Sivut

sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Taivaallisen herkullinen munakoisosalaatti sekä Mikkelin herkulliset muikut

Vietin osan tästä viikonlopusta hyvän ystävän kesäkodissa ja tuloiltana,torstaina,hän oli valmistanut meille aivan taivaallisen hyvää munakoisosalaattia vuohenjuustolla.Ohje on thekitchn-sivustolta ja olen kääntänyt reseptin tänne.

Taivaallisen hyvä munakoisosalaatti vuohenjuustolla
  • 2 suurta munakoisoa
  • suolaa
  • 1/3 kuppia (amerikkalainen kuppimitta) oliiviöljyä
  • 2 rkl omenasiiderietikkaa (tai valkoviinietikkaa)
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  • 1/2 tl jauhettua kuminaa
  • 1 tl savupaprikaa
  • 4 suurta valkosipulinkynttä,murskattuna
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 kupillinen sileälehtistä persiljaa,silputtuna
  • 1/2 kupillinen pannulla paahdettuja ,kevyesti murskattuja manteleita
  • hieman yli 50 gr murennettua vuohenjuustoa (ystäväni käytti Chevre-juustoa)
  • 1/4 kupillista viipaloitua kevätsipulia
Lämmitä uuni 200 C asteeseen. Uunin kuumentuessa leikkaa munakoisot kuutioiksi ja laita kuutiot suureen kulhoon. Sirottele suolaa kuutioiden päälle ja aloita marinaadin valmistus: sekoita oliiviöljy,etikka,hunaja,savupaprika ja kumina. Kuivaa munakoisokuutioiden päälle ilmestynyt kosteus ja sekoita marinadi munakoisokuutioiden joukkoon. Sekoita joukkoon myös murskattu valkosipuli. Aseta munakoisokuutiot leivinpaperin päälle ja aseta uunipelti uunin keskitasolle. Paahda munakoisokuutioita noin 40  minuuttia.(sekoita kuutioita noin 15 minuutin välein). Ota munakoisokuutiot uunista ja sekoita sitruunamehu soijakastikkeen kanssa..Sekoita sitruunasoijakastikeseos munakoisokuutioiden joukkoon.Lisää persilja, mantelit sekä suurimman osan vuohenjuustosta..Sekoita. Siirrä munakoisokuutiot tarjoiluastiaan ja ripottele päälle jäljelle jäänyt juusto sekä kevätsipulirenkaat.

Ehdimme käyvä myös Mikkelin torilla sekä viime syksynä avatun Stella-kauppakeskuksen yhteydessä olevassa kauppahallista,josta ystäväni hankki muikut.Muikut hän sitten savusti kotona ja voi että ne olivat hyviä!
Muikut ostettiin Heinäsen kalaherkusta ja sieltä tuli myös oikein hyvät savustusohjeet:)
Perjantaina kävimme poimimassa mustikoita Mikkelin lähellä.Löysimme mahtavan mustikkapaikan,jossa oli myös paljon ahomansikoita,ja mustikat olivat tosi suuria! Arvioni mukaan sain poimittua parisen kiloa marjoja ja olisin varmasti kerännyt enemmänkin,elleivät itikat olisi niin kiusanneet,Offista huolimatta;D
Ennen paluutani Helsinkiin ehdin vielä tehdä pizzataikinan,josta tehty pizza  paistettiin grillissä. Rapean taikinan salaisuus on taikinan joukkoon lisätyissä mannaryyneissä ja päälle tuli tekemääni tomaattikastiketta,tomaatinviipaleita, mozzarellaa sekä tuoretta timjamia ja basilikaa.

