Vuoden ensimmäisen ohjeen piti olla herkullinen gluteeniton pasta sienikastikkeella,eikä mikään piirakka. Kikhernepikkuleipien jälkeen jäi keittiöön vielä puolisen kiloa kikhernejauhoa,ja ajattelin että siitä voisi tehdä vaikka pastaa. Etsin ohjeita,ja löytyi tämä postaus,,jonka kuvissa näkyi täydellinen gluteeniton pasta. Koska keittiöstä löytyi kaikki tarvittavat ainekset,ryhdyin heti toimiin.
Ohjeen ainekset annettiin myös grammoina, joten lisäsin gramman tarkkuudella jauhoseokseen kikhernejauhoa,ksantaania,tapiokatärkkelystä,tahmeaa riisijauhoa,ja niiden lisäksi vielä kananmunia sekä oliiviöljyä. Kaikki ainekset sekoittuivatkin elastisen tuntuiseksi ,joskin pehmeäksi taikinaksi jonka laitoin jääkaappiin lepäämään joksikin aikaa.
Otin pitkään pölyttyneen pastakoneeni esille. Leikkasin taikinan muutaman osaan,ja kaulin ohuemmaksi leivinpaperin päällä johon olin levitellyt kikhernejauhoa. Taikina tuntui paljon pehmeämmältä kuin normipastataikina. Aloin työstää taikinaa pastakoneella. Ensin kaikki sujui hyvin ,joskin osa taikinasta meni rikki,mutta kun yritin tehdä koneella taikinalevystä vieläkin ohuempaa,tapahtui katastrofi;taikinaa tärttui ja jäi koneen eri osiin,ja koska se oli hieman tahmeaa, oli sitä vaikeaa saada pois. Tuosta huolimatta otin esille koneen lisäosan,jolla saa tehtyä nuudeleita,ja muita ohuita pastasuikaleita. Täysin väärä päätös,sillä taikinaa tarttui nyt todella pahasti lisäosan kaikkin osiin,vaikka olin lisännyt taikinaan lisää kikhernejauhoa.. Ei tullut pastaa ei. Koneen puhdistus kesti ikuisuuden:tahmeahkoa taikinaa oli todella vaikeaa saada koneen sisäisistä osista pois,ja vaikka pastakonetta ei saisi upottaa veteen,oli se pakko tehdä tällä kertaa. Miten ihmeessä Snixykitchenissä onnistuttiin tekemään täydellistä kikhernepastaa täysin samoilla aineksilla ja määrillä? Mikä tässä meni mönkään...Ehkä olisi pitänyt käyttää tavallista riisijauhoa tahmean sijaan,vaikka ohjeessa käytettiin tahmeaa riisijauhoa.,,,
En suinkaan ajatellut heittää epäonnistunutta pastataikinaa roskikseen,vaan mietin miten sen voisi jatkojalostaa.Lisäsin riisijauhoa (ei tahmeaa vaan tavallista) ,tomusokeria,vaniljaa,ja öljyä ja muodostin massasta uuden taikinan. Taikinan levitin öljytyn piirakkavuoan pohjalle ja reunoille,,ja ripottelin hieman kookoshiutaleita pohjalle. Paistoin pohjaa ensin muutaman minuutin 200 C -asteessa,mnkä jälkeen lisäsin täytteen: Silken tofua,paljon sitruunamehua,hieman soijamaitoa ja Maizenaa,tasaiseksi sekoitettuna. Piirakka meni takaisin uuniin kunnes taikina oli saanut väriä ja täyte hyytynyt. Pastataikinasta tuli lisäyksillä ihan kelpo piirakkataikina,ja tuo täyte on vegaani kestosuosikkini.
Toinenkin keittiökatastrofi tapahtui,kun avasin kaapin oven: kaapissa olleen lautastornin ylimmät lautaset putosivat kaapista,ja menivät rikki.Minua harmitti tuon ylimmän,vanhan Arabian lautasen rikkoontuminen...
P.S. Kun kävin ostamassa kikhernejauhoa,minulta kysyttiin haluanko paahdetuista vai paahtamattomista kikherneistä jauhettua jauhoa. Olin hieman ymmällä....Selvisi että kakkuihin ,pikkuleipiin ym. tarvitaan paahtamattomista kikherneistä jauhettua jauhoa,mutta persialaiseen keittiöön kuuluvien gundipyöryköihin tulee käyttää paahdetuista kikherneistä jauhettua jauhoa.
Toinenkin keittiökatastrofi tapahtui,kun avasin kaapin oven: kaapissa olleen lautastornin ylimmät lautaset putosivat kaapista,ja menivät rikki.Minua harmitti tuon ylimmän,vanhan Arabian lautasen rikkoontuminen...
P.S. Kun kävin ostamassa kikhernejauhoa,minulta kysyttiin haluanko paahdetuista vai paahtamattomista kikherneistä jauhettua jauhoa. Olin hieman ymmällä....Selvisi että kakkuihin ,pikkuleipiin ym. tarvitaan paahtamattomista kikherneistä jauhettua jauhoa,mutta persialaiseen keittiöön kuuluvien gundipyöryköihin tulee käyttää paahdetuista kikherneistä jauhettua jauhoa.
Du är kreativ som kom på att göra paj istället och den ser otroligt god ut! Heja du!!
VastaaPoistaHovkonditorn:tack snälla du:) jag kunde ju inte kasta bort deget med så goda ingredienser;D
PoistaOlipa kekseliästä taikoa pastataikinasta piirakka. <3 Voi surku tuota Arabian lautasta ja ei kuule taatusti yhtään lämmitä yhtä tyhjän kanssa sananparsi, "sirpaleet tuovat onnea". Toivon kuitenkin, että tuovat <3 Mukavaa viikonloppua Jael <3
VastaaPoistaTiia:siinä oli kuitenkin aika hyvät ainekset joten piti keksiä joku muu juttu siitä taikinasta,ja onneksi onnistui:) Jeps,muuta lautaset jotka meni rikki eivät harmittaneet lainkaan mutta tietysti Arabian lautanen,kun näin ulkomailla tuollaiset suomalaiset jutut ovat niin rakkaita. Ihanaa viikonloppua ja loppiaista sinullekin ihanainen:)
VastaaPoistaNyt tekemään mosaiikkia rikkoutuneista lautasista. Ja hei, kylläpä näyttää ihanalle tuo piirakka :)
VastaaPoistaNelli:säästinkin tuon Arabian lautasen sirpaleet ihan sellaista varten,mutta IKEAn mustan lautasen sirpaleet ja toisen lautasen sirpaleet menivät roskiksiin. Kiitos,olikin hyvää pastaa...ei kun piirakkaa;D
PoistaOi, tuo rikkoutunut lautanen on ihan samanlainen kun miltä söin ruokaa 60-70 -lukujen vaihteessa pikkutyttönä. Minnekähän se meiltäkin joutui... -Pitäisikin joskus kokeilla tuommoista silken tofu -täytettä, kuulosti raikkaalta maulta.
VastaaPoistaMbkarhu1:Tuo lautanen oli kirpparilöytö, ja kyllä harmitti että meni rikki.Tuollainen sitruunainen silken tofutäyte on sellaista mitä teen usein,ja ohjekin taitaa löytyä blogin alkuajoilta.
Poista