Sivut

torstai 30. toukokuuta 2013

Raikas omenainen punajuurisalaatti ja keittokirjan julkistamistilaisuus

Olin toissa iltana  uuden keittokirjan julkistamistilaisuudessa jossa sain myös maistaa kirjan ohjeiden mukaan tehtyjä ruokia.Yksi sellaisista oli ihanan raikas,raaka punajuurisalaatti johon heti ihastuin.

Omenainen  punajuurisalaatti
  • 1-2 punajuurta
  • 2 Granny Smith-omenaa
  • 2 sellerin vartta
  • 2 tl taatelisiirappia *
  • 1 rkl balsamietikkaa
  • muutama tl sitruunamehua
  • suolaa (käytän aina ruususuolaa)
  • saksanpähkinöitä (en laittanut niitä omaan salaattiini)
*Jos ei löydy taatelisiirappia,voi sitä tehdä ihan kotioloissakin.
a) raakaversio jossa liotetaan muutama taateli vesitilkassa ja sen jälkeen jauhetaan kastiikkeeksi .
b) keitetty versio jossa noin desi taateleita ja 3 desiä vettä keitetään jonkun aikaa kunnes seos paksunee  jonka jälkeen seos jauhetaan ja siivilöidään. 


Pese ja kuori punajuuret ja raasta ne.Tee sama omenille.Pilko sellerinvarret pieniksi palasiksi.
Sekoita kasvikset ja lisää joukkoon taatelisiirappi,balsamietikka,sitruunamehu ja suola ja mahdolliset pähkinät.Tästä tuli todella hyvää ja niin raikasta!
Orly keittiössään
Englanninkielisen Cook in Israel-kirjan on kirjoittanut kuvassa näkyvä sydämellinen Orly Ziv ja kirjanjulkistamistilaisuus pidettiin hänen kotonaan.  Silmäilin kirjaa ja siinä oli sen verran hyviä ja selkeitä ohjeita että hankin sen ja tämän postauksen punajuurisalaatti onkin kirjasta. Orly on ravintoterapeutti,pitää ruokakursseja ja järjestää ihania kulinaarisia retkiä joista kivoin on varmaan se  jossa hän ensin vie ihmiset torille ja sen jälkeen kotiinsa kokkaamaan.

Kirjassa on eniten kasvisohjeita mutta myös joitakin kalaisia ohjeita ja munakoiso-ohjeita  löytyy kirjasta todella useita:) Jokaiselle ohjeelle on kuva ja useille ohjeille on myös step-by step-kuvia.
Orlyn isolle terassille oli laitettu korkeita pöytiä ja tuoleja ja näköala ylhäältä oli upea:)
Kaikkien tarjottavien ohjeet löytyvät Orlyn kirjasta.Tässä vaiheessa pöytä oli vielä vähän tyhjä. Tarjottavat olivat niin hyviä että päädyin  ostamaan  kirjan...
Herkulliset manteliset tahinipikkuleivät.Olen postannut sellaisista nelisen vuotta sitten,mutta nämä olivat vähän erilaiset ja varmaan kokeilen tehdä niitä kirjankin ohjeella.
Kirjan kaikki kuvat on kuvannut kuvassa näkyvä Katherine  Martinelli,amerikkalainen ruokatoimittaja ja valokuvaaja.(Katherinen upea englanninkielinen blogi täällä), joka ensi kuussa palaa New Yorkiin miehineen 3 täällä vietetyn vuoden jälkeen.

Tällä videolla Orly esittelee Carmel-torin ihania tuotteita


P.S. Yksi kappale tätä kirjaa arvotaan täällä 

maanantai 27. toukokuuta 2013

Ottolenghin superherkullinen bataatti-viikunasalaatti hieman muunneltuna....

Kun näin joku aika sitten Ottolenghin bataatti-viikunasalaatin ohjeen,tiesin että sitä oli pakko kokeilla;niin herkulliselta se kuulosti.Ja sitä se olikin,vaikka jouduin salaattia hieman muuntelemaan .Meillä ei nimittäin tähän aikaan vuodesta vielä ole viikunoita...tosin näin niitä torilla muutamassa kojussa mutta erittäin suolaiseen hintaan.Ja lähiseudun jättimarketissa niitä ei ollut lainkaan mutta sen sijaan päätin käyttää tähän hedelmää joka juuri nyt on sesongissa ja josta muutenkin pidän enemmän kuin viikunoista eli nektariinia.Ja olen vakuuttunut siitä että nektariineilla tästä salaatista tuli lähes yhtä hyvä kuin tuosta Ottolenghin alkuperäisestä versiosta.Tämä ohje(siis se viikunainen...)on Ottolenghin ja Tamamin uudessa Jerusalem-kirjassa heti ensimmäisenä  mutta ohje on myös julkaistu aiemmin täällä. Omassa ohjeessani määrät olivat hieman pienemmälle annokselle.Tuo kirja on muuten aivan ihana;kävin sitä hypistelemässä kirjakaupassa sillä seurauksella että tilasin kirjan netistä(jossa se oli paljon edullisempi...)

