Sivut

tiistai 30. kesäkuuta 2015

Raakasuklaaworkshopissa

Voitin viime vuoden puolella www. greenstreet.fi :n järjestämässä valokuvauskilpailussa raakasuklaaworkshopin,johon  vihdoinkin pääsin nyt kun olen täällä Helsingissä

Raakasuklaaworkshop pidettiin Greenstreetin ja Ruplan tiloissa Helsinginkadulla ja ohjaajana toimi ihanan aurinkoinen Milla
Olen tehnyt usein raakasuklaata mutta workshopissa tuli silti opittua jotain, eli miten Toco-jauheen lisäys vaikuttaa rakenteeseen. Tein muuten tämän postauksen puhelimellani ja se oli ärsyttävän vaikeaa ja kesti ikuisuuden. Kuvat on otettu puhelimella ja luonnonvalon puutteesta johtuen aika surkeita. Linkkejä en saanut millään laitettua bloggerin ontuvalla aplikaatiolla...... 

sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Helpot kesäkurpitsapiirakat

 Shavuot-pyhän aikana meijerit ym.jakoivat taas reseptivihkoja ja lehtien  nettisivuillakin oli kaikenlaisia juustoisia ohjeita;sekä suolaisia että makeita. Joku tämäntapainen oli jossain mutta en muista missä;tästä  tuli  helppotekoinen ja herkullinen piiras ,joka sopii erinomaisesti kesäisille aterioille.

Helpot kesäkurpitsapiirakat
  • 3 noin 20 sentin pituista voitaikinapalaa
  • 1-2 kesäkurpitsaa (käytin tummakuorista,joka on kiinteämpi)
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 murskattua valkosipulin kynttä
  • chilihiutaleita
  • 1 tl raastettua sitruunan kuorta
  • ripaus suolaa (riippuen juuston suolaisuudesta)
  • 2-3 rkl valmista pestoa
  • 150 gr vuohenmaitofetaa murustettuna
  • muutama kirsikkatomaatti
Asettele voitaikinapalat leivinpaperin päälle uunipellille.
Levittele pestoa palasten päälle.Suikaloi kesäkurpitsasta mahdollisimman ohuita suikaleita,laita ne astiaan ja lisää öljyä,chilihiutaleita,sitruunan kuoriraastetta  sekä valkosipulimurskaa niiden sekaan varovasti sekoitellen.Anna viipaleiden marinoitua jonkun aikaa. Lisää hieman suolaa mutta vain vähäsen jos käyttämäsi feta on suolaista. Asettele marinoituja kesäkurpitsan viipaleita runsaasti voitaikinapalasten päälle.Ripottele lopuksi murustettua fetaa kesäkurpitsapalojen päälle ja lisää halutessa kirsikkatomaattien puolikkaita päälle.Paista piirakoita noin 20 minuuttia tai kunnes juusto on saanut väriä 200 C-asteessa uunin alatasossa.
Kesäkurpitsan viipaleet olin leikannut tosi ohuiksi;parhaiten se sujuu mandoliinilla.
Nam:)

keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Ihana kokonaisena paahdettu kyssäkaali!

Taas yksi kyssäkaaliohje kun se vaan on niin ihana kasvis:) Lähes aina olen syönyt kyssäkaalia kypsentämättömänä,muutamaa poikkeusta lukuunottamatta,mutta kun luin kantakahvilani viereen avatusta pikku paikasta,ja näin kuvan heidän  kyssäkaaliannoksestaan niin heti jo seuraavana päivänä kävin hakemassa muutamat kyssäkaalit.Tämä oma kyssäkaalini tosin eroaa pikku paikan kyssäkaalista siinä mielessä että sen ympärillä ei ollut tuhkaa ...(en muuten ymmärrä tuota tapaa lisätä erilaisia tuhkia ruokaan....),siinä ei ollut balsamietikkaa   mutta oli unikonsiemeniä ja timjamia mitä minulla ei ollut.Kyssäkaali oli näin tehtynä todella hyvää ja on ihana alkupala-annos:)

Kokonainen uunipaahdettu kyssäkaali
  • muutama kyssäkaali
  • 3-4 rkl hyvää oliiviöljyä
  • 50 gr  murustettua fetaa per kyssäkaali
  • suolaa,mustapippuria
  • chilihiutaleita
  • 1 tl balsamietikkaa per kyssäkaaliannos
  • (tuoretta timjamia)
  • 2 rkl sitruunamehua
Aloita kuorimalla kyssäkaali.Hiero sen ympärille öljyä,Asettele kyssäkaali öljytylle leivinpaperille ja paahda sitä 225 C-asteessa kunnes kyssäkaali on sekä pehmentynyt että saanut väriä pintaan. Tee pieni halkio kyssäkaalin pintaan ja ripottele päälle sitruunamehua ,suolaa ja mustapippuria . Asettele kyssäkaali lautaselle,tiputtele sen ympärille oliiviöljyä,chilihiutaleita ,balsamietikkaa ja mahdollisesti tuoretta timjamia (minulla ei sitä ollut)
On ne kauniita!