tiistai 24. heinäkuuta 2012

Viime aikojen kulinaarisia kokemuksia

Romanovin mansikat ravintola Pöllöwaarissa
Viime aikoina en ole pahemmin ehtinyt hääräillä keittiössä,sllä olen ollut siellä sun täällä.
 Viime torstaina kävin 5 vuoden tauon jälkeen Tallinnassa ja ystävät sekä minä olimme kovin nälkäisiä laivasta noustuamme.Ystävä suositteli vanhan kaupungin kupeessa olevaa Kuluaar-ravintolaa,jossa hän oli syönyt joskus kauan sitten. Lohiannos siellä oli kuulemma hyvää.Kaikki maistui hyvältä ,mutta lohipala oli kovin pieni ja minusta 13,5 euroa siitä oli liikaa.Sitäpaitsi ärsyynnyin siitä,että pienestä lasillisesta vesijohtovettä veloitettiin 1,3 euroa!
Mutta ravintolan käsinmaalatut lautaset olivat kauniit!
Perjantaina matkasin lähelle Jyväskylää Leena Lumen luokse ja Leena yllätti minut taivaallisen herkullisilla   munakoisorullilla  tomaattikastikkeella (ohje linkin takana).Ne muistuttivat hieman tämän Tel Avivilaisen ravintolan munakoisorullia,joista kirjoitin täällä.
 Lauantaina Leena vei minut Jyväskylän Yöpuu-hotellin Pöllöwaari-ravintolaan.   Hieno ravintola,jonka hyvä palvelu pitää mainita ihan erikseen,sillä se  oli niin hyvä!
Söimme todella herkullista kantarellikeittoa ja ihastuimme näihin keittolautasiin! Kun olimme syöneet keittomme,meiltä kysyttiin jos halusimme lisää keittoa eikä siitä veloitettu ylimääräistä.Keitto oli todella hyvää! Keiton jälkeen söimme ihanat Romanovin mansikat,jotka näkyvät ensimmäisessä kuvassa.Kiitos Leena,oli ihana kokemus!
Illalla osallistuin minäkin kokkaukseen.Tarjolla oli lohta suppismuhennoksella,katkarapusalaattia sekä munakoisoa tahini-ja tomaattihunnun alla.
Tein virheen,sillä grillasin noin sentin paksuiset munakoisoviipaleet sellaisilla reiällisillä grillialustoilla,jolloin palaset tarttuivat siihen kiinni ,öljystä huolimatta,ja hajosivat.Tahinissa ei ollut tarpeeksi sitruunaa,joten maku ei ihan ollut niin hyvä kuin se voisi olla. Päälle raastoin tomaattia.
Sunnuntain lounas syötiin viherkeskus Viherlandian ravintola Eedenissä. Buffetin salaattipöytä oli herkullinen!
Tänään tapasin (viime vuonna kävimme täällä) Omenaminttu-blogin Hannelen,joka tarjosi minulle kuvassa näkyvää herkullista vaniljavanukas-tyrnikiisseli-jälkiruokaa.En ollut koskaan ennen maistanut mitään ,jossa on tyrniä,ja pidin sen mausta.Hieman samantapainen,mutta mansikkaisella kerroksella oleva jälkiruoka löytyy Hannelen kirjasta Kausiherkkuja omasta pihasta
 Sateet olivat kasvattaneet Hannelen mintut ihan mahtavan runsaiksi!

tiistai 17. heinäkuuta 2012

Fryysarinrannassa

Tulin tasan viikko sitten Suomeen ja vielä en ole kauheasti kerännyt ruokakokemuksia täällä. Enimmäkseen olen syönyt salaatteja  ja pitkästä aikaa tuli syötyä kunnon ruisleipääkin,mutta huomasin,ettei se ihan täysin sovi vatsalleni.Mustikoita pääsin keräämään eilen,mutta päivä oli sen verran sateinen koko päivän ajan,ettei saaliista tullut kovin suuri.Tosi suuria olivat kyllä mustikat tällä kertaa!
Eilen (maanantaina) tapasin taas ihanan sydämellisen Unelman Viljatonta ruokaa-blogista.Tapasimme myös viime vuonna.Kävimme siellä sun täällä,ja syömässä kävimme Porvoonjoen varrella olevassa Fryysarinrannassa. Ulkonakin olisi ollut paljon paikkoja joen varrella mutta sade oli karkoittanut kaikki asiakkaat sisälle.
Ravintolassa on eri saleja,ja kaikki salit ovat erilaisia.Tämä kuva on ravintolan yläkerrasta.
Valitsin salaattiannoksen ,johon kuului grillatun vuohenjuuston lisäksi paahdettuja ja marinoituja kasviksia,melonia sekä pinjansiemeniä.Salaatti oli hyvä,mutta annoksessa ollut munakoiso oli jäänyt kovaksi  ja raa'aksi.
 Unelman salaatissa oli  grillattua ananasta,vihanneksia,saksanpähkinöitä sekä briejuustoa,kuulemma herkullinen salaatti!

