Sivut

torstai 31. maaliskuuta 2016

Savun makuinen porkkananakki

Hieman yli 3 kuukautta sitten Tel Avivin Saronassa avattiin pop-up vegaaniravintola,jonka piti olla pystyssä 3 kuukautta. Miss Kaplan-ravintolasta tuli kuitenkin niin suosittu,että 3 kuukauden jälkeen ravintolan pitoa päätettiin jatkaa,toistaiseksi. Lähes kaikki siellä käyneet ovat kehuneet ravintolan ruokaa ja etenkin ravintolan  porkkanahodaria. Miss Kaplanin porkkanahodarin porkkananakki  on valeltu Jack Daniels-viskillä,ja savustettu omenapuulastuilla. Porkkananakki on ravintolassa aseteltu höyrytetyn vietnamilaisen sämpylän sisälle,jossa myös säilöttyä sipulia.Kun niin monesta paikasta olin lukenut tuosta porkkananakista ja tuttavakin kertoi miten herkullinen se on,niin ajattelin vastaavan löytyvän netistä.Ja löytyihän se,tosin ei savustimessa tehty versio kuten ravintolassa,mutta täytyy sanoa että porkkana ei ole koskaan maistunut paremmalta;D Tein oman "nakkini" Clean Eating Vegan Girl-blogista löytämäni ohjeen pohjalta ,mutta ilman sämpylää. Jestas miten porkkana voi olla hyvää;itse asiassa tuota syödessä porkkana ei edes tullut mieleen.....

Savun makuinen porkkananakki
  • 2-3 keskikokoista porkkanaa
  • öljyä paistamiseen
Marinointiliemi
  • noin 60 ml soijakastiketta
  • noin 60 ml vettä
  • 1 rkl riisietikkaa
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • ½ rkl omenasiiderietikkaa
  • 1 tl savuaromia
  • 1 murskattu valkosipulin kynsi
  • 2 tl tummaa sokeria
  • mustapippuria
  • ½ tl savupaprikaa
  • ripaus chilipippuria
Porkkanat kuoritaan,ja niitä keitetään kunnes ne ovat pehmenneet,mutta kuitenkin niin että ovat edelleen "al dente".Porkkanoiden kiehuessa sekoitetaan liemen ainekset .
Avattavat ja suljettavat pussit sopivat parhaiten marinointiin. Liemi kaadetaan pussiin,ja porkkanat joutuvat myös sinne sen jälkeen kun ne ovat hieman ehtineet jäähtyä. Pussi sisältöineen laitetaan jääkaappiin 24 tunniksi.Kävin välillä kääntelemässä pussia.
Vuorokauden marinoinnin jälkeen porkkanat poistetaan pussista.Pannulla lämmitetään muutama ruokalusikallinen öljyä,ja porkkanan pintoja ruskistetaan muutama minuutti.Sen jälkeen kaadoin koko liemen pannuun,ja annoin sen supistua kokoon,aina välillä porkkanoita käännellen. Liemi imeytyi porkkanoihin,joista tuli ihanan maukkaita:) Tässä päällä on friteerattua persiljaa ja hieman persiljaöljyä ,sekä Dijon-sinappia. Tosi hyvin sopi sinappi myös tällaisen vaihtoehtonakin kanssa;D
Muutama päivä myöhemmin tein savuporkkananakkeja toisen kerran,; näihinhän tulee melkein himo. Söin salaatin kanssa ja tietenkin lautasella oli myös sinappia;D

lauantai 26. maaliskuuta 2016

Kukkakaalikakku

Kukkakaalia on täällä viime aikoina saanut niin edullisesti,että sitä on kannettu  kotiin vähän liikaakin;kukkakaalithan vievät paljon tilaa jääkaapissa. Muutama kukkakaali päätyi herkulliseen kukkakaalikakkuun,josta voi leikata kakkumaiset palat. Tähän kannattaa valita hyvä  ja maistuva juusto;kukkakaalikakussani oli sekä Pecorinoa  että lampaanmaitofetaa ,ja maku valmiissa "kakussa" oli herkullinen! Kuvista tosin tuli aika kamalia kun kuvasin kakut huonon valon hetkellä,eikä kakun herkullisuus ehkä tule niin hyvin esille,mutta uskokaa että tämä oli hyvää! Kakku on helppotekoinen,eikä siihen tarvitse paljon aineksia.

