Olin pääsiäisen jälkeen puolitoista viikkoa mehu/smoothie-ruokavaliolla ja sen jälkeenkään eivät eläinperäiset tuotteet oikein maistuneet,kunnes menin viime viikolla lähiseutuni jättimarkettiin ja pysähdyin erittäin pitkän pakastekala-altaan viereen...Alkoi tehdä mieli kalaa... Sattumalta edessäni oli tarjouksessa oleva kala,jota en ollut koskaan aiemmin käyttänyt enkä oikeastaaan tiennyt siitä juuri mitään. Onneksi nykyään on netti aina mukana puhelimen muodossa ja siinä altaan vieressä seisoen googlasin että mikä kala tuo Sebastes alutus oikein onkaan,ja selvisi että se taitaa olla hyvinkin läheinen sukulainen punasimpulle.Googlailu selvitti myös että kala on hyvin koossa pysyvä ,miedon makuinen kala,joten sitä sitten lähti mukaani.Matkalla kotiin päätin käyttää kalaa chreime-tyyppiseen kalapataan,mutta loppujen lopuksi siitä tuli hieman tavanomaista erilaisempi,jossa yhdistin erilaisia ohjeita ja omaa päätäni,,mutta herkullinen kalaruoka tästä tuli.ja kastike on ihanaa!Tähän sopivat kaikki kiinteälihaiset kalat ja esimerkiksi lohi on myös hyvä kala tällaiseen.Chreime on pohjoisen Afrikan (Tunisia,Marokko,Algeria ja Libya)juutalaisessa keittiössä suosittu kalaruoka.Herkullisen kastikkeen pohjana käytin tässä Pilpel Chuma-tahnaa,jonka ohjeen olen aiemmin postannut täällä.
Kalaa pikantissa kastikkeessa
Ota kattila liedeltä ja lisää nyt kalapalat kastikkeeseen.Lisää samalla renkaiksi leikatut chilit. Anna lämmetä kiehumispisteeseen,jonka jälkeen laita kansi päällä ja anna kalan kypsyä kastikkeessa 15-20 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa korianterin lehdet kastikkeeseen. Tarjoile vaikka riisin kanssa ja koristele tuoreen korianterin lehdillä.
Kävin eräänä aamuna torille mennessä kurkkimassa torin alussa olevan aukion reunalle muutama kuukausi sitten avattua Tivoli nimistä jäätelöpaikkaa. Jäätelöt oli muotoiltu hauskan näköisiksi.
Hyviltä näyttivät jäätelöt tuolla ja löytyy kuulemma sokeritonkin vaihtoehto.
Kalaa pikantissa kastikkeessa
- noin 800 gr kiinteälihaista kalaa ,kuten vaikka lohta,suurehkoina paloina
- 6 rkl Pilpel chuma-tahnaa (ohje täällä)
- 2 rkl oliiviöljyä
- 5 hienoksi pilkottua tomaattia (purkillinen tomaattimurskaa,jos ei ole tuoreita tomaatteja)
- 1 tl sokeria
- 2½ rkl tomaattipyreetä
- noin mukillinen vettä
- pieni kourallinen tuoreita korianterin lehteä plus muutama koristeeksi
- ½ vihreä chiliä
- suolaa,mustapippuria
Ota kattila liedeltä ja lisää nyt kalapalat kastikkeeseen.Lisää samalla renkaiksi leikatut chilit. Anna lämmetä kiehumispisteeseen,jonka jälkeen laita kansi päällä ja anna kalan kypsyä kastikkeessa 15-20 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa korianterin lehdet kastikkeeseen. Tarjoile vaikka riisin kanssa ja koristele tuoreen korianterin lehdillä.
Torin Tivolissa on pinkinmusta yleisilme. Jopa lattialaatatkin olivat pinkin värisiä;D
Hauska kello! Näitä oli kaksi erilaista
Seinällä oli suloisia pinkkejä laatikoita,joiden tarkoitus ei heti selvinnyt... Niissä luki "Yogurt in a box".
Kuva Tivolin FB-sivuilta |
Selvisi että boksit ovat Tivolin jugurttijäätelöä varten. Jugurtti laitetaan muovikippoon,päälle sitten mitä haluaa suuresta valikoimasta ja sen jälkeen kippo asetellaan tuohon laatikkoon. Tel Avivissa on niin monta hyvää jäätelöpaikkaa että jotenkuten pitää erottua muista.Taidan mennä kokeilemaan tuota;D
P.S. tein muuten ruoka-aiheisen postauksen Tel Aviv-blogissani,joten laitan tänne linkin sinne
P.S. tein muuten ruoka-aiheisen postauksen Tel Aviv-blogissani,joten laitan tänne linkin sinne
aaah - tuo kuulostaa todella hyvältä!
VastaaPoistaAndalusiana:on se:)
PoistaUusiin kaloihin(kin) tutustuminen on kivaa. Täällä Ranskassa on torilla hyvin merkitty myös se, mistä kala tulee ja onko se villiä vai kasvatettua.
VastaaPoistaVoisin kyllä mennä tuohon jädepaikkaan.
