Sivut

perjantai 31. elokuuta 2012

Kurkkusalaatti aasialaisella vivahteella

Kävin läpi vanhaa täkäläistä ruokalehteäni,josta löysin mielenkiintoiselta kuulostavan kurkkusalaatin.Tein tätä tänään ja kivasti erilainen salaatti tämä olikin;maistuu sellaisenaan tai voisin kuvitella tätä tarjottavan vaikka kalaisella aterialla.
Täälläpäin ei ole sellaisia pitkiä kurkkuja kuten Suomessa,vaan kuvassa näkyviä pienempiä kurkkuja,jotka kuitenkaan eivät ole kuten avomaankurkut.

Kurkkusalaatti aasialaisella vivahteella
  • hieman yli ½ kg kurkkua
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl öljyä paistamiseen
  • 3 kevätsipulin vartta
  • 2 rkl kapriksia
  • Salaatin päälle:kourallinen korianterinlehtiä sekä 1 rkl seesaminsiemeniä
Kastike:
  • 1 rkl Dijon-sinappia (mieluiten karkeaa,mutta omani oli ihan tavallista Dijon-sinappia)
  • 2 rkl omenaetikkaa tai muuta etikkaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl majoneesia (käytin tofumajoneesia)
  • ripaus ruususuolaa
Tee ensin munakas:vatkaa hyvin 1 kananmuna,lämmitä ruokalusikallinen öljyä paistinpannulla ja paista kananmunasta ohut munakas.Rullaa munakas rullaksi ja leikkaa siitä suikaleita.
Leikkaa kurkkujen päät pois ja leikkaa kurkusta (kurkuista) ohuita suikaleita. Leikkasin vain siihen asti  kunnes kurkun siemenet tulivat kunnolla esille.Jäljelle jääneet osat menivät päivän smoothieen.Leikkaa keväsipulit palasiksi.Laita kurkkuviipaleet astiaan,lisää munakassuikaleet,kevätsipulit ja kaprikset ja sekoita.

Valmista kastike sekoittamalla ainekset tasaiseksi seokseksi ja kaada kastike salaatin päälle.Ripottele salaatin päälle korianterinlehtiä sekä seesaminsiemenet.

keskiviikko 29. elokuuta 2012

Ihana kurpitsaherkku uunissa

Ostin myskikurpitsaa,joka on lempikurpitsani,sillä  siitä on todella helppo tehdä kaikenlaista hyvää. Muitakin ihania kurpitsoja on,mutta useimmiten myskikurpitsa on se,joka päätyy ostoskoriini.Tein siitä todellisen herkun uunissa,ja esivalmisteluun ei paljon aikaa kulunut! 
  1. Kuori kurpitsa
  2. Jaa se kahtia
  3. Poista siemenet.Ne saa helposti poistettua vaikka tuollaisella palloraudalla
  4. Leikkaa kurpitsa palasiksi
Tee seuraavanlainen marinointiliemi:
  • 1½ rkl hyvää oliiviöljyä
  • 1 rkl soijakastiketta (käytin vehnätöntä)
  • 1 rkl balsamietikkaa
  • 1 tl juoksevaa hunajaa
  • mustapippuria
  • 1 valkosipuli,murskattuna
  • 1 tl savupaprikaa tai tavallista paprikaa
  • chilihiutaleita maun mukaan
Sekoita marinadiainekset ja kaada ne kurpitsapalojen päälle.Sekoita niin että marinadia tulee palojen pinnalle.Lämmitä uuni 200C -asteiseksi ja asettele palaset marinadeineen joko uuniastiaan tai leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle.Paahda palasia noin puolisen tuntia tai kunnes palaset ovat saaneet väriä ja pehmenneet.Käänsin palasia kerran paistumisen aikana. Timjami olisi mielestäni sopinut hyvin tuonne joukkoon,mutta en ollut muistanut ostaa yrttejä,ja kuivatutkin olivat loppu.Palasista tulee todella herkullisia,ja ne sopivat hyvin vihreän salaatin joukkoon tai vaikkapa riisin tai quinoan seuraksi.
Kaktusviikunat (ja mangot) torilla muutama päivä sitten.

sunnuntai 26. elokuuta 2012

Appelsiininen kyssäkaalisalaatti

Pitkästä aikaa tuli taas tehtyä jotain kyssäkaalista,ja tällä kertaa siitä tehty salaatti sai appelsiinisen vivahteen.Olin viime viikolla taas lounaalla ihanassa vegeravintolassa Cafe Birenbaumissa,ja kuutioidussa kyssäkaalisalaatissa maistui selvästi appelsiini.Kun kysyin,minulle sanottiin että siinä oli sumakkia,mutta kyllä ihan selvästi tunsin sen appelsiininkin siinä.Kotona huomasin,että sumakkini oli loppu,mutta tästä simppelistä salaatista tuli hyvää myös ilman sitä.

