Sivut

lauantai 30. huhtikuuta 2016

Tomaattijuustotorttu

Joku aika sitten tuli leivottua tällainen tomaattinen juustotorttu,joka oli todella hyvää,ja  sopisi vaikka vappupiknikille,vaikka ohje ehkä tulee hieman myöhässä sellaiseen. Näyttävä torttu on todella herkullinen,eikä edes erityisen vaikeatekoinen.

Tomaattijuustotorttu
Pohja:

  • 220 gr suolakeksejä
  • 150 gr sulaa voita
  • yrttimaustetta
  • hieman vettä
Täyte:
  • 3 kananmunaa
  • 3 dl rahkaa
  • 1 dl paksua jugurttia (käytin vuohenmaitojugurttia)
  • 3 dl juustoraastetta
  • yrttimaustetta,chilihiutaleita ym.,suolaa
  • 10-12 kirsikkatomaattia
  • oliiviöljyä
  • yrttimaustetta
Pohja: Lämmitä uuni 175 C-asteeseen. Murenna keksit,lisää voisula ja yrttimaustetta.Sekoita siitä taikina,ja jos taikina tuntuu liian kuivalta ,lisää hieman vettä . Vuoraa irtopohjavuoka  (20  cm) leivinpaperilla ja painele taikina pohjaan ja reunoille. 

Täyte: Vatkaa rahka,jugurtti ja kananmunat.Lisää juustoraaste ja yrttimaustetta ,ja /tai chilihiutaleita.Kaada täyte irtopohjavuokaan.Puolita kirsikkatomaatit,laita ne kulhoon,lisää muutama rkl oliiviöljyä,suolaa sekä yrttimaustetta. Asettele puolikkaat varovaisesti leikattu pinta alaspäin juustotäytteen päälle.Kirsikkatomaattien ei pitäisi painua täytteen sisälle tässä vaiheessa;uunissa muutama niistä saattaa vajota täytteeseen.

Kiedoin irtopohjavuoan ympärille foliota,ja laitoin vuoan uuniastiaan,johon kaadoin kiehuvaa vettä ,niin että kolmannes vuoasta oli vedessä. Kakun paistoin 175 C-asteessa noin tunnin,kunnes täyte oli jähmettynyt ja tomaatit saaneet väriä,Kannattaa katsella etteivät tomaatit pala,sillä minulla ne hieman paloivat......Tortun tulee antaa jähmettyä kunnolla vuoassa,ennenkuin se poistetaan siitä.
Ainekset riittivät vielä minitorttuun.
Muutama torikuva vielä.
Hauskaa vappua! Täälläpäin ei vappua vietetä,paitsi että jotkut ammattilaisliittolaiset ehkä marssivat...Viikon kestävä pääsiäinen loppui ja tänä iltana ja huomenna vietetään Mimouna-juhlaa(ihan arkipäivä onneksi..)

torstai 28. huhtikuuta 2016

Bataattipizza ja ei niin hyvin toteutunut munakoisoruoka

Tämä oli kyllä hyvää vaikkei se siltä ehkä  näytä....
Keittiönpöydällä oleva jo hieman väsähtänyt bataatti piti käyttää pois,ja keksin tehdä siitä pizzapohjan.Hieman makeahko pizzapohja ei ollut lainkaan hullumpi.Kuva vaan on aika huono,eikä pizzan päälle löytynyt pahemmin täytteitä,mutta tämä on kiva gluteeniton vaihtoehto pizzapohjalle.