Superherkullinen bataatti-nektariini(viikuna..)salaatti
  • 2 bataattia (noin 500 grammaa)
  • 6 kevätsipulin vartta
  • 1 punainen chilipippuri
  • 3 nektariinia
  • 4 ½ rkl oliiviöljyä
  • suolaa,mustapippuria maun mukaan
  • 40 ml balsamietikkaa (ei tarvitse olla parasta laatua) balsamisiirappia varten
  • 20 gr sokeria siirappia varten
  • vuohenmaitofetaa jonkun verran

Pese ja kuori bataatit ja leikkaa ne lohkoiksi niin että jokaisesta puolikkaasta tulee 3 lohkoa.Laita lohkot astiaan ja kaada päälle 2 ½ rkl öljyä,suolaa ja pippuria  ja sekoita niin että öljyä tulee kaikkiin lohkoihin. Lämmitä uuni 220 C -asteeseen ja paahda bataatteja noin 25 minuuttia kunnes ne ovat pehmeitä mutta eivät kuitenkaan muussimaisia.
Halkaise sillä välin kevätsipulit ja leikkaan ne 4 cm kokoisiksi palasiksi.Tee sama chilille.Valmista  balsamisiirappi: laita kattilaan balsamietikka sekä sokeri ja  anna kiehua kiehumispisteeseen minkä jälkeen alennetaan lämpötilaa ja annetaan siirapin kiehua noin 4 minuuttia kunnes se hieman paksunee.Siirappi jähmettyy paksummaksi jäähtyessään.  Laita 2 rkl öljyä paistinpannuun ja pehmennä kevätsipuleita ja chiliä koko ajan sekoittaen keskilämmöllä 4-5 minuuttia.Halkaise nektariinit ja leikkaa ne lohkoiksi.
Kokoa salaatti: asettele bataattilohkot tarjoiluastiaan,kaada päälle pehmennetyt kevätsipulit ja  chili öljyineen ja asettele nektariinilohkot nätisti joukkoon.Lorauta  balsamisiirappia päälle ja lisää lopuksi murennettu vuohenjuustofeta.Salaatti on ihanaa myös ilman juustoa ja tuo balsamisiirappi on aivan ehdoton tässä ohjeessa mitä makuun tulee.Tämä oli kyllä sen verran hyvää että tähän tuli himo!

Video salaatin valmistusprosessista löytyy täältä

perjantai 24. toukokuuta 2013

Ihanaa vuohenjuustoa:)

Olin eilen iltapäivällä kävelemässä ystävän kanssa kun päätimme pysähtyä juomaan kahvikupposet. Kahvit joimme ihanan Lehamim-leipomokahvilan pienemmässä pisteessä (Lehamim on varmaankin parhaita leipomoita täälläpäin ja joku aika sitten he avasivat leipomokahvilan New Yorkissa,Union Squarella).Siinä istuessamme miellyttävä nuorimies tuli tarjoamaan meille herkullisen vuohenjuuston palasia.Hän kertoi että leipomokahvilan sisäpuolella on juustonurkkaus,jossa hän voisi maistattaa meille muitakin vuohenjuustoja.Tottakai suostuimme!
Erittäin miellyttävä ja asiantunteva Avi pitää tuota pikku putiikkia kahvila-leipomon sisällä ja siellä myydään paitsi vuohenjuustoja myös hunajaa,erilaisia etikoita,jugurtteja,taateleita sekä erilaisia tahnoja,jotka kaikki tulevat kestävää maataloutta harjoittavasta Ofaimme-farmista joka sijaitsee Aravassa eli ihan erämaassa.Kaikki tuotteet ovat myös luomua.
En tiedä kuinka monta juustoa Avi meillä maistatti mutta monta sellaista,sillä olin aivan täynnä tuon maistelun jälkeen. Jokaisella vuohenjuustolla oli oma ,erikoinen makunsa ja kaikki olivat hyviä.Minulla on testien mukaan täydellinen laktoosi-intoleranssi ja esimerkiksi jo ruokalusikallisen tavallista raejuustoa saa vatsani ihan sekaisin mutta olen huomennut että luomuvuohenjuustoista en saa minkäänlaisia oireita:) 
Maistoimme myös tällaista levitettävää vuohenjuustoa joka muistutti hieman ricottaa mutta ei ollut kuitenkaan sellaista.Tuota voisin hankkia ihan jo purkinkin vuoksi;D
Poislähtiessä ei vaan voi olla huomaamatta kahvilaleipomon herkkuja.....
Aamulla taas kävin kahvilla vakiokahvilassani  Sugarissa jossa uuden ruokalistan julkistamisen kunniaksi oli päätetty tuoda vähän beachiä  terassille;D  Uusi ruokalista miellytti:paljon enemmän kasvisvaihtoehtoja (tähänastinen ruokalista oli liian lihavoittoinen).Listalle oli otettu myös muutama vegaaniannos(jokaisella itseään kunnioittavalla ravintolalla on täällä ainakin jonkinlainen vegaaniannos..)

