Sivut

lauantai 5. helmikuuta 2022

Runebergin tortut pikkuleipinä

Hyvää Runebergin Päivää:)  Tänä vuonna en leiponut  Runebergin torttuja,  vaan  eräänä päivänä mietin miltä tortut maistuisivat pikkuleipinä.  Tuo idea vaivasi minua muutaman päivän,   ja  lopulta kehitin tutuista Runebergin tortun aineksista  pikkuleipäversion. Ja  näistä tuli todella herkullisia ja ihanan mureita , ja näistä kyllä  tunnistaa sen tutun  tortun maut.

Runebergin tortut pikkuleipinä (noin 30 kpl)
  • 125 gr pehmeää voita
  • 1 dl + 1 rkl tummaa ruokosokeria /fariinisokeria
  • 1 kananmuna
  • 2 dl vehnäjauhoa
  • 3/4 dl piparimuruja
  • 1 dl jauhettua mantelia
  • ½ dl korppujauhoa
  • ripaus karvasmanteliuutetta
  • ripaus rommiuutetta
  • 1/4 tl leivinsoodaa
  • riisijauhoa (tai perunajauhoa ) kaulintaan
  • vadelmahilloa 
  • tomusokeria + vettä koristeluun
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri tasaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna,.   karvasmanteliuutetta  ja sekoita hyvin.  Sekoita jauhot keskenään,  ja  lisää ne vähitellen sekoittaen  pehmeiden ainesten joukkoon. Taikina  jää hieman pehmeäksi,  myös jääkaapin jälkeen , joten siitä muodostetaan litteä levy, joka  laitetaan jääkaappiin, mieluiten yön yli.    Tein taikinan leipomista edeltävänä päivänä.  
Tein ensin pienen koesatsin,   sillä en ollut varma miten taikina toimii.   Ripottelin riisijauhoa  leivinalustan päälle sekä taikinan päälle,  ja kaulin taikinasta  noin sentin paksuisen levyn, josta otin ympyröitä pienellä muotilla.  Tein pienet kolot ympyröihin , ja täytin kolot vadelmahillolla.  En ollut varma  miten paljon pikkuleivät leviävät uunissa  ,tai jos hillo valuu koloista pois, mutta pikkuleivät levisivät vain vähän,   ja St.Dalfourin vadelmahillo pysyi hyvin kolossa eikä levinnyt. Riisijauhoa jouduin käyttämään  vähän väliä, mutta luulen että siitä  tuli enemmän mureutta taikinaan,   sillä näistä tuli tosi mureita.

Paistoin  pikkuleivät  200 C lämmössä,  10 minuutin ajan,  tai kunnes pikkuleivät saivat väriä.  Pikkuleipien annetaan jäähtyä ,  jonka jälkeen ne koristellaan pikeerillä. 
Runebergin  tortut toimii pikkuleipinäkin:)

12 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Tack Katarina, de blev jätte goda och gick bra åt:)

      Poista
  2. En ole koskaan erityisemmin tykännyt Runebergin tortuista, mutta olen itsekin varioinnut tortuista esim. muffinsiversion :) Nämä keksit näyttävät herkuilta.
    Ihanaa viikonloppua sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi: Mä taas tykkään tosi paljon Runebergin tortuista, ja sen vuoksi halusinkin tehdä näitä pikkuleipiä joissa sama makumaailma. Kiitos,tosi hyviä ovatkin. OIkein hyvää uutta viikkoa Outi.

      Poista
  3. Minä olen ihan hulluna Runebergintorttuihin <3 Nämä pikkuleivät ovat varmasti minun makuuni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarja:) Samoin minä:) Ja varmasti tykkäisit sitten näistäkin. OIkein hvyää tulevaa viikkoa sinulle.

      Poista
  4. Ai kun söpöt versiot klassikoista, kyllä maistuisi!

    VastaaPoista
  5. I'm ashamed to say that this the first I've heard about Runeberg Day or Runeberg tarts. They look so good though, I must try them!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bittersweet :Hannah, how could you have, it is totally a Finnish thing.. Thank you, I am sure a vegan version would be yummy too❤️

      Poista
  6. Klikkasin susun sivuilta ihan hetken mielijohteesta ja palkittu olen. Ihan loistava idea!! Ruuneperin piparia....hihihiiii... . Anteeksi mauton huumori, on vain niin hassutteluolo. Kiitos tästä Jael, laitan sut seurantaan ja tutkin mitä on immeisen elo israelissa, kuumottava paikka noin yleisesti ottaen, riippuu toki poliittisesta tilanteesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sus:Kiva kun löysit tänne😍Runebergin keksit, hetken mielijohde, ja näistä tuli tosi hyviä. Kiitos, pitää tulla vastavierailulle

      Poista