Bataattipizzapohja
  • noin 300 gr bataattia
  • 50 gr juustoraastetta
  • 3 dl keitettyä kvinoaa
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl riisijauhoa
  • 1 tl suolaa
Kuori bataatti ja raasta se raastimen hienolla terällä. Bataattiraasteesta pitää puristaa nesteet pois jotta pizzapohja pysyy koossa.Kun raasteesta on puristettu nesteet pois siihen lisätään juustoraaste (mielellään vahvan makuinen raaste),kvinoa,suola  ja riisijauho.Sekoita,lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi massaksi. Levitä pizzapohjamassaa tasaiseksi levyksi öljytyn leivinpaperin päälle uuninpellille.Öljyä myös taikinan pinta ennen uuniin menoa. Kypsennä pohjaa 225 C-asteessa kunnes bataattipizzan pohjassa on väriä ja rapeutta ja myös pinnalla väriä.Ota pizzapohja uunista,lisää täytteet päälle ja laita uuniin kunnes juusto ym. on sulanut/saanut väriä.
Toinen kokeilu oli sitten vähemmän onnistunut.,Päässä oli idea munakoisosta ,joka kypsytettiin ilman kuorta ja leikattiin palasiksi. 
Kuorin munakoisot,hieroin päälle reilusti oliiviöljyä ja ripottelin päälle ihanaa espanjalaista savupaprikaa. Kun ne tulivat uunista,annoin jäähtyä ja leikkasin sitten ohuiksi siivuiksi,jotka asettelin lautaselle,sirottelin päälle suolaa ja pippuria,sitruunamehua ,oliiviöljyä ja persiljapestoa.Kyllä se ihan syötävää oli,mutta näköjään munakoiso tulee kypsentää kuorineen....

sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Artisokan kesytys

Keväällä ilmestyvät artisokat toreille. Kauniit artisokat herättävät huomiota joka puolella.ja ovathan ne kauniita. Artisokat ovat suosittua ruokaa täällä keväällä,ja  monet tarjoavat artisokan täytettyjä pohjia,etenkin  Pesah-aterialla.  Pikainen katsaus blogin historiaan paljastaa että olen aiemmin postannut artisokista vain kaksi kertaa: kerran marinoiduista artisokista ja toisen kerran pannulla paistetuista vauva-artisokista. Suoraan sanoen artisokkien käsittely on sen verran vaivalloista etten ole tuota useammin kokkaillut artisokkaruokia.
Kaunottaret
Mutta kun söin uudessa halpisravintolassa  superihanan  artisokka-alkupalan,unohdin miten hankalaa artisokkien käsittely on ja marssin torille ostamaan artisokkia. Ostin 3 artisokkaa. Ravintolan alkupala oli heidän versionsa artisokasta roomalaiseen tyyliin;sitä oli keitetty viinin ,oliiviöljyn ja veden seoksessa ja sen jälkeen paahdettu grillipannulla. Lautasella oli myös paprikakastiketta,mikroversoja sekä ohuen ohuita retiisin viipaleita.Todella hyvää. Jälkeenpäin mietin miksi edes vaivauduin ostamaan artisokkia kun tällaisen alkupalan saa hieman yli 3 eurolla....
Artisokista katkaistaan pitkä varsi niin että puolet jää jäljelle. Kaikki kovat ja tummemmat artisokan osat katkaistaan;niin tehdessä kuuluu napsahdus. Osat poistetaan kunnes jäljellä on sisempi pehmeä osa ja siitäkin napsaistaan osa pois,niin että vain pehmein sisin on jäljellä.Sisuksessa on vielä parta-osa jäljellä,ja sen saa poistettua joko lusikalla tai omenaporalla.Puhdistetut artisokat säilytetään sitruunalla maustetussa vedessä ennen keittämistä. Keitto-ohjeet otin täältä.,mutten täyttänyt sokkapohjia yrttiseoksella ,kuten ohjeessa. Sen sijaan keitin artisokat vesi-valkoviini-oliiviöljyliemessä niin että kiehuvaa vettä oli 180 ml,oliiviöljyä 180 ml,ja valkoviiniä 120 ml. Artisokat asetellaan paksupohjaiseen ,kannelliseen kattilaan niin ettei niille jää tilaa liikkua.Kattila peitetään kannella ja artisokkia keitellään  hiljalleen noin tunnin,kunnes  ne ovat pehmenneet ja keitinliemi kiehunut reilusti kokoon. Ripaus Tryffeliä-blogissa on  hienot artisokan puhdistusohjeet.
Annoin pehmenneiden artisokkien hieman jäähtyä,jonka jälkeen laitoin ne joksikin aikaa lävikköön.Kun ne olivat kunnolla jäähtyneet,leikkasin jokaisen artisokan varovaisesti kahdeksi puolikkaaksi.
Varmistin että artisokkien pinta oli kuivunut;lämmitin oliiviöljyä pannussa,ja kun öljy oli kuumaa ruskistin artiokkien pinnat rapeiksi.Päälle ripottelin suolaa,mustapippuria ja kaadoin hieman oliiviöljyä päälle. Lisäksi oli raastettua tomaattia.Oli kyllä hyvää;kyllä tällaista voi kerran vuodessa ainakin tehdä;D

