Sivut

sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Linsseja,vihanneksia ja tahinia

Käyn joskus ihanassa Cafe Birenbaumissa,jonka vegebuffetti on mielestäni taivaallisen hyvä. Siellä olen ihastunut papusalaatteihin,joissa on tahinia. Joku päivä sitten tein oman versioni ,käyttämällä vihreitä linssejä ja vihanneksia,ja lopputulos oli hurjan hyvää. Birenbaumissa linssejä tai papuja ei ole keitetty ihan pehmeiksi,ja niiden tahinikastike on löysempää,joten siinä mielessä tämä oma versioni on erilainen sillä keitin linssit tosi pehmeiksi,ja se olikin se mikä teki tästä erikoisen hyvää.Vihreiden linssien sijaan voi käyttää myös mustia linssejä,mutta vihreät linssit kypsyvät nopeammin.

Linssejä,vihanneksia ja tahinia
  • ½ dl pieneksi kuutioksi leikattua varsiselleriä
  • ½ dl pieniä porkkanakuutioita
  • 1 vihreä chili,kuutioituna,ja ilman siemeniä
  • 1½ rkl oliiviöljyä
  • 4 dl hyvin pehmeiksi keitettyjä vihreitä linssejä 
  • 1 murskattu valkosipuli
  • 1 tl jeeraa
  • mustapippuria,suolaa maun mukaan(en laita määrää,koska itse käytän hyvin vähän suolaa)
  • 3 rkl sitruunamehua
  • 3 rkl hyvälaatuista tahinia
  • 4 rkl vettä
  • kourallinen persiljaa 
Kuutioin porkkanat ,varsisellerin sekä vihreän chilin pieniksi kuutioiksi.Lämmitin öljyä pannulla ja pehmitin vihanneskuutioita siinä jonkun aikaa.Tarkoitus ei ole paistaa vihanneksia,  vaan ainoastaan pehmentää niitä jonkun verran.Lopuksi lisäsin linssit ,sekoittelin vihannesten kanssa.lisäsin jeeran ja annoin kypsyä vielä minuutin pari.  Kun linssi-ja vihanneseos oli jäähtynyt.,lisäsin erikseen sekoitetun tahinin,eli tahinin,sitruunamehun,murskatun valkosipulin ja veden.Tässä vaiheessa seosta maistellaan,ja lisätään mustapippuria sekä suolaa maun mukaan,ja ehkä hieman sitruunamehua jos siltä tuntuu. Persilja silputaan ,ja sitä sekoitetaan linssien sekaan sekä ripotellaan päälle. 
Herkullinen lisäke salaattipöytään:)

17 kommenttia:

  1. Meillä syödään huomenna myös papusalaattia erilaista pavuista ja kirsikkatomaateista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allu:papusalaatit ovat ihanan herkullisia ja täyttäviä:)

      Poista
  2. Ihanan näköistä ruokaa. Pitääkin pyytää mies laittamaan linssejä pitkästä aikaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:kiitos:) Linsseistä saa kyllä tehtyä ihania juttuja:)

      Poista
  3. Jag tycker jättemycket om linser och det här ser så gott ut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:det gör jag också ,de är goda och nyttiga:) Tack:)

      Poista
  4. Linssejä pitäisi syödä useammin täälläkin päässä. Nuo sinun siniset astiat on ihania. Ovatko sieltä paikallisia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjo:tosiaankin;linssit ovat hyviä ,edullisia,täyttäviä ja monipuolisia.Itse rakastan niitä ja teen usein kaikenlaista.Kaapista aina löytyy linssejä. Kiitos,minustakin nuo astiat ovat ihania.Ne ovat armenialaista keramiikkaa,Jerusalemin vanhan kaupungin armenialaisesta osasta.

      Poista
  5. Tykkaan tahinista ruuissa, tama menee siis meillakin kokeiluun. Tykkaan todella paljon pavuista ja kylmista papusalaateista, ne ovat todella yleisia taalla ja myös paremmissa ravintoloissa arvostettuja ruokia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petra>Tahini on lemppareitani;sitä on aina kaapissa.Samoin täälä sellaiset salaatit suosittuja ,ja minäkin tykkään:)

      Poista
  6. Tää iskee just mun makuhermoon! Teen heti kun toivun syksyn ekasta flunssasta saavuttuani Kreetalle - täälläkin on aikamoinen lämpöaalto ja todella kostea saunamainen ilma. Harmittaa että kunto nyt ei salli uimaretkeä, vaan joudun hikoileen sisätiloissa.
    Terveisin Suometar

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suometar:kiva kuulla:) Ja toipumisiin. Täälläkin vielä niin helteistä huh! Toivottavasti toivut pian.

      Poista
  7. Laitoinkin juuri tänään linssejä porkkanakeittoon, että siitä tulisi vähän täyttävämpi ja ravinteikkaampi. En ole nähnyt täällä Maputossa tahinia oikein missään, en ehkä ole osannut etsiä oikeista kaupoista. Harmillista. Voisiko sitä tehdä itse?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Lotta:linsseistä saakin kivasti tehtyä kaikenlaista,ja keitoissa ovat aivan ihania. Jännää ettei siellä ole tahinia,tai olisko sitä ehkä eri nimellä..Kyllä sitä voi tehdä itsekin,mieluiten kuorituista seesamsiemenistä,koska kuorimattomissa on vähän kitkerä maku.Tosin itse ei saa ihan sellaista kuin mitä löytyy kaupasta.Täällä esim. ostan kahden valtavan kiven välissä jauhettua seesamitahnaa,ja kyllä huomaa eron.Mutta pahemman puutteessa käy kotitekoinenkin versio.

      Poista
  8. Linssit ja tahini ovat ihana yhdistelmä. Herkullisen kuuloinen ohje!

    VastaaPoista
  9. Outi:sopivat tosiaankin hyvin yhteen:) Kiitos,oli herkullista:)

    VastaaPoista
  10. Ihanalta kuulostaa ja näyttää! linssit ovat niiiiiin hyviä <3

    VastaaPoista