuoret  sipulilla
  • 2-3  kesäkurpitsan kuoret
  • 1 sipuli
  • 2.5 rkl öljyä paistamiseen
  • ripaus suolaa, ripaus mustapippuria
  • 2 rkl sitruunamehua 
Pese ja kuivaa kesäkurpitsat, ja ota niistä kuorijalla kuorisuikaleita, jotka leikataan noin 3  sentin pituisiksi palasiksi.   Hienonna sipuli,   lämmitä öljy pannulla keskilämmöllä ,  ja kuullota sipulia. Kun sipuli alkaa hieman ruskistua  , lisää kesäsipulin kuoret.  Paista kunnes  sipuli on ruskistunut  ja kesäsipulin kuoret saanet väriä.    Mausta suolalla ja mustapippurilla,  ja purista päälle sitruunamehua.

Kesäkurpitsakuutiot tahinilla
  • 2 kuoretonta kesäkurpitsaa (jotka jäivät edellisestä kesäkurpitsakuoriannoksesta)
  • 2 rkl öljyä paistamiseen
  • 1 dl tahinia
  • 1 valkosipuli murskattuna
  • ½ sitruunan mehu
  • vettä tarpeen mukaan
  • suolaa maun mukaan
  • ripaus mustapippuria
  • 1/4 tl chilihiutaleita
Käytin tässä edellisenä päivänä kuorimani kesäkurpitsat , jotka olivat ehtineet hieman kuivua yön yli jääkaapissa.  Kesäkurpitsat  kuutioidaan,   öljy lämmitetään pannulla lämpimäksi, ja kesäkurpitsakuutioita paistetaan pannulla,  aika korkealla lämmöllä, ja aina välillä sekoittaen, kunnes kuutiot ovat saaneet väriä.
Tahini,  sitruunamehu, ja valkosipulimurska sekoitetaan,  ja seokseen lisätään jääkylmää vettä niin että tahnasta tulee hieman kastikemaista.  Tahini maustetaan suolalla,  mustapippurilla ja  chilihiutaleilla.  Käytän itse  suolaa varovaisesti,  joten suolaa suosittelen lisäämään  maun mukaan.  Kun kesäkurpitsakuutiot ovat hieman  jäähtyneet,  lisätään tahinikastike niiden joukkoon.
Kun juttelin Nilin kanssa  muutamaa viikkoa myöhemmin,  selvisi että olin muistanut ohjeen täysin väärin;D 
Niinpä pyysin Niliä kertomaan minulle tarkemmin miten hän valmistaa kesäkurpitsankuoret,  eli seuraavaksi  Nilin ohje.

Nilin kesäkurpitsakuoriohje
  • 2-3  kesäkurpitsan kuorisuikaleet
  • 2 valkosipulia
  • 1.5 rkl öljyä paistamiseen
  • ½ sitruunan mehu
  • suolaa, mustapippuria
Nilin ohjeeseen ei tulekaan sipulia vaan valkosipulia.....   Valkosipuli murskataan (teen sen itse veitsellä)  . Öljy lämmitetään aika alhaisella lämmöllä,  ja kun öljy on lämmintä , siihen lisätään valkosipuli,  sekoitetaan muutaman kerran ,   ja lisätään kesäkurpitsakuoret.  Tämän jälkeen  lisätään sitruunamehu,  ripaus suolaa, ja ripaus mustapippuria.   Seoksen annetaan paistua kunnes  kuoret ja valkosipuli ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä. Sitruuna estää  valkosipulia palamasta .Seoksen annetaan jäähtyä,  ja lisätään suolaa jos siltä tuntuu.
Kuorettomasta kesäkurpitsasta voi myös valmistaa  herkullisen paistoksen
Kaikki 3 kesäkurpitsaruokaa ovat parhaimmillaan kylminä,  ja sellaisia joita voi lisätä salaattipöytään.