Sivut

perjantai 21. joulukuuta 2018

Pienet taatelikakkuset lakritsaisella vivahteella

Tein äskettäin suomalaisen kirjaston ja ystävyysseuran  juhliin pieniä taatelikakkusia, joissa oli lakuinen vivahde.  Viime kuussa ihastuin totaalisesti lakritsisiin pipareihin,  ja nämä pikkuiset taatelikakkuset  noudattavat hieman samaa makumaailmaa. Lakun maku tuli itse keittämästäni lakusiirapista,  ja lakusiirappi valmistuu helposti tällä ohjeella.  Tavallisesta lakusta ei siirappia kannata keittää,  sillä  lakritsassa on  jauhoa,   joka tekee seoksesta lähinnä paksua mönjää... Lakritsa sopii erinomaisesti myös  näihin  mausteisiin taatelikakkusiin.  Taatelikakkuseni olivat sekä gluteenittomia että laktoosittomia.

Pienet taatelikakkuset  lakritsaisella vivahteella (gluteeniton, laktoositon)
Märkä seos
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl  taatelitahnaa  (taateleita keitetään pienessä vesimäärässä , ja jauhetaan sitten soseeksi)
  • 3/4 dl öljyä
  • 1, 25 dl lakritsasiirappia
  • ½ dl appelsiinimehua
  • 1,5 dl ruokosokeria (tai muuta tummaa sokeria)
Jauhoseos:
  • 1 dl kookoshiutaleita 
  • 1 dl kikhernejauhoa
  • 1 dl mantelijauhoa
  • ½ dl soijajauhoa
  • ½ dl riisijauhoa
  • ½ dl perunajauhoa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1.5 tl piparimaustetta
Ensin vispataan munat,  taatelitahna, lakritsasiirappi, appelsiinimehu, öljy ja sokeri tasaiseksi seokseksi.

Jauhoseos sekoitetaan keskenään.   Tuon jauhoseokseni sijaan voi tietysti käyttää valmista  gluteenitonta jauhoseosta,  tai sitten tavallisia jauhoja (mutta jättäisin siihen mantelin)  jos gluteenittomuus ei ole tärkeää.
Käytin silikonimuottia jolla saa tehtyä pikkuruisia kakkusia
Taikinaa lusikoidaan  minimuffinssi ym. muottiin,  Taikinan voi myös pursotella muotteihin,  

Kakkusia paistetaan 180-asteisessa uunissa 15 minuuttia,  tai kunnes  kakkusen sisälle isketty tikku tulee kuivana ulos.   Kakkusten annetaan kunnolla jäähtyä ennenkuin ne poistetaan muoteista. Kakkusia säilytetään jääkaapissa,  ja päälle voi ripotella tomusokeria ennen tarjoilua.  Pieniä taatelikakkusia ehtii vielä leipoa jouluksi:)

16 kommenttia:

  1. Voi nam nuo on varmasti hyviä:) Kiitos ohjeesta ja Mukavaa joulunalus aikaa💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päden Paja:KIitos ihana, näistä tykättiinkin:) Oikein kaunista joulun aikaa sinulle:)

      Poista
  2. Voi nam ja kyllä maistuisi täälläkin nuo kakkuset. Glögi, kakkuset ja mantelihiutaleet...ai että!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi: Namia olikin,kiitos:) Glökiäkin pitäisi tehdä, hyvä kun muistutit:)

      Poista
  3. Onpas jänniä leivonnaisia. Laku ei kuulu mun suosikkeihini, eikä tulisi mieleen yhdistää sitä taateleihin, mutta nyt kun sanoit, niin miksipä ei. :-) Takuulla hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu; KIitos;) Nuohan on mausteisia kakkusia, ja laku sopii niihin tosi hyvin; inspiksen sain niistä Annas pipareista:) Mä taas tykkään lakusta, ja näissä laku ei ole niin dominoiva.

      Poista
  4. Vaikuttaa tosi herkulliselta! Voisiko soijajauhon jättää pois ja lisätä muita jauhoja sen verran enemmän, vai onko soijajauholla jokin erityinen merkitys makuun tai koostumukseen?

    Ihanaa joulunaikaa sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta:Kiitos paljon:) Tuolla kirjoitinkin että voi käyttää valmista gluteenitonta jauhoseosta tai ihan normijauhojakin. TUo soijajauheen maku ei lainkaan tunnu lopputuloksessa,mutta on hyvä vehnäjauhon korvaaja.

      Poista
    2. Ihanaa joulun aikaa sinullekin Birgitta:)

      Poista
    3. Niin mä vähän arvelinkin :) Ehkäpä vain laitan muita jauhoja tasaisesti enemmän soijajauhon tilalle. Tiistaina testaan perunalatket :D

      Poista
  5. Åh, vad goda de ser ut och jag tackar inte nej till lakrits. Hälsningar från Finland och god jul!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katarina:Tack så mycket, de var jätte goda, och lakrits ger så fin smak till bakverk. Ha en riktig god jul i Finland:)

      Poista
  6. Ooh my husband would love these!! He is mad for licorice :D

    VastaaPoista
  7. Onpa ihanan näköisiä suupaloja, rakastan lakritsia, joten nämä maistuisivat ihan varmasti.
    Ihanaa joulua & uuden vuoden odotusta!

    VastaaPoista
  8. Taatelikakun ainekset ovat jo keittiön pöydällä!
    Mutta lakritsi voisi tehdä kivaa potkua...ne lakritsipiparit ovat edelleen avaamatta, joten kohta juhlitaan!
    Herttaista joulua sinne teille! <3

    VastaaPoista
  9. Such cute little cakes! The flavor sounds brilliant; so unexpected yet delicious, with the spicy bite of licorice and bright citrus. I have to try that!

    VastaaPoista