tiistai 19. huhtikuuta 2016

Herkulliset suklaapallerot

Perjantai-iltana täällä alkaa viikon kestävä juutalainen pääsiäinen,Pesahjoka kestää kokonaisen viikon. Kaikki nostatettu leipä on silloin pannassa,ja tämä onkin se keliaakikkojen lempijuhla,koska kauppojen valikoimissa on normaalia enemmän gluteenittomia tuotteita. Tosin kyllä sitä leipääkin löytyy kunhan etsii, ja kaikenlaisia gluteenittomia leipiä harrastetaan kahviloissa ja ravintoissa.Tosin löytyy myös kahviloita/ravintoloita,jotka eivät noista säännöksistä välitä. Kookos ja maapähkinä ovat suosittuja aineksia Pesah-pyhän leivonnaisissa,ja molempia löytyy näistä herkullisista suklaisista palleroista,jotka menivät ystävälle.Voi miten herkullisia näistä tuli, eikä ihme, sillä maapähkinän ja suklaan liittohan on tunnetusti herkullinen:)  Pallerot ovat sekä laktoosittomia että gluteenittomia, ja vegaaneja.

Herkulliset suklaapallerot
  • 3 dl kookoshiutaleita
  • 3 rkl maapähkinänvoita (käytin neutraalia,johon ei lisätty mitään)
  • 1 rkl kookossosetta
  • 2 rkl taatelisiirappia
  • 2 rkl ruokosokerista jauhettua tomusokeria
  • ripaus vaniljaa
  • 3 rkl kaakaojauhetta
  • 2 rkl carobjauhetta
Huom: Taatelisiirapppia saa sekä sokerittomana tai sellaisena,johon lisätty sokeria. Sokeri siirapissa laimentaa taatelin makua,ja käytän yleensä sellaista taatelisiirappia missä vain taatelia,mutta esim. piparkakkuihin käytän taatelisiirappia,johon lisätty sokeria,sillä se korvaa siirapin kun täällä ei saa samanlaista siirappia mitä saa Suomessa.

Jauhoin ensin kookoshiutaleet hienommaksi. Lisäsin maapähkinävoin,ja jauhoin edelleen(monitoimikoneessa).Lisäsin muut ainekset ja jauhoin kunnes massa oli tasaista. Laitoin massan jähmettymään jääkaappiin,jonka jälkeen otin sen esille ja muotoilin massasta palleroitta.Pallerot kierittelin kookoshiutaleissa,kaakaojauheessa sekä punajuurijauheessa.
Tosiaankin,tuon pyhän vuoksi kaupoissa on vaikka mitä gluteenittomia tuotteita,kuten tämä gluteeniton uutuusjauho sämpylöille.Kaupassa oli tarjouksena kaksi pussia 4 eurolla,niin tuli ostettua. Teen yleensä itse gluteenittomat jauheseokset,mutta tässä oli myös herneproteiinia,jota en löydä mistään sellaisenaan.