tiistai 21. toukokuuta 2013

Uunissa väriä saaneet raviolit-calsonnes

Viime viikolla olleen Shavuot-pyhän aikana lehdet olivat  täynnä juustoisia ohjeita; makeiden juustokakkujen lisäksi löytyi myös monta suolaista ohjetta.  Törmäsin silloin viikonloppulehdessäni juustoiseen pastaruokaan josta en ollut  aiemmin kuullutkaan. Kyse oli calsonneista,jotka eivät ole samaa kuin italialaiset calzones,vaan ovat pastanyyttejä joita on ensin kevyesti keitetty ja sitten kypsytetty uunissa.Nämä calsonnesit olivat suosittua Shavuot-pyhän ruokaa Syyrian juutalaisissa seurakunnissa;etenkin Aleppossa sekä Damaskuksessa,jonne ohje päätyi Syyriaan 1700-luvulla tulleiden  Italian ja Espanjan juutalaisten jälkeläisiltä.
Täällä Israelissa calsonnesit ovat suosittuja etenkin Safedin ja Tiberiaksen kaupungeissa ja kuulemma yli 70 % Tiberiaksen väestöstä valmistaa calsonneseja Shavuot-pyhän aikana.Ennen calsonnesien valmisteluun kului paljon aikaa:taikinaa kaulittiin lattialle levitettyjen lakanoiden päällä mutta tänään käytetään pastakoneita. Tiberiaksen kaupungissa kuulemma kilpaillaan siitä kuka tekee parhaat calsonnesit! 
Joidenkin  mielestä calsonnesit ovat hyviä vain kun niissä on käytetty kuivaa ,suolaista Safedin juustoa.Kuvassa näkyy 2 palaa Safedin juustoa;isompi lyhyemmän ajan kypsytetty ja pienempi suolalla päällystetty ja huoneenlämmössä 3-6 kk kypsytetty Safedin juusto. Safedissa on tehty vuodesta 1840 lampaan-ja vuohenmaidosta tehtyä Safedin juustoa.(linkin takana englanniksi enemmän tietoa tuosta juustosta). Päätin seurata lehden ohjetta ja ostin pikku palan kypsytettyä Safedin juustoa,joka oli rakenteeltaan tosi kuivaa ja hurjan suolaista,toisin kuin tuore Safedin juusto joka on pehmeärakenteista ,todella hyvää leikattavaa tuorejuustoa.Tuo juusto oli kyllä vähän liian suolaista makuuni....
Calsonnes-uunissa kypsytettyt pastanyytit
Taikina
  • 500 grammaa vehnäjauhoa
  • ½ tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 1 suuri kananmuna
  • vettä tarpeen mukaan (minä käytin tähän jauhomäärään 2 dl vettä)
Täyte
  • 250 gr puolikovaa lampaanjuustoa*
  • 250 grammaa pehmeärakenteista juustoa*
  • 1 suuri kananmuna
  • suolaa vain jos käytetään vähäsuolaista juustoa 

*käytin tähän siis tuota suolaista ,kuivaa Safedin juustoa mutta mielestäni tähän käy hyvin mikä tahansa  aromaattinen vuohen-tai lampaanmaitojuusto niin että sitä on puolet ja toinen puoli sitten vaikka fetaa; myös raejuusto kävisi hyvin sekoitettuna lampaanjuuston kanssa. Käytin myös vain puolet ohjeen juustomäärästä  sillä pakastin puolet taikinasta.


Netistä ei englanninkielisenä löytynyt millään ohjetta calsonneseille,joten tein ohjeen tarkasti lehteni ohjeen mukaan.Poopa Dweckin kirjassa Aromas of Aleppo olisi ohje näille.

Laita jauhot,leivinjauhe ja suola kulhoon ja lisää kananmuna joukkoon.Työstä taikinaa käsin ja lisää vettä tarpeen mukaan,niin että taikina on lopulta elastista eikä tartu käsiin.Taikinaa voi tietysti valmistaa myös monitoimikoneessa.Kääri taikina elmukelmuun ja anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään 2 tuntia(taikinan voi myös valmistaa edellisenä päivänä)

Pastakonetta käyttäessä jaa taikina osiin ja sirottele jauhoa päälle ja alle.Taikinan tulee olla suhtkoht ohutta.Ota taikinasta muotilla ympyröitä.Jos et käytä pastakonetta levittele jauhoa leivinalustalle sekä kaulimeen ja taikinan päälle ja kauli taikina ohueksi levyksi.

Raasta juustot ja sekoita kananmunan kanssa.Jos käyttämäsi juusto ei ole kovin suolaista lisää ripaus suolaa.Laita ympyröille täysi teelusikallinen täytettä ja sulje ympyrät puolikuiksi. 
Kieritin puolikuitten reunat somien avulla tällaisiksi mutta tämä oli oma hetken mielijohteen seuraus;D
Täytä iso kattila vedellä ja mausta suolalla.Lisää calsonnesit kiehuvaan veteen.Calsonnesit keitetään vain kunnes ne nousevat pintaan eli hyvin lyhyen ajan (niiden tulee olla kovia tässä vaiheessa).Nosta calsonnesit reikäkauhalla pois vedestä ja anna niiden kuivahtaa hetken.Asettele calsonnesit uunipellille leivinpaperin päälle ja sivele ne joko oliiviöljyllä tai sulatetulla voilla.Raasta juustoa päälle (raastoin täytteeseen tullutta juustoa..). Lämmitä uuni 160 C-asteeseen ja anna calsonnesien olla uunissa kunnes niiden pinta on ruskistunut (noin 30 min.) ja juusto sulanut.Tai lisää juusto vasta jälkeenpäin ja raasta sitä väriä saaneiden  calsonnesten päälle.Käytin tähän siis vain puolet taikinasta(pakastin toisen puolen) mutta tästäkin taikinamäärästä tuli reilu määrä ,joten pakastin myös valmiiksi täytettyjä calsonneseja. Näistä tuli mielettömän herkulliset;kiva hieman erilainen pasta-annos:)

perjantai 17. toukokuuta 2013

Raikas ja erilainen ananasjuoma-Guarapo de piñá

Voi miten rakastan tuoretta ananasta! Venezuelassa asuessani ostin valmiiksi paloiteltua ananasta melkein päivittäin katukauppiailta ja se ei paljon maksanut.Täälläpäin taas ananakset ovat hurjan kalliita ja todella harvoin ostan sellaisen. Joskus näkee suuria Keski-Amerikasta tuotuja ananaksia mutta useimmiten törmää täällä kasvatettuihin ananaksiin,jotka ovat pienempiä ja usein löytyy myös ihan minikokoisia ananaksia,kuten kuvassa näkyvä ananakseni,jonka ostin viime viikolla torilta.