Kukkakaalikakku
  • noin 800 gr kukkakaalia murusina (tähän käy pakastettukin kukkakaali)
  • 3 kananmunaa
  • 250 gr raastettua juustoa ,jossa makua (minulla oli Pecorinoa sekä lampaanmaitofetaa)
  • yrttimaustetta,mustapippuria savupaprikaa 
  • ½ kourallinen persiljan lehtiä 
  • oliiviöljyä päälle ja alle
Murusta kukkakaali. Kukkakaalimuruissa on nestettä,joten purista liika neste pois. Sekoita murujen joukkoon vatkatut kananmunat,juustoraaste sekä mausteet.Sekoita tasaiseksi,lisää lopuksi persiljasilppu mukaan.  Vuoraa 20 sentin irtopohjavuoka leivinpaperilla,ja sivele pohja ja reunat öljyllä.Kaada kukkakaalikakkumassa vuokaan ja tasoittele kakun pinta. Sivele pinta oliiviöljyllä. Paista kakkua  200 C-asteen uunissa ,kunnes pinta on saanut hyvn väriä,noin 40 minuuttia,tai enemmän,riippuen uunista.Anna kakun hieman jäähtyä ennenkuin poistat sen irtopohjavuoasta.
Taikinaa jäi hieman yli,joten tein myös muutaman pienen kukkakaalikakun.
Carmel-torin lähelle,kadunkulmaan,avattiin uusi leipomo/kauppa,jolla oli niinkin mielenkiintoinen nimi kuin "Leipomo";D Leipomon kauppapuoli oli sisustettu houkuttelevan näköiseksi;siellä voi myös istua kahvia juomaan ja  salaattibaarikin löytyi sieltä.
Taas niin houkutteleva paikka,miten näitä kestää katsella....
Leivoksia ja jälkiruokia
Tomaattileivät
Focacciat siemenillä

sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Thaimaalainen kurkkusalaatti rapeilla tofupaloilla

Äskettäisella Haifan reissulla kävimme ystävän kanssa illallisella Haifan uudistetussa Downtownissa pikkuruisessa, thaimaalaista katuruokaa tarjoavassa  Chang Ba-ravintolassa. Ravintola oli aivan täynnä, mutta saimme paikat baaritiskiltä,mistä oli mielenkiintoista seurata annosten valmistelua. Myöhemmin sain selville että Chang Ba on niin suosittu että ilman pöytävarausta on vaikeaa  päästä sisälle, joten meille kävi tuuri!  Ruoka Chang Bassa oli uskomattoman hyvää: en ole ollut Thaimaassa mutta maut olivat niin mielettömän hyviä että olen varma (ja näin kuulemma on) että ne maut ovat mahdollisimman autenttisia. Jaoimme muutaman annoksen,kuten ihanan salaatin  rapeiksi paistetuilla kalapaloilla, joka oli superherkullista;jopa niin että olisimme halunneet sitä toisenkin annoksen,mutta  oli jo myöhä ja keittiö oli menossa kiinni ,joten saimme tyytyä siihen yhteen annokseen. Minulle tuli jälkeenpäin hurja himo samantapaiseen annokseen,joten kotona tein thaimaalaistyylistä kurkkusalaattia, jossa kalapalojen sijaan oli rapeaksi paistettuja tofupaloja.  Loppujen lopuksi tämä kurkkusalaatti poikkesi reilustikin Chang Bassa syömästäni annoksesta,jossa oli kurkkua,korianteria,minttua,kevätsipulia,salottisipulia,valkosipulia,limesitruunaa,palmusokeria ja kalakastiketta.Mutta ihania makuja oli tässä kurkkusalaatissakin:)

