Sivut

perjantai 11. marraskuuta 2016

Dosa eli intialainen riisi-linssilettu

Täälläpäin vuosi 2016 on selvästi ollut intialaisen katuruuan vuosi; ja useita sellaista ruokaa tarjoavaa paikkaa onkin ilmestynyt kaupunkikuvaan .Yksi sellaisista on Dosa Bar,jossa tehdään intialaisia gluteenittomia dosalettuja ,linsseistä ja riisistä. Dosalettujen taikina fermentoidaan,ja siitä tulee lettujen rakenne. En ole vielä ehtinyt käydä tuossa Dosa Barissa,mutta ajattelin ensin kokeilla ihan kotioloissa dosalettujen tekoa,ja opiskelin niiden valmistamista Googlen ruokayliopistossa;D  Koska lettujen fermentoimiseen kuluu aikaa, on tämä sellainen ohje jota suosittelen viikonlopun ohjeeksi. Itse lettujen teko on sitten tosi helppoa kun taikina on valmis.

============================================================
Dosa lettuset riisistä ja punaisista linsseistä
  • 1½ dl riisiä (käytin jasmiiniriisiä)
  • 1½ dl punaisia linssejä
  • vettä sekoittamiseen
  • ½ tl suolaa
  • kourallinen tuoretta korianteria (ei välttämätön)
  • 2 rkl öljyä paistamiseen ( tai voita,jos näistä ei tee vegaanisia)
============================================================
Riisi ja linssit laitetaan kulhoon,ja niiden päälle kaadetaan sen verran vettä että ne peittyvät kunnolla. Kulho peitetään pyyhkeellä. Useissa ohjeissa riisi ja linssit liotetaan erikseen,mutta minä liotin ne yhdessä,ja letuista tuli silti  ihan hyviä.  Riisi ja linssit saavat liota yön yli .
Liottamisen jälkeen riisi ja linssit siivilöidään ,mutta liotusvettä ei heitetä pois,sillä sitä käytetään taikinaan. Riisit ja linssit jauhetaan tehosekoittimessa ja liotusvettä lisätään vähitellen, niin että seoksesta tulee täysin tasaista ja paksuhkon kerman paksuista. Anna taikinan fermentoitua (peitettynä) huoneenlämmössä vähintään 12  ja enintään 24 tunnin ajan. (suosittelen tuota pidempää fermentoitumisaikaa,dosaletuista tulee silloin parempia). Lisää taikinaan myös suola. Puolitin taikinan ja sekoitin toiseen osaan tuoretta ja jauhettua  korianteria.
Paksupohjainen paistinpannu lämmiteään  keskilämmöllä;dosan teossa pannun ei koskaan tule olla liian kuuma, Dosalettu jähmettyy pannulla todella nopeasti. Tässä video-ohje missä näkee miten dosa paistetaan..En lisännyt öljyä ennen taikinaa,vaan ripottelin sitä dosan pinnalle ,niinkuin selitettiin muutamassa ohjeessa. Monessa ohjeessa dosalettua ei paistettu kuin yhdeltä puolelta,mutta paistoin toista puolta ihan lyhyen hetken.
Dosan voi täyttää haluamillaan täytteillä,ja kääriä rullaksi. 
Mmm,herkullista. Lettu on vegaani,mutta täyte ei ollut  (paistettu kananmuna,avokaadoa,chilikastiketta,tuoretta korianteria) 

13 kommenttia:

  1. Sä olet kyllä mahtavan taitava tekemään kaikkia kasvisruoka herkkuja, ihanan näköisiä lettusia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi K:Voi kiitos Outi ihana:) Nämä ovat sekä helppotekoisia että hyviä:)

      Poista
  2. Mulla on myös dosapostaus ollut jo jonkin aikaa jonossa, mutta en ole kerennyt jakaa :) Vielä jokin aika sitten oli dosakiintiö täynnä, kun niitä veivattiin urakalla joka viikko ravintola OmNamissa, nyt oli taas ihana maistella pitkästä aikaa. Ovat kyllä lempilettujani. Paistoin vain yhdeltä puolelta, enkä käyttänyt liotusvettä taikinaan. Vähän eri ohjeita tuossa kohtaa, omassani se heitettiin pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi R: jäänkin sitten odottamaan uteliaana sitä sun dosapostaustasi:) Voin kuvitella että silloin OmNamissa hieman kyllästytti kun joutui tekemään niitä koko ajan;D Liotusvettä käytettiin jossain ohjeessa niin tein samoin.Hyviä ovatkin ja helposti paistettavissa sitten kun on valmis taikina;)

      Poista
  3. Jag har aldrig gjort dessa själv, men det verkar inte så svårt. Och de ser jättegoda ut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:lättlagat och gott,rekommenderar:)

      Poista
  4. Intialainen Dosa onkin mielenkiintoinen juttu, sillä siitä / niistä saa hienosti erilaisilla täytteillä tai hävikistä herkuksi / jääkaapppiin jääneistä pikkuherkuista esim. upeita aamiaislettuja tai retkieväitä. Video Dosan valmistuksesta oli hyvä lisä ohjeeseesi. Kiitos Jael jälleen kerran ja hyvää viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanski:totta,lättyihin voi laittaa täytteeksi vaikka mitä,ja tosiaankin kätevää sitten ottaa ne vaikka mukaan evääksi:) Kiva että pidit tästä,ja sinullekin oikein hyvää viikonloppua:)

      Poista
  5. Rakastan intialaista ruokaa joten tata on pakko kokeilla. Tama taikina kuulostaa kylla niin loistavalta etta kylla sina vaan keksit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petra:mä olen niin tykästynyt näihin että teen näitä nyt viikottain.On niin helppo paistaa muutama eikä siihen tarvitse edes rasvaa:) Kiitos,tosin kunnia kuuluu intialaisille:)

      Poista
  6. Hyvältä näyttää! Dosat on jo pitkään olleet kokeilulistallani ja tämä resepti näyttää mukavan simppeliltä tällaiselle ensikertalaiselle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MaikkI:kiitos:) Dosat ovat tosiaankin ihanan helppotekoisia ,vaan siihen fermentoimiseen kuluu aikaa,mutta muuten superhelppoa tehdä näitä:)

      Poista
  7. Olen haaveillut dosista todella kauan, ainoastaan tuo riisin liotus on ollut vaivalloisen oloista, mutta nyt näiden herkkukuvien rohkaisema uskaltaudun kokeilemaan!

    Olen muuten monta kertaa yrittänyt kommentoida tänne, mutta kun lähetän kommentin, menee ihan blanko koko sivu...; (

    VastaaPoista