Mimi,johon olen tutustunut blogiemme kautta, on syntynyt Venezuelassa ja postasi kerran sikäläisestä ananasjuomasta nimeltä guarapo de piña,joka tehdään ananaksen kuorista ja  hedelmän kovasta keskiosasta. Pieni googlettelu selvitti,että juomaa tehdään myös Kolombiassa sekä Dominikaanisessa tasavallassa. Minusta juoma kuulosti ekologisen ihanalta;sen sijaan että kuoret heitetään pois  voi niistäkin tehdä juomaa.Kuorista tehty ananasjuoma fermentoituu,vähän samalla tavalla kuin simakin,mutta tähän ei tule hiivaa vaan käytetään ananaskuorten luonnollista hiivaa. Venezuelassa asuessani en kuitenkaan  koskaan törmännyt tähän juomaan. Pikku ananakseni syötyäni päätin tehdä sen kuorista juomaa Mimin ohjeen mukaisesti;tosin hieman muunnellen sillä ananakseni oli hänen ananastaan pienempi enkä laittanut Mimin tavoin inkivääriä joukkoon.
Mimin ohjeen mukaisesti ananaksen kuoria ei huuhdota,sillä muuten niistä häviävät luonnolliset hiivat. Huuhtelin kuitenkin omat kuoreni kevyesti. Koska minulla oli pikkuruinen ananas,tuli tästä vain vajaan litran satsi. Kuoret ja ananksen kova keskiosa ja mahdollinen hedelmästä jäänyt mehu laitetaan lasipurkkiin.Laitan ohjeen normaalin kokoiselle ananakselle.

Ananaskuorimehu
  • tuoreesta anaksesta jääneet kuoret,kova keskiosa ja mahdolliset muut jäänteet
  • 2 litraa vettä 
  • 2 dl ruokosokeria

Ananaksen kuoret ja keskiosa laitetaan lasipurkkiin tai lasikannuun ja peitetään talouspaperilla joka kiinnitetään kuminauhalla.Annetaan olla huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
1.päivä-kerran pari  päivässä talouspaperi otetaan päältä pois ja sekoitetaan purkin sisältöä.Ensimmäisenä päivänä pinnalla oli jo muutama kupla ja tuoksu oli erittäin ananaksinen.

2.päivä-pinnalla oli jo hieman enemmän kuplia ja tuoksu oli edelleenkin miellyttävä.
3.päivä-pinnalla oli jo hieman enemmän kuplia ja vaahtoa ja tuoksu edelleenkin miellyttävä mutta siinä selvästi jo tuntui että se oli fermentoitumassa. Mimin ohjeen mukaan juoman annetaan käydä huoneenlämmössä 3-5 päivää ja hänen juomallaan oli kunnon vaahtokerros pinnalla.Vaahtokerros kertoo että ananaskuoren luonnolliset hiivat ovat kehittämässä sokerista alkoholia.Päätin kuitenkin lopettaa tämän ensimmäisen kokeilun 3 päivään ja siivilöin juoman pulloon,jonka laitoin jääkaappiin.Juoma jatkaa käymisprosessiaan myös jääkaapissa joten se kannattaa juoda pois viikon sisällä. 4 päivänä join juoman ja minusta tämä oli ihanan raikas,kesäinen juoma.  Seuraavan kerran aion laittaa inkivääriä joukkoon kuten Mimikin.  

Ananksenkuorista voi tehdä juomaa myös keittämällä: kuoret ja keskiosa laitetaan kattilaan ,lisätään pari litraa vettä ,kanelitanko ja sokeria.Juomaa keitetään hiljalleen ½ tuntia. Juoma siivilöidään ja jäähdytetään ennen juomista.Älkää siis ihmeessä heittäkö kuoria pois seuraavan kerran kun syötte tuoretta ananasta....
Torilla näin mulpereita mutta en  kuitenkaan ostanut. Mansikoiden aika sen sijaan on loppunut ja ostin viimeiset mansikkani.Seuraavat mansikat sitten Suomessa.....Mansikka-ajan loppuessa täällä alkaa kirsikka-aika:)
Ja torin juustokaupassa näin burrataa.En olisi varmaankaan huomannut tuota ellen olisi lukenut Nannan burratapostausta....

tiistai 14. toukokuuta 2013

Meijerin tarjoama kokkauskurssi ja ohje popoverseille

Aiemmassa postauksessa mainitsin täällä tänään illalla  alkavan shavuot-pyhän,jolloin syödään paljon maitotuotteita. Tämä pyhää edeltävä aika onkin meijereille vuoden tuottoisinta aikaa ja ne myös panostavat aika reilusti  tuotteittensa markkinointiin.Maan suurin meijeri esimerkiksi järjestää  ilmaisia kokkauskursseja pyhää edeltävinä päivinä ympäri maata. Viime vuonna luin ystäväni Mimin käynnistä sellaisella kurssilla ja tänä vuonna sitten ilmoittaudun heti kun näin ilmoituksen sellaisista.Eilen oli meijerin tarjoamien kokkauskurssien viimeinen päivä ja iltapäivällä suuntasin kohti Foodsteps-kurssikeskusta. Nämä meijerin tarjoamat kokkauskurssit ovat lyhyitä,vain 2 tuntia,joten tiesin ettemme ehtisi kokata mitään monimutkaista.
Tulin paikalle hieman etuajassa ja siellä oli kaikki jo laitettu valmiiksi suolaista annostamme varten. Meidän oli tarkoitus tehdä yksi suolainen annos ja yksi makea annos.
Ohjaajamme tällä kokkauskurssilla oli erittäin sympaattinen kokki Keynan,joka antoi meille koko ajan myös hyviä vinkkejä siitä mitä tarjota pyhän  juhla-aterialla.
Suolaisen annoksena teimme amerikkalaistyyliset popoversit. Popover on amerikkalainen vastine Yorkshiren vanukkaalle,joka tehdään muffinivuokaan.Jokaiselle osanottajalle oli varattu 3 muffinivuokaa ja sitten aloimme Keynanin ohjeiden mukaan valmistaa popoverseja. Hieman oli vaikeaa sekoitella taikinaa kevyellä kertakäyttähaarukalla mutta silläkin tarpeni. Suurena miinuksena tuolla olivat nuo todella ohuet paperiset muffinivuoat,jotka eivät kestäneet yhtään mitään. Taikina valui niistä ja laitoin omani vielä toisen muffinivuoan sisään  sillä seurausella että puolet taikinasta valui toisen muffinivuoan sisälle ja väliin jäi iso kolo.Tuo paperi oli myös  niin kevyttä että popoversit tarttuivat niihin eikä niitä saanut kokonaisina irroitettua noista muoteista.Olisivat voineet vähän enemmän panostaa muotteihin.Jos tekisin näitä kotona niin kyllä käyttäisin silikonivuokaa tai tavallista muffinivuokaa.  Maku oli kuitenkin tosi hyvä ja rakennekin,vaikka näistä ei vuokien johdosta tullut kokonaisia.Popoversien rakenne on paljon pehmeämpi kuin muffinsien.