Thaimaalainen kurkkusalaatti rapeilla tofupaloilla
  • noin 400 gr kurkkua 
  • ½ keskikokoinen punasipuli,hyvin ohuiksi suikaleiksi leikattuna
  • 1 dl tai enemmän tuoreen korianterin lehtiä
  • 1 vihreä chili,josta siemenet poistettu
  • 2 rkl paahdettuja ja murskattuja maapähkinöitä
  • noin 200 gr tofua pieniksi paloiksi paloiteltuna
  • riisijauhoa tofupaloille
  • öljyä paistamiseen
Kastike:
  • ½ dl limemehua (käytin sitruunamehua,sillä täällä ei tähän aikaan vuodesta löydy limesitruunaa)
  • 2 rkl öljyä
  • 1 murskattu valkosipulin kynsi
  • 1½ rkl kalakastiketta
  • 2 rkl tummaa sokeria
Halkaise kurkku/kurkut,ja poista niistä lusikalla  keskellä oleva pehmeämpi osa sekä siemenet. Laita kurkkupalat tarjoiluastiaan. Poista chilistä siemenet,paloittele pieneksi ja lisää kurkkupalojen joukkoon.Lisää korianterin lehdet kurkku-chiliseokseen. Leikkaa myös punasipuli ohuiksi viipaleiksi ja lisää kulhoon. Valmista kastike:sekoita pienessä kulhossa lime(sitruuna)mehu,kalakastike,öljy,sokeri sekä valkosipuli. Kuutioi tofu,laita ne pussiin jossa riisijauhoa,ravistele pussia niin että riisijauhoa tulee hyvin tofupalasten päälle. Lämmitä öljyä paksupohjaisessa pannussa ja paista tofupalat rapeiksi. Lisää tofupalat salaattiin.Lisää lopuksi kastike ja sekoita kasvisten ja tofun joukkoon.Murskaa maapähkinät ja ripottele salaatin päälle,
Ruoka Chang Bassa oli todella hyvää;thaimaalaisessa ruoassa eri maut sointuvat niin hyvin yhteen.Kuvassa ystäväni Nancyn salaatti ,jossa oli kanaa.
Tämä siis oli se ihana salaatti ,jota olisimme halunneet toisenkin annoksen.
Jaoimme myös superherkullisen thaicurryn;en nyt vain muista mikä curry se olikaan. Tämä oli  kompromissiannos,koska Nancy ei pidä äyriäisistä enkä minä syö kanaa,joten päädyimme ottamaan annoksen tofulla.
Ruuan valmistuessa oli mielenkiintoista seurata thaimaalaisen kokin työskentelyä.

tiistai 15. maaliskuuta 2016

Itämaan herkkuja


Edit:tämä oli alunperin kännykkäpostaus ,mutta kun oli kamerassa parempia kuvia niin korvasin ne niillä. Kännykkäpostaus Bloggerin aplikaatiolla Haifasta, jossa olen tällä hetkellä. Kävimme ystävän kanssa juomassa kahvit ja syömässä  baklawat itämaisten herkkujen paikassa. Vau mikä valikoima siellä oli! 
Mieletön valikoima näitä herkkuja al-Hadin konditoriassa Haifan Wadi Nisnasissa
Tällaisia en olekaan maistanut...
Nämä rullamaiset burma baklawat taitavat olla suosikkejani,vaikkakin syön baklawaa aniharvoin,ja silloinkin minimaalisen pienen palan,hyvän kahvin kanssa.Ovat vähän liian makeita minulle.
al-Hadin konditoriassa on myös hyvää kahvia,jota nautimme pari pientä kupposta.  al-Hadin konditoriassa käytiin myös "Streetfood around the world" -sarjan Haifa-jaksossa,jonka voi nähdä täällä .(Se näkyy 4.27 minuuttia ohjelman alkamisesta)