Luimupupu,todellakin mukavaa tutustua uusin kaloihin ja muihinkin uusiin ruoka-aineksiin.Täälläkin on merkitty mistä kala tulee,ainakin pussin kyljessä;D Suurin osa kaloista on Välimerestä tai täältä kala-altaista,mutta jos on muualta niin sen kyllä saa hyvin selville.
PoistaJädepaikka,mun on pakko mennä kokeilemaan tuota jugurttijädeä,haluan pinkin laatikon!
Hyvältä kuulostava kalaruoka ja simppeli tekotapa.
VastaaPoistaArleena;tosiaankin simppeli valmistustapa ja hyvä lopputulos:)
PoistaTuo kalaresepti menee kyllä kokeiluun, sillä nuo mausteet jotenkin vetävät puoleensa ja ovat hyvinkin yhteen sopivia. Luulenpa että on viileän kelin lämmittävä ruoka parhaimmilaan. Mausteisen ruuan pääteeksi sopiikin - mikäs sen paremmin kuin jäde tai jogurtti! Todella söpö liike ja niin siisti.. niin kuin Israelissa kaikki kyllä onkin. Pistaasi jäätelö menisi vaikka heti.:)
VastaaPoistaJatta,tosiaankin nuo mausteet ovat tuossa niin hyviä ja vaikka valkosipulin määrä on suuri niin se ei lopussa kuitenkaan kovin tunnu. Ja jäätelöi sopii tosiaankin tuon päälle.No ihan kaikki täällä ei niin siistiä ole,mutta on ihana nähdä miten paljon panostetaan eri ruokapaikkojen ulkonäköön:)
PoistaHaluan tulla sinne syömään jäätelöä! Ihania kuvia :)
VastaaPoistaLemmi;D No kieltämättä nuo jäätelöt näyttävät hyvin houkuttelevilta;D
PoistaKivan kuuloinen kalaohje ja aika överiherkullisen näköinen jätskibaari.
VastaaPoistaOuti,kala on tosi hyvää noin tehtynä ja kastike ihanaa:) Tuo jätskibaari kyllä houkuttelee ja tuo laatikko....;D
PoistaHerkun näköistä kalaa ja nuo jäätelötornit ovat ihan ylihoukuttelevia! Onneksi täällä ei ole lähellä mitään tuollaista - voisi näkyä sekä kukkarossa että vyötäröllä ;-)
VastaaPoistaMinna,tykkään kalasta tosi paljon näin tehtynä:) Ja jätskipaikka aika vaarallinen ,mutta onneksi osaan hilitä itseäni.Tuo on bussimatkan päässä mutta ihan lähelleni avattiin just yksi superhyvä jätskipaikka;D
PoistaNam! Ja tämä toimii varmaan hyvin myös hauella. Hauki on mielestäni oiva kala juuripa pikantteihin makumaailmoihin.
VastaaPoistaJa toi sun Pilpel Chuma - tahnakin kuullostaa ihanalle (katsoin ohjeen linkkisi takaa).
Sofia,totta,hauki sopiskin tähän tosi hyvin! Ja tuo Pilpel chuma-tahna on sellainen,joka sopii moneen juttuun:)
PoistaIhanat pinkit boksit, noistahan söisi vaikka mitä! Tahnaohje napattu mukaan, kiitos!
VastaaPoistaRiitta;eikös olekin! Tuon pinkin boksin haluaisi ottaa mukaansa;D olen tosiaankin suunnitellut että pitää kokeilla tuollainen;D
PoistaKivan erilainen kalaohje ihmiselle, joka on jumittunut paistettuun kalaan. Myös täällä pistetty tahnaohje takaraivoon.
VastaaPoistaJonna;ja kivasti tulinen ja mausteinen;D
PoistaVoisitko tehdä postauksen siitä, mitä tehdä Tel Avivissa kesällä lomamatkalla :)?! Tai muutenkin jokin "Turisti"-opas..
VastaaPoistaAnonyymi,kesällähän täällä on tosi lämmintä,joten täytyy pistää tuo mietintään. Laitan sen tuonne sitten Tel Aviv-blogiini.
PoistaTuo Tel Aviv-blogini on oikeastaan jonkinlainen Tel Aviv-turistiopas,vaikkakin vielä hieman keskeneräinen;D
PoistaVoi miten ihanan näköinen jäätelöpaikka. Nuo jäätelökiemurat ovat todella hauskoja.
VastaaPoistaMeillä on alkanut jokakesäinen jäätelönsyöntiaika. Ei ole päivää, jolloin joku ei kysy, otetaanko jäätelöä ja sitten alkaa tarjoilu =)
Birgitta:täällä on niin ihania jäätelöpaikkoja että on vaikeaa valita.,..no tosi harvoin käyn kuitenkin ulkona syömässä jätskiä ,vaikka nyt avattiin yksi ihan lähellekin.
VastaaPoistaJuu kesällä pitää syödä jätskiä!
Oh wow, those ice cream towers are really something else! I've seen scoop shops shape their offerings into all different shapes, but never anything quite like this. The tiers remind me of little frozen wedding cakes.
VastaaPoista