Popoversit homejuustolla  (12 kpl)

  • lasillinen (240 ml) piimää
  • 1 1/4 lasillista (300 ml) maitoa
  • 4 kananmunaa
  • 25 grammaa sulatettua voita
  • 280 gr vehnäjauhoa
  • muutama lusikallinen pestoa (käytimme pestoa ja aurinkokuivastuista tomaateista tehtyä tahnaa)
  • 200 gr murennettua tai raastettua homejuustoa
  • suolaa---emme käyttäneet suolaa sillä juusto ja pesto ovat jo tarpeeksi suolaisia.
Piimä,maito ,kananmunat sekä sulatettu voi sekoitetaan hyvin tasaiseksi seokseksi. Jauhot ja suola sekoitetaan joukkoon.Taikinakulho peitetään elmukelmulla ja sen annetaan levätä 30 minuuttia huoneenlämmössä.Uuni lämmitetään  250 asteeseen ja tyhjä leivinpelti laitetaan uuniin samalla. Muffinivuan kolot voidellaan voilla ,ja pohjalle laitetaan hieman pestoa.Kuuma leivinpelti otetaan uunista.Taikinaa kaadetaan kolojen puoliväliin,sekoitetaan hieman jotta pesto sekoittuu taikinan kanssa ja juustomurut tiputellaan päälle. Taikina on aika löysää:jos popoverseista halutaan hieman kiinteämpiä voi jauhoja lisätä vielä neljänneksen ohjeen määrästä.
Voi voi meidän popoverseista tuli aika surkeita huonojen paperimuottien vuoksi.Monilla taikinaa oli valunut leivinpaperille.Hyviä ne olivat silti vaikkeivät olleetkaan nättejä. Ajanpuute esti myös tuon puolen tunnin taikinan seisottamisen joka sekin vaikutti.
Popoverseja paistetaan 10 minuuttia ja sinä aikana ei tule missään nimessä avata uuniluukkua.Lämpötilaa lasketaan 180 C-asteeseen ja popoverseja paistetaan vielä 15 minuuttia kunnes pinta on ruskea ja popoversit nousseet kunnolla.Annetaan hieman jäähtyä ennenkuin poistetaan vuoasta. Popoverseissa on ilmaa joten auttaa jos reunoille pistetään muutama reikä ennenkuin ne poistetaa muoteista.
Makea annos oli sitten oikein helppotekoinen;vaikein vaihe siinä oli kerman vatkaaminen kovaksi vaahdoksi,Muutama valmis vaniljavanukasjälkkäri taiteltiin kermavaahdon joukkoon ja yläkuvassa näkyviin pikku astioihin laitettiin aineksia kerroksittain: mansikkahilloa alle,sitten pursolteltiin jäähtynyttä moussea päälle,lisättiin  pikkuleivänmurusia ja taas pursoteltiin moussea päälle ja lopuksi vielä lisättiin pähkinämurusia päälle.Jälkkäreiden olisi pitänyt olla 5 tuntia jääkaapissa mutta meillähän ei sellaiseen ollut aikaa.
Saimme ottaa tekemämme annokset kotiin mukaamme.Otin vain 2 popoversia;jälkkäreitä en viitsinyt raahata mukaani.Saimme myös pitää käyttämämme essun ja poislähtiessä meille ojennettin vielä pussi jossa oli muutama suklaamaitopussi,reseptilehti sekä alennuskuponkeja.Suklaamaitopussit vein naapurin pikkutytölle.Ensi vuonna sitten uudestaan!

lauantai 11. toukokuuta 2013

Juustokakku x 3 (yksi vegaaniversio)

Edellisessä postauksessa mainitsin lähestyvän Shavuot-pyhän,jolloin on tapana syödä paljon juustoisia ruokia (ilman lihaa).Shavuotin aatto on nyt tiistaina ja lupasin tuoda ystävälle muutaman juustokakun,joten tämä aamu meni sitten niiden teossa. Juustokakut ovat todella paljon pinnalla tämän pyhän aikana: reseptejä on joka puolella;meijerit julkaisevat ilmaiseksi jaettavia reseptivihkosia ja juustokakkujen aineksetkin ovat tarjouksessa ennen pyhää....joko alennetulla hinnalla,tai ota 2 ja saat kolmannen kaupan päälle ja niin edelleen...Tämän ihanan mansikoilla koristellun kakun ohjeen löysin ilmaislehden reseptiosiosta mutta alkuperäisessä ohjeessa kakun päälle tuli jonkinlainen pähkinäcrumble;minusta taas mansikat sopivat tähän paljon paremmin! Kakusta tuli aivan  mielettömän herkullinen:tein näitä 2 kappaletta eli yhden pienen itselleni ja toisen vähän suuremma tuliaisiksi.Olen varma että ystävä pitää tästä kakusta kun hän huomenna maistaa tätä! P.S. ystäväni suorastaan rakastui tähän juustokakkuun ja itsekin olen sitä mieltä että tämä oli yksi parhaimista koskaan syömistäni juustokakuista...