lauantai 12. maaliskuuta 2016

Sitruunankeltaiset kolmiot kookostäytteellä

Täällä lähestyy taas Purim-juhla,joka tänä vuonna osuu lähes samaan aikaan pääsiäisen kanssa. Purim on todella iloinen juhla,ja tässä hieman kuvia viime vuodelta Purimin aikaan. Purimin ruokapuoleen kuuluvat ruokalahjat,joista tunnetuin on kolmionmuotoinen Hamanin korva,täytetty pikkuleipä. Joka vuosi tekee mieli kokeilla hieman erilaista versiota tuosta leivonnaisesta,ja tänä vuonna tein sitruunankeltaisia Hamanin korvia,joiden väri tuli Bonredin punaisesta palmuöljystä.Tuo ihana öljy on kuin tehty pääsiäisen leivonnaisia varten,sillä se antaa niille kauniin keltaisen värin. Aiempina vuosina olen täällä postannut pinkeistä,appelsiinisista ja muista Hamanin korvista. Tämän vuotiset Hamanin korvani ovat sekä gluteenittomia että laktoosittomia.Täytin pikkuleivät ihanan sitruunaisella kookostäytteellä,mutta mikä tahansa täyte käy näihin.Klassinen täyte näihin on tehty unikonsiemenistä.Taikinan ohje on muunnelma täkäläisestä ohjeesta.
____________________________________________________________________________
Sitruunankeltaiset kolmiot kookostäytteellä
  • 180 gr tapiokajauhoa (aasialaisia tuotteita myyvistä kaupoista)
  • 140  gr jauhettua mantelia
  • 110gr riisijauhoa (valkoista)
  • 110 perunajauhoa
  • 2.5 tl ksantaania
  • ½ tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 150 ml öljyä (käytin 100 ml punaista palmuöljyä ja 50 ml oliiviöljyä)
  • 2 kananmunaa +1 keltuiainen
  • 200 gr sokeria (käytin ruokosokeria)
  • 1 sitruunan kuoriraaste
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • tomusokeria koristeluun
Tähän tarvitaan 2 kulhoa:toisesssa sekoitetaan kuivat ainekset ,sokeria lukuunottamatta.Toisessa kulhossa vispataan öljy,kananmunat,sokeri sekä sitruunankuori -ja menu. Kuivat ja kosteat ainekset yhdistetään varovaisesti keskenään,ja niistä muotoillaan tasainen taikina. Taikinaa ei saa kuitenkaan vaivata liikaa,kuten murotaikinaa yleensä. Taikina jaetaan 3 osaan ja osat muotoillaan litteiksi levyiksi ,jotka laitetaan jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Taikinan levätessä jääkaapissa valmistin täytteen:

Sitruunainen kookostäyte
  • 2 dl kookoshiutaleita
  • 3 tl sitruunan kuoriraastetta
  • 2 dl sitruunamehua
  • 5 rkl kookosmaitoa
  • 1 rkl kookosöljyä
  • 1,5 dl tomusokeria
  • 1 tl Maizenaa
Kaikki ainekset jauhetaan tasaiseksi massaksi,
_________________________________________________________________________________
Kolmiot ennen uuniin menoa
Leivinalustalle ripotellaan riisi-tai perunajauhoa.Taikina kaulitaan ohueksi taikinaksi,josta otetaan lasilla tai muotilla ympyrän muotoisia paloja . (täältä näkee miten se tehdään). Lisää teelusikallinen kookostäytettä  (tai muuta täytettä) ympyrän keskelle ja taita kolmion muotoiseksi. Kolmiot paistetaan 175 C-asteen lämmössä 20 minuutin ajan,ja sitä ennen ne sivellään kananmunalla. Pikkuleipien annetaan täysin jäähtyä ennenkuin ne nostetaan uunipelliltä.Ripottele tomusokeria kolmiopikkuleipien päälle.
Purimina kuuluu naamioitua,ja tässä minun naamioni;D 

