Sivut

torstai 26. kesäkuuta 2014

Taatelijäätelö (vegan)

Tämä jäätelö ei ehkä ole ulkonäöltään kaunein jäätelö,mutta maultaan sen sijaan aivan ihana! Tämä syntyi kun jo avatun kookosmaitopurkin sisältö piti käyttäää pois.Maustoin jäälelön vaniljalla,ja tuloksena oli superhyvä herkku!

Vegaani taatelijäätelö 

  • noin 350 ml kookosmaitoa
  • 10 medjoul-taatelia
  • 2 rkl Maizenaa
  • ripaus aitoa vaniljaa
  • ½ tl ksantaania
  • ruokosokeria  (en muista paljonko lisäsin sokeria mutta en pidä makeasta joten en lisännyt paljon..)
  • 1 rkl kookosöljyä
Poista taateleista siemenet ja pehmnennä taateleita liottamalla ne jonkun aikaa.Jauha taatelit kookosmaidon ja vaniljan kanssa. Laita taatelikookosneste kattilaan ja lämmitä kiehumispisteeseen asti.Lisää sokeria ja maistele onko sitä tarpeeksi. Tein jäätelön jäätelökoneessa mutta vaihtamalla sokerin glukoosisiirappiin ei konetta tarvita. Sekoita Maizenaa pieneen vesitilkkaan ja lisää taatelikookosnesteeseen.Vatkaa seosta kunnes se paksunee. Anna jäähtyä ja lisää ksantaani ja kookosöljy. Pakasta jäätelö. Tästä tuli todella kermamaisen hyvää eikä jäähileitä ollut jäätelössä lainkaan;ehkä tuon kookosöljyn  johdosta.
Perjantain juhannusjuhlissa Tel Aviviin lähellä oli myös uusia perunoita.Täkäläiset pikkuperunat ovat ihan hyviä,mutta ei nissä kuitenkaan ole sitä suomalaisten uusien perunoiden ihanaa  makua.....
Juhannusjuhlissa ihailin taas kerran juhlien emännän puutarhaa.Nyt on se aika että hedelmät ovat vielä raakileita.Tässä  tulossa granaattiomenoita.
Mangot kypsymässä. Vaikka toreilla on jo mangoja ,niin tässä puussa ne olivat vasta kypsymässä.
Mandariineja tulosssa..... Tämän postauksen ilmestyessä on blogin kirjoittaja on Suomessa,ja saapa nähdä miten ehdin siellä postailla....

lauantai 21. kesäkuuta 2014

Punajuuren värjäämä bulgursalaatti ja käynti Culinary 2014-messuilla

Olin eilen juhannusaattona kutsuttu ihanan Sirpan juhannusjuhlille lähellä Tel Avivia ja juhlat toimivat nyyttikestit-periaatteella,ja minun tuomisena oli valtava kulhollinen burgul-punajuurisalaattia.josta tuli tosi hyvää.
Inspiksen bulgur-punajuurisalaattiin sain käydessäni alkuviikolla Culinary 2014-messuilla,jossa tarjolla oli muun muassa kuvassa näkyvät pienet annokset,joissa oli käytetty bulguria ja punajuurta.Nuo annokset olivat mielestäni hieman mauttomia,joten päätin juhannusjuhlia varten tehdä maistuvamman version. Käytin salaatissani myös pienirakeista  bulguria,kun taas messuannoksessa oli käytetty suurirakeista bulguria.Bulgurin voi tässä salaatissa hyvin korvata vaikka kvinoalla.Koska tein salaattia suurelle porukalle,on myös bulgurin määrä tässä suuri,mutta sen voi hyvin puolittaa.