1. Valkosuklainen juustokakku mansikoilla (26 cm vuoka)
Pohja:
Pohjana tässä on pähkinäinen murotaikinapohja,jonka 
voi valmistaa etukäteen jo päivää ennen.

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 125 gr kylmää kuutioitua voita
  • 2,2 dl jauhettua mantelia*
  • 0,8 dl tomusokeria
  • 1 kananmunan keltuainen
  • 1 rkl kylmää vettä
Valmistin taikinan monitoimikoneessa mutta taikinan voi valmistaa myös käsin.Jauhot ,voi ja sokeri sekoitetaan murumaiseksi.Joukkoon lisätään kananmunan keltuiainen sekä vesi ja taikina sekoitetaan tasaiseksi.Taikina kääritään muovikelmuun ja laitetaan jääkaappiin lepäämään vähintään 15 minuutiksi.Uuni lämmitetään 180 C-asteeseen .

Ota taikina jääkapista ja asettele se kevyesti jauhotetulle alustalle.Kauli taikina ohueksi levyksi ja asettele taikinaa leivontamuotin pohjalle sekä sivuille.Tein hieman liian pienen taikinan eikä sitä riittänyt ihan muotin yläpinnalle asti mutta se ei häirinnyt lopputulosta.Muotti taikinoineen laitetaan jääkaappiin 10 minuutiksi ennen paistamista jonka jälkeen pohjaa paistetaan 10 minuuttia tai kunnes se on saanut hieman väriä.*Alkuperäisessä ohjeessa pohjataikinaan tuli sekä mantelia että pekaanipähkinää;minulla oli vain mantelia.
Juustotäyte:
Muutin jonkunverran myös juustokakun täytettä. Kermajuuston (Philadelphian tapaisen)sijaan käytin kevyempää kermajuuston tapaista kermajuustoa,jossa on rasvaa 5 prosenttia.Alkuperäisessä ohjeessa oli kermajuustoa 300 grammaa:käytin kakkuun 200 grammaa sellaista ja laitoin sitten enemmän toista juustoa)

  • 200 grammaa  kermajuustoa (Philadelphian tapaista)
  • 200 grammaa valkosuklaata
  • 2½ dl kermaa
  • 2 dl sokeria (käytin ruokosokeria)
  • 300 grammaa valkoista juustoa (täälläpäin käytetään valkoista levitettävää ,kreemimäistä juustoa jota saa eri prosenteilla.Käytin 5 % juustoa.Suomessa lähin tätä oleva juusto olisi kermarahka)
  • 4 kananmunaa
Valkosuklaakreemi kakun pinnalle
  • 60 gr valkosuklaata
  • ½ dl kermaa tai jugurttia (jugurtin kanssa kreemi on mielestäni parempaa)
  • +mansikoita

Lämmitä suklaa ja kerma ja anna suklaan sulaa kunnolla.Sekoita hyvin tasaiseksi.Juustot ja sokeri vatkataan hyvin.Kananmunat lisätään vatkaamalla.Lopuksi joukkoon lisätään kermassa sulatettu valkosuklaa.Sekoitetaan tasaiseksi seokseksi ja seos kaadetaan taikinapohjan päälle. Juustokakku paistetaan 165 C-asteessa 45 minuuttia tai kunnes kakun pinta on saanut väriä ja kakun sisus on jähmettynyt. Kakun annetaan jäähtyä kunnolla jonka jälkeen valmistin valkosuklaakreemin:sulatin  valkosuklaata sekä kermaa suklaakreemiksi,jonka levitin jäähtyneen juustokakun pinnalle.Jos minulla olisi ollut jugurttia olisin käyttänyt sitä tuohon kreemiin mutta jugurtin sijaan oli vain kerman jämät. Mansikat puolitetaan ja asetellaan kakun päälle.Juustokakun tulee olla muotissaan kunnes se on täysin jähmettynyt:parasta on pitää kakkua yön yli jääkaapissa ennenkuin sitä alkaa leikkaamaan.

Tein myös minikokoiset New Yorkin juustotortut. Ohje on täkäläisesta Matkonaim-blogin englanninkielisestä versiosta,jonka käänsin tänne. Alkuperäisellä ohjeella tulee 6 minitorttua;tein puolet siitä. Käännetty ohje on 6 tortulle.Hieman jouduin improvisoimaan näissäkin sillä menin kauppaan luettuani ohjeen vähän liian pikaisesti ja ostin vain Speculaas-keksejä vaikka ohjeessa on käytetty kahdenlaisia keksejä.Kunnon kermajuuston tilalla minulla oli 5 % kermajuuston tapaista valmistetta,joilla näistä omista tortuistani tuli hieman kevyempiä mutta kuitenkin hurjan hyvät.Matkonaim-blogin Deanna ja Danya saivat näiden juustokakkujen ohjeen ihanalta amerikkalaiseen leivontaan erikoistuneen Nola-kahvilan väeltä.

2. Minikokoiset New Yorkin juustokakut (6 pientä tai yksi normikokoinen)
Pohja:
  • 200 grammaa speculaas-keksejä tai grahamkeksejä
  • 200 grammaa petit beurre-keksejä tai grahamkeksejä
  • 115 grammaa sulatettua voita
  • ripaus suolaa
Murskaa keksit ja lisää voi joukkoon.Sekoita taikinaksi.Ohjeessa pohjataikina valmistettiin käsin mutta minusta oli kyllä helpompaa jauhaa keksit ensin murusiksi ja sitten lisätä voi. Kaada pohjataikinaa muotteihin ja paina taikinaa pohjalle ja pinnoille.

