Sivut

keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Vieläkin parempi(mutta erilainen...) falafel...

Ilmaislehdessä näin tosi kiinnostavan ja erilaisen falafel-ohjeen,ja onneksi ohje löytyi myös netistä,vaikka olinkin hävittänyt ohjeen. Tässä falafelissa ei ole lainkaan samoja aineksia kuin tavanomaisessa falafelissa,mutta pyörykät ovat hyvin falafelmaisia ja hurjan hyviä! Etsin ohjetta myös hepreankielisestä netistä ja löysin tälle parikin erilaista ohjetta,mutta lehden ohje oli sittenkin paras,pienellä lisäyksellä. Nämä falafelit valmistuvat vihreästä tattarista,vihreistä linsseistä sekä herneistä. Vihreä tattari keitetään tässä vain muutaman minuutin ajan,eikä siinä ole sitä paahdetun tattarin voimakasta makua,jota monet vierastavat.Kehtaanko sanoa että pidin näistä falafeleista ehkä enemmän kuin tavanomaisista......

Vieläkin paremmat.....tattari-linssi-hernefalafelit
  • 2½ dl vihreää tattaria
  • 2½ dl vihreitä linssejä
  • 4 dl herneitä (pakastettuja tai tuoreita)
  • kimppu korianteria
  • kimppu persiljaa
  • kourallinen mintunlehtiä
  • kourallinen basilikan lehtiä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • ½ chilipippuri
  • 1 rkl murskattuja korianterin siemeniä
  • suolaa,pippuria
  • 2 tl juustokuminaa eli jeeraa (oma lisäykseni)
  • öljyä paistamiseen
Keitä  tattaria muutama minuutti,vain niin etteivät tattarinjyvät enään ole kivikovia vaan hampailla purtavia.Liota vihreitä linssejä tunnin verran vedessä ja siivilöi ne. Tämän jälkeen kaikki ainekset laitetaan monitoimikoneeseen ja jauhetaan;massan annetaan jäädä hieman rakeiseksi.Maistetaan ja lisätään lisää suolaa ja pippuria,jos tuntuu siltä.Öljy (sen verran että sitä  ulottuu falafeleiden puoliväliin) lämmitetään kuumaksi pannulla;öljyn tulee olla todella kuumaa ennenkuin falafelit laitetaan paistumaan. Massasta muodostetaan falafelin kokoisia pallosia,jotka litistetään ennen pannulle menoa. Molempien puolien annetaan paistua muutaman minuutin;kunnes pinnat ovat ruskistuneita ja rapeita.Tattarifalafelit siirretään pannusta talouspaperin päälle. Tarjotaan vaikka tahinin,salaatin ja pitaleipien kanssa.Minulla ei ollut pitaleipiä,joten tyydyin salaattiin ja tahinikastikkeeseen....Tuosta ohjeesta tulee aika suuri taikina,ja pakastinkin puolet siitä toista kertaa varten...
Jestas kun nämä oli hyviä!
Bataattiköynnökseni tuli tällä viikolla tiensä päähän. Bataatti alkoi vaatia yhä enemmän ja enemmän vettä,samalla kun se rypistyi ja kurtistui. Kai se olisi pitänyt istuttaa johonkin isoon ruukkuun..... Vähitellen ilmestyi yhä enemmän ja enemmän kuolleita lehtiä...Mutta aika kauan tämä minua kuitenkin ilahdutti;aloitin bataatin idättämisen  marraskuussa ja esittelin sen täällä joulukuussa.Ensi talveksi sitten uusi tällainen,kesällä taitaa olla vähän liian kuuma täällä....

17 kommenttia:

  1. Tuollaista tattaria löytynee täältäkin, pitää pitää Ekolossa silmät auki. Huikea tuoksu tulee tänne asti...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luimupupu;hyvä kun sielläkin löytyy:) Ekolossa varmaankin niitä on.On kyllä tosi hyviä:)

      Poista
  2. Onpas jännän kuuloinen "falafel" resepti... varmasti maittavia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jatta,niin täysin erilaisin aineksin,mutta kuitenkin samantapainen:) Ja hyvä:)

      Poista
  3. Det här låter som ett mycket bra recept. Tack för det :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:Faktiskt ett bra recept och de var så goda:)

      Poista
  4. Olen huomannut, että itsekin pidän tällaisista "vaihtoehto-falafeleista" melkein enemmän ja ovat paljon helpompia valmistaakin yleensä. Tätäpä täytyy kokeilla, varsinkin kun siinä on suosikkiaineksiani linssejä ja tattaria. Ja onpa kauniit lehdet tuossa bataatissa, vaikka joutuikin kompostiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä mun tällaiset koitokset menee enemmänkin papu/kasvispihvien listalle,mutta nämä olivat yllättävän falafelimaiset. Minäkin tein näitä nimenomaan sen vuoksi että niissä oli tuota vihreää tattaria,ja täällä näitä kutsutaankin tattarifalafeleiksi:) Tuossa kuvassa bataatti oli pari päivää ennen kompostiin joutumista,mutta tuon jälkeen alkoivat lehdet jo kunnolla kellastua...

      Poista
  5. Voiko siis olla jotain parempaa kuin ne oikeat falafelit ;-) Mutta nämä menevät ehdottomasti testiin. Näyttävät hurjan hyviltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonna,no nämä mielestäni olivat.tai sitten olin vaihtelunhaluinen;D Olivat kyllä tosi hyviä ja viikonlopuksi taas teen näitä:)

      Poista
  6. Falafelien tekoa on pitänyt pitkään kokeilla. Tämä resepti voisikin olla kivampi kuin ne perinteiset.:) Ei nuo bataatit taida ikuisia olla. Noin niiden kanssa aina lopulta käy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiasssa falafeleiden teko ei ole lainkaan vaikeaaa. Ja tämä oli hyvää,joten suosittelen:) Ehkä jos olisin istuttanut bataatin ruukkuun niin olisi tullut muutama pikkubataattikin;D

      Poista
  7. Ihanan näköisiä palleroita! Pitää pitää silmät auki jos vihreää tattaria sattuisi jostain löytymään :)

    VastaaPoista
  8. Hanna:) Mä luulen,että Punnitse&Säästä.-kaupoista tai Ruohonjuuresta löytyy tuota vihreää tattaria....

    VastaaPoista
  9. Ai että, tätä pitääkin kokeilla!

    VastaaPoista
  10. Hei! Näyttäs kuvan perusteella siltä, että sun hienoa bataattiköynnöstä alkoivat vaivata punkit... Huomasitko lehden alapinnoilla pieniä vaaleita liikkuvia pilkkuja ja ohuen ohutta seittiä, varsinkin lehtihangoissa? Pitääpä itsekin kokeilla tuollaisen köynnöksen kasvattamista :-)

    VastaaPoista