perjantai 19. kesäkuuta 2015

Rommilla ja vaniljalla terästettyä aprikoosihilloa

Juhannuspäivänä olen jo Suomessa ja takaisin tullessa taitaa aprikoosien aika olla jo ohi,joten säilöin niitä hillona purkkeihin.Rommilla terästetystä,vain miedosti makeasta hillosta tuli tosi hyvää. Tähän tosin tuli mukaan myös yksi nektariini,mutta ehkä sen pieni hapokkuus vain paransi hillon makua.

Aprikoosihillo vaniljalla ja rommilla
  • ½ kiloa aprikooseja (ilman siemenkiviä)
  • 250 gr ruokosokeria
  • 1/4 tl vaniljatangon sisältöä
  • korkillinen rommia
  • tilkka vettä
  • noin 1 tl  Melatin hilloamisainetta + 1 rkl sokeria
Leikkaa aprikoosit palasiksi,mutta ei kuitenkaan liian pieniksi.Keitä aprikoosit pehmeiksi pienessä vesitilkassa. Lisää sokeri hyvin sekoittanen sekä vanilja,ja keitä aprikoosit vielä pehmeämmiksi muutaman minuutin. Sekoita Melatin hilloamisaine sokerin kanssa ja lisää hilloon.Keitä vielä muutama minuutti,jonka jälkeen ota kattila pois liedeltä ja kuori vaahto pois.Tässä vaiheessa myös lisäsin rommin ja sekoitin sen hyvin hillon joukkoon. Kaada hillo steriloituihin purkkeihin ja anna hillon jäähtyä .Sulje purkit hyvin.Tästä tuli hilloa jossa itse hedelmän maku tuntuu hyvin eikä liika makeus pilaa sitä.Jos minulla olisi ollut Atamon säilöntäainetta olisin huuhdellut sillä purkit,mutta sitä ei nyt ollut.Täytyypä tuoda sitä Suomesta......
Tuoreita sardelleja torilla. Sardellihan on   monissa kielissä anjovis kun taas Suomessa tunnettu anjovis on valmistettu kilohailista.Sardellit ovat tosi  hyviä marinoituna mutta nyt en niitä ostanut.
Isot katkaravutkin näyttivät niin houkuttelevilta mutta ei ollut kylmäkassia mukana ja Suomeen lähtö edessä niin ei tullut ostettua.
Kirsikoitakin tuli syötyä...

Oikein hyvää juhannusta kaikille!

tiistai 16. kesäkuuta 2015

Shakshuka tonnikalapullilla +shakshukapaikka torilla

Shakshukahan on niin monipuolinen ruoka jota voi soveltaa mielensä mukaan.Tällä kertaa tein pikanttia shakshukaa tonnikalapullilla,joka teki tästä hyvin täyttävän ruuan. Samalla tuli käytettyä pois vihanneksia sillä olen muutaman päivän kuluttua lähdössä Suomeen. Ensin tehdään tonnikalapullat...

Tonnikalapullat
  • 2 purkkia tonnikalaa (joko öljyllä tai ilman )
  • 1 kananmuna
  • 1 tl sitruunankuoriraastetta
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl persiljasilppua
  • 1 rkl vehnäjauhoa
  • 1 rkl riisijauhoa
  • mausteita:käytin paprikaa,yrttimaustetta,valkosipulia ja chiliä,suolaa,mustapippuria
  • öljyä paistamiseen
Jos käytetään öljyssä säilöttyä tonnikalaa niin öljyn annetaan valua pois mutta niin että tonnikala on vielä öljyistä. Käytin vedessä säilöttyä tonnikalaa,siivilöin veden pois  tonnikalasta  ja lisäsin ruokalusikallisen oliiviöljyä. Tonnikala ,persiljasilppu,mausteet,kananmuna ja jauhot sekoitetaan tasaiseksi massaksi.Tästä massasta tuli 13 tonnikalapullaa. Lämmitin öljyä paistinpannulla ja paistoin pullista vain pinnat ruskeiksi molemmin puolin.Kierrittelin pullia hieman vehnäjauhoisssa ennen paistamista.

