Keväällä 2013 olin ruokakursseja järjestävän Orly Zivin keittokirjan julkistamistilaisuudessa, ja hieman myöhemmin löysin Orlyn kirjasta serkaniz (sirknize) nimisen ohjeen, joka kuuluu Buharan juutalaisten keittiöön. Serkaniz on runsaasti valkosipulia sisältävä riisiruoka, mutta kirjassaan Orly oli korvannut riisin bulgurilla. Hakusanalla serkaniz/sirknize ei googlaamalla löytynyt oikein mitään , mutta huomasin että hepreaksi samannimisestä ruuasta löytyi useitakin ohjeita. Serkaniz on versio enemmän tunnetusta pilahvista. Katselin Orlyn ohjetta ja muita löytämiäni samannimisiä ohjeita, ja oman versioni tein kvinoalla, mikä osoittautuikin onnistuneeksi versioksi:)
Kuva täältä, ja kuvassa on Buharan juutalaisia naisia Jerusalemissa vuonna 1906. Jerusalemin keskustassa on Buhara-kortteli |
Buharassa oli aikoinaan suuri juutalainen vähemmistö, mutta tänään heitä on siellä vain pieni kourallinen. Buharan keittiö on saanut vaikutteita mm. kiinalaisesta, persialaisesta ja ottomaanien keittiöstä.
Kvinoaa, kikherneitä ja muutakin
- 1.5 dl kvinoaa (ennen keittämistä)
- 5 rkl oliiviöljyä
- 1 iso (tai 2 pientä) sipulia pilkottuna
- 2 porkkanaa, kuutioituna
- 1.5 dl keitettyjä kikherneitä
- ½ vihreä chilipippuri, pieneksi pilkottuna
- 5 valkosipulin kynttä, pieneksi pilkottuna
- 1 tl jeeraa eli juustokuminaa
- 1 tl suolaa
- kourallinen tuoretta korianteria
Huuhtele ensin kvinoa ja laita lävikköön kuivumaan. Lämmitä 3 rkl oliiviöljyä pannussa, ja paista sipulia keskilämmöllä, kunnes se alkaa ruskistua. Lisää sen jälkeen porkkanakuutiot, pilkottu chili ja kikherneet. Anna ainesten paistua noin 4 minuuttia, minkä jälkeen lisää 4 dl vettä. Anna kvinoan ja vihannesten kypsyä kannen alla, miedolla lämmöllä, kunnes vesi on haihtunut ja kvinoa valmista.
Kvinoan kypsyessä lämmitä pannulla 2 rkl oliiviöljyä , ja paista valkosipulia juustokuminan kanssa kunnes valkosipuli alkaa ruskistua , ja tuoksuu hyvälle:) Sekoita paistettu valkosipuli, suola ja korianteri kvinoan joukkoon.
Öljysin kevyesti pyöreän astian; kaadoin kvinoaseosta siihen ja painoin seosta lusikalla. Käänsin astian ylösalaisin lautaselle, ja kvinoaseos irtosi astiasta kakun lailla.
Quinoa är gott och det här ser väldigt gott ut!
VastaaPoistaHovkonditorn> Jag älskar quinoa, och med tillsats av kikärter och allt annat var det jättegott:)
PoistaTulipa siitä oikea kvinoa kakkunen. Kaunista ja terveellistä ruokaa <3
VastaaPoistaIhanaa torstaita sinulle Jael!
Outi:Kiitos, siitä tulikin oikein nätti ja herkullinen kakkunen. Kvinoa on niin hyvää:) OIkein ihanaa alkavaa viikkoa sinulle:)
PoistaWhat an elegant plating for such a simple dish! I love how you can dress it up effortlessly.
VastaaPoistaHannah:Thanks so much:) The idea to plate it this way came to me the last minute, and it really looked pretty this way, besides being very tasty too:)
PoistaTultiin Unkarista ja matkalta tarttui mukaan tattaria Puolasta. Aion kokeilla tätä tattarista! Mitähän tulee?
VastaaPoistaSuomalainen Unkarissa: Kuulostaapa mielenkiintoiselta, kerro sitten millaista tuli. Tämähän on jännää; alkuperäinen ohje oli riisillä, sitten bulgurilla, minulla kvinoalla, ja seuraavaksi sinulla tattarilla:D
Poista