Edellisessä
juustokakkupostauksessa kerroin Shavuot-pyhästä,jota nyt juuri vietetään,ja ystävän Shavuot-ateriaa varten toin mukanani pari makaroonilaatikkoa,jotka olivat saanet inspiraationsa
Baked Ziti-pastaruuasta. Baked Ziti kuuluu amerikanitalialaisten keittiöön,ja New Yorkissa asuessa ihastuin tähän ruokaan niin että tein sitä usein Suomessakin,kunnes poikani sanoi että "taasko tuota Baked Zitiä...". Shavuot-pyhänähän syödään paljon juustoja,ja tästä makaroonilaatikosta sitä löytyy. Zitiin kuuluu käyttää zitipastaa,jonka voi korvata pennepastalla,mutta itse käytin laatikkoon simpukkapastaa.En laittanut aineksia ylös joten tässä tulee suuntaanantava ohje. Zitistä on olemassa monta eri versiota ,jotan sitä voi muunnella haluamallaan tavalla,mutta zitiin tulee aina sekä tomaattinen että juustoinen kastike.
Ameriikan Makarooniloota eli Baked Ziti
- 500 gr pastaa (penne olisi tässä paras mutta itse käytin siis simpukkapastaa)
- tomaattikastiketta (tein itse tomaateista mutta purkkitomaattisose/purkkitomaattimurskasta tehty kastike on myös ok. Kastiketta varten minulla oli noin kilo kaltattuja tomaatteja,ja kastikkeeseen tuli valkosipulia,ripaus sokeria ,suolaa,mustapippuria ,oliiviöljyä sekä muutama tippa balsamietikkaa)
- 1 pakkaus ruokakermaa
- juustoja (minulla oli 3 erilaista juustoa raastettuna:emmentalia,lampaanfetaa sekä manchegojuustoa,mutta juustona voi käyttää erilaisia juustoja,joissa on makua. En laittanut ylös määrää mutta juustoa taisi tulla itse ruokaan 3 desiä,ja lisää vielä päälle)
- 2 kananmunaa
- vihanneksia:minulla oli paistettuja munakoisokuutioita sekä puolitettuja kirsikkatomaatteja
- mausteita:juustoissa on suolaa joten en lisännyt kuin tipan suolaa,sekä reilusti yrttimaustetta,mustapippuria paprikaa
- öljyä vuoan voitelemiseen
Valmistus:
- Keitin pastan ,siivilöin ja lisäsin pastaan hieman oliivöljyä ettei se kuivuisi liikaa.
- Valmistin tomaattikastikkeen
- Paistoin munakoisokuutiot
- Kaadoin pastan suureen astiaan,kaadoin päälle tomaattikastikkeen ja sekoittelin.Lisäsin munakoisokuutiot.
- Vispasin eri astiassa ruokakerman ja kananmunat. Kaadoin seoksen pastan joukkoon.Lisäsin nyt myös raastetut juustot sekä mausteet. Lopuksi lisäsin puolitetut kirsikkatomaatit.
- Voitelin uuniastian. Kaadoin seoksen uuniastiaan,taputtelin lastalla tasaiseksi ja ripottelin vielä päälle juustoraastetta sekä yrttimaustetta.
- Uuni oli aiemmin lämmitetty 175 C-asteeseen. Uuniastia ,jonka olin peittänyt foliolla ,meni uuniin 20 minuutiksi.Sen jälkeen otin folion pois ,ja annoin zitin olla uunissa kunnes ruuan pinta oli saanut hyvin väriä. Tarjoillaan lämpimänä. Kylmänä zitin voi leikata palasiksi,ja lämmittää erikseen annoksina.
Shavuot-pyhänä suurimmat meijerit jakavat reseptivihkosia. Mielenkiintoista oli huomata että niissä oli entistä enemmän suolaisia ohjeita ja vähemmän makeita ohjeita.
Juustokaupoissa on pyhän alla riittänyt vipinää.Kuva torin suuresta juustokaupasta.
Täältä ostin minäkin juustot zitiä varten.
Shavuot -pyhän alla kaupoissa/marketeissa on tosi hyviä tarjouksia kaikesta mikä liittyy juustokakkuihin ,maitoisiin jälkiruokiin tai pastaruokiin. Otin puhelimella muutaman pikaisen salakuvan marketissa.
Pastaa ja juustokakkujen aineksia
Lisää pastaa....