Punajuuri-bulgur salaatti
  • 800 bulgur-vehnää
  • 1 dl sitruunamehua
  • 6 rkl oliiviöljyä
  • 2 suurta tai 3 keskikokoista punajuurta
  • 2 rkl ruokosokeria+punajuuren keitinvettä
  • 1 rkl balsamietikkaa
  • ripaus chilijauhetta 
  • suolaa,mustapippuria maun mukaan
  • nippu korianteria
  • nippu persiljaa
  • noin 1 dl  pieneksi leikattua ruohosipulia
Aloita bulgurista: kaada bulgur-vehnä suureen kulhoon  ja kaada päälle lämmintä vettä.Odota kunnes bulgur on turvonnut ja  pehmennyt.Siiviöi pois mahdollinen ylimääräinen vesi. Kuori ja paloittele punajuuret 4 osaan ja keitä ne pehmeiksi. Poista punajuuret keitinvedestä ja kuutioi punajuuret. Jätä noin 2½ dl keitinvettä ja lisää sokeri nesteen joukkoon.Keitä jonkun aikaa kunnes nestettä haihtuu ja keitinvesi hieman paksunee. Sekoita bulgurin joukkoon ensin sitruunamehua ja oliiviöljy ,lisää suolaa ja pippuria. En ottanut ylös suolan ja pippurin määriä vaan lisäsin niitä maistellessa...Lisää myös hieman chiliä joukkoon. Sekoita hyvin.Lisää nyt punajuurikuutiot ,jäähtynyt punajuurisiirappi sekä balsamietikka.Sekoita taas hyvin. Silppua persilja ja korianteri ja lisää bulgurin joukkoon sekoittaen,yhdessä ruohosipulin kanssa. Anna hieman vetäytyä ja tarjoile. Salaatilla on huikean upea väri!
Menin siis alkuviikolla Culinary 2014-messuille,joissa olin myös viime vuonna.Nämä messut on tarkoitettu ammattilaisille ja olin iloinen saadessani taas kutsun tuonne.Aulassa oli taas eksoottisten hedelmäpuitten viljelijöiden pöytä,kuten viimekin  vuonna,ja olipa taas mielenkiintoista tutkia näitä harvinaisia hedelmiä. Eksoottisten hedelmäpuitten viljelijöiden yhdistys ei ole tuolla kaupallisessa mielessä;vaan he ovat puistaan ja hedelmistään niin innostuneita että haluavat jakaa tietoa muillekin.Tel Avivin lähellä on eräällä viljelijällä useita eksoottisia hedelmäpuita sisältävä tarha,ja olisi kyllä mielenkiintoista päästä sinne joskus katsomaan puita ja niiden hedelmiä.
Tässä Malabar-kastanjoita,joihin törmäsin ensimmäistä kertaa.
Sapotilla-hedelmiä.Nämä tulivat tutuiksi Venezuelassa asuessa
Marina-sienitarhan sienet Galileasta (linkki vain hepreaksi)
Tamara Ltd.yhtiön osastolla tutustuin erilaisiin kastikkeisiin ja tahnoihin.Tamaran tahnat ja kastikkeet menevät vain ravintoloille,joten kaupassa en näitä kohtaa mutta oli ihan mukava maistella näitä.
Ava Coffeen tiloissa join todella hyvän espresson.Ava Coffee on Israelin suurin kahvipaahtimo ja kahvin maahantuoja.
Alpron osastolla sai maistaa hedelmäsmootheja ja Alpron pähkinämaitoja.
Pastaa
2-päiväiset messut olivat auki vain päiväsaikaan,mutta tulin heti alussa (lounasaikaan;D) eikä vielä ollut paljon ihmisiä
Näitähän ei voinut vastustaa....Tulin tuolla kierroksella syöneeni sopivasti monipuolisen lounaan;D
Al-Arz-tahiniyhtiön väkeä oli myös tuolla esittelemässä tuotteitaan.Tuota lempitahiniani saa myös Helsingistä Zaafran-delistä 
Marina-sienitarhan osastolla valmistettiin herkkuja sienistä ja vihanneksista.
Miki`s Delin osastolla tarjottiin hummusta ,ja valitsin päälle kikherneitä chilikastikkeessa.
Tässä olisi tarjottu olutta,muta halusin mieluummin siideriä,joka löytyi lähistöltä
He halusivat ehdottomasti myös kuvaan.....
Jacob`s Dairyn juustot olivat taas niin houkuttelevia!Jacob`s Dairyn nettisivut ovat vain hepreaksi mutta tällä sanattomalla ja kauniilla videolla voi nähdä miten nuo ihanat juustot syntyvät.
Meshek Zurielin osastolla tarjottiin mozzarellasushia. Oli kyllä hieman vaikeaa syödä tuo annos ..
Zurielin osastolla tuli maistettua muitakin juustoja...
ja ihailtua katossa roikkuvia juustoja....
Lopussa hieman janotti kaikkien juustojen jälkeen joten hän valmisti minulle juoman
johon tuli kivennäisveden lisäksi sitruunaa,inkivääriä ja ripaus Merlot-suolaa (Merlot-viinillä maustettu).Kivat messut taas ,tosin mielestäni nämä olivat hieman paremmat viime vuonna,mutta toivottavasti nämä järjestetään ensikin vuonna....