maanantai 7. maaliskuuta 2016

Lehtikaalipasta sobanuudeleilla ja tomaateilla

Miten en ole aiemmin huomannut että lehtikaalipasta  on niin hyvää,vaikka olen käyttänyt paljonkin lehtikaalia vaikka kuinka kauan....Kun löysin luomumarketista tarjouksessa olleen ison laatikollisen nuorta lehtikaalia ,tuli sitä tehtyä pariinkin otteeseen,ja olipa hurjan hyvää! Pastana käytin tattari-eli sobanuudeleita,ja hyvin nekin sopivat tähän (ne ovatkin lempinuudeleitani).

Lehtikaalipasta sobanuudeleilla ja tomaateilla

  • lehtikaalia muutama iso kourallinen
  • sobanuudeleita (käytin kolmanneksen paketista)
  • 1 iso ,pieneksi pilkottu sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä,veitsellä paloiteltuna
  • 8 kirsikkatomaattia
  • 4 rkl sitruunamehua
  • suolaa,mustapippuria ,paprikaa
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • hyvää parmesaania päälle raastettuna
Jos käytät suuria  lehtikaalin lehtiä ,poista niistä lehtiruoti, tai ainakin paksuimmat sellaiset. Leikkaa lehtikaali suikaleiksi.  Silppua sipuli,ja lämmitä 3 rkl oliiviöljyä kannellisessa pannussa. Kuullota sipuli , ja kun se on alkanut saada hieman väriä, lisää valkosipulin palaset. Puolita kirsikkatomaatit,ja lisää ne sipuliseoksen joukkoon.Paista muutama minuutti ja lisää lehtikaalisuikaleet. Lisää loppuöljy sekä mausteet ja tilkka vettä. Peitä kannella ja alenna lieden lämpöä. Anna kasvisten hiljalleen pehmentyä pannussa,noin 20 minuutin ajan. Tarkista välillä, ja lisää tilkka vettä jos kasvikset palavat pannuun kiinni. Keitä nuudelit ja säilytä osa keitinvedestä. Kun nuudelit ovat kiehuneet,lisää ne kasvisten joukkoon , sekoita,ja lisää tässä vaiheessa sitruunamehu. Lisää nuudelien keitinvettä jos ruoka tuntuu liian kuivalta. Kaada pasta tarjoilukulhoon , raasta päälle parmesania ja nauti:)
Oli kyllä niin nam:)
Eteläisessä Tel Avivissa oli tällainen hauska hahmo makkarakaupassa mainostamassa grillikanaa,
Makkarakauppias


lauantai 5. maaliskuuta 2016

Juoma terveydeksi ja muutama torikuva

Olo on ollut tällä viikolla normaalia väsähtäneempi,johtuen vahvasta antibioottikuurista. Parempaa oloa hakiessa kopsasin  inkivääri-kurkumajuoman  idean täkäläiseltä Aroma Espresso Bar-kahvilaketjulta (joka löytyy myös Yhdysvalloissa,Kanadassa, Ukrainassa,Kyproksella,Saksassa ja parissa muussa maassa), Tiesin Aroman juomasta vain ainekset,joten sain itse arvailla määrät ja tällainen siitä tuli. Myöhemmin tulin miettineeksi tarjotaanko juoma Aromassa kylmänä vai kuumana...Oli miten oli  niin  kyllä piristi oloa...

