Sivut

maanantai 26. heinäkuuta 2010

Raakasuklaavadelmatorttu ja uusi raakaruokapiste


Tein taas pitkän tauon jälkeen raakatortun,joka nyt on pakkasessa,syöjiä odottamassa... Kuvassa värit näyttivät vähän haaleilta,koska olin juuri ottanut sen pakkasesta pois.                          
En laittanut määriä ylös,mutta aineksia tuli tähän seuraavasti:
  1. Torttupohja:mantelia,hasselpähkinää,kookosta, rusinoita ja mulperinmarjoja
  2. Suklainen kerros: taatelia,banaania,luomukaakaota,carobjauhetta,ruususuolaa, vaniljaa, kookoskermaa ja kookosöljyä
  3. Vadelmakerros: vadelmaa, cashewpähkinöitä,kookoskermaa,kookosöljyä,agavea
  4. Vaalea kuorrutus: cashewpähkinää,vaniljaa,agavea ja kookosöljyä
Söin yhden palasen ja palautin lopun pakkaseen,jossa se säilyy hyvin joitakin kuukausia.Torttu oli tosi herkullinen,mutta eniten pidin suklaisesta kerroksesta;tosi namia!
Tänään huomasin luomumarketin yhteydessä uuden raakaruokapisteen. Ystävällinen Niv tuossa kuvassa valmistaa raakajäätelöä,erilaisia pähkinäpohjaisia raaka-ja viherpirtelöitä,raakasandwicheja, carobmoussea ja muita juttuja. Maistoin kuvassa näkyvää cashewpohjaista vaniljajäätelöä vadelmakastikkeen kanssa.Hyvää! 

perjantai 23. heinäkuuta 2010

Violetti perunasalaatti

Pari päivää sitten ostin kaupasta sinisiä tai oikeastaan violetteja perunoita,jotka ovat väriltään kauniita,mutta muuten kuten muutkin perunat,mielestäni.


Keitin ne noin 15 minuuttia kuorineen,ja tein niistä perunasalaattia näin:


Perunasalaatti
  • ½ kiloa perunoita (violetinsinisiä tai tavallisia)
  • kourallinen persiljaa
  • runsaasti ruohosipulia
  • 1 sitruunanmehu
  • 2 murskattua valkosipulin kynttä
  • suolaa,mustapippuria (tai pippurisekoitusta,jota käytin)
  • 2 rkl hyvää oliiviöljyä
Leikkaa perunat palasiksi,lisää ruohosipuli,valkosipuli,persija, mausteet,sitruunamehu  ja lopuksi öljy,ja sekoita.Anna maustua jonkun aikaa ennen tarjoilua.



Tässä perunat ennen keittämistä

perjantai 16. heinäkuuta 2010

Etsiskelin muistojeni lucumajäätelöä,,,,,,

 Vieraillessamme eksän kanssa Perussa pariin otteeseen keväällä 2005 maistoimme ensimmäistä kertaa lucumajäätelöä,ja se oli niin hyvää,että menimme joka ilta syömään lucumajätskit.Sen maku oli jotain aivan erilaista kuin mihin olin tottunut,taivaallisen hyvää. Lucumaa oli myös jugurteissa, mehuissa ja perulaisten tuttaviemme kutsuessa meidät illalliselle saimme ihanaa lucuma-vanukasta.Kaikki nämä herkut oli tehty tuoreista lucuma-hedelmistä,joita kasvaa Perussa, Chilessä ja Ecuadorissa.Kun tulimme toista kertaa Limaan,oli pakko heti mennä ostamaan lucuma-jäätelöannokset. Jäinkin kaipaamaan sen makua,ja yritin ottaa selville,jos saisi tilattua kuivattua lucumaa,mutta noihin aikoihin sitä oli vain  bulkkituotteina,enkä voinut sitä mitään isoja määriä tilata.
Sen jälkeen alkoi lucuma-jauhetta esiintyä eri raw food -blogeissa ,ja pian sitä oli Suomessakin,mutta täällä sitä ei ole vielä löytynyt,joten odotinkin,että saan sitä sitten ostettua Suomessa,ja Ruohonjuuresta ostinkin sitten 3 pientä pussia lucuma-jauhetta.
Eilen tein siitä jäätelöä. Kookoskermaa,lucuma-jauhetta,ripaus hunajaa ja pari banaaninpalaa. Kookoskermaa minulla oli 400 millilitraa ja sain lisätä melkein koko pussillisen lucuma-jauhetta (70gr)jotta saisin siihen kunnon maun. 

