Tein viime kuussa falafeleita,ja koska silloin tein aika suuren falafelitaikinan,laitoin jäljelle jääneen taikinan pakkaseen.Muutamaa viikkoa myöhemmin otin taikinan esille sulamaan ja lisäämällä niihin punajuurta muuttuivat ne punajuurifalafeleiksi.Punajuuri on kiva lisäys falafeleihin,mutta kaikista parhaimpia punajuurifalafelit ovat silloin kun taikinaa jo tehdessä joukkoon lisätään punajuurta.
Punajuurifalafelit
- Minulla oli 4½ dl falafelitaikinaa,jonka ohje on täällä
- 1 keskikokokoinen,kuorittu ja paloiteltu punajuuri
- suolaa,mustapippuria
- 2 rkl täysjyväjauhoa(tai muuta jauhoa)
- öljyä paistamiseen.
Viime kuussa alkaneen ,3. kauden MasterChef-ohjelman ensimmäisessä pudotusohjelmassa kilpailijat joutuivat valmistamaan todella vaikean jälkiruuan nimeltä Atlas,jonka on suunnitellut täkäläinen kondiittori Eran Shwartzbard.Atlas-jälkiruuassa on 9 kohtaa,ja muutama kilpailija onnistui toteuttamaan tuon vaikean jälkiruuan ihan kokonaan,kun taas toiset ehtivät tehdä sen osittain. Ihan harjoittelun vuoksi kokeilin tehdä siitä yhden osan,eli suklaapallon ja jotenkuten siinä onnistuinkin,vaikka suklaapallojeni kuorista tuli vähän liian paksut. Ja koska tämä oli vain kokeilu enkä edes aikonut tehdä palloihin tulevaa alkuperäistä suklaakreemiä,laitoin näihin jo aiemmin valmistamaani raw-torttuun tekemääni verigreippikreemiä.
Tässä alkuperäinen Atlas (MasterChefin versiossa oli myös punainen macaron)Kuva on jälkiruuan luoneen kondiittorin FB-sivuilta. Sen jälkeen kuin olin saanut pallojen puoliskot kiinnitettyä toisiinsa(ei suinkaan täydellisesti kuten kuvista huomaa..) yritin puhkaista suklaakuoriin noita reikiä.Ohjelmassa siihen käytettiin pursotustylliä,joiden leveää puolta lämmitettiin niin,että niillä sai sulatettua reiän suklaakuoreen.Yritin ja yritin ja ainoa mitä onnistuin oli polttaa näppini....Eli jos joskus yritän tällaista vieraille tarjota,niin pitää kyllä kunnolla harjoitella ensin.Täkäläinen leivontabloggaaja Natalie oli onnistunut luomaan täydellisen version tuosta jälkiruoasta....
Eilen tein vuorellisen joulutorttuja suomalaisen kirjaston eilisiä itsenäisyyspäiväjuhlia varten. Luumusoseen joutuu täällä tekemään itse,sillä valmista sellaista ei ole.
Eräänä aamuna söin aamiaisen torilla.Tässä mukava kokki on juuri tuomassa annostani.
Balkan shakshuka,jossa oli tomaattisessa kastikkeessa kypsennettyjä kananmunia,munakoisoa ja fetajuustoa.Annokseen kuului myös salaattia,pieni tahinikippo ,chimichurria sekä pestoa ja ciabattaa,jonka jätin väliin.
Syödessä on samalla mielenkiintoista katsella mitä torilla tapahtuu..
Voi, miten herkullisia ruokia taas kerran.
VastaaPoistaPunajuurifalafeleja pitaa kokeilla.
Mina tein luumuhillon parisen paivaa sitten. Myös meilla se on itse tehtava. Helppoa ja hyvaa.
Sateenkaari:falafelit olivat hyviä punajuurilisäyksellä.Koirani tuli koko ajan kerjäämään ja pakko oli sillekin antaa muutama;D
PoistaLuumuhilloa on tosiaankin helppo onneksi tehdä!
Ihania ohjeita taas! :) Melko jännittävä tuo Atlas-jälkiruoka!
VastaaPoistaKiitos Anni-Minerva:tuo Atlas on upea! Mun on kyllä pakko oppia tekemää se ainakin osittain kunnolla;D
VastaaPoistaOnpas mahtavan kaunis jälkiruoka ja vaikea. Tuo MasterChef -täällä aussien versio- on ollut mahtavan inspiroiva. Sieltä olen poiminut monen monta ideaa.
VastaaPoistaFalafelit ovat pitkään olleet to-do-listallani. Ja luumusosehan nyt on vaan parasta itse tehtynä, varsinaista luksusta olet siis tarjoillut.
Atlas on kyllä tosi vaikea ja upea;piti kyllä nostaa hattua niille MasterChef-kilpailijoille,jotka onnistuivat sen tekemään.Täällä MasterChef-kisa on kivan värikäs ja tänä vuonna kilpailijoiden taso on huikean korkea.Sieltä saa paljon inspiksiä:) Falafelit ovat helppotekoisia ja vaikka täällä niitä on joka kulmassa on joskus kiva tehdä niitä itsekin.Ja jees,paras luumusose on se itsetehty!
PoistaVautsi mikä jälkiruoka. Kuinka tuollaista osaisi edes syödä.