perjantai 15. huhtikuuta 2016

Kuukauden ruokamenot

Kun sekä Suolaa ja Hunajaa-blogissa että Tätä Keittiöelämää-blogissa postattiin kuukauden ruokamenoista,kävi mielessä että olisi hyvä minunkin kirjata ruokamenoni,ja katsella paljonko  rahaa ruokaan kuluu kuukaudessa. Kuukauden ajan kirjasin  kaikki ruoka-ostokseni vihkoon,sekä säilytin ostoskuitit.Tästä taisi tulla tapa,sillä kuukauden päätyttyä aloitin uudelleen ruokamenojen kirjaamisen,ja hyvä niin. En ole enään perheellinen,joten ruokamenojen ei pitäisi olla niin suuret,mutta en osannut lainkaan sanoa paljonko rahaa kulutan kuukaudessa ruokaan.Olen aika harkitseva  shoppailija,,mutta usein tulee kuitenkin ostettua myös jotain sellaista mitä en suunitellut ostavani. Ruokaostokseni olen yleensä tehnyt joko lähiseudun jättimarketissa,luomumarketissa tai toreilla. Kun jättimarkettiin vievä leveä katu meni remonttiin,eikä bussi enään pysähtynyt viereen,jäivät viikottaiset ruokaostokset siellä minimiin.Vakiokaupakseni tuli sen sijaan halpamarkettiketju SuperCofixin kauppa , jonka eteen bussi pysähtyy.
SuperCofixhan on supermarkettiketju,jossa jokainen tuote maksaa saman verran eli hieman yli euron tämän päivän kurssin mukaan. Täällä suositaan suuria pakkauksia(esim. normaalin kokoisia shampoopulloja on vaikeaa löytää..) mutta SuperCofixissa pakkaukset on suunniteltu pienille perheille ja sinkuille.Kuukauden aikana huomasin käyväni SuperCofixiassa useinkin, mutta tein siellä kerralla pienempiä ostoksia kuin jättimarketissa.Kirjaamiskuukauden aikana  oli yhtenä viikonloppuna vieras ulkomailta,jolloin tuli ostettua ruokaa normaalia enemmän. Kuukauden aikana SuperCofixin hevi-hyllystä löytyi todella edullisesti broccolinia,joten sitä tuli ostettua paljonkin. 400 gramman pakkaus broccolinia maksoi hieman yli euron, kun taas jättimarketissa puolet pienempi pakkaus on maksanut reilusti enemmän. Kuvassa näkyy myös 2 sydänsalaatin pakkaus, joka sekin maksaa SuperCofixissa hieman yli euron, mutta voi maksaa muualla kaksinkertaisesti tai enemmänkin.
SuperCofixista löytyy kaikki perustuotteet, mutta jos haluaa vaikka tofua ,tai riisijauhoa tai muuta ei niin perusjuttua,on mentävä muualle, Mansikat ja yrtit ostin torilta. Mansikka-aika alkaa lähestyä loppuaan ,ja ostamani mansikoiden kilohinta oli noin 2½ euroa; ne ovat halpoja sesongin loppupuolella.
Myös kylmäsavulohta sai todella edullisesti vielä muutama viikko sitten  SuperCofixista: kilohinta 19.4 euroa,kun normaalisti täällä saa pulittaa kylmäsavulohesta yli kaksinkertaisen hinnan. Kaupan pakkauksissa oli 60 grammaa savulohta,ja niitä tuli ostettua useamman kerran.

Entä paljonko kuukauden ruokaostokseni maksoivat? Loppusumma oli euroissa 307.20  Kuukauden suurin yksittäinen ostos oli lähiseudun jättimarketista,jossa kävin kerran. Mielenkiintoista nähdä ensi kuussa ylittävätkö ostokseni tuon summan vai meneekö summa kenties tuon alle. Kun ostokset kirjaa ylös huomaa miettivänsä tarkemmin mitä ostaa.

Kommenteissa kysyttiin täkäläisestä hinta-tasosta,joten laitan tänne siitä muutaman esimerkin.Ruoka-ostokset ovat täällä mielestäni kalliimpia Suomeen verrattuna,mutta sekin riippuu siitä mitä ostaa. Ulkona syöminen sen sijaan on halvempaa kuin Suomessa.