Tänään sitten maistoin tätä lucuma-jäätelöä,tosi miellyttävä toffeemainen maku,mutta oliko se samaa, mitä sain Perussa? Ei ollut ,ei läheskään,vaikka tässä jäätelössä oli hyvä maku,en juoksisi sen perässä kuten tein Limassa.Kyllä sillä ,että hedelmä jota käytetään on tuoretta, on yleensä suuri merkitys.Eihän ostamallani mustikkajauheellakaan ollut melkein mitään makua....
Muistojeni lucuma-jäätelö oli myös paljon keltaisemman värinen kuin tämä jauheesta tehty jäätelö.(kuva netistä)

Eli taitaa se muistojeni lucuma-jäätelö edelleenkin jäädä vain muistoksi...Mutta tällä jauheella saa raakajälkkäreihin kivan makulisäyksen ,ja kun 2 pussia vielä jäi,niin varmaankin tulen käyttämään näitä erilaisissa raw-kakuissa.

keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Täysjyväpastaa parsakaalin,valkosipulin ja chilin kanssa ja lykopeenitomaatit

Syön nykyään äärimmäisen harvoin pastaa,mutta taannoin Helsingissä sain ystäväni L:n luona täysjyväpastaa parsakaalin kanssa,joka oli mahtavan hyvää. Sitä tein sitten kerran pojalleni ja hänen kihlatulleen,ja nyt tein sitten toisen kerran tätä.

Pastaa parsakaalilla,valkosipulilla ja chilillä (kahdelle)
  • pari parsakaalin vartta tai pussi pakastettua parsakaalia
  • ½ pussi täysjyväpastaa 
  • 5 valkosipulinkynttä
  • ½ chilipippuri (käytin vihreää mutta L käytti punaista)
  • oliiviöljyä
  • suolaa, mustapippuria
  • parmesaania 
Laita pasta kiehumaan ja silppua sillävälin valkosipuli sekä chilipippuri.  
Jos käytät pakastettua parsakaalia,sitä ei tarvitse keittää,mutta anna sen sulaa kunnolla ja kuivaa se talouspaperilla.Käytin tässä broccoliniä parsakaalin asemesta, mutta alunperin tähän tulee parsakaalia.
Tuore parsakaali keitetään hetken,niin että se vain jonkun verran pehmenee. Laita pannulle oliiviöljyä, ja paista siinä hetken valkosipuli-chilisilppua,lisää parsakaali,pasta ,suolaa sekä mustapippuria ja kääntele seosta pannulla,paistaen sitä muutamia minuutteja. Lisää lopuksi kunnon loraus hyvää oliiviöljyä ja sekoita hyvin.Tarjoillessa raasta päälle parmesaania.
Eilen tutustuin vihannesmarketissa uuteen tomaattilajikkeeseen:lykopeeniluumukirsikkatomaatteihin. Tomaateissahan on lykopeeniä,joka toimii A-vitamiinin esiasteena,ja sen on todettu suojaavan syöpä-,sydän-ja verisuonitaudeilta. Tämä täällä kehitetty tomaattilajike sisältää lykopeenia 3 kertaa enemmän kuin tavalliset tomaatit,ja kaiken lisäksi nämä olivat myös mielettömän makeita. Väri oli tavallisia tomaatteja tummempi,ruskeahko,ja niissä on kuvassa näkyviä vihreitä viiruja. Lykopeenihän imeytyy parhaiten käsitellyistä elintarvikkeista,kuten ketsupista tai tomaattikastikkeesta,joten taidan laittaa osan näistä tomaateista kuivuriin niin,että halkaisen ne, sivelen puolikkaille oliiviöljyä ,ripottelen päälle suolaa ja pippuria .Tomaattien annetaan kuivua kuivurissa muutaman tunnin,kunnes ne hieman pehmenevät.

maanantai 12. heinäkuuta 2010

Vihreää salaattia,mangoa ja parsaa

Perjantai-iltana palasin kotiin Suomesta, ja täällä oli juuri alkanut viikonloppu,joten lähietäisyydellä ei ollut minkäänlaisia kauppoja auki sunnuntaihin saakka. Tel Avivissa ei tällaista ongelmaa ole,mutta tässä sen viereisessä asuinkaupungissani on parasta hankkia viikonlopun ruuat ajoissa,muuten jää ilman.Kasviksia ei tietenkään ollut kotona 3 viikon poissaolon jälkeen,mutta pakastimessa oli tarpeeksi smoothie-aineksia,kuten mansikoita ja banaaninpaloja,ja kaapissa pähkinöitä,joten ei sitä nälkään kuoltu vaikka jääkaappi oli tyhjänpuoleinen parisen päivää. Onnistuin matkan varrella painavaa trolley-laukkuani koneen ylähyllylle tunkiessa venäyttämään selkäni,joten eilen ei vihanneskaupassa käynnistä tullut mitään,mutta tänään sitten meninkin jo rehuja ostamaan,ja löysin kivat salaatti-ainekset.Aivan nuorta vihreää parsaa oli tarjouksessa ja mangotkin ovat nyt sesongissa,joten ne päätyivät sitten salaattiini.

Vihreää salaattia mangolla ja parsalla
  • vihreää salaattia (käytin Romaine-salaattia)
  • nippu vihreää parsaa
  • ½ mango paloiteltuna
  • 1 isokokoinen tomaatti
  • suolaa,mustapippuria
  • oliiviöljyä paistamiseen
Taatelivinaigrette
-tarkkoja määriä minulla ei ole ,mutta tähän tuli oliiviöljyä,valkoviinietikkaa, Dijon-sinappia,suolaa,mustapippuria sekä taatelisiirappia.Taatelisiirappi antaa mukavan makulisäyksen vinaigrette-kastikkeeseen

Koska parsat olivat nuoria,niitä ei tarvinnut keittää,vaan kypsennytin niitä noin 8 minuuttia grillipannulla. Nuoret parsanvarret ovat ihan raakanakin hyviä. Laitoin oliiviöljyä pannulle,ja lisäsin parsat,päälle ripottelin ruususuolaa ja mustapippuria. Käänsin parsanvarsia paistamisen puolivälissä,ja leikkasin ne veitsellä pienemmiksi osiksi.