maanantai 16. kesäkuuta 2014

Rapeapintaista tofua chilillä,persiljalla ja valkosipulilla

Yrttisellä tahnalla maustettu rapeapintainen tofu on eräs tofu-suosikeistani;niin hyvää. Myös koirani Bambi on hulluna tofuun ja tulee aina kerjäämään kun kokkaan tofua;D Hassu koira!  Persiljasta ,valkosipulista ja vihreästä chilistä ja oliiviöljystä tehty tahna maustaa melkein minkä vaan ihanasti(pasta....) ja sopii mainiosti myös tälle tofuruualle.

Rapeapintaista tofua  yrttitahnalla
  • noin 300 gr kiinteä tofua
  • öljyä paistamiseen
  • ½ dl riisijauhoa
  • suolaa,mausteita 
  • yrttistä tahnaa persiljasta ,valkosipulista,vihreästä chilistä ja oliiviöljystä
Kuivaa ja leikkaa tofu suuriksi palasiksi.Laita riisijauho muovi-tai paperipussiin,lisää mausteita ja suolaa(lisäsin chiliä,paprikaa,grillimaustetta),laita tofupalat pussiin ja heiluta pussia niin että riisijauhoa tarttuu hyvin tofupalojen pinnalle.Lämmitä öljyä pannulla kuumaksi ja paista siinä tofupaloja,niin että molemmat pinnat ovat rapeita.Lisää muutama ruokalusikallinen yrttitahnaa ja kääntele tofupaloja niin että tahnaa tarttuu paloihin ja jotta myös yrttitahna hieman  paistuu. Paista vielä muutama minuutti,ripottele suolaa palojen päälle  ja tarjoa.On ihan hyvää myös kylmän.,vaikka voileivän välissä.Tofupalat voi myös valmistaa uunissa ;ja jos tekee näin,öljytään alla oleva leivinpaperi ja palojen pinnat öljytään. Yrttitahnaa lusikoidaan päälle.
Tämä on mun herkkua!
Ja kirsikat torilla ovat niin houkuttelevia!

perjantai 13. kesäkuuta 2014

Oodi mitä yksinkertaisimmalle mutta niin herkulliselle tomaattiannokselle sekä lounas Trattoriassa

On kesä ja tomaatit ovat parhaimmillaan (ja edullisimmillaan) täällä etelässä ja niitä tuleekin popsittua joka päivä. Pieniä makeita kirsikkatomaatteja,luumutomaatteja,isompia tavallisia tomaatteja ,ruskehtavia tomaatteja ja kaikenlaisia muita lajikkeita.
Tomaatit ovat ihania sellaisinaan,mutta ihan yksinkertaisesti valmistettuna niiden maku tulee oikein kunnolla esille,eikä siihen tarvita mitään muuta kuin pieni lisäys hyvää oliiviöljyä sekä suolaa. Käytin tässä ylemmässä kuvassa olevia tomaatteja ,halkaisin osan ja  suurempien tomaattien kanssa hieman hifistelin,eli fileerasin tomaatit....Idean tomaattien fileeraamiseen sain kun katsoin klipin missä täällä ruokaohjelmaa tekemässä ollut Tina Nordström kävi erään täkäläisen tunnetun kokin ravintolassa,ja kokki näytti Tinalle miten syntyy tomaattisashimi. Minun veitsenkäyttötaidot eivät vedä vertoja filosoivan kokin Eyal Shanin veitsenkäyttötaidoille mutta tuon klipin pystyy näkemään vielä joitakin viikkoja täällä.
Ah ja oi miten hyvää! Eikä tässä ollut mitään muuta siis kuin tomaatteja ,oliiviöljyä ja suolaa!
Eli fileeraa ja/tai paloittele eri tomaatteja,asettele kauniisti tarjoilulautaselle,ripottele päälle karkeaa suolaa sekä oikein hyvää oliiviöljyä.Ei mitään muuta....
Jaoin suuret tomaatit 4 osaan ja poistin pehmeän keskiosan ,siemenineen.Teräväreunaisella veitsellä yritin leikata tomaatista ohuita siivuja ja jättää vain kuoret jäljelle.
Tomaateista käytetään tietysti kaikki ;ja kuoret,tomaateista irronnut mehu sekä siemenet menivät tällä kertaa tehosekoittimeen hieman suolalla maustettuna.Simppeli kylmä keitto. Ja jos ei näin,niin sitten nuo muut tomaatin osat voivat mennä keittoihin,kastikkeisiin ym.
Viikon alussa kävin lounaalla Suomesta tulleen tutun kanssa ihanan Saronan Little Italyyn kuuluvassa Trattoriassa. Aloitimme Bellineillä.
Söimme business-lounaat,joihin kuuluu pääruoan lisäksi alkupalana joko kylmä tomaattikeitto tai vihreä salaatti,sekä leipäkori ja annos aivan hurjan hyvää oliiviöljyä,jossa muutama tippa balsamicoa.Otimme molemmat pääruoaksi kalafileitä tomaattisessa kastikkeessa .Hyvää oli.
Terassilta näkyvät Little Italyn muut osat.
 Kun tulimme lounaalle,oli alhaalla aivan täyttä.Niin oli myös lähtiessämme,ja samoin kun menimme tuosta ohi muutamaa tuntia myöhemmin......

keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Gluteeniton ja ihanan rapea,hieman erilainen pizzapohja-step-by step kuvineen

Teen aina välillä hieman erilaista ,gluteenitonta pizzapohjaa joka on myös tosi helppotekoinen ja tulin huomanneeksi,etten ole sitä tänne laittanut,joten tässä se nyt on. Ja viimeksi sitä laittaessani otin myös step -by step kuvat tekovaiheista. Pizzapohjasta tulee kivasti rapea,kiitos riisijauhon,etenkin reunoiltaan ja on hyvä jopa ihan sellaisenaan, tai vaikka jollain levitteellä päällystettynä. Yhtä hyvin sen päälle voisi myös laittaa  normipizza-aineksia ja laittaa pizza joksikin aikaa vaikka grillivastuksen alle.Mielikuvitus siis rajana. Minä laitoin päälle ohuita tomaatinsiivuja ja tuoreen basilikan lehtiä ,niiden päälle suolaa ja mustapippuria,loraus hyvää  oliiviöljyä ja päälle vielä Pecorino-suikaleita.Mmm,herkullista ja yksinkertaista:)

Ainekset tähän pizzapohjaan ovat seuraavanlaiset:
  • 2 kananmunaa+noin 1 rkl vettä
  • 1 rkl öljyä paistamiseen
  • 2½ rkl riisijauhoa
  • 3 rkl juustoa (käytin fetan tapaista juustoa mutta se voi olla mikä tahansa)
  • suolaa ,mausteita
Ja tässä pizzapohjan tekovaiheet:
2 kananmunaa vispataan vesitilkan kanssa 
riisijauho sekoitetaan hyvin kananmunien joukkoon
Minkä jälkeen lisätään juustoa seokseen.Käytin tässä pehmeähköä fetan tapaista juustoa,jonka sekoitin haarukalla tasaisesti seoksen joukkoon.Yhtä hyvin tässä voisi käyttää juustoraastetta.Sekoitin tässä vaiheessa mukaan myös mausteita:yrttimaustetta,suolaa,paprikaa ym, maun mukaan
Öljy lämmitetään pannulla ja kun se on kuumaa lisätään taikinaa pannuun.Paistetaan keskilämmöllä ,kunnes pinta alkaa jähmettyä ja pohja on ruskistunut
pohja käännetään ja paistetaan toinenkin puoli ruskeaksi.Pizzapohja siirretään lautaselle ja täytetään
Nyt kun tomaatit ovat niin hyviä on tämä mitä parhain päällyste tälle pizzapohjalle!

maanantai 9. kesäkuuta 2014

Tina kävi laittamassa falafelia....

Ruotsin ihana TV-kokki Tina kävi Tel Avivissa pari kuukautta sitten kuvaamassa ruokaohjelmaa Hän kävi myös minulle rakkaassa  Carmel-torilla ja valmisti siellä falafelia,Kobyn myyntikojussa. Kobynhan kuvasin tänne maaliskuussa,kun hän valmisti tunisialaisperäistä brik-herkkua . Tuon falafel-kohtauksen voi nähdä täällä ,ja suosittelen ,sillä video on aivan ihana,vaikkei ymmärtäisikään täysin Tinan skoonelaista murretta;D