Näin joku aika sitten lauantailehdessäni vegaanisen ja gluteenittoman taatelikakun ohjeen, joka houkutteli kokeilemaan. Ohje on pari vuotta sitten sulkeutuneen vegaanisen Aba Gil ravintolan omistajan ohje. Gil joutui sulkemaan suositun pikku ravintolansa kun Tel Avivin eteläisen keskustan metroasemaa aloitettiin rakentamaan ravintolan eteen, mikä karkoitti asiakkaat. Ehdin käydä ravintolassa syömässä ennen sulkemista, ja inspiroiduin käynnistä niin että loin oman versioni kasvis-linssipaistoksesta. Ehdin myös käydä maistamassa Gilin herkullista hummusta maatilatorilla, ennenkuin Gil perheineen lähti parin vuoden Aasian kierrokselle, josta palasi äskettäin. Gil käytti monessa ravintolansa ohjeessa vihreää tattaria ; näin myös tässä kakussa, joka on paitsi vegaani ja gluteeniton, myös lähes sokeriton. Hieman muuttelin ohjetta: lisäsin kahvia taikinaan, sekä jonkun verran psylliumia, mikä oikeastaan taisi olla hieman turhaa. Käsittelin myös tattaria eri tavalla kuin Gil: hänen ohjeessaan tattaria liotettiin ja sen jälkeen jauhettiin muiden ainesten kanssa, kun taas minä jauhoin vihreät tattarinjyvät jauhoksi, ja korvasin pienen osan jauhoista kookoshiutaleilla. Minusta kakku myös tarvitsi hieman lisämakeutusta, joten lisäsin taikinaan steviajauhetta. Kakusta tuli herkullisen kostea, ja mielestäni tämä kakku on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua leipomisesta.
============================================================
Gluteeniton ja vegaaninen taatelikaku tahinilla ja tattarilla (3 pitkää kakkua, tai 2 pyörää kakkua)
- 200 gr vihreää tattaria, jauhoksi jauhettuna
- 1 dl kookoshiutaleita,jauhettuna
- 300 gr taateleita (joista kivet poistettu)
- 75 gr tahinia
- 1 kypsä banaani
- 400 ml vettä
- 2 tl kanelia
- 1 rkl pikakahvijauhetta
- 1 tl leivinsoodaa
- 1.5 tl leivinjauhetta
- ripaus suolaa
- 2 rkl kaakaojauhetta
- 300 gr tummaa suklaata (70 %)
- hieman öljyä vuokien pohjalle ja reunoille
============================================================
Taatelit liotetaan , ja jauhetaan banaanin, tahinin ja veden kanssa. Kaneli, pikakahvijauhe, kaakaojauhe, suolaa, leivinjauhe-ja sooda, sekä tattarijauho sekoitetaan keskenään, ja lisätään kosteaan seokseen. Suklaa sulatetaan vesihauteessa , ja lisätään viimeiseksi taikinaan, sekoittaen. Tässä vaiheessa taikinaa kannattaa maistaa, ja lisätä makeutusta jos siltä tuntuu. Taikina kaadetaan leivinvuokiin, ja kakkuja paistetaan 170 C lämmössä ,30-45 minuuttia , tai kunnes kakun keskelle laitettu tikku tulee lähes kuivana ulos. Kakkujen annetaan jäähtyä huoneenlämmössä, jonka jälkeen ne siirretään jääkaappiin jähmettymään. Kakut säilyvät 3-4 päivää, mieluiten jääkaapissa.
Uunista ulos...
Tattari on tosi hyvä aines gluteenittomassa leivonnassa:)
Ja näiden herkullisten suupalatorttujeni ohje löytyy tänään SoppaHannan joulukalenterista:)
Hyvaa!! Oikein suklaisen mehevaa!
VastaaPoistaAnu;kiitos, kiva kuulla että maistui:)
PoistaSer väldigt goda ut!
VastaaPoistaHovkonditorn: Tack så mycket, och som Anu säger i sin komment, så¨gick det bra åt;D
VastaaPoistaMakeaa itsenäisyysjuhlaa täältä sinivalkoisesta!
VastaaPoistaBLogitse:kiitos,toivottavasti oli oikein mukava itsenäisyyspäivä:)
PoistaHyvännäköistä taatelikakkua! Suupalatorttujen täyte vaikuttaa maukkaalta! Perinteiset tortut kyllä maistuu mutta kivaa vaihtelua tuo uudet täytteet. :)
VastaaPoistaHertta-Viola: Kiitos paljon:) Suupalatortuista pidettiin paljonkin:) Perinteiset tortut ovatkin ihania,niitä oli minikokoisina suurlähetystön vastaanotollakin,mutta välillä on kiva kokeilla muitakin täytteitä:)
PoistaTaatelikakku kuuluu meidän perheen lemppari kuivakakkuihin. Sitä pitäisikin pitkästä aikaa tehdä.
VastaaPoistaIhanalta näyttää sinunkin tekemä kakku <3
OUti: Taatelikakut ovatkin tosi hyviä:) Tässä oikeastaan yhdistyy 2 kakkua, eli taateli-ja suklaakakkU:) Kiitos paljon ihanainen:)
PoistaOi ihana kakkunen ja sopisi Maijullekin. Halusin Jael tulla toivottamaan sydämellistä itsenäisyyspäivää sinne kauas <3
VastaaPoistaTiia: kiitos ihana, ja Maijulle tosiaankin sopisi hyvin:) Kiitos paljon ja toivottavasti oli oikein mukava itsenäisyyspäivä:)
PoistaThis looks and sounds great! I need to do more with buckwheat!
VastaaPoistaJennifer: Thanks so much Jennifer:) I love buckwheat, and when you use green untoasted buckwheat the strong taste is not that prominent:)
PoistaHyvältä näyttää! Minä ajattelin tehdä tänä jouluna taatelikakun ja maustekakun jouluherkuiksi:) Otankin heti respetin tästä ylös..saas nähdä miten onnistuu:) Herkullista joulun odottelua sinne♥
VastaaPoistaPäden Paja: Taatelikakku varmaankin kuuluu monen kodin leivontaan näin joulun alla:) Kiitos paljon, ja herkullista joulun odottelua sinullekin:)
PoistaIhanan herkullinen resepti! Hyvää itsenäisyyspäivää Jael ❤️
VastaaPoistaMarjo:Kiitos paljon Marjo ihanainen:) Olikin tosi hyvää, vein meidän suomalaiseen kirjastoon,ja kuten Anu ekassa kommentissa sanoo niin oli hyvää:) Kiitos,toivottavasti oli oikein mukava itsenäisyyspäivä sinulla,täällä olin suurlähettilään itsenäisyyspäivävastaanotolla.
Poista