Sivut

torstai 25. huhtikuuta 2019

Sambusek-piirakat kikhernetäytteellä

Äskeisellä Helsingin-reissullani asuin suurimman osan ajasta ystäväni Shoshanan luona. Eräänä päivänä hän valmisti sambusek-piirakoita kikhernetäytteellä,  ja otin piirakantekovaiheista kuvia kännykälläni. Näin jälkikäteen hieman harmittaa etten ottanut kameraa esille sillä kuvista tuli aika huonot.  Muutama vuosi sitten  Shoshana teki matbuha-kastiketta kun olin hänen luonaan.

Sambusek,  sambousek, samosa..... täytettyjä piirakoita on niin monta,  ja  joidenkin lähteiden mukaan  ensimmäinen piirakka syötiin Persiassa.  Samosan/sambusekin/sambousekin nimi tulee alunperin persiankielisestä sanasta  sanbosag. Nämä  Shoshanan tekemät piirakat tehtiin hiivataikinasta,  ja tänne Israeliin ne ovat tulleet  näköjään Irakin juutalaisten mukana; heille kikherneillä täytetty sambusek b'tawa oli perinteistä ruokaa Hanuka-juhlan aikana.  Nämä sambusek-piirakat sopivat myös vegaanille.

Sambukek-piirakat kikhernetäytteellä
Taikina:
  • 700-750 gr vehnäjauhoa
  • hieman yli 1 rkl  kuivahiivaa
  • 2 tl sokeria
  • 2 tl suolaa
  • 5 rkl öljyä 
  • 2 lasillista (normaali vesilasi) lämmintä vettä
  • öljyä paistamiseen
Täyte:
  • noin 5 dl  valmiiksi keitettyjä  kikherneitä , murskattuna
  • 4 sipulia
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2 rkl öljyä
  • 1.5 tl  kurkumaa
  • mustapippuria  1 tl
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1.5  tl suolaa
  • 1 rkl paprikaa (monet käyttävät baharat-maustesekoitusta täytteessä)

Valmista ensin taikina:   Sekoita jauhot, sokeri , suola ja kuivahiiva. Lisää  öljy.  Lisää vettä vähitellen ,  kunnes  taikina on yhtenäistä mutta hieman löysähköä.  Anna taikinan  nousta lämpimässä paikassa  peitettynä,  noin tunnin ajan.

Valmista täyte:  Pilko sipulit,  ja paista niitä keskilämmöllä, aina välillä sekoittaen kunnes ne ruskistuvat, noin 8 minuutin ajan.  Kun sipuli on ruskistunut, lisää pannuun hienonnettu valkosipuli, mausteet sekä kikhernemurska. Yhdistä ainekset,  ja ota  pannu pois liedeltä. Anna täytteen jäähtyä.

Kun taikina on noussut,  paina sitä nyrkillä jotta ilmakuplat poistuvat taikinasta.  Ota taikinasta pieniä paloja,  ja pyörittele ne pingpong-pallon kokoisiksi taikinapalloiksi. Levittele hieman jauhoa pöydälle, ja kauli palloista muutaman millin paksuisia ympyröitä.  Lisää jäähtynyttä täytettä ympyrän keskelle.   Shoshana lisäsi täytettä aika reilusti, mutta sanoisin että reilu ruokalusikallinen per piirakka. Voitele  piirakan reunat  vedellä , ja muodosta ympyröistä  puolikuun muotoisia piirakoita.
Lämmitä öljyä ( öljyä muutaman sentin korkuinen määrä) paistokasarissa keskilämmöllä,  ja paista piirakoita  kunnes alaosa on saanut väriä,  Käännä piirakat  ja anna toisenkin puolen saada kauniisti väriä.
Piirakat paistumassa.
Tarjoile piirakat kuumina.  Sambusek-piirakoita voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.

5 kommenttia:

  1. Näyttääpä nää piirakat niin herkullisilta, että varmasti menee testiin. Viimeksi tein valmiista filotaikinasta ja härkiksestä omat samosat, kiva kokeilla jotain uutta taas.
    Mukavaa viikonloppua Jael <3

    VastaaPoista
  2. Nuo Sambusek piirakat näyttävät niin herkullisilta:) Leppoisaa päivää ja mukavaa viikonloppua💖

    VastaaPoista
  3. Jag kan tänka mig att de är riktigt goda! Ha en bra dag och början på helgen!

    VastaaPoista
  4. Muodolla näkyy olevan selkeä yhteys Cornish pasty -leivonnaisiin!

    https://en.wikipedia.org/wiki/Pasty

    VastaaPoista
  5. You make it all look so easy! Fried pastries always seem a bit intimidating at first, but clearly I just need to take the plunge and get started. I'm dying for a taste!

    VastaaPoista