Sivut

sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Kolmikulmaiset Hamantaschen-täytetyt pikkuleivät sekä raw-versiona että tavallisena

Tänään täällä vietetään taas Purim-juhlaa,joka on oikeastaan vuoden hauskin juhla.Silloin pukeudutaan naamiaisasuihin ,etenkin lapset,mutta myös aikuiset,ja jo kauan ennen itse juhlaa katukuvaan ilmestyy pop up-naamioasukauppoja aikuisille,kun taas lasten naamiaisasuja myydään vähän siellä sun täällä.Ja täällä asuinkaupungissani Tel Avivin liepeillä on suuri karnevaalikulkue (maan suurin)Purimiin kuuluuvat myös makeat ruokalahjat tuttaville ja muillekin. Purimiin kuuluva leivonnainen on Hamantaschen tai Hamanin korvat,:suorana käännöksenä hepreasta... Nuo Hamanin korvat kuuluvat myös minun antamiini namupaketteihin ja joka vuosi olen kokeillut erilaisia versioita niistä. Viime vuonna Hamanin korvani maistuivat appelsiinille.Tänä vuonna tein raw-hamantascheneita sekä aivan ihanasta taikinasta tehdyt kolmiot.Koska tuo ruokalahjojen antaminen kuuluu asiaan,myydään lähes jokaisessa kaupassa valmiiksi pakattuja rasioita tai koreja,mutta jos haluaa itse koota herkkulahjansa,niin sitä varten löytyy esim.kuvassa näkyviä pahvisia rasioita ,jotka taitetaan ja täytetään.
Sekä raw-että normitaikinasta tehdyt Hamanin korvat olivat tosi herkullisia.Raw-versiota tein 2 kertaa,kysynnän vuoksi;D  Hamantascheneita on muuten tehnyt myös Amalfin sitruunat viime vuonna.

Ihanan mureat Hamantaschenit marsipaanitäytteellä

Normi-hamantascheneihin käytetyn taikinan ohjeen löysin täkäläisen bloggarin blogista.Taikina näissä on enemmänkin lähellä alfajores-pikkuleipiä,joista postasin viime syksynä,mutta  näissä maissitärkkelyksen ja vehnäjauhojen suhde on eri kuin noissa postaamissani alfajores-pikkuleivissä,ja jos tekisin niitä uudelleen,käyttäisin ehkä tätä taikinaa ,sillä näistä hamantascheneistä tuli aivan mielettömän mureita ja suussa sulavia:)

Taikina:
  • 100 gr kylmää voita,kuutioituna
  • 100 gr vehnäjauhoa
  • 125 gr maissitärkkelystä
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 60 gr tomusokeria
  • ripaus aitoa vaniljaa tai vanilja-aromia
  • ripaus suolaa
  • 2 munankeltuaista
  • 1-2 rkl kylmää vettä
Laita jauhot,leivinjauhe,tomusokeri,vanilja ,suola ja voi monitoimikoneeseen ja käytä konetta kunnes seos on murumaista. Lisää kananmunankeltuaiset ja vesi ja käytä konetta kunnes taikina alkaa muodostua palloiksi. Muovaile taikinasta litteä pallo jauhotetulla alustalla  ja laita taikina jääkaappiin lepäämään vähintään tunniksi.Taikinan voi myös tehdä ilman monitoimikonetta:laita kuivat ainekset pöydälle ja lisää voikuutiot.Työstä murumaiseksi ja lisää sitten kananmunan keltuaiset sekä vesi. 
Tämä on se raakaversio mutta taittotapa on sama kaikille taikinoille
Ota taikina jääkaapista tunnin kuluttua ja kauli taikinaa (ripottele alle jauhoja) noin 3 sentin paksuiseksi taikinaksi. Ota taikinasta ympyröitä vaikka juomalasilla  ja lisää täyte keskelle (minä käytin näissä tekemääni marsipaania,mutta perinteisen unikonsiementäytteen ohjeen löydät vaikka Amalfin sitruunoiden ohjeesta tai sitten taatelisen unikonsiementäytteeni ohjeen  löydät täältä.Periaatteessa täyte voi olla mikä tahansa mutta unikonsiementäyte on perinteisin. Valmiiksi täytetyt hamantaschenit laitetaan jääkaappiin 15 minuutiksi ennen uuniin menoa ja uuni lämmitetään 160 C-asteeseen.Hamantascheneita paistetaan 10-12 minuuttia,kunnes niiden pinta saa hieman väriä.Valmiiden hamantaschenien päälle ripotellaan hieman tomusokeria. Nämä ovat erittäin murenevia lämpimänä,joten kannattaa odotella kunnes ne ovat täysin jäähtyneet,vaikka jääkaapissa.