VastaaPoistaJuttelin eilen erään Iranista muuttaneen assyyrialaisen oppilaani kanssa falafelleista, hummuksesta, labanesta, munakoisosalaatista, oliiveista... Mulle tuli todella nälkä :). Ja hän lupasi laittaa mulle labanea joulun jälkeen!!! Minun on kai ihan pakko kutsua itseni sinne joskus ruokavieraaksi ;).
Oli kyllä tosi upea jälkkäri.Sitä sai yhdessä ravintolassa Tel Avivin keskustassa jonkun aikaa,mutta ei enään. Kiva oppilas sulla:) Labanea on tosin tosi helppo itsekin tehdä;Suomessa asuessa tein sitä aina välillä.
PoistaSitten ohjetta vaan tänne!!!
PoistaAi miten hyvältä kuullostava (ja näyttävä) aamiainen. Haluaisimpa kokeilla tuollaista.
VastaaPoistaPunajuuri tuntuu juuri sopivalta makulisältä noihin falafeleihin. Ne on varmaan todella herkullisia.
Oikein ihanaa viikonlopun jatkoa sinulle =)
Birgitta:oli tosi kiva aamiainen ja kun sen valmistajakin oli noin mukava;D Punajuuri sopi noihin falafeleihin tosi kivasti;kaunis väri taas ei ihan kunnolla niissä pysynyt. Kiitos,samoin sinulle ihanaa viikonloppua!
PoistaNamm.. namm...
VastaaPoistaOvat varmaan syötävän hyviä. Maistuu suussa jo kuvaa katsellessa.
Kyllä se luovuus on tuossa ruuankin laitossa tärkeää.
Lisänä kuvaus taito - Sinulla on sekin hallussa.
Terveisin Suomi/Lapland/Kuusamo/Pakkanen...
Hyvää Joulunalus-aikaa...
Eko
Eko:jeps,olivat hyviä:) Ja kiitos sanoistasi:)Terveisiä vaan sinne kylmään pohjoiseen ja mukavaa joulun odotusta:)
VastaaPoistaOi mikä herkku aamiainen! Ja todella taitavasti nuo suklaakuulat olet tehnyt ... wau - Ihan tulee vesi kielelle! Täälläkään ei ole luumutäytettä, joten minäkin olen itse keitellyt luumusoseen - onneksi se on helppoa tehdä. Varmasti ovat olleet iloisia suuresta torttuvuoresta itsenäisyyspäivänjuhlissa!
VastaaPoistaNina Bille:tuo aamiainen oli tosi ihana ja mikä ettei,kun tuoreet raaka-aineet ovat siinä torilla ihan vieressä:D Suklaakuulat eivät kyllä ihan onnistuneet niin kuin oli tarkoitus mutta ehkä ensi kerralla...Ja omatekoinen luumutäyte on parasta:) Sinne itsenäisyyspäivän juhliin tuotiin paljon herkkuja mutta sain hyvää palautetta tortuista:)
VastaaPoistaMinä sekosin aivan täysin Australian Masterchefiin tänä syksynä ja siitä bongattuja ohjeita olisi vino pino kokkausta odottamassa.
VastaaPoistaPunajuurifalafelit kuulostaa aivan mahtavilta, sinä se taidat falafelien teon!
Voi mikä aamiainen torilla! Tahtoo kanss!
VastaaPoistaAnna:olen ihan hurahtanut tähän MasterChefiin täällä;sekä kilpailijat että tuomarit tosi hyviä ja tehtävät vaikeita,mutta niistä saa aina hyviä ideoita:) Kiitos,punajuuri sopikin kivasti falafeleihin:)
VastaaPoistaNanna:oli kyllä sellainen aamiainen,että uudestaankin pitää mennä.Ja kokki oli niin iloinen että sekin vielä;D
Ihania falafeleja. Hyvä idea laittaa punajuurta joukkoon.:)
VastaaPoistaOnpa upea suklaajälkiruoka! Olit kyllä viitseliäs, kun kokeilit sellaisen tekoa.:)
Maistuis varmaan sullekin:oli kiva kokeilla vähän erilaisiakin falafeleita:) Ja tuo suklaajälkiruoka on kyllä tosi upea,ja monet kilpailijat onnistuivat tekemään sen tosi hyvin.Oma tekeleeni oli noh vähän huono,mutta ehkä kokeilen uudestaan.
VastaaPoistaMun on pitänyt kokeilla tuollaisia suklaapalloja jo varmaan vuoden. Youtubesta löysin videon, jossa vesi-ilmapallo dipattiin sulaan suklaaseen ja törkättiin sitten pakastimeen. Homma näytti aika simppeliltä! Kovettuneisiin kippoihin laitettiin sitten karkkia, jätskiä ym. herkkuja. Nam!
VastaaPoistaTämän lisäksi olen bonganut jostain netistä reseptin, jossa käytettiin valmiita suklaamunia. Niistä vain irrotettiin kupu ja sitten sisään tungettiin herkkuja. Pääsiäisenäl on vihdoin pakko testailla tätä! :P
Huli:minäkin olen nähnyt sellaista ja ajatellut joskus kokeillakin. Nämä tehtiin sitten vähän vaikeammin,tai kai tässä oli tärkeää että tulee oikean muotoinen pallo.Tuossa MasterChefin pallon sisällä oli kaikkea hyvää suklaista.Kiva idea tuo pääsiäismunienkin käyttö noin!
VastaaPoista