Sivut

sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Marokkolainen paistettu ja ihanasti rapea leipälätty

Täkäläisellä tunnetulla kokilla on ihan mahtavan hyvä kulinaarinen matkaohjelma,jossa hän erään yhtä tunnetun laulajan kanssa kiertää eri maita ja tutustuttaa katsojat paikalliseen ruokakulttuuriin.Molemmat matkaajat ovat keski-ikäisiä mutta innoissaan kuin pikkupojat joka kerta kun he kohtaavat jotain erittäin herkullista syötävää.
Kuva täältä
Marokon jaksossa herrat kävivät Marrakeshin ruokatorilla ja söivät mm. Msemeniä eli marokkolaista paistettua leipää,  joka on jonkinlainen leivän ja lätyn välimuoto.Sen verran herkulliselta se sekä näytti että kuulosti ,joten pakkohan sitä oli kokeilla. Taikinaan tulee sekä tavallista vehnäjauhoa että mannaryyniä,ja valmis  msemen on juuri paistettuna ihanan rapea, lehtevä että herkullinen.Valmistusmenetelmä ei ole mitenkään monimutkainen, ja taikinan voi valmistaa etukäteen.
Etsiessäni ohjetta löysin msemenille useita ohjeita,ja tässä ohjeessa olen yhdistänyt muutaman ohjeen. Tein myös tavanomaista pienemmän taikinan;tästä tuli 5-6 annosta.

Marokkolainen leipälätty msemen
  • 200 gr vehnäjauhoa
  • 100 gr hienojakoista mannaryyniä
  • noin 1 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl kuivahiivaa
  • 2 dl +2 rkl lämmintä vettä
  • öljyä ja mannaryynejä taikinan käsittelyyn
  • täytettä maun mukaan
Jauhot,sokeri ,hiiva  sekä lämmin vesi vaivataan elastiseksi ja löysäksi,mutta ei tarttuvaksi taikinaksi. Suolaa lisätään vaivaamisen puolivälissä.  Taikinaa tulee vaivata kunnolla,joten parhaiten se onnistuu monitoimikoneessa ,mikserissä tai käsivatkaimella,taikinakoukkua käyttäen.Levitin keittiön tasolle leivinpaperin,jonka öljysin hyvin.Viereen laitetaan 2 kulhoa,joista toiseen tulee öljyä ja toiseen mannaryynejä.Ohjeissa mainittiin aina että mannaryynin tulee olla hienojakoista.Minusta mannaryynini oli sellaista,mutta varmuuden vuoksi jauhoin sitä vielä pienessä myllyssäni.
  1. Valmiista taikinasta muodostetaan öljytyin käsin  5-6 palloa
  2. Pallot asetellaan öljytyn pohjan päälle odottelemaan paistamista. 
  3. Taikinapallosta venytetään öljytyin käsin  mahdollisimman ohut lätty.Pinnalle levitetään käsin öljyä ja päälle ripotellaan mannaryynejä.
  4. Tässä vaiheessa msemenin voi täyttää.  Sekoitin fetaa ja DIY-sriracha-kastikettani tahnaksi,jota levittelin lätyn keskiosaan.Täyte voi olla mikä vain:myös lihainen,tai sitten täytteen sijaan pinnallle voi levitellä vaikka pelkkiä voipaloja. 
  5. Molemmat puolet taitellaan täytteen päälle kuten kuvassa .Levittelin joka kerroksen päälle käsin öljyä ja ripottelin mannaryynejä.
  6. Lopuksi taikina taitellaan vielä kolminkertaisesti,samaan tapaan kuin voitaikinaa tehdessä.Väliin taas öljyä (käsin,vähän siis,ja mannaryynejä). Taikinan pinta ja pohja öljytään ja ennen paistamista msemeniä venytetään varovaisesti, taas öljytyin käsin,  niin että se on noin kaksinkertainen kooltaan.

Paksupohjainen paistinpannu lämmitetään keskilämmölle..Pannulle ei laiteta öljyä mutta taikinan molemmat pinnat ovat öljyisiä. Msemeniä paistetaan molemmalta puolilta kunnes pinnat ovat ruskistuneet.Tähän voi mennä useita minuutteja,ja samalla myös sisäosa kypsyy.
Msemenit on hyvä syödä heti kuumana,sillä jäähdyttyään ne eivät enään ole yhtä rapeita. Msemeniä on helpointa syödä rullaksi käärittynä. Tätä onkin kiva tarjoilla vieraille;taikinan ,  taittelut ja täyttelyt voi tehdä etukäteen (ja säilyttää elmukelmun alla)  ja paistamisen voi hoitaa juuri ennen tarjoilua.
Oi nam! Paistoin 2 kappaletta ja loput palloset (öljytty pinta) laitoin öljytylle lautaselle,elmukelmun alle   ja jääkaappiin odottelemaan, sillä huomenna vien loput eksälle,ja näytän hänelle miten noita tehdään,  kuten lupasin.....

P.S. Tähän mennyt fetajuusto  oli jo nähnyt paremmat päivänsä mutta sopi tähän ihan hyvin.
Ja seuraavana iltana kävin eksän luona näyttämässä miten näitä tehdään....

32 kommenttia:

  1. On kyllä herkullisen näköinen lätty! Tätä pitää testata!

    VastaaPoista
  2. Tuo kuulostaa hyvältä suomalaiseen makuunkin. Pitää muistaa kokeilla, etenkin silloin kun pieniä syöjiä on tulossa.
    Heille maistuivat täytetyt rullarieskat joita tein muutama päivä sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arleena;no sitten maistuvat varmaan nämäkin.Ja täytehän voi olla ihan oman maun mukainen.