Raw-hamantaschenit

Raw-hamantaschenin taikinan löysin Busy in Brooklyn-blogista,mutta hieman muuntelin taikinaa omaan makuuni paremmin sopivaksi.Näistä tuli aivan ihania  ja oli pakko tehdä näitä toisenkin kerran kun niistä niin pidettiin.Ihan täysin raakoja nämä eivät olleet,sillä käyttämäni kaakao oli luomua muttta ei raakaa.

Taatelinen raw-hamantaschen taikina
  • 20 medjoul-taatelia
  • 2½ dl jauhettua mantelia
  • 2 rkl kaakaota 
  • 2 rkl carobjauhetta
  • ripaus suolaa
  • ripaus vaniljaa
Laitoni kaikki ainekset monitoimikoneeseeen ja annoin koneen jauhaa ainekset kunnes niistä muodostui taikinapallo. Laitoin taikinan jääkaappiin jähmettymään puoleksi tunniksi;taikinaa on helpompi käsitellä kylmänä. Taikinan kaulin kahden leivinpaperin välissä,ja taikinan alle levittelin hieman carobjauhetta. (elmukelmu myös hyvä).Ensimmäisellä kerralla täytteenä oli kookossokerilla makeutettua marsipaania (manteleita ,kookossokeria,karvasmanteliaromia,sitruunamehua) ja toisella kerralla (ylempi kuva)  marsipaani oli makeutettu hunajalla.Valmiit kolmiot kuivattelin joitakin tunteja kuivurissa mutta uuni käy myös hyvin kun käytetään alhaisimpaa lämpötilaa.
Viikonloppuna tein vielä yhden satsin;sama taikina mutta täytteenä oli mansikka-kookos-valkosuklaatäyte,joka hieman levisi mutta oli hurjan hyvää,myös ruokalahjan saaneiden mielestä:)
Ja Purim-päivän naamiaisasuista tuon pienen kokkipojan asu oli yksi parhaista;D

14 kommenttia:

  1. Hauskan näköisiä leivoksia! :) Tuo raakaohje vaikuttaa oikein simppeliltä, sitä voisikin kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anni Minerva,kiitos:) Raakaversio oli todelllakin hyvää ja niistä tykättiin:) Myuös helppotekoinen:)

      Poista
  2. naamiaisjuhlat ovat aina hauskoja! aivan liian vähän niitä täällä harrastetaan. Raakaversio leivonnaisista kuulostaa tosiaan helpolta ja hyvältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula.tänään täällä oli kyllä enemmistö jossain naamiaisasussa,hauskaa:) Ja raakaversio sekä helppotekoinen että namia:)

      Poista
  3. Olen seurannut tuota purim juhlan viettoa ja siellä on ollut tapahtumia vaikka kuinka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nelli,näiden parin päivän ajan kun lapsilla on koulusta lomaa niin on jokapuolella jotain tapahtumia:)

      Poista
  4. Ovatpas somia nuo Hamanin korvat! Täytyy ihan itsekkin kokeilla korvien valmistusta. Hyvää sekä hauskaa Purim-juhlaa sinne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jatta,tuo muoto on tosi kiva ja helppo tehdäkin:) Kiitos,oli kivaa tänään seurata paraatia:)

      Poista
  5. Mielenkiintoisia leivonnaisia, näitä olisi hauska kokeilla joskus itsekin. Myös taustalla näkyvät rasiat näyttää hauskoilta! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minka:suosittelen ,tuo taikina on tosi ihana ja näin tehtynä saa kivasti laitettua täytettäkin mukaan.Ja kun melkein joka paikassa myydään valmiiksi koottuja herkkurasioita ja paketteja niin on kiva että myydään myös tuollaisia ,joita voi itse täyttää.

      Poista
  6. Olen näitä aasinkorvia fiilistellyt jo aiempina vuosina blogissasi. Nyt on varmaan pakko testata ;)

    VastaaPoista
  7. Outi,no sitten kannattaa sellaisia tehdäkin! Tuo muoto on tosi kiva:)

    VastaaPoista