Sivut

sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Juuriselleriä timjamilla,jugurtilla ja ruskistetulla voilla

Juuriselleri, josta pidän paljon,on täälläpäin suurta ja kaunista kevättalvella,mutta kesällä  täkäläiset juurisellerit ovat  onnettoman kuivahkoja ja pieniä,joten niitä en silloin osta. Mutta niiden ollessa parhaimmillaan tulee niitäkin käytettyä ahkerasti. Tämän huoneenlämpöisenä  syötävän lisukkeen ohje tulee suositun lontoolaisen Honey&Co -ravintolan kirjasta  "Food from the Middle East". Ravintolan takaa löytyy pariskunta Itamar Srulovich ja Sarit Packer,jotka ennen oman ravintolan avaamista työskentelivät Ottolenghin ravintoloissa,mikä kertoo paljonkin... Juurisellerilisäke oli hyvää lisäkkeenä ,mutta myös leivän päällä.

Juuriselleriä timjamilla,jugurtilla ja ruskistetulla voilla
  • 1 juuriselleri (omani painoi kuorimisen jälkeen noin 400 gr)
  • 2½ rkl oliiviöljyä
  • 6 valkosipulikynttä
  • 2 timjamin oksaa (tai kuivattua timjamia 1-2 tl)
  • 1 1/4 tl suolaa
  • 10 gr (2 tl) voita
  • 100 ml jugurttia
Kuori ja kuutioi juuriselleri.
Lämmitä öljy paksupohjaisessa kattilassa, lisää sellerikuutiot,kuoritut valkosipulin kynnet  ,timjamin oksat sekä suola.Paahda kuutioita ensin korkeassa lämpötilassa 5-6 minuuttia,kunnes kuutiot saavat hieman väriä.Laske lämpötilaa ja kypsennä kuutioita ,kunnes ne ovat pehmeitä (noin 10 minuuttia).Jos kuutiot ja valkosipulin kynnet  tarttuvat kiinni pannuun lisää muutama ruokalusikallinen vettä ja kypsennä kunnes kuutiot ovat todella pehmeitä.

Kaada sellerikuutiot sekä valkosipulit kulhoon ja poista  timjamin oksat.Minusta tähän sopi hyvin lisätä vielä timjamia,joten sekoitin teelusikallisen kuivattua timjamia kuutioiden sekaan.Laita pannu,jossa sellerikuutiot ja valkosipulit paistuivat takaisin hellalle,ja sulata siinä voi korkeassa lämpötilassa. Anna voin kiehua,kunnes  se muuttuu kullanruskeaksi ja alkaa tuoksua pähkinäiselle.Kaada ruskistettu voi sellerikuutioiden päälle. Lisää nyt myös jugurtti ja murskaa kuutiot ja valkosipulit sauvasekoittimella, tai monitoimikoneessa kunnes seos on tahnamaista mutta ei liian sileää ,vaan niin että jäljellä on sellerkuutioita suutuntumaa lisäämään. Sellerilisäke säilyy jääkaapissa 2-3 päivää.

14 kommenttia:

  1. En ole mikään sellerin ystävä, mutta tätä voisin kyllä maistaa kuitenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:tässä ei edes kauheasti tunnu sellerin maku jos ei tykkää.

      Poista
  2. Näyttää herkulle, en vaan voi edes kokeilla kun selleri ei tykkää meikäläisestä yhtään, tosin en minäkään siitä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nelli:kiitos.Monet ei taida tykätä selleristä,minä taas rakastan sekä juuri -että varsiselleriä.

      Poista
  3. Selleri on kyllä hyvää. Tuota täytyisikin kokeilla. Onko teillä jugurtit paksuja vai juoksevia?
    Suomessa on niin mahdoton määrä erilaisia maustamattomia jugurtteja, kuten varmasti tiedät.
    Mukavaa helmikuun loppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne:Minäkin tykkään selleristä. Täällä on sekä paksuja ja juoksevia jugurtteja ja myös suuren suuri valikoima.Kreikkalainen jugurtti varmaankin olisi tähän sopiva. Mukavaa helmikuun loppua sinnekin!

      Poista
  4. Hieno resepti! Juuriselleri meni kauppalapulle just nyt :)

    VastaaPoista
  5. Enpäs ole tuollaista selleriä koskaan käyttänyt, keitoissa toki maistanut. Minä kyllä pidän mausta, jotkut ei voi sietää lainkaan. Pitääpä kokeilla tätä, jos sattuu täällä kaupassa osumaan kohdalle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaura:minusta molemmat sellerit ovat tosi monipuolisia ja tykkään tosi paljon niistä. Mutta tosiaankin monet eivät tykkää. Toivottavasti osuu selleri kohdalle:)

      Poista
  6. Ui, aivan ihanalta vaikuttava ohje. Olen juurisellerifani, joten ensi tilassa kokeiluun!

    VastaaPoista
  7. Juuriselleriä voisikin käytttää nykyistä enemmän. Täytyy varastaa tuo hyvä ideasi :)

    VastaaPoista