Shakshuka (2-3 annosta)
  • 1 keskikokoinen sipuli,silputtuna
  • 1 punainen paprika ,pieniksi paloiksi leikattuna
  • 8 kirsikkatomaattia tai muutama kokonainen tomaatti,paloiteltuna
  • 2 rkl tomaattisosetta
  • 1 vihreä chili,pilkottuna
  • 1 tl sokeria
  • 4 rkl vettä
  • mausteita:suolaa,pippuria ,paprikaa,,jeeraa
  • 3 kananmunaa
  • öljyä paistamiseen
  • persiljaa kastikkeeseen ja koristeeksi
Lämmitä öljy paistinpannulla.Kuullota ensin sipulia muutaman minuutin ,lisää paprikanpalaset sekä paloiteltu chili. Anna niiden kypsyä muutaman minuutin ja lisää tomaattipalat.Anna kasvisten pehmentyä. Sekoita tomaattisoseen joukkoon vesi,sokeri sekä mausteet ja lisää ne kasvisten joukkoon. Alenna lämpöä matalemmaksi ja lisää tonnikalapullat.Lusikoi hieman kastiketta niiden päälle.Riko kananmunat kasvisten ja tonnikalapullien viereen.Alenna lämpö matalaksi ja kypsyttele shakshukaa kannen alla kunnes kananmunat ovat hyytyneet ja kastike tiivistynyt.

Nam:) Tässä voi tietenkin käyttää millaisia kalapullia vaan haluaa.
P.S. olen tehny tonnikalapullia pari kertaa ja mielestäni parhaiten onnistuu veteen pakatulla tonnikalalla.
Ja Carmel-torille avattiin uusi shakshukapaikka. En käynyt siellä vielä syömässä mutta kävelin ohitse ja otin muutaman kuvan.
Ruokalistalla oli monta erilaista shakshukaa
Takana näkyi olevan terassi

lauantai 13. kesäkuuta 2015

Taatelileipää ja ruokamessuja

Kävin alkuviikosta ammattilaisten Culinary2015-messuille,jonne olen ilokseni saanut kutsun jo kolmena peräkkäisenä vuonna.Sieltä tuli muutama juttu kotiinkin vietäväksi,kuten minulle ennestään tuntemattoman leipomon taatelilla maustettua tummaa leipää joka oli tosi herkullista.  Lämpimän kauden alkaessa täällä siirrän yleensä' jauhot pakastimeen mutta tila jenkkityylisen jääkaapin pienessä pakastimessa on rajallinen,ja koska olen pian lähdössä Suomeen,halusin käyttää jauhot loppuun,Niin syntyi taatelileipä tai oikeastaan muutama pieni leipä,joka ei muistuttanut leipomon leipää mutta oli tosi hyvää kuitenkin.Taateli antaa kivasti makeutta leivälle. Vaikka piti niin en kirjannut ohjetta tarkkaan ylös mutta tässä kuitenkin jonkinlainen selostus siitä.