Inkivääri-kurkuma juoma (1 lasillinen)

  • noin 15 sentin palanen tuoretta inkivääriä
  • noin 15 sentin palanen tuoretta kurkumaa
  • 2 dl vettä
  • 3 rkl sitruunamehua
  • ripaus kanelia
  • 2 tl juoksevaa hunajaa
Kaikki ainekset sekoitetaan tehosekoittimessa,jonka jälkeen se siivilöidään ,ja siitä puristetaan irti kaikki mahdolliset nesteet. Sitruuna,kaneli ja hunaja antavat kivasti makua juomalle.
Torilla näkee nyt paljon mansikoita 
Herkkusieniä
Leipäkoju torilla
Pieni osa torin parasta vihanneskojua



torstai 3. maaliskuuta 2016

Kumkvatti-sitruskakku

Suurena sitrusfanina otan irti kaiken tästä sitruskaudesta.Niinpä niitä tulee lisättyä vaikka mihin. Kuten esimerkiksi tähän ihanaan vegaaniin kumkvattikakkuun,jossa kumkvatin lisäksi on myös appelsiinia sekä sitruunaa. Käytin myös  tähän kakkuun vaahdotettua aquafabaa ,eli kikherneiden säilytysliemestä   vatkattu vaahto,joka on kuin munanvalkuaisvaahto.Eikä se kikherneiden maku lainkaan tunnu kakussa vaikka alussa tuntuu ....no papujen tuoksu...  Käyttämästäni kikhernepurkista jäi nestettä 3 desiä,jota keitin kokoon niin että jäljelle jäi noin 2 desiä,ja jäähdytin nesteen kylmäksi ennen käyttöä,mutta jälkeenpäin totesin että oikeastaan tulos oli lähes sama keitinkö nesteen kokoon vai en.Kakusta tulee tällä tavoin tehtynä ihanan kostea kakku:)

Kumkvatti-sitruskakku
  • 2 dl aquafabaa (kokoon keitettyä kikherneiden säilytyslientä)
  • 4 dl tomusokeria
  • 5+5 kumkvattia
  • 2 appelsiinia +kuoriraaste niistä
  • 2 sitruunaa + niiden kuoriraaste
  • ½ dl sitruunamehua
  • 1½ dl ruokosokeria
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 4½ dl vehnäjauhoa
  • ½ dl kookosjauhoa (kookosjauhojeni jämät,voi korvata muilla jauhoilla..)
  • 10 gr leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
Aquafabaa ja sokeria vaahdotettuna,Tässä vaiheessa papuinen tuoksu on kokonaan hävinnyt pois
Aloita vatkaamalla aquafabavaahto:sekoita keskenään aquafabaneste sekä tomusokeri.Vaahtota sähkövatkaimella tai vastaavalla;käsin vatkaamista en suosittele.Vaahdota sekoitusta kunnes tuloksena on kunnon vaahto. Jatka pilkkomalla 5 kumkvattia ja poistamalla niistä mahdolliset siemenet.  Raasta appelsiinit ,ja kuori appelsiinit,poista siemenet. Jauha kuoritut appelsiinit sekä kumkvatit soseeksi,jota minulle tuli noin 2½ dl. Lisää soseeseen sitruunoiden mehu  sekä  appelsiinien ja sitruunoiden kuoriraaste.Sekoita sitrussose varovaisesti aquafaba-vaahdon joukkoon. Sekoita jauhot erillisessä astiassa,lisää ne käännellen vaahdon+soseen joukkoon. Lisää lopuksi öljy ja ripaus suolaa,ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.Kaada taikina öljyttyyn vuokaan.
Leikkaa jäljellä olevat kumkvatit ohuiksi siivuiksi ja painele ne varovaisesti taikinan päälle. Paista kakkua noin 50 minuuttia 180 C-asteessa, tai kunnes kakun pinta on saanut vähän väriä ja kakun keskelle isketty kakku tulee kuivana ulos,.Anna kakun jäähtyä kunnolla ennenkuin poistat sen vuoasta.Ripottele tomusokeria kakun pinnalle.
Ihanat sitrushedelmät!