Kiitos Unelma ja V.  ihanasta päivästä!

sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Aamiainen

Olen tulossa ylihuomenna Suomeen ja kaikki helposti pilaantuvat ruoka-ainekset,parille päivälle riittäviä hedelmiä lukuunottamatta,on syöty pois. Kaapeissa (tai oikeastaan jääkaapissa,sillä kuuman ja kostean ilmaston alettua laitan melkein kaiken jääkaappiin)on kyllä siemeniä ja pähkinöitä ja muutama valmistamani energiapatukkakin,mutta aikaisin aamulla suuntasin lempikahvilaani Sugar Daddyyn aamiaiselle.Israelissa monet syövät aamiaisen ulkona,etenkin perjantaisin ,jolloin melkein kaikki Tel Avivin kahvilat ovat täynnä aamiaista nauttivia ihmisiä. Aamiaiset kahviloissa ovat runsaita:niihin kuuluu yleensä kahvi,usein mehu,pari munaa halutulla tavalla,leipää,salaattia ja erilaisia juustoja ja tahnoja. Sugar Daddyssä taas on kahvi+voileipädiili,joten otin sellaisen.Käyn tuossa kahvilassa muutaman kerran viikossa juomassa aamukahvin,mutta joskus harvoin otan myös voileivän,ja se on aina sama: täysjyväsiemenleipäsämpylä,jossa sisällä pestoa,paahdettua paprikaa ja vuohenjuustoa. Ja leipa paahdettuna sisältöineen,mikä tekee siitä vieläkin paremman.
Sugar Daddyn minikokoiset sitruunamarenkipiirakat.Ihailen vain....
Pari viikkoa sitten 5 suosittua ulkomaalaista ruokabloggaajaa vietti täällä upean kulinaarisen viikon. Heistä tunnetuin,David Lebovitz,postasi upean postauksen täkäläisistä aamiaisista.Myös muut kierroksella olleet bloggarit,kuten Pille eestiläisestä Nami Nami-blogista, Cambria Bold amerikkalaisesta the Kitchn-sivustosta sekä Kerstin Rodgers englantilaisesta Marmite Lover-blogista ehtivät tehdä postauksen täkäläisestä ruokakulttuurista.
Vegeravintola Cafe Birenbaumin buffetti
Blogi taitaa nyt hiljetä joksikin aikaa,mutta toivottavasti myös Suomessa olon aikana löytyy jotain kivaa postattavaa.Toivotan kaikille lukijoille oikein hyvää kesää!

maanantai 2. heinäkuuta 2012

Ihana hedelmäinen tomaattisalaatti

Näin täkäläisessä lehdessä kiinnostavan tomaattisen ja hedelmäisen salaatin ohjeen,jota teki mieli tehdä. Salaatista tulikin tosi hyvä,ja kastikkeen ainekset antoivat sille jännästi makua.Jouduin jonkunverran muuttamaan aineksia,mutta  tästä tuli muutoksillakin  sellainen salaatti,jonka voisi tehdä toistekin.

Hedelmäinen tomaattisalaatti
  • 6 luumutomaattia tai 20-30 kirsikkatomaattia (riippuen kirsikkatomaattien koosta:minulla oli tosi pikkuisia ,oranssisia kirsikkatomaatteja)
  • 2 nuorta sipulia varsineen tai 4 kevätsipulia
  • 2 nektariinia (minulla oli nektariineja,joista pidän paljon enemmän kuin alkupäisen ohjeen persikoista)

Kastike:
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 3 murskattua valkosipulinkynttä
  • 1 rkl juustokuminan eli jeeran siemeniä
  • 2½ rkl sitruunamehua
  • 3/4 rkl tiivistettyä omenamehua(alkuperäisessä ohjeessa käytettiin granaattiomenasiirappia,joka on hieman kirpeän makeaa.Minulla ei sitä ollut,joten lisäsin hieman sitruunan määrää ja käytin tiivistettyä omenamehua)
  • 2 tl hunajaa
  • suolaa  ja mustapippuria (käytin ruususuolaa)
Leikkaa ensin tomaateista lohkomaisia paloja ,tai jos käytät kirsikkatomaatteja,niin puolita ne.Paloittele sipulit,käytä myös vihreät osat. Puolita nektariinit,ja paloittele ne.Sekoita ainekset kulhossa.