Tässä muutama esimerkki:ostan yrtit torilta ja  suuret yrttiniput siellä ovat hyvin edullisia:esim. persilja,minttu tai korianteri maksavat hieman alle ½ euroa,ja suuri basilikanippu maksaa jonkun verran alle euron. Maitotuotteet sen sijaan ovat hintavia,etenkin jos niitä verrataan Lidlin tuotteisiin;esimerkiksi Lidlistä saa mozzarellapallon alle eurolle,kun se taas täällä maksaa yli 2 euroa yleensä. Litran maitotölkki maksaa tuossa SuperCofixissa,jossa se on muita kauppoja halvempi,1.17 eur.  Kuten jo mainitsin postauksessa,savulohi on normaalisti hyvinkin kallista,ja pakastelohikin on Suomen hintoja kalliimpaa.  Tonnikalapurkki maksaa SuperCofixissa 1,17 eur(kuten muutkin tuotteet siinä kaupassa). Mansikoista maksoin viimeksi 2½ eur per kilo,mutta sesonkin alkupuolella ne ovat reilusti kalliimpia. 12 suuren kananmunan kenno maksaa 2,80 eur,eli taitavat olla hieman Suomen hintoja kalliimmat.

maanantai 11. huhtikuuta 2016

Sairaan hyvät siemen- focacciat

Helmikuussa kirjoitin käynnistäni ihanassa leipomossa, ja kun laitoin kuvan sieltä saamastani superherkullisesta siemen-focacciasta ,ja vihjaisin että ohje on olemassa, minulta pyydettiin sitä pariinkiin otteeseen.Vasta äskettäin sain vihdoinkin itse leivottua siemen-focaccioita joiden pitäisi olla juuri tuon leipomon ohjeella tehtyjä. Näistä tulikin superherkullisia,ja vaikka leipomon focacciat olivat vieläkin parempia,niin kyllä nämäkin olivat lähes yhtä hyviä:)

Sairaan hyvät siemen-focacciat
  • 500 gr hiivaleipäjauhoa
  • 425 ml jääkylmää vettä
  • 2½ gr kuivahiivaa (½ teelusikallista)
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
Siemensekoitus leipien päälle
  • 70 gr unikonsiemeniä (minulla ei ollut silloin unikonsiemeniä,joten lisäsin muiden siemenien määrää)
  • 70 gr seesaminsiemeniä
  • 150 gr auringonkukan siemeniä
  • 150 gr vihreitä kurpitsan siemeniä
  • 70 gr pellavansiemeniä 
Tein taikinan monitoimikoneellani,taikinakoukulla. Jostain syystä Kenwoodin yleiskoneeni lakkasi yhtäkkiä toimimasta,vaikka se ei ole pudonnut ,saanut iskua tai edes ollut paljon käytössä. Mikä ihme siihen tuli....Taikinan tekemiseen menee hieman aikaa;siinä on eri vaiheita,mutta lopputulos on kyllä sen arvoinen.
Valmistetaan taikina:
  1. Jauhot ja 400 ml vettä sekoitetaan viiden  minuutin ajan taikinakoukkua käyttäen. Taikinan annetaan seistä kylmässä vähintään tunnin.
  2. Lisätään kuivahiiva,ja taikinaa sekoitetaan 5 minuuttia.Lisätään suola,ja taikinaa sekoitetaan vielä 5 minuuttia.Lisätään öljy sekä loppuvesi,ja taikinaa sekoitetaan 10 minuuttia.
  3. Taikinan annetaan nousta kylmässä paikassa vähintään tunnin,minkä jälkeen taikinakulho peitetään elmukelmulla,ja se laitetaan jääkaappiiin vähintään 4 mutta enintään 12 tunniksi. Eli tähänastiset vaiheet voi vaikka tehdä illalla ja jatkaa aamulla.
  4. Jääkaapissa olon jälkeen taikina kaadetaan hyvin jauhotetulle alustalle,ja taikina jaetaan 8 taikinapalloksi.Taikina on hyvin löysää (sen kuuluu olla) joten tämä onnistuu parhaiten  kostutetun käsin. Taikinapallot peitetään pyyheliinalla (tai elmukelmulla ) ja niiden annetaan turvota 20-40 minuuttia,jääkaapissa tai muuten kylmässä paikassa.
  5. Siemenet sekoitetaan keskenään ,ja ne kaadetaan syvään astiaan.Taikinapallojen pinta kostutetaan,ja ne venytellään noin 15-20 pituisiksi,minkä jälkeen kostutettu pinta asetellaan siemenseoksen päälle,niin että koko yläpinta on siemeniä täynnä. Tässä vaiheessa taikinaa voi venytellä vielä vähän pidemmäksi.Taikina on edelleenkin aika löysää,joten ihan maailman helpointa tämä ei ollut ,mutta uunista tuli nättejä ja rapsakoita focaccioita:)
  6. Uuni lämmitetään 230 C-asteeseen. Siemen-focaccioita paistetaan uunissa 15 minuutin ajan,kunnes niiden pinta on saanut kauniisti väriä.
Näistä tuli niin hyviä:) Pinta on ihanan rapsakka ja siemenet maistuvat.On hyvää ihan sellaisenaan:)
Tässä erään uuden torin lähellä olevan leipomon siemen-focacciat.Nätit mutta eivät yhtä hyvät kuin sen ihanan leipomon (ja minun tekemäni) siemen-focacciat.....Näissä oli liikaa pehmeää sisällä eikä tarpeeksi rapsakkuutta.