Täyte:
  • 340 gr kermajuustoa (Philadelphian tapaista...käytin näissäkin sitä kevyempää 5 % juustoa)
  • 100 grammaa sokeria
  • 2 huoneenlämpöistä kananmunaa
  • 100 grammaa hapankermaa
  • 3 rkl sitruunamehua +hieman sitruunan kuoriraastetta



Kuorrutus:
  • 250 gr hapankermaa
  • 3 rkl sokeria
  • 3 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl sitruunan kuoriraastetta
Lämmitä uuni 170 C-asteeseen.Vatkaa täytteen ainekset hyvin tasaiseksi massaksi.Jaa täytettä pohjien päälle ja paista juustokakkuja noin 20 minuuttia kunnes kakkujen pinta on jähmettynyt. Valmista kuorrutus:sekoita  kuorrutuksen ainekset tasaiseksi. Ota juustokakut uunista ja anna niiden jäähtyä noin 10 minuuttia jonka jälkeen niiden päälle lisätään hapankermakuorrutusta.Kakkujen annetaan paistua uunissa vielä 5-7 minuuttia.

Näistäkin tuli hurjan namit! Yksi jää minulle,yksi menee naapurille ja kolmas samalle ystävälle jolle vien mansikkaisen juustokakun.
Ja täällä on Matkonaim-blogin tyttöjen tekemä ihastuttava video jossa käydään (ilman sanoja) kaikki näiden minijuustokakkujen  työvaiheet läpi.Videon katselun jälkeen näiden teko sujui kuin leikiten;D
3. Kookos"juusto"kakku
Kakku syntyi melkein kuin vahingossa kun muistin ylempiä juustokakkuja tehdessäni että ystävälläni Maryllä on luonaan vieras ulkomailta,täysvegaani.Enhän voi tuoda herkullisia juustokakkuja jos vieras ei voi syödä mitään.Vähän harmitti että olin unohtanut koko jutun enkä ehtinyt kunnolla suunitella mitään vähän parempaa vegaanista juustokakun tapaista;muuten olisin varmaan tehnyt tofuisen juustokakun. 

Pohja:
  • kookosta,mantelia ja kauranjyvistä jauhettua jauhoa,ripaus suolaa,hieman ruokosokeria ja oliiviöljyä.Näistä muodostetaan taikina jota painetaan vuuan pohjalle ja reunoille.Paistoin pohjaa noin 10 minuuttia 180C-asteessa,kunnes pohja sai hieman väriä.
Täyte:
  • Tätä piti improvisoida sillä minulla ei ollut tofua eikä myöskään tarpeeksi vaikka cashewpähkinöitä,Käytin täytteeseen  70 grammaa itse tekemääni kookossosetta,purkillisen kookoskermaa,1,75  dl ruokosokeria,vaniljaa ,yhden sitruunan mehun sekä raastetun kuoren.Lisäksi agar-agaria ruokalusikallinen ja hieman vettä.
Annoin agar agarin pehmetä puolessa  desissä lämmintä vettä. Sekoitin täytteen ainekset tasaiseksi ja otin siitä pienen osan johon lisäsin agar agarin.Keittelin sekoitusta kiehumapisteeseen koko ajan sekoittaen ja lisäsin lopulta lopun täytteen sekaan tosi hyvin vatkaten. Täytteen kaadoin pohjan päälle.Päälle ripottelin paahdettua kookosta.Ei tämä mikään paras kakku ole mutta ei huonokaan ja toivottavasti kelpaa vegaanivieraalle.
Leipomoissa on pyhää edeltävänä aikana upeita juustokakkuja,sekä suolaisia etta makeita.Tässä Rouladin-leipomoketjun valikoimaa.Kuva heidän sivuiltaan.


Juustokakut ovat muuallakin  nyt suosittuja:Pariiisissa on täysin juustokakkuihin (suolaisiin ja makeisiin keskittynyt teehuone+leipomo,She's Cake by Sephora

perjantai 10. toukokuuta 2013

Kuva viikonlopulle-juustomies

Vanha juustokauppias Tel Avivin Carmel-torilla. Kaverikin änkesi mukaan kuvaan...Vanhan juustokauppiaan kauppa on yhtä kuin takana näkyvä kylmäkaappi.Edessä olevat kiekot ovat aika suolaista vuohenjuustoa jota ostin pienen palan. Juustokauppias on aina niin ystävällinen:tervehditään kun tavataan ja hänen pieni mikropuotinsa on niin vaatimaton torin parin muuhun juustokauppaan verrattuna eikä kai asiakkaitakaan ihan kauheasti tuossa käy.Joten joskus ostan häneltä  ihan pienen palan juustoa ja saan bonuksena mitä ystävällisimmän palvelun.

Juusto ja kaikki siihen liittyvä on täällä juuri nyt esillä  sillä ensi viikon alussa vietetään Shavuot-juhlaa,joka on sekä pyhiinvaellus-että sadonkorjuujuhla. Tapana onkin silloin syödä kaikenlaista juustoista(maitoista) ja etenkin juustokakut ovat silloin pääosassa. Tarkoitus onkin nyt viikonlopun aikana leipoa pari juustokakkua,joiden ohjeet laitan sitten tänne. 

Mukavaa viikonloppua!

keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Appelsiininen herkkukakku kikherneistä eli torta de garbanzo dulce

Olen jo pitkään halunnut tehdä kikhernekakkua,jonka olen kuullut olevan tosi hyvää. Kakku on ehkä alunperin kotoisin Meksikosta.Netistä löytyy useita  ohjeita kikhernekakulle,etenkin espanjankielisenä ja löysin lopulta sellaisen joka miellytti.Kakusta tulikin yllättävän hyvää! Sen rakenne on tiivis ja kostea eikä siinä ole mitään joka muistuttaisi kikherneistä. Tarjosin tätä ystävälle enkä kertonut mitä siinä oli;hänestä kakku oli tosi hyvää ja kun hän kuuli että se oli tehty kikherneistä yllättyi hän kunnolla.Hieman muutin ohjetta lisäämällä kookoshiutaleita ja ensi kerralla voisin lisätä ehkä mantelijauhoa tai hieman maissitärkkelystä. Kakku on myös gluteeniton.

