Joskus kerran löysin eräästä espanjalaisesta sivustosta kokeilemisen arvoiselta vaikuttavan porkkanamajoneesin ohjeen,jonka kirjoitin lapulle.Lappu hävisi jonnekin,sivustoakaan en muistanut ja koko asia unohtui ,kunnes bongasin ohjelapun erään kirjani välistä.Majoneesinimen tämä tahna on kaiketi saanut siitä että se koostumukseltaan muistuttaa majoneesia.Myös valmistustapa on osittain sama kuin majoneesin valmistuksessa mutta tämä on ihan kasvispohjainen ja munaton. Tuloksena oli kivan makuinen ja tuntuinen tahna,jota olen käyttänyt keksien päällä( hapankorpulle tätä ja päälle avokadoa,nami) ja kasvispihvien lisukkeena. Samalla menetelmällä voisi hyvinkin tehdä samantapaisia "majoneesi"tahnoja muistakin kasviksista,kuten vaikka punajuuresta.....Puolitin alkuperäisen ohjeen määrät ja vähensin reilusti myös öljyn määrää,jota siinä ohjeessa oli mielestäni aivan liikaa..
Porkkanamajoneesi
- 250 gr porkkanaa(kuorimisen jälkeen)
- 4 rkl tahinia eli seesamitahnaa
- 3/4 rkl juoksevaa hunajaa
- ½ dl oliivi-tai muuta öljyä
- suolaa,mustapippuria
Kauniita värejä! |
Olin lukenut täkäläisestä yrityksestä ,joka kasvattaa syötäväksi tarkoitettua luomumerilevää Välimeren äärellä,Tel Avivin lähistöllä. Merilevät kasvatetaan ekoaltaissa,joihin johdatetaan vesi Välimerestä. Seakuran tuotteet tulivat vasta vähän aikaa sitten täällä myyntiin ja nekin vain luomumarkettiketjussa,toistaiseksi.Nettisivujen mukaan näitä tuoremerilevätuotteita saa ainakin Iso-Britanniassa,Belgiassa ja Hollannissa ja sitten täällä Israelissa. Luomumarketissa oli ostamaani Ulva Lactucaa eli merisalaattia. Sen lisäksi hyllyillä oli muutama valmissalaatti,johon oli käytetty merilevää.Merisalaatin lisäksi Seakura kasvattaa myös Gracilariaa,eli punaista merilevää.,mutta sitä ei marketissa ollut. Tähän asti olen ostanut merileväni aina kuivattuna joten oli mielenkiintoista kokeilla tuorettakin merilevää. Pakkauksen kannessa oli ohje miten merisalaatista tehdään pastalle kastike....ja kannen mukaan tämä käy pizzaan ja vähän kaikkien ruoka-ainesten kanssa.Merisalaatti maistuu ihan sellaisenaan vähän suolaiselle ja pippuriselle,ja hieman ihmettelen miten tämä sopisi mm.pizzan päälle,mutta eihän sitä tiedä ennenkuin kokeilee....
Käytin osan merisalaatista merileväsalaattiin,johon tuli tikkumaiseksi leikattua kurkkua,sellofaaninuudeleita,vihreää chiliä,merilevää ja korianteria sekä aasialaistyyppinen kastike.Pitäisi varmaan kokeilla miltä maistuu tästä merilevästä tehty pastakastike;pakkauksen ohjeen mukaisesti.......
Tänään täällä vietetään pikkupyhää Tu Bishvattia eli puiden uutta vuotta,jolloin istutetaan uusia puita ja muitakin kasveja. Puiden uuteen vuoteen kuuluu myös kuivattujen hedelmien ja pähkinöiden syöminen ja kuivattuja hedelmiä onkin nyt joka kaupassa tarjouksessa. Luomumarketissa oli kuivahedelmäpakkauksia laitettu houkuttelevasti esille.
Nam, tuota porkkanamajoneesia on tehtävä! Saman tapaista olen tehnyt bataatista, mutta maustoin sen lisäksi hieman hummuksen tapaan. Laitoinkohan sekaan kikherneitäki, nyt kun mietin.
VastaaPoistaAnni Minerva,tämä oli kyllä kiva kokeilu.Ja bataastistakin tehtynä takuulla hyvää:)
PoistaRakastan merileväsalaattia, siinä on vain sitä jotain! pakko sanoa että tuo porkkanamajoneesi kuulosti aluksi todella eksoottiselta omaan korvaan, mutta kun kuvailit sitä syötävän hapankorpun ja avokadon kanssa niin tulin siihen tulokseen, että se on varmasti niiiiiin hyvää :)
VastaaPoistaMinäkin rakastan aasialaistyyppisiä merileväsalaatteja,mutta tämä oli eka kerta kun en käyttänyt kuivattua vaan ihan tuoretta merilevää.Vaikka pakkauksessa on tuota merilevää vain 140 gr niin tuntuu että se riittää vaikka mihin. Hih,no vähän erikoiselta tämä porkkanamajoneesi ehkä kuulostaakin,mutta on hyvää,olen ihan lusikallakin sitä syönyt;D
PoistaNo on sen sitten pakko olla hyvää jos kerran lusikalla syöt! ;)
PoistaSå gott det ser ut. Tack för receptet, jag skall spara det.