P.S.Jaoin kuvan Instagramissa,ja tuon ihanan leipomon omistajapariskunnan minun toinen osapuoli,Shira,kertoi että ovat ihanan näköisiä,mutta leipomossa tosiaankin on ammattilaisten uunit,jotkut höyrytyssysteemit ja käyttävät leipään myös tislattua vettä.Mutta kotioloissa tämän ohjeen versio on paras minkä voi tuosta leipomon siemen-focacciasta tehdä.

sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Parempi persiljaöljy

Edellisessä postauksessani olin maustanut porkkananakkini friteeratulla persiljalla ja persiljaöljyllä. Persilja-ja muita yrttiöljyjä teen useinkin,mutta nyt tein öljyn hieman eri tavalla; kiitos ihanan Meir Adonin,joka on yksi Game of Chefs-kilpailun  tuomareista ja maan ykköskokeista. Tämä öljy tehdään friteeratusta persiljasta,ja öljy säilyy kauemmin kuin tuoreöljy,etenkin kun siihen lisätään suolaa.

Parempi persiljaöljy

  • nippu persiljaa
  • 3 dl oliiviöljyä
  • suolaa
  • öljyä uppopaistamiseen
Persilja puhdistetaan ja kuivataan .Tähän käyvät myös varret,joten koko persilja käytetään hyväksi.  Adonilta opin myös että kun persiljan ensin liottaa hetken (etikkaa ja suolaa vedessä,niin varmasti puhdasta) ja sitten huuhtelee sekä ravistelee ,ja laittaa tämän  jälkeen kuivan keittiöpyyhkeen päälle,ja jääkaappiin pariksi tunniksi,niin se on sen  jälkeen kuivaa. Lämmitin öljyn kuumaksi pienessä kattilassa ja friteerasin persiljanvarret siinä: 5-6 sekuntia,kun öljy on oikein kuumaa. Persilja nostetaan reikäkauhalla talouspaperin päälle,jonka jälkeen se jauhetaan yhdessä oliiviöljyn kanssa. Tämän jälkeen öljy siivilöidään ja pullotetaan. Siiviläni olisi voinut olla hienojakoisempi,sillä persiljasakkaa tuli hieman mukaan,mutta se painuu onneksi pullon pohjalle..Tämä öljy säilyy parikin viikkoa  kun siihen lisää vielä suolaa mausteeksi.  Friteeratusta persiljasta tehty öljy on ihana maustaja kasviksille,kalalle,juustoille,mille vaan.
Kävin näyttämässä Sarona Marketia täällä vierailleelle amerikkalaiselle ystävälle,ja Basherin juustokaupan kohdalla saimme maistaa ihanaa kvinoaleipää tryffelivoilla.Tryffelivoi on tuo oikealla oleva vuori.Oli kyllä hyvää....