Revin salaattia käsin salaattikulhoon,lisäsin paloitellut tomaatin ja vinaigrettekastikkeen,parsan ja mangon palaset.Mango tuli mukaan ihan hetken mielijohteesta,kun sitä nyt oli,ja itse asiassa tämä oli oikein onnistunut kombo;salaatti oli erinomaisen hyvää.

torstai 8. heinäkuuta 2010

Louhisaaren juoma eli ihana herukanlehtijuoma

Viime viikonloppuna olin lounastamassa Tertin kartanoravintolassa Mikkelissä,jossa sain maistella ihanaa,minulle ennen tuntematonta juomaa.Juoma oli herukanlehdistä tehtyä Louhisaaren juomaa,joka maistui ihanalta.Pakkohan sitä oli sitten itsekin tehdä,kun ystävän puutarhassa kasvoi herukkapensaita. Pienen lehtipussillisen kanssa sitten palasin Helsinkiin,jossa tein tätä juomaa.

Oman juomani tein allaolevan ohjeen mukaisesti,mutta sen voi myös tehdä ilman sitruunahappoa,jolloin siihen lisätään hieman hiivaa ja siitä tulee siman tapaista juomaa. Olin poiminut lehtiä vain noin pari litraa,joten omaan juomaani tuli pienemmät määrät kuin tässä ohjeessa.
.
Louhisaaren herukanlehtijuoma (ohje täältä)

5 l mustaherukan lehtiä
8 l vettä
50 g sitruunahappoa (apteekista - )
1 kg sokeria

Laita lehdet kattilaan kerroksittain sitruunahapon kanssa, kaada kiehuvaa vettä päälle, anna olla yön yli. Siivilöi lehdet pois, kiehauta, lisää sokeri.
Tarjoile viileänä, joko laimennettuna tai ei.

Marttojen sivulta löytyy sitten hieman suuritöisempi herukanlehtijuoma,jota voisin kokeilla sitten  kun näitä lehtiä taas saan käsiini

Louhisaaren sima

5 l vettä
3/4 l tuoreita mustaherukanlehtiä
2 sitruunaa
5 dl sokeria
1/4 tl hiivaa 

Pane huuhdellut herukanlehdet sankoon. Kuori hyvin pestyistä sitruunoista keltainen osa. Poista kuoren valkoinen osa ja lisää viipaloidut sitruunat sekä keltainen kuori sankoon. Lisää sokeri ja kaada ainesten päälle kiehuva vesi. Lisää hiiva jäähtyneeseen liemeen. Anna juoman käydä huoneen lämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota. Vie pullot kylmään ja anna juoman käydä noin viikon ajan.

torstai 1. heinäkuuta 2010

Kuulumisia

En olekaan täällä ruokapuolella pitkään aikaan bloggaillut,ja syynä on se,että täällä Suomessa en ole pahemmin tehnyt muuta ruokaa kuin salaatteja ja smoothieita,tai sitten jotain pastaruokaa muille. Alussa oli kauhea himo ruisleipään ja loheen,nyt tuo himo on hieman laantunut;D
 Tällä viikolla kävin serkkuni seurana Hangossa,ja matkalla sinne pysähdyimme Siuntiossa sijaitsevassa kalasavustomoliikkeessä,Four Seasons Fishissä,jossa valikoimat (ja tuoksut) olivat mahtavia!

Viikonloppuna tapasin uudistuneessa Cafe Piritassa,(Kuva netistä)Tokoinrannalla, Sillä Sipuli-blogin porukan. Oli todella mukava ja antoisa tapaaminen,ja siitä voikin lukea lisää heidän herkullisessa blogissaan. Kyllä tämä blogimaailma on ihmeellinen,kun sen avulla voi tavata uusia mukavia ihmisiä,ja kun ruoka kiinnostaa,niin siitä löytyykin kivasti juteltavaa.
 Sain ystävättären houkuteltua ostamaan kuivurin.Muistin nähneeni jossain OBH Nordican kuivurin,jota sitten lähdimme etsimään,ja Stockmannilta löytyi yksi ainoa sellainen.Laitteen hinta osoittautui kassalla mukavaksi yllätykseksi,sillä se myytiin suurella alennusprosentilla,eli 29 eurolla! Heti ensimmäiseksi opetin ystävää kuivaamaan maustettuja ,idätettyjä auringonkukansiemeniä. 
 Kuivasimme myös kaneliin dipattuja omenarenkaita. Ihan hyvin onnistui tälläkin kuivaamaan siemeniä,ja muitakin juttuja,vaikka onkin halvemman puoleinen kuivuri.