Joskus alkuvuodesta tein omenapiirakan , jonka olemassaolon olin täysin unohtanut. Silloin piirakka oli hieman työläämpi, ja tarkoitus oli tehdä sama piirakka, mutta hieman helpommalla tavalla. Tämän omenapiirakan erikoisuus on se että siinä on karamellisoitujen omenakuutioiden lisäksi täyte, joka on tehty jugurtista ja kondensoidusta maidosta, eli superhelppo täyte. Kondensoitua maitoa käytetään paljon etelä-amerikkalaisissa keittiöissä, mutta esim. jugurtin lisääminen on oma ideani, ja osoittautuikin hyväksi ideaksi:) Omenaiset leivonnaiset ovat tähän aikaan vuodesta myös täällä Israelissa suosittuja, sillä omena on yksi nyt seuraavana viikonloppuna vietettävän Rosh HaShanan eli juutalaisen uuden vuoden ruuista. Omenaa dipataan silloin hunajaan ( symbolisoi makeaa tulevaa vuotta) ja monissa leivonnaisissa yhdistetään hunajaa ja omenaa. Tein alkuvuotena tekemäni kakun nyt hieman helpommalla tavalla, ja eksän mielestä tämä oli tosi hyvää.
Omenapiirakka jugurttisella täytteellä
Torttupohja: (tässä voi käyttää kaupan valmiita murotaikininoita )
- 175 gr vehnäjauhoa
- 1 rkl mantelijauhoa
- 2 rkl tomusokeria
- 100 gr voita
- 2-3 rkl jäävettä
Pohjalle:
- 3 isoa omenaa (käytin Granny Smith-omenia)
- ripaus kanelia
- vaniljaa (käytin 1/4 tl vaniljauutetta
- 1.5 rkl hunajaa
- 1 rkl tiivistettyä omenamehua
- vajaa 1 tl perunajauhoa
Täyte:
- 1 purkki kondensoitua maitoa
- 200 ml paksua jugurttia ( esim. kreikkalaista tai turkkilaista)
- 1 muna
- muutama tippa vaniljauutetta
- 2.5 rkl Maizenaa
1. Omenakuutiot valmistin jo edellisenä päivänä. Kuutioin omenat, ja karamellisoin niitä pannussa hunana-tiivistetty omenamehusekoituksessa, johon olin lisännyt vaniljaa ja kanelia. Omenakuutiot karamellisoituivat keskilämmöllä, ja sekoittelin niitä vähän väliä, kunnes nesteet olivat haihtuneet, ja kuutiot alkoivat karamellisoitua.
2. Myös taikinan voi valmistaa etukäteen, ja säilyttää jääkaapissa kunnes piirakka valmistetaan. Pohjan ainekset nypin käsin murusiksi, mutta yhtä hyvin taikinan voi valmistaa monitoimikoneessa, tai sitten käyttää kaupan valmista murotaikinaa.
3. Käytin normikokoista piirakkavuokaa, jonka voitelin. Jääkaapissa ollut taikina kaulitaan ohueksi ja sillä vuorataan piirakkavuoka. En esipaistanut piirakkapohjaa, vaan pistelin siihen haarukalla pieniä reikiä.
4. Lisäsin noin teelusikallisen perunajauhoa omenakuutioiden sekaan, ja asettelin kuutiot piirakan pohjalle. Ylläoleva kuva on vuoden alussa tekemästäni piirakasta, jolloin lisäsin ohuen ohuita omenaviipaleita piirakan täytteen päälle, ja ripottelin päälle kanelisokeria. Tämä oli oikeastaan turha vaihe, sillä piirakassa on ihan tarpeeksi omenia ilman tuota lisäystä.
5. Kondensoitu maito, jugurtti, kananmuna, vanilja ja Maizena sekoitetaan tasaiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Seos kaadetaan omenakuutioiden päälle piirakkavuokaan.
6. Paistoin piirakan uunin keskitasolla 180 asteessa noin 40 minuutin ajan, kunnes täyte oli hyytynyt. Piirakan annetaan täysin jäähtyä huoneenlämmössä , ja on parasta kun piirakan annetaan jähmettyä jääkaapissa yön yli.
Tammikuussa leipomani piirakka, jossa täytteen päälle tuli ohuen ohuita (kuorijalla) omenaviipaleita.
Ja helpompi versio samasta piirakasta.
Onpa herkullisen näköinen piirakka. Täällä on myös leivottu omppupiirakkaa, laitan sen ohjetta vielä tällä viikolla blogiin.
VastaaPoistaHerkullista uutta viikkoa sinulle Jael <3
Den ser så god ut och vilken god fyllning.
VastaaPoistaWonderful! This sounds like a delicious change of pace to celebrate the holiday. Happy New Year and sweet wishes!
VastaaPoista