2 viikkoa ja 2 päivää sitten oli viikonloppu:hapanleipätaikina kohosi hienosti liinan alla ja olin juuri ottanut uunista appelsiinilla maustetut kurpitsapaahtovanukkaat. Samalla kun ne jäähtyivät surffasin netissä ja ennenkuin tiesinkään olin ostanut lennon Suomeen.... Kamala paniikki iski sillä aikaa lentoon oli muutama tunti;koiralle piti löytää hoitopaikka ja entä se liinan alla kohoava taikina? Taikinan kaadoin pikapikaa pitkulaiseen kakkuvuokaan,ja siitä tulikin upea leipä,josta ei nyt ole yhtään kuvaa sillä heti kun se tuli uunista juoksin lämpimän leivän ja koiran kanssa saman kadun naapurille,joka taas lupasi hoitaa Bambia poissaollessani.
Paahtovanukkaat silloin hieman yli kaksi viikkoa sitten kun olin ottanut ne uunista... Kurpitsaiset paahtovanukkaat ovat suosittuja eteläisessä Amerikassa ja nämä paahtovanukkaani on tehty muutaman espanjankielisen ohjeen perusteella muokaten..Appelsiini ja kurpitsa sopivat hyvin yhteen joten appelsiinia tuli karamelliliemeen sekä myös vanukkaaseen.
Oli kamala kiire ja pakatakin piti ja lähteä kentälle,mutta ehdin pikaisesti kuvata muutaman paahtovanukkaan todetakseni että ne olivat onnistuneet.Olisin halunnut kuvata vanukkaat päivänvalossa seuraavana päivänä mutta silloin olin jo Helsingissä joten tungin kaikki vanukkaat pakastimeen.
Tulin eilen aamuyöllä kotiin ja ennen nukkumaanmenoa otin vanukkaat pakastimesta ja siirsin ne jääkaappiin. Vanukkaat tipahtelivat aamulla pikkuastioista helposti lautaselle .Vanukkaiden pinta oli ehkä hieman rosoisempi kuin ennen pakkaseen menoa (katso ylempi kuva) mutta maku ja rakenne oli tosi hyvä,joten näköjään nämä kestävät pakastamista.Karamelliliemi oli vaaleaa tavanomaisen tumman sijaan,todenäköisesti appelsiinista johtuen ja antoi hyvin makua vanukkaalle.
Appelsiinilla maustetut paahtovanukkaat
- noin ½ kiloa keitettyä tai uunissa paahdettua kurpitsaa (käytin myskikurpitsaa)
- 1 purkki kondensoitua maitoa
- 300 ml kookosmaitoa
- 1/3 tl vaniljatangon sisusta (vaniljauutekin käy hyvin)
- ripaus kanelia
- yhden appelsiinin kuoriraaste
- 5 kananmunaa
- 2 rkl Maizenaa
- 1 dl tummaa sokeria (käytin luomupalmusokeria
- Siirappiin: 3 dl tummaa sokeria ja 1 dl appelsiinimehua
Kurpitsa kuoritaan, paloitellaan ja kypsytetään pehmeäksi, joko uunissa tai keittäen.Jos kurpitsaa keitetään annetaan palojen valua lävikössä jonkin aikaa keittämisen jälkeen.Kurpitsat soseutetaan tasaiseksi soseeksi.Monissa ohjeissa maidot keitetään ensin mutta tein ohjeen itselleni helpoksi eli soseutin kaikki ainekset kastikeaineksia lukuunottamatta sauvasekoittimella. Tämä onnistuu hyvin myös blenderissä ja sekoittamisen jälkeen tarkistetaan että vanukasmassa on tasaista. Karamellia varten kiehautetaan sokeri ja appelsiinimehu,välillä hieman sekoittaen,jonka jälkeen lientä keitetään kunnes se karamellisoituu.Tästä liemestä ei tullut tummaa johtuen appelsiinimehusta. Kaadoin karamelliliemen pieniin vuokiin. Vuoat tai isompi vuoka laitetaan uuniastiaan /uunipellille ja astiaan kaadetaan kiehuvaa vettä vesihaudetta varten. Vanukkaita kypsytetään 170 C-asteessa kunnes vanukkaat ovat kunnolla hyytyneet. Tällaiset vanukkaat ovat parhaita kylminä ,joten niiden annetaan kunnolla jäähtyä ja viettää vielä jokunen tunti jääkaapissa ennenkuin vanukkaat kaadetaan lautasille.