Valmista kastike:lämmitä alhaisella lämmöllä pannulla oliiviöljy,valkosipuli sekä juustokuminan siemeniä 2 minuuttia;katso ettei valkosipuli pääse palamaan. Lisää hunaja,sitruunamehu sekä omenamehu tai granaattiomenasiirappi  ja anna olla tulella vielä puolisen minuuttia,sekoita välillä.Ota pois tulelta ja lisää suolaa sekä pippuria.Kaada vielä lämmin kastike tomaattien,nektariinien sekä sipulin päälle ja sekoita.Laita päälle kourallinen tuoreita mintunlehtiä sekä hyvälaatuista fetajuustoa (käytin lampaanfetaa).
Juustokuminan siemeniä.Näyttävät tavallisen kuminan siemeniltä mutta tuoksuvat erilaiselta.

sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Luumusuklaakakku(vegan ja gluteeniton)

Teen usein vegaanista ja gluteenitonta kakkua tämän ohjeen mukaisesti,sillä se on ollut tosi suosittu  ja minulta usein pyydetään sen ohjetta(blogin ohjeessa se on muffineina,mutta olen tuon ensimmäisen kerran jälkeen tehnyt tämä aina kakkuna).Nyt kuitenkin tein siitä toisenlaisen version,ja inspiksen siihen sain  lempikahvilastani Sugar Daddystä,jossa leivotaan luumuista suklaakakkua.En ole Sugar Daddyn luumusuklaakakkua koskaan maistanut,mutta se on kuulemma hyvää.

Tähän kakkuun käytin perustana aika lailla samoja aineksia kuin mitä käytän appelsiinisessa kakussa,mutta tähän tuli tietenkin lisäyksiä ja muutoksia. Huomasin myös,että kaapissa ei ollut tarpeeksi kookosta ,joten lisäsin tattarin määrää. Kakusta tuli ihanan mehevä ja hyvä;hieman enemmän olisi saanut tuntua luumunkin maku,mutta hyvää se oli kuitenkin.Ohjeesta tuli yksi vuokakakku ja 5 pikku kakkusta.

Luumusuklaakakku
  • 3 dl kookoshiutaleita*
  • 4½ dl jauhettua vihreää, idätettyä ja kuivattua tattaria
  • 1 dl mantelijauhoa
  • 2 dl luomukaakaojauhetta
  • 300 gr kivettömiä kuivattuja luumuja +4 dl vettä
  • 1/3 tl ruususuolaa
  • 2½ ruokosokeria
  • 2 dl vettä
  • hieman vaniljatangosta raaputettua vaniljaa
  • 1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä (tai muuta öljyä)
  • 1½ tl leivinjauhetta
  • 1 rkl psylliumjauhetta

*Jauhan yleensä kookoshiutaleet hienommaksi ennen käyttöä.Minulla ei ollut tarpeeksi kookosta kotona,joten tattaria tuli enemmän,mutta jos tekisin tämän kakun uudestaan,laittaisin jauhoja kuten appelsiinikakussa eli:3 dl tattarijauhoa,5 dl jauhettua kookosta ja noin 1 dl mantelijauhoa.


Laita ensin luumut likoamaan veteen.Luumuni olivat tuoreita ja erittäin pehmeitä,mutta liotin niitä kuitenkin kymmenisen minuuttia,jonka jälkeen soseutin ne liotusveden kanssa.

Sekoita kuivat ainekset:kookos,tattari,mantelijauho,kaakao,suola,sokeri,leivinjauhe ja psylliumjauhe.Sekoita erikseen öljy,luumusose ja 2 dl vettä ja sekoita se kuivien ainesten joukkoon.Jos taikina tuntuu liian tönköltä,lisää hieman vettä.Laita taikina vuokaan ja paista kakkua noin  40-45 minuuttia 180 C -asteessa.Kakku jähmettyy hieman jääkaapissa.
Sugar Daddyn appelsiininen polentakakku.En ole sitäkään koskaan maistanut,mutta kakku on korkea ja komea!


P.S.Avasin joku aika sitten blogille FaceBook-sivuston,ja sinne voi mennä tykkäämään blogin oikealla puolella olevasta yläreunasta...