      Poista
  3. Eikos tuo ole vahan kuin se mufletta jota taalla tekevat paasiaisen lopussa?

    Marokossa naimme Msemen-kioskeja kadun varsilla aika paljon mutta emme harmi kylla maistaneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän samaan suuntaan taitavat olla mutta muflettahan on makea eikä siinä ole mannaryynejä eikä kai noita kerroksiakaan.
      Kerran olin Mimouna-juhlissa enkä kauheasti siitä välittänyt.
      No teidän olisi pitänyt siellä Marokossa maistella niitä msemenejä,mutta helppohan noita on itsekin tehdä;D

      Poista
    2. Kerroksellisuus ja rakenne tuo mieleen toisaalta jemenilaisten melauach-latyt. Niihinkaan ei tule kylla mannaryyneja. Mikahan vaikutus niilla ryyneilla on lopputulokseen mielestasi?

      Poista
    3. Anu: ne estää kuulemma niitä kerroksia tarttumasta toisiinsa.Ja mannaryynejähän on taikinassakin;antaa sille kivasti rakennetta

      Poista
  4. No kyllä on hyvät oltavat sinun eksälläsikin?

    Tämä lättyjen maailma on kyllä kanssa tosi laaja.

    Mutta onko sulla hyvää flatbreadin ohjetta? Ikuisesti hakusessa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nanna:eksä on.todellinen DIY-mies;teki kierrätysmatskuista ihan.itse upean rustiikkisen keittiön ja tekee viikottain.omat leivät sekä pastat ka hillot.Mutta kun eksä,joka on marokkolaistaustainen kuuli että tein.näitä,mutta ei näitä tuntenut,niin.sovittiin.että tulen näyttämään.Täällä löytyy kaikenlaisia flatbreadejä;pitääkin.laittaa mietintään

      Poista
    2. Se resepti mitä mä haen on se mihin saudeissa totuin eli sellanen ruokalautasen kokoinen, pehmeä ja erittäin ohut leipä jonka kuitenkin pystyi halkaisemaankin kahdeksi puoleksi kun se oli sillalailla kuplinut paistettaessa. Vähä huono selonteko mutta sinä jos kuka varmaan tiedät mistä puhun. Niistä mun yuftistakin tuli hiukan rapsakoita.

      Poista
    3. Ahaa,ehkä täällä druusien tekemä leipä on vähän tuollaista mitä
      etsit...

      Poista
  5. I really want to make these! I love all sorts of pancakes and flatbreads :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lorraine:flatbreads are really great as you can fill them.with all kinds of things:-)

      Poista
  6. Aina oppii uutta, näistä en ollut kuullutkaan! Superherkullisen näköisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta;mullekin oli vähän uutta ,vaikka olen jotain samantapaista joskus syönyt. Ja eksä löysi tänään yhteläisyyden jonkun tuntemansa marokkolaisen leivonnaisen kanssa. Tosiaankin herkullisia nämä!

      Poista
  7. Tämä voisin kokeilla, varsinkin kun minulla on pussillinen hienoja manaryyneja. Ostin niitä vahingossa itämaisesta kaupasta, kun luulin ulkonäön perusteella, että se on vaalea maissijauho. Kotona vasta luin mitä pussissa lukee :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanja:sulla onkin sitten kaikki valmiina tällaista varten. Hih,joskus voi tulla tuollaisia erehdyksiä;D

      Poista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  9. Låter spännande och ser gott ut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn: mycket gott men sådant man inte ofta gör.

      Poista
  10. Oi, tykkään hirmuisesti erilaisista leivistä! tämä resepti vaikuttaa simppeliltä toteuttaa itse kotona, laitanpa tämän jemmaan ja yllätän apukokin joku kerta itsetehdyllä marokkolaisella leivällä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne:tämä onkin tosi hyvää ja helppokin tehdä:) Ja hyvä kun tuon taikinan voi tehdä etukäteenkin ettei kaikkea tarvitse tehdä yhdellä kerralla:)

      Poista
  11. Ei vitsit,tätä reseptiä olen kaipaillut,mutta en ole muistanut leivän nimeä. Kokeiluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keittiöprojekti:no kiva että löytyi:) Oli kyllä tosi hyvää:)

      Poista
  12. Nää on ihania! Ja vielä jos päälle lorauttaa hunajan ja voin sekoitusta, kuten niillä on Marokossa tapana tehdä...mutta sitten ei kannata kyllä laskea kaloreita :)

    VastaaPoista
  13. I am regular reader, how are you everybody? This post posted at this web page
    is actually nice.

    VastaaPoista
  14. Ei lá ! Você se importaria se eu compartilhar seu blog com meu facebook grupo?
    Há um monte de pessoas que eu acho que seria realmente
    apreciar seu conteúdo. Por favor me avise.

    Saúde

    VastaaPoista
  15. Quando eu inicialmente comentou eu cliquei a caixa de seleção "Notificar-me quando novos comentários forem adicionados" e agora cada vez que um comentário é adicionado recebo vários e-mails com o mesmo comentário.
    Existe alguma maneira que você pode remover me desse serviço?
    Muito obrigado !

    VastaaPoista
  16. Excelente . Eu era verificação constantemente isto
    blog e Eu sou inspirou ! Extremamente úteis informação especialmente o final seção :) Eu lidar com tais informação
    muito . Eu costumava ser buscando isto certas informações para um tempo .

    Obrigado e boa sorte .

    VastaaPoista
  17. Anonymo:Nao fala portugues..

    VastaaPoista