VastaaPoistaTack och varsågod,det här var litet annorlunda och gott:)
PoistaPorkkanatahna vaikuttaa kivalta ! Kiitos ohjeesta.
VastaaPoistaRita,ole hyvä vain.Ajattele minkälaisia värisävyjä voisi saada jos tekee tällaista eri kasviksilla!
PoistaHeti heräsi mielenkiinto porkkanamajoneesiin kun näin otsikon ! Mielenkiintoinen ja pakko kokeilla :)
VastaaPoistaKerro sitten mitä tykkäsit.Jos tekisin tätä uudelleen jättaisin ehkä hunajan pois tai laittaisin sitä ihan tipan vain.Jos teet tätä niin kerro mitä tykkäsit.
PoistaJee, porkkanamajoneesia! juuri yritänkin keräillä inspiraatioita erilaisiin leivänpäällystahnoihin, jotta tässä terveysinnossani saisin vähän vaihtoehtoja margariinille. Haasteena on löytää myös Vekaralle kelpaavia juttuja. Vasta tein ihan yksinkertaisen valkopaputahnan ja se jo vähäsen alkoi kelpaamaan, joten edistystä siis tapahtuu. Täytyypä alkaa kokeilemaan. Kiitos inspiksestä :)
VastaaPoistaPaula:;) Vekaroille onkin haastavaa tehdä vähän erilaisia juttuja,mutta kiva kuulla että valkosipulitahnakin kelpaa.Varmasti Vekarasi tykkäisi tällaisesta leivän päällä.
PoistaPorkkamamajoneesi kuulosti tosi ihanalta !! Ja merilevän kasvatus merialtaissa aika villiltä!! Merilevä ei ole niin kovin tuttua,mutta toi salaattijuttu - interesting...
VastaaPoistaAnneli ,vähän erikoinen mutta kiva "majoneesi". Minä pidän tosi paljon merilevästä ja tuollalisessa aasialaistyyppisessä salaatissa sen onkin parhaimmillaan.Tulevaisuuden ruokaa nuo merilevät;D
PoistaVoi kiitos ohjeesta, Jael! Minä vierastan niitä munapohjaisia majoneeseja ja ukkeli suorastaan kammoaa niitä, joten kaikenlaiset variaatiot ovat aina tervetulleita.
VastaaPoistaSatu,ole hyvä vaan:) Majoneeseja voi tehdä vaikka minkälaisia ilman munaakin,olen joskus blogin alkuaikoina postannut tofupohjaisesta sellaisesta,joka on tosi hyvä:)
PoistaSaman tapaista porkkanatahinia teen aina silloin tällöin, tosin usein raa'asta porkkanasta. On kyllä hyvää - tosin mikäpä ei olisi, missä on tahinia :) Olen itse syönyt levää pastan kanssa, taisi olla dulcea. Pizza ei ole kyllä tullut mieleenkään...
VastaaPoistaOuti,aika kätevä aines tuo porkkana;D Tähän tuli keittämisen johdosta ihanan sileä rakenne. Niinpä,tahini...aina sitä löytyy kaapistani:) Pitäisköhän kokeilla leväpastaa....
PoistaNam - herkullisen kuuloista. Juuri bongasin samantyyppisen munakoisosta tehtynä ja ajattelin kokeilla viikonloppuna, mutta ehkä teen sittenkin porkkanasta.
VastaaPoistaMinna:munakoiso ja tahini,sehän on se klassinen yhdistelmä! Mutta porkkanmajoneesi oli ihan kiva tahna leivän päälle:)
PoistaMmmmm... porkkanaa... Kuulostaa ihan liian hyvältä terveelliseksi leivänpäällysteeksi :)
VastaaPoistaTerveellistä ja hyvää ja maistui hapankorppujen päällä:)
PoistaToi porkkanamajoneesi vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta, täytyypä testata! :-)
VastaaPoistaMinka,minäkin ihmettelin kun näin ohjeen,ja siksi piti kokeilla.Ja rakenne tosiaankin aika lailla majoneesimainen!
PoistaOoh, merileväsalaatti kuulostaa ihan mun tulevan viikon lounaalta, tuota on pakko kokeilla!
VastaaPoistaRiitta,merileväsalaatit,etenkin aasialaistyyppiset,ovat ihania:)
PoistaOi, porkkanamajoneesi kuullostaa herkulliselta! Minulla on nyt joku tahinikausi menossa. ;)
VastaaPoista