Teen usein itse mantelimaitoa, ja jo joitakin vuosia olen tehnyt sitä eri tavalla kuin alussa, mutta muistin etten ole laittanut sitä tänne blogiin. Kotona tehty mantelimaitohan on aika ohutta, eikä se säily kuin muutaman päivän. Kun postasin tänne blogiin mantelisesta Rosetta -juomasta, (jouluinen versio täällä) huomasin että mantelimaito paksunee keitettäessä , ja saa samalla kermaisen rakenteen. Mantelimaidosta tulee myös hieman säilyvämpi näin tehdessä, ja oma mantelimaitoni on ollut vielä ihan hyvä 5. päivänä, mutta sen kauempaa se ei varmaan säily. Maitotuotteista tulleiden vatsapurujen seurauksena päätin taas..kokeilla maidotonta ruokavaliota , ja mantelimaitoa on nyt sitten tehty viime aikoina keittiössäni.
Paranneltu kotitekoinen mantelimaito
Mantelimaito tehdään ensin perinteisellä tavalla: manteleita liotetaan muutama tunti, minkä jälkeen ne jauhetaan veden (4 dl) kanssa , ja siivilöidään. Siivilään jäävä seos jauhetaan vielä 1 desin vettä kanssa. Pienempi määrä mantelimaitoa lisätään jo aiemmin jauhetun ja siivilöidyn maidon sekaan, ja tässä vaiheessa siihen voi lisätä vaniljaa, tai vaikka kanelia, samoin kuin makeutusta (lisäsin steviaa).
Maito kaadetaan kattilaan, ja sitä keitetään koko ajan sekoittaen , keskilämmöllä , kunnes maito saavuttaa kiehumispisteen ja paksunee. Kun maito paksunee, otetaan kattila heti pois liedeltä. Maidon annetaan jäähtyä, ja sen voi siivilöidä vielä kerran ennen pullottamista. Mantelimaitoa olen käyttänyt mm. kahvissani.
Mausteita torilla
Mantelimaito kuulosti hyvältä..tuota mitä tuo Stevia on?? Siihen en olekkaan törmännyt..Kaunista kesäpäivää sinne❤️
VastaaPoistaPäden Paja:kiitos,mantelimaito on hyvää,eikä tule vatsapuruja:) Stevia on steviakasvista tehty makeutusaine https://fi.wikipedia.org/wiki/Stevia
PoistaSitä saa esim, tippoina ja jauheena, luontaistuotekaupoista kai löytyy parhaiten.Mutta mantelimaidossahan voi käyttää mitä tahansa makeuttajaa.
Kiitos tiedosta😊👍
PoistaSteviaa voi kasvattaa kuin muitakin yrtteja.Mulla on kasvamassa.
PoistaSattuipa sopivaan saumaan, sillä pari pussia manteleita on vanhenemassa ja ajattelin niistä tehdä mantelimaitoa! Onko tuo kuumennus tarpeen, jos maidon käyttää heti parin päivän sisällä smoothieihin?
VastaaPoistaHeli: mantelimaidon valmistus on onneksi tosi helppoa. Tuo kuumentaminen vaikuttaa myös rakenteeseen, eli se tekee maidosta paksua eikä niin vetistä,mutta smoothieihin käy hyvin myös kuumentamaton mantelimaito.
PoistaMeinasin juuri tuosta steviasta kysyä, mutta olitkin jo sen selventänyt. Mantelimaitoa en olekaan testannut, mutta riisimaidosta tykkäsin.
VastaaPoistaIhanaa sunnuntai-iltaa Jael <3
Outi: Tippoina ja jauheena olen käyttänyt steviaa,mutta en liikaa koska siinä on aina mielestäni hienoinen sivumaku. Olen tehnyt myös riisimaitoa, mutta mantelimaidon valmistus on helpompaa:) Ihanaa sunnuntai-iltaa sinulle Outi:)
PoistaMielenkiintoista. Minä olen pitkään miettinyt mantelimaidon kokeilua, mutten ole saanut aikaiseksi. Miten sinä jauhat mantelin veden sekaan ? Blenderillä ?
VastaaPoistaMinna:Pienellä blenderilläni jauhan.Ensin pieni määrä nestettä,jauhetaan ,ja lisätään nestettä.Siivilöidään,ja jäljelle jäänyt mantelimurska sopii vaikka leivontaan(laitan pakkaseen ja kun sitä tarpeeksi niin teen siitä ja banaaneista vegaaneja pikkuleipiä
PoistaKiitos. Kyllä tätä nyt täytyy varmaan kokeilla - kunhan taas on manteleita vähän enemmän kotona.
PoistaEn ole maistanut kuin teollista mantelimaitoa (tykkään siitä chai lattessa), mutta itse tehty varmasti toimisi vielä tuhat kertaa paremmin. Jaksaisikohan sitä ahertaa nyt kun on vinkitkin hallussa... :)
VastaaPoistaHei tämähän voisikin olla ratkaisu! Raakaa mantelimaitoa ei mielestäni voi oikein säilytellä,mutta kiehautettuna se voisikin onnistua paremmin! Hyvä idea! Kokeilen!
VastaaPoista