Taatelileipä -minulla oli tasan 2 dl ruisjauhoja,jotka menivät juureksi.Lisäsin 2½ dl vettä ja hieman ruokosokeria ja jätin juuren kehittymään.Seuraavana päivänä poistin hieman juurta,lisäsin ,tällä kertaa täysjyväjauhoja koska ruisjauhoja ei enään ollut sekä vettä.  Täällä on nyt hellesäät joten jo illalla juuri kupli kunnolla ja siinä oli mieto hapan tuoksu. Jos olisin jättänyt sen vielä muutamaksi päiväksi niin olisi ollut varmaankin kivasti hapan juuri mutta tein leivän jo tässä vaiheessa.  Laitoin monitoimikoneen astiaan 4 dl juurta,5 dl jauhoa joista puolet tavallista vehnäjauhoa ja puolet täysjyväjauhoa. Lisäsin myös 3 rkl leipämallasta ,0,75 dl oliiviöljyä,suolaa, ja vajaan ruokalusikallisen kuivahiivaa. Tämän jälkeen lisäsin sekä vettä ja jauhoa mutten laittanut ylös vaan kone teki töitä taikinan kanssa ja vettä ja jauhoja tuli lisättyä kunnes näytti siltä että niitä on juuri se oikea määrä. Juuri ennenkuin taikinasta muotoitui pallo lisäsin taikinaan 10 pehmeää ja pieniksi paloiksi leikattua taatelia.  Taikina sai paisua kaksinkertaiseksi jonka jälkeen  teinkin siitä pieniä leipiä muutaman isomman leivän sijaan. Paistoin leivät kunnes pinta oli saanut väriä ja leivät kypsyneet sisältä. 
Tulipa taikinasta hyvää leipää!
Ruokamessuillakin tuli otettua muutama kuva. Tässä eksoottisten hedelmien kasvattajien yhdistyksen pöydällä olevia hedelmiä.
Buffalonmaitojuustosta tehty Caprece-salaatti
Buffalomaitomeijerin pöydällä oli myös buffaloburrataa jota maistoin.
Paahdettuja edamamepapuja eri makuisina
Viiriäisen munia.Etikkaliemessä säilötyt viiriäisen munat ovat herkullisia.
Sieniviljelijän osastolla sai maistaa paistettuja sieniä.
Ihanat maustetut etikat.Ihastuin saman yrityksen kylmäpuristettuun maapähkinäöljyyn jossa on niin paljon makua.
Miki Delicatessenin osastolla on joka vuosi suuri hummusvati,ja hummusannoksen päälle sai valita eri tavoin maustettuja kikherneitä.
Miki Delicatessenin kalamakkarat.
Pastaa
Punajuurignocchiannos.En muista mitä noissa oli sisällä sillä olin jo aika täynnä  enkä ottanut minulle tarjottua annosta..
.Vuohen-ja lampaanmaitojuustoja.
Pieniä tatteja
Kuvassa Peppe valmistamassa pizzaa.Peppe eli Giuseppe Giordano joka sai alkunsa Napolissa mutta syntyi Brooklynissä,perheen ollessa siellä lomalla.Peppe kasvoi Campanian alueella ja oli alusta pitäen mukana perheen leipomossa.Teininä hän lähti New Yorkiin,opiskeli ja työskenteli ravintoloissa mutta palasi Italiaan ja oppi kaiken siitä miten valmistetaan aitoa napolilaista pizzaa.Israelilaisen vaimonsa myötä hän tuli Tel Aviviin ja avasi pizzerian kantakahvilani lähelle.Peppen pizzoja kehuttiin mutta hän  sulki muutama vuosi sitten pizzeriansa ja palasi New  Yorkiin. Ikävä toi hänet kuitenkin takaisin tänne....ja uusi pizzeria avattiin lähelle Tel Avivin satamaa.Peppen pizza syntyi hetkessä!
Lempparitahiniani,Nasaretista kotoisin olevaa Alarz-tahinia saa Helsingistäkin Malminkadun Zaafran-delistä.
Kiva juusto-vesimeloni-sardelliannos
Ihanat pikku Mara de Bois-mansikat. Maistuvat ihan ahomansikoille.
Lisää juustoa....
Ennen lähtöä piti vielä juoda Aperol kun sellaista kerta tarjottiin.  
Oli taas kivat messut:)

keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Inspiroiva aamiainen

Kävin lounaalla syömässä aamiaisen ihan torin viereisessä pienessä hummus/shakshukaravintolassa,jossa olen aiemmin syönyt ihanan salaatin. Aamiainen valikoitui lounasateriaksi siksi että paikka avataan aivan liian myöhään aamiaista varten (klo 10 aamulla) ,mutta aamiaisenhan voi syödä periaatteessa milloin vain;D  Sellaista varten on Tel Avivissa aamiaisiin erikoistunut ravintolakin,jossa aamiaisia voi syödä kellon ympäri..Shuka Carmelin ruokalista on lyhyt;annokset niin tuoreita kuin vain voivat olla kun on tori ja kaikki ainekset ihan vieressä,ja hinnat erittäin kukkaroystävälliset.Shuka Carmelin aamiaiseen kuuluu 2 kananmunaa halutulla tavalla;salaatti jonka päällä reilusti kikherneitä ja tahinia,turkkilainen kahvi,lasi talon limonaadia,pikku kippoja joissa oli munakoisosalaattia,juustolevitettä,tahinia,chilitahnaa,hyvää oliiviöljyä jossa mukana tippa balsamietikaa ja vielä hapatettuja vihanneksiakin. Leipäannoskin oli mutta se oli jo ihan turha,enkä edes koskenut sihen,
Tuo salaatti inspiroi minua aikaisemminkin eli miten herkulliseksi saa ihan tavallisen vihannessalaatinkin kun päälle lisätään kikherneitä ja tahinia.Hapatettujen vihannesten joukossa oli hapatettua fenkolia.En ole ennen pitänyt erityisesti aniksen mausta ruuassa,mutta hapatetut fenkolipalat olivat sen verran kivan makuisia että pitää joskus tehdä tuollaisia.
Viime viikolla tein pienen juusto-mustikkapiirakan,johon käytin Suomessa keräämäni ja hilloamani mustikat.Oli kyllä niin hyvää;kaupan mustikkahillo ei vedä vertoja omin käsin kerätyistä mustikoista keitetylle hillolle;D