Sivut

maanantai 14. syyskuuta 2020

Omenapiirakka jugurttisella täytteellä

Joskus alkuvuodesta  tein omenapiirakan ,  jonka olemassaolon olin täysin unohtanut.  Silloin piirakka oli hieman työläämpi,   ja tarkoitus oli tehdä sama piirakka,  mutta hieman helpommalla tavalla.   Tämän omenapiirakan erikoisuus on se  että siinä on karamellisoitujen omenakuutioiden lisäksi täyte,  joka on tehty jugurtista ja kondensoidusta maidosta, eli superhelppo täyte. Kondensoitua maitoa    käytetään paljon etelä-amerikkalaisissa keittiöissä, mutta esim.  jugurtin lisääminen on oma ideani,  ja osoittautuikin hyväksi ideaksi:)  Omenaiset leivonnaiset ovat tähän aikaan vuodesta  myös täällä Israelissa suosittuja,  sillä  omena on yksi nyt seuraavana viikonloppuna vietettävän Rosh HaShanan eli juutalaisen uuden vuoden ruuista.  Omenaa dipataan silloin hunajaan ( symbolisoi makeaa tulevaa vuotta) ja monissa leivonnaisissa yhdistetään  hunajaa ja omenaa.  Tein alkuvuotena tekemäni kakun nyt hieman helpommalla tavalla, ja eksän mielestä tämä oli tosi hyvää.

Omenapiirakka jugurttisella täytteellä
Torttupohja: (tässä voi käyttää  kaupan valmiita murotaikininoita )
  • 175 gr vehnäjauhoa
  • 1 rkl mantelijauhoa
  • 2 rkl tomusokeria
  • 100 gr voita
  • 2-3 rkl jäävettä
Pohjalle:
  • 3 isoa omenaa (käytin Granny Smith-omenia)
  • ripaus kanelia
  • vaniljaa (käytin 1/4 tl  vaniljauutetta
  • 1.5 rkl hunajaa
  • 1 rkl tiivistettyä omenamehua
  • vajaa 1 tl perunajauhoa
Täyte:
  • 1 purkki kondensoitua maitoa
  • 200 ml paksua jugurttia ( esim. kreikkalaista tai turkkilaista)
  • 1 muna
  • muutama tippa vaniljauutetta 
  • 2.5 rkl Maizenaa
1. Omenakuutiot valmistin jo edellisenä päivänä.  Kuutioin omenat, ja karamellisoin niitä pannussa  hunana-tiivistetty omenamehusekoituksessa,  johon olin lisännyt vaniljaa ja kanelia. Omenakuutiot karamellisoituivat keskilämmöllä,  ja sekoittelin niitä vähän väliä,  kunnes nesteet olivat  haihtuneet, ja  kuutiot alkoivat karamellisoitua.

2. Myös taikinan voi valmistaa etukäteen,  ja säilyttää jääkaapissa kunnes piirakka valmistetaan. Pohjan ainekset nypin käsin murusiksi,  mutta yhtä hyvin  taikinan voi valmistaa monitoimikoneessa, tai sitten  käyttää kaupan valmista murotaikinaa.

3. Käytin normikokoista piirakkavuokaa,  jonka voitelin.  Jääkaapissa ollut  taikina kaulitaan ohueksi ja  sillä vuorataan piirakkavuoka. En esipaistanut  piirakkapohjaa, vaan pistelin siihen haarukalla pieniä reikiä.

4. Lisäsin noin teelusikallisen perunajauhoa omenakuutioiden sekaan,  ja asettelin  kuutiot piirakan pohjalle.   Ylläoleva kuva on vuoden alussa tekemästäni piirakasta,  jolloin lisäsin ohuen ohuita omenaviipaleita  piirakan täytteen päälle, ja ripottelin päälle kanelisokeria.  Tämä oli oikeastaan turha vaihe,  sillä piirakassa on ihan tarpeeksi omenia ilman tuota lisäystä.

5. Kondensoitu maito, jugurtti,  kananmuna, vanilja ja  Maizena sekoitetaan tasaiseksi   tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Seos kaadetaan  omenakuutioiden päälle piirakkavuokaan.

6. Paistoin piirakan  uunin keskitasolla  180 asteessa noin 40 minuutin ajan, kunnes täyte oli hyytynyt.   Piirakan annetaan täysin jäähtyä huoneenlämmössä , ja on parasta kun piirakan annetaan jähmettyä jääkaapissa yön yli.
Tammikuussa leipomani piirakka,  jossa täytteen päälle tuli ohuen ohuita (kuorijalla)  omenaviipaleita.
Ja helpompi versio samasta piirakasta.

3 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköinen piirakka. Täällä on myös leivottu omppupiirakkaa, laitan sen ohjetta vielä tällä viikolla blogiin.
    Herkullista uutta viikkoa sinulle Jael <3

    VastaaPoista
  2. Den ser så god ut och vilken god fyllning.

    VastaaPoista
  3. Wonderful! This sounds like a delicious change of pace to celebrate the holiday. Happy New Year and sweet wishes!

    VastaaPoista