Entä sitten mitä kaikkea koin Helsingissä? Siitä enemmän myöhemmin...
Entä sitten mitä kaikkea koin Helsingissä? Siitä enemmän myöhemmin...
Oli kiva tavata sinua vaikkakin hyvin pikaisesti lyhyin sanan kääntein ;) Toivottavasti sinulla oli mukavaa täällä suomessa ♥ Lunta tuli tupaan viikonloppuna ja on niin ihanan tunnelmallista, tykkään! Kesää aletaan ikävöimään sitten taas tuossa Helmikuussa, hih... Oikein ihanaa uutta viikkoa sinulle sinne!!
VastaaPoistaSydämellä tehtyä:oli kyllä niin mukavaa tavata sinut ja muutkin 40plussalaiset ja ilta Kokomossa oli ihana ja mieleenpainuva. Oi lunta,niin toivoin että olisin saanut kokea yhden lumisen päivän edes mutta lumi tuli heti lähtöni jälkeen.Mutta muuten oli mukavaa olla taas Helsingissä:) Kiitos,samoin sinulle oikein hyvää viikkoa sinne:)
PoistaMahtavaa, että päätit tulla Suomeen. Hurja hulabaloo siellä oli ennen matkaan lähtöä.
VastaaPoistaIhanan näköisiä nuo vanukkaat <3
Outi,oli tosi kiva tavata muutaman kerran,olet ihana! Todellakin kunnon hulabaloo oli ja rauhoituin vasta lentokentällä;D Kiitos,on tosi hyvää:)
PoistaVanukkaat näyttää hyvälle. Niin paljon surullisia asioita tapahtuu ympäri maailmaa...
VastaaPoistaNelli:kiitos:) Niin,maailma näyttää tällä hetkellä aika turvattomalta...
PoistaRakastan vanukkaita! Aivan ihana ohje...Upeaa viikkoa sinne, upea päivä teillä oli Erjan kansa eilen, kun somesta seurailin!
VastaaPoistaHeli:niin minäkin;creme brulee on aina ollut suosikkijälkkäreitäni,eri muodoissa. Kiitos samoin,meillä oli tosiaankin upea päivä eilen Erjan kanssa ja sääkin oli mitä parhain:)
PoistaDe ser så goda ut! Roligt att du varit i Finland.
VastaaPoistaHovkonditorn>jag har alltid tyckt of creme brulee och de här var så goda :)
PoistaOi nami, enkä ole syönyt appelsiinilla maustettuja paahtovanukkaita, kuulostaa mielettömän herkulliselta. Siellä ne sinua herkullisina kotona odotteli. Oli niin kiva nähdä Jael, vaikka kaikessa kiireessä, ei syntyjä syviä ehditty jutella. Ensi kerralla. <3
VastaaPoistaHalit <3
Tiia:appelsiinia tykkään lisätä vähän sinne sun tänne;D Hyvin oli maku ja rakenne säilynyt,vaikka ulkonäkö pikkaisen kärsi. Ehkä ensi kerralla sitten ehditään jutella kunnolla,toivottavasti.Halit sinnekin!
PoistaVanukkaat ovat heikkouteni tai yksi niistä :) Näitä on täytyy joskus kokeilla ajan kanssa.
VastaaPoistaMarjo;niin minunkin:) Toivottavasti tykkäät jos teet näitä'.
PoistaKurpitsa on niin nam! Myski ja Hokkaido ahkerassa käytössä olleet tänä syksynä. Vanukkaat menevät kokeiluun, ihana ohje. :)
VastaaPoistaKaura:Kiitos, pidän kurpitsasta tosi paljon,mikä varmaan tulee ilmi tuosta "kurpitsa"-tagistanikin. Todella usein käytän ja täällä löytyy hyvää kurpitsaa vuoden ympäri. Kerro sitten jos tykkäsit,olivat tosi hyviä:)
PoistaThese treats look both rich and pillow-y soft at the same time! What an impressive feat. :)
VastaaPoistaTämä on jälkkäri meidän makuun! Onpa herkullisen kuuloinen ohje. Tätä voisi tehdä itsenäisyyspäivän aterialle!
VastaaPoista