Tässä teille 3 hyvää kesäkurpitsaruokaa, jotka kuuluvat lisukkeiden tai salaattien ryhmään. Vasemmanpuoleinen on tehty kurpitsan kuorista, ja oikeanpuolinen kesäkurpitsan kuorettomasta osasta. Kun tein kashkarikas-kesäkurpitsaa kurpitsankuorista, huomasin että kuoreton osa kuivuu aika nopeasti , ja sopii silloin paljon paremmin paistamiseen, eli kesäkurpitsan kuori suojelee sitä kuivumiselta, ja kun kesäkurpitsa kuoritaan, siitä alkaa haihtua nestettä.
Kashkarikas oli tosi hyvää, ja kun juttelin torin kahvikauppa/kahvilassa Nilin kanssa, kertoi hän tekevänsä samaa mutta ilman tomaattikastiketta. Nil on kotoisin Turkista, ja työskentelee kahvikaupassa baristana. Tein kashkarikasta Nilin ohjeen mukaan, mutta en muistanut tuleeko siihen sipulia vai ei. Tein sipulin kanssa, ja siitä tuli hurjan hyvää; niin että tästä lähtien taidan erotella kuoret kesäkurpitsasta jatkossakin;D
Kashkarikas oli tosi hyvää, ja kun juttelin torin kahvikauppa/kahvilassa Nilin kanssa, kertoi hän tekevänsä samaa mutta ilman tomaattikastiketta. Nil on kotoisin Turkista, ja työskentelee kahvikaupassa baristana. Tein kashkarikasta Nilin ohjeen mukaan, mutta en muistanut tuleeko siihen sipulia vai ei. Tein sipulin kanssa, ja siitä tuli hurjan hyvää; niin että tästä lähtien taidan erotella kuoret kesäkurpitsasta jatkossakin;D
Kun postasin Kashkarikas-ohjeen, kummasteltiin sitä että kesäkurpitsa kuorittiin, mutta kuorista ilman sisusta saa tosiaankin tehtyä herkkua:)
Paistetut kesäkurpitsankuoret sipulilla
- 2-3 kesäkurpitsan kuoret
- 1 sipuli
- 2.5 rkl öljyä paistamiseen
- ripaus suolaa, ripaus mustapippuria
- 2 rkl sitruunamehua
Pese ja kuivaa kesäkurpitsat, ja ota niistä kuorijalla kuorisuikaleita, jotka leikataan noin 3 sentin pituisiksi palasiksi. Hienonna sipuli, lämmitä öljy pannulla keskilämmöllä , ja kuullota sipulia. Kun sipuli alkaa hieman ruskistua , lisää kesäsipulin kuoret. Paista kunnes sipuli on ruskistunut ja kesäsipulin kuoret saanet väriä. Mausta suolalla ja mustapippurilla, ja purista päälle sitruunamehua.
Kesäkurpitsakuutiot tahinilla
- 2 kuoretonta kesäkurpitsaa (jotka jäivät edellisestä kesäkurpitsakuoriannoksesta)
- 2 rkl öljyä paistamiseen
- 1 dl tahinia
- 1 valkosipuli murskattuna
- ½ sitruunan mehu
- vettä tarpeen mukaan
- suolaa maun mukaan
- ripaus mustapippuria
- 1/4 tl chilihiutaleita
Käytin tässä edellisenä päivänä kuorimani kesäkurpitsat , jotka olivat ehtineet hieman kuivua yön yli jääkaapissa. Kesäkurpitsat kuutioidaan, öljy lämmitetään pannulla lämpimäksi, ja kesäkurpitsakuutioita paistetaan pannulla, aika korkealla lämmöllä, ja aina välillä sekoittaen, kunnes kuutiot ovat saaneet väriä.
Tahini, sitruunamehu, ja valkosipulimurska sekoitetaan, ja seokseen lisätään jääkylmää vettä niin että tahnasta tulee hieman kastikemaista. Tahini maustetaan suolalla, mustapippurilla ja chilihiutaleilla. Käytän itse suolaa varovaisesti, joten suolaa suosittelen lisäämään maun mukaan. Kun kesäkurpitsakuutiot ovat hieman jäähtyneet, lisätään tahinikastike niiden joukkoon.
Kun juttelin Nilin kanssa muutamaa viikkoa myöhemmin, selvisi että olin muistanut ohjeen täysin väärin;D
Niinpä pyysin Niliä kertomaan minulle tarkemmin miten hän valmistaa kesäkurpitsankuoret, eli seuraavaksi Nilin ohje.
Nilin kesäkurpitsakuoriohje
- 2-3 kesäkurpitsan kuorisuikaleet
- 2 valkosipulia
- 1.5 rkl öljyä paistamiseen
- ½ sitruunan mehu
- suolaa, mustapippuria
Nilin ohjeeseen ei tulekaan sipulia vaan valkosipulia..... Valkosipuli murskataan (teen sen itse veitsellä) . Öljy lämmitetään aika alhaisella lämmöllä, ja kun öljy on lämmintä , siihen lisätään valkosipuli, sekoitetaan muutaman kerran , ja lisätään kesäkurpitsakuoret. Tämän jälkeen lisätään sitruunamehu, ripaus suolaa, ja ripaus mustapippuria. Seoksen annetaan paistua kunnes kuoret ja valkosipuli ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä. Sitruuna estää valkosipulia palamasta .Seoksen annetaan jäähtyä, ja lisätään suolaa jos siltä tuntuu.
Kaikki 3 kesäkurpitsaruokaa ovat parhaimmillaan kylminä, ja sellaisia joita voi lisätä salaattipöytään.
Kesäkurpitsa taipuu moneksi. Itse edelleen tykkään siitä eniten raastettuna.
VastaaPoistaIhanaa viikonloppua sinulle Jael ❤️
Outi:Tosaankin monipuolinen kasvis 💚Oikein hyvää viikonlopun loppua ja alkavaa uutta viikkoa ❤
PoistaZucchini är gott och kan användas till så mycket! Ha en fin dag!
VastaaPoistaKatarina:Just det, den är så månhsidig 💚Tack, och ha en riktigt bra kommande vecka 🌺
PoistaKirjakaupoissa on monenlaista keittokirjaa, mutta kesäkurpitsakeittokirjaa en ole koskaan nähnyt. Ehkä tuota pidetään niin vaatimattomana kasviksena, ettei kellään ole tullut edes mieleen? Kuitenkin joka syksy ihmiset valittaa hukkuvansa kesäkurpitsoihin ja tarvitsevansa hyviä reseptejä. Siinä olisi jollekin kirjan kirjoittamisen paikka :)
VastaaPoistaKesäkurpitsasta saa kyllä niin monta herkkua ja meillä sitä syödään usein. Tuolla tahinilla täytyykin testata, kiitos ohjeesta <3. Mukavaa syksyä sinne, vaikka teillä taitaa olla vielä melko lämmintä.
VastaaPoistaOtin viimeiset kesäkurpitsat pihalta, joten uudet kesäkurpitsaohjeet ovat ajankohtaisia. Kiitos ohjeista!
VastaaPoista