Appelsiininen herkkukakku kikherneistä
  • 5½ dl keitettyjä kikherneitä
  • 2 1/3 dl sokeria (käytin luomuruokosokeria)
  • 4 kananmunaa
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 2 tl kanelia
  • 1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
  • 1 rkl oliiviöljyä +öljyä vuon voitelemiseen
Kikherneiden tulee olla kuorettomia
Se on helppoa joskin vie hieman aikaa mutta lopputulos on  vaivan arvoista.Keitetyt kikherneet pistetään astiaan joka täytetään vedellä ja sormin kieritellään kikherneitä veden alla jolloin kuoret irtoavat helposti.Samaa voi kokeilla hummusta tehdessä;siitä tulee paljon paljon pehmeämmän makuista ja tuntuista kun kuoret on poistettu.

Kikherneet jauhetaan monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella mahdollisimman tasaisiksi. Munat sekoitetaan erikseen ja lisätään kikherneiden joukkoon.Jauhetaan kunnes seos on aivan sileää.Kikherneseokseen lisätään sokeri,kookos,leivinjauhe,kaneli,suola,appelsiinimehu-ja kuori. Sekoitetaan hyvin. Taikinaseos on löysää mutta niin sen kuuluukin olla.Tein kakkuni English cake-vuuassa jonka pohjaan ja reunoille sivelin öljyä ennen taikinan kaatamista.Kakkua paistetaan 180 C-lämmössä tunnin tai kunnes kakku on jähmettynyt (kokeillaan tikulla tai vastaavalla)
Kakun annetaan jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista.Laitoin kakun jäähtymisen jälkeen jääkaappiin ja leikkasin sitä vasta silloin.Kakkuun sopisi hyvin myös kuorrutus päälle.
Tein samalla myös vegaanisen version kikhernekakusta ,vaihtaen kananmunat psylliumiin mutta joku meni vikaan....Kakku pursui ulos vuuasta ja oli kuin liisteriä eli olin laittanut aivan liikaa psylliumia......Ensi kerralla sitten vähemmän;D

sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Vihreää tattaria ,paahdettua bataattia ja sipulia

Olen jo useamman vuoden ajan tottunut käyttämään vihreää,paahtamatonta tattaria raakakeittiössä sekä gluteenittomassa leivonnassa mutten koskaan ole kypsentänyt sitä sellaisenaan lämpimään ruokaan. Viikonlopun lehdessäni näin lehden ruokatoimittajan vihreästä tattarista tekemiä ohjeita ja yksi niistä houkutteli,etenkin kun minulla oli melkein kaikki ainekset. 

Tattarihan on gluteenitonta ja vihreä tattari kypsyy keitettäessä nopeammin kuin paahdettu,liotuksen jälkeen.Siinä on lämmitettynä vain hyvin mieto tattarin  maku,joten se sopii tattarin voimakasta makua vierastaville.

Vihreää tattaria,bataattia sekä sipulia

  • 2½ dl vihreitä ,paahtamattomia tattarinjyviä
  • ½ kiloa bataattia 
  • 2 punasipulia
  • 7 rkl oliiviöljyä
  • 3-4 kevätsipulia
  • 4 silputtua valkosipulin kynttä
  • suolaa (käytän aina ruususuolaa)
  • mustapippuria
  • ½ tl jeeraa eli juustokuminaa
  • 1 tl paprikaa tai muuta maustetta (käytin berbere-maustesekoitusta)
Liota tattaria vedessä vähintään 2 tuntia.  Huuhdo tattarit liotuksen jälkeen ja keitä  vedessä pastan lailla 10 minuuttia tai kunnes tattari on kypsää. Valmista sipulit ja bataattikuutiot sillä välin kun liotat tattaria: Lämmitä uuni 180 C-asteeseen ,kuori ja paloittele punasipulit 8 osaan.Lisää sipulien joukkoon 2 rkl oliiviöljyä.Paahda sipuleita 20 minuuttia .Kuori ja kuutioi bataatit  ja sekoita niihin 2 rkl oliiviöljyä,hieman suolaa ja pippuria.Lisää bataattikuutiot sipulien joukkoon ja paahda niitä 15-20 minuuttia tai kunnes bataattikuutiot ovat pehmentyneet.Paloittele kevätsipulit (minulla oli vain melkein jo hävikiksi mennyttä ruohosipulia,joten laitoin sitä mutta kyllä kevätsipuli sopii tähän paremmin) ja lämmitä pannulla 3 rkl oliiviöljyä. Paista kevätsipuleita muutama minuutti ja lisää valkosipulimurska sekä tattari ja paista noin 5 minuuttia koko ajan sekoittaen.Lisää mausteet ja paista vielä minuutin verran. Ota pois hellalta ja lisää paahdetut punasipulit sekä bataattikuutiot joukkon.

Minulta puuttuivat alkuperäisen ohjeen kevätsipuli,mustat linssit ,baby pinaatti(joka lisättiin lopuksi joukkoon) ja jugurttikastike,johon olisi tullut 4 rkl jugurttia,lusikallinen murskattua minttua,puolikas teelusikallinen sitruunankuoriraastetta ja puolikas teelusikallinen sitruunamehua.  Vihreä tattari bataatin ja sipulien kanssa oli tosi hyvää myös ilman linssejä ja jugurttikastiketta.
Viime päivien suosikkismoothie on ollut seuraavanlainen:vihreää melonia,selleriä,inkivääriä,sitruunaa ,minttua ja hieman steviaa.
Torilla tuli taas käytyä pikaisesti ennen viikonloppua