Appelsiininen kyssäkaalisalaatti
  • 2 keskikokoista kyssäkaalia
  • 1 appelsiini (mieluiten luomua,koska salaattiin tulee myös kuoriraastetta)
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • chilihiutaleita
  • ruususuolaa
  • pippuria(käytän yleensä 4 pippurin sekoitusta,mutta mustapippurikin käy tähän hyvin)

Pese ja kuori kyssäkaalit.Leikkaa ne kuutioiksi,mieluiten pieniksi sellaisiksi.Lisää kuivat mausteet joukkoon ensin,sitten appelsiinimehun,noin 1 tl appelsiinin kuoriraastetta lopuksi oliiviöljy ja sekoita hyvin. Anna salaatin vetäytyä noin puolisen tuntia ennen syöntiä.

Asiasta toiseen;en edelleenkään pääse kommentoimaan Bloggerin blogeihin,joissa on sananvahvistus.Olen tehnyt koneelleni vaikka mitä:poistanut välimuistia ja evästeitä,puhdistanut konetta ym. Eräässä toisessa yhteydessä en kokenut minkäänlaista vaikeutta sananvahvistuksen suhteen,mutta bloggeri näkyy pitävän minua robottina.Kommenttejahan voi valvoa ,vaikkei käytäkään sananvahvistusta...Turhauttavaa,kun en pääse kommentoimaan moneen blogiin:(

perjantai 24. elokuuta 2012

Bloggerin sananvahvistuksesta

Sokerinen lammas eräässä Tel Avivin leipomossa
Bloggeri muutti joku aika sitten taas sananvahvistussysteemiään,jossa nyt on yksi sana 2 sanan sijaan.Mutta,en ole enään muutamaan päivään onnistunut kommentoimaan yhteenkään blogiin,missä vaaditaan sananvahvistusta. Vaikka olen selvästikin laittanut kirjaimet ihan niin kuin pitää,niin ei se kommentointi ole onnistunut.Joissain kommenttilaatikoissa olin sitkeä ja yritin jopa melkein 10 kertaa,mutta sittten luovutin....

Minulla ei ole blogeissani sananvahvistussysteemiä,enkä ole melkein koskaan saanut Spamia tai mitään vastaavaa epämiellyttävää.....

maanantai 20. elokuuta 2012

Onpa kätevä pikku keittiöväline!

Sain Suomessa ollessani lahjaksi tällaisen pienen keraamisen keittiövälineen,ja olin kokonaan unohtanut sen,ennenkuin muistin ottaa sen esille kaalisalaattia tehdessäni.
Kaalisalaattiini tuli sekä valkosipulia että inkivääriä ja tällä pikku jutulla sai ne todella kätevästi raastettua tai murskattua. Sitäpaitsi valkosipulipuristimiin jää usein osa valkosipulista,mutta tätä käyttäessä ei mikään mennyt hukkaan.Sain myös tuollaisen siveltimen,jolla saa vaikka valkosipulimurskan pois tuosta.Kuulemma myös suklaan ja parmesaaniraasteen(tai murujen/murskan ) saa tällä tehtyä kätevästi.
Pikku keittiöväline on myös nätti ja tehty käsityönä Suomessa:)

P.S.Tätä kuulemma saa syyskuussa Habitare-messuilla.

sunnuntai 19. elokuuta 2012

Mangoa ,limesitruunaa ja suklaata...

Mangojen ollessa parhaimmillaan ja edullisimmillaan on niitä tullut nautittua runsaastikin,ja viikonloppuna käytin mangoa tällaiseen semiraakaan jälkiruokaan. Mangohan tykkää sekä limesitruunasta että suklaasta,joten tähän tuli molempia.Jos mangosta leikkaa palasia,niin kannattaa käyttää kiinteää mangoa.

Mangoa,limesitruunaa ja suklaata
  • 1 kiinteä mango
  • 1 limesitruuna(mehu sekä kuoriraaste)
Leikkasin mangopalat neliön muotoisiksi ja puristin limesitruunaa päälle. Suklaa on suurinpiirtein sama raw-suklaamousse,mitä tein täällä,paitsi että en käyttänyt banaania ja kookosöljyn osuus oli hieman suurempi,ja laitoin sekaan myös ruokalusikallisen rommia.Suklaata pursottelin mangopalasten päälle ja ripottelin lautaselle vielä luomulimen kuoriraastetta.
Löysin supermarketista nuoren kookoksen,ja  täällä sellaista löytää harvoin.Se ei ollut pakastettu,vaan tuoretavarana tuotu(täällähän sitä ei kasva,tietääkseni...). Veitsellä piti aika lailla poistaa tuota valkoista osaa,ennenkuin löysin kookospähkinän "silmät",jotka sitten puhkaisin.Niiden kautta valutin kookosvettä,jota oli tosi paljon,valtava lasillinen,ja se oli todella tuoreen makuista ja hyvää.Kookosliha tässä pähkinässä ei ollut ihan nuorta eli hyytelömäistä,mutta kuitenkin erittäin pehmeää ,verrattuna vanhojen kookosten kuivaan hedelmälihaan.Jauhoin kookoksen yhdessä muutaman nektariinin ja stevian kanssa;ja lisäsin lopussa hieman kookosöljyä sekä ripauksen lesitiiniä.Siitä tulikin hyvät jätskipuikot! Saisipa näitä nuoria kookoksia useamminkin!

keskiviikko 15. elokuuta 2012

Herkkusmoothie ja vierailu pastaravintolassa ilman pastaa...

Kuumuudesta ja kosteudesta johtuen en kotiin paluuni jälkeen ole oikein jaksanut viettää aikaa keittiössä.Niinpä siellä on enimmäkseen tehty erilaisia smoothieita,makeampia pelkästään hedelmäpohjaisia,kuten kuvan smoothie tai sitten vähemmän makeita vihreitä smoothieita. Torit ovat nyt täynnä kesän hedelmiä,johon kuuluvat mm.mangot ja suosikkihedelmiini kuuluvat nektariinit.Maya-mangolajiketta pidetään täällä kaikken parhaimpana mangona,ja se onkin ihanan makea,jossa ripaus kirpeyttäkin.Täällä myytävät mangot ovat vain aika pieniä,sillä kaikki suuret yksilöt taitavatkin mennä vientiin....
Maya-mangon ulkokuori on joissakin yksilöissä kauniin oranssinkeltainen ja toisissa taas on punaisia sävyjä.

Kuvan namismoothieen tuli pakastettuja banaaninpaloja,mangoa sekä tuoreesta appelsiinista puristettua mehua.Ah,olipa herkullista!
Menin torikäynnin jälkeen torin laidalle kesän alussa avattuun Pasta Basta-ravintolaan. En kyllä syönyt pastaa tuolla,sillä tulin liian aikaisin,joten tyydyin kahviin. Syön äärimmäisen harvoin pastaa,ja silloinkin yleensä tattaripohjaisia sobanuudeleita,riisinuudeleita tai mungpapu-nuudeleita,mutta joskus harvoin kunnon pasta-annos on niin hyvää! 
Italiasta tuotu pastakone on lasiseinän takana ja sillä tehdään päivittäin ravintolassa käytetty tuorepasta. Pasta Bastoja on täällä nyt kaksi;joista ensimmäinen Jerusalemin Mahane Yehuda-torilla,ja nyt sitten kesällä avattiin Tel  Avivin Karmel-torille toinen pastapaikka. Ruokalista menee siten,että valitaan tuorepasta,joko täysjyväjauhoista tehty tai tavallinen,siihen kastike ja mahdolliset lisäkkeet listalta(peruskastikkeet kuuluvat 4 euron pasta-annoksen hintaan;kalliimmat kastikkeet ja listalta valitut lisäkkeet nostavat annoksen hintaa).
Ravintolassa on myös viinisäiliö,ja hyllyillä tyhjiä viinipulloja.Säiliössä on Tishbi-viinitalon  CaberneSirah (Cabernet Sauvignonin ja Syrah-lajikkeen rypäleistä). Minua miellytti se,että tuolta voi ostaa tuoreelta täytetyn punaviinipullon(7 Eur) ja tyhjän pullon voi sitten tuoda uudelleen täytettäväksi,jolloin viinin hinnaksi tulee vain 5 euroa.Mukavasti toteutettua kierrätystä!
Tel Avivin kaupungintalon viereisen aukion oliivipuissa oli jo aika suureksi kasvaneita oliiveja ,ja välillä runsaastikin.Sen sijaan kotini viereisen puiston 2 oliivipuussa oli kuolleita oksia sekä huonon näköisiä oliiveja.Niitä ei kai oltu huollettu yhtä hyvin kuin kuvassa olevaa oliivipuuta...

torstai 9. elokuuta 2012

Vaniljauutetta helposti

Muutama päivä ennen matkaani Suomeen,kuukausi sitten,puolitin 2 vaniljatankoa ja laitoin ne likoamaan vodkaan.Minulla oli varastossa minipullo Finlandiaa ja siinä saivat vaniljatangot liota kokonaisen kuukauden.Eilen sitten palasin tänne kuumuuteen ja huomasin,että vaniljauute oli valmistunut. Tuo tumma väri muodostuu vähitellen ja uute on valmista noin kuukaudessa,tosin vielä parempi siitä tulee jos jaksaa odotella vielä muutaman kuukauden lisää..Aiemmin olen kokeillut myös rommia liotteena ja kerran tequilaa,kun ei ollut muutakaan,ja sekin toimi ihan hyvin. Pulloa avatessa ei enään tuntunut vodkan tuoksua vaan siitä pulpahti ihana vaniljainen tuoksu.En ole vuosiin ostanut valmista vaniljauutetta vaan teen sen aina itse.












Olin eilen takaisin tullessa hurjan väsynyt ,mutta tänään menin torille
ja ostin hedelmiä,joita juuri nyt on tarjolla.Mangoja löytyy nyt melkein joka kojusta ja niiden hinta on laskenut. Limesitruunoiden lyhyehkö aika on taas koittanut ja ostin myös tuoreita viikunoita,joista osa päätyi ensimmäiseen matkan jälkeiseen salaattiin,yhdessä salaatinlehtien,punasipulin,tomaattien ,lampaanmaitofetan ja balsamisen kastikkeen kanssa.
Poikani häät olivat viime lauantaina ja pitopöydästä minulle maistuivat etenkin salaatit ja ihana kotijuusto.