Sivut

tiistai 27. joulukuuta 2016

Kasvistahinicurry

Joulun mässäilyjen jälkeen kaipaa kevyempää kasvisruokaa,ja tässä olisikin yksi herkullinen ohje.  Simppeli kasviscurry jossa olen korvannut kookosmaidon tahinilla. Sopii erinomaisen hyvin ja antaa hieman erilaisen makuelämyksen. Käytän yleensä kuorituista seesamsiemenistä  tehtyä tahinia,sillä vaikka kuorimattomat seesaminsiemenet ovat terveellisempiä  ,on niistä jauhetussa tahinissa yleensä hieman kitkerä maku josta en erityisemmin pidä.Tahini saostaa kastikkeen,ja sitä jää kasvisten pinnalle,mikä tekee tästä currystä tosi herkullisen.
Käytin curryssä porkkanaa,parsakaalia,punaista ja keltaista paprikaa,sekä sipulia.Viime hetkellä lisäsin myös valkokaalin jämästä leikatut ohuet suikaleet mukaan. Kasviksia voi vaihdella,ja esim. herkkusienet olisivat sopineet tähän tosi hyvin. Käytin tuoretta parsakaalia,mutta myös pakastettu parsakaali käy hyvin tällaiseen.
*******************************************************************************
Kasvistahinicurry
  • noin 400 gr parsakaalia
  • 2 suurehkoa porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 2 paprikaa (voi käyttää pakastettuja paprikasuikaleita )
  • suikaloitua kaalia,sieniä ym.
  • 1½ rkl öljyä paistamiseen
  • 1 tl  currymaustetta
  • (tuoretta korianteria päälle)

    Tahinicurrykastike
    • 1 vihreä chili 
    • 1-2 valkosipulin kynttä (riippuen valkosipulikynsien koosta)
    • 2 sentin paksuinen pala inkivääriä
    • 1.5 dl tahinia
    • 3½ rkl soijakastiketta(Tamari)
    • 1 liotettu taateli
    • muutama tippa seesamiöljyä
    • 2 1/4 dl  vettä
    *******************************************************************************
    Tuoreita parsakaaleja käyttäessäni annoin parsakaalin ensin pehmentyä kulhossa,johon olin kaatanut kiehuvaa vettä, Sipuli paloitellaan suikaleiksi,samoin paprikat.Porkkanoista tein suikaleita kuorijalla. Kaalin pilkoin suikaleiksi. Öljy lämmitetään kuumaksi wokissa ,ja kuumaan öljyyn lisätään noin 1 tl currymaustetta. Kun curry alkaa tuoksua.lisätään sipuli,ja kun sipuli alkaa ruskistua lisätään     muut kasvikset wokkiin. Leikkasin parsakaalin kukinnot sekä varret pienemmiksi .   Kastiketta (kannattaa  valmistaa ennen kuin kasvikset paistetaan)   varten jauhoin  kaikki ainekset     tehosekoittimessa tasaiseksi kastikkeeksi. Kun kasvikset ovat pehmentyneet wokissa    (sekoitellaan välillä) kaadetaan kastike niiden päälle,ja kastiketta sekoitellaan hyvin kasvisten sekaan. Kypsennetään keskilämmöllä ,välillä sekoitellen,kunnes kastike on saostunut. Tarjoillaan mm. riisin ym. kanssa.
    Tahinikastike sopii tosi hyvin myös sienikastikkeeseen.Tässä oli herkkusieniä ja tofua,ja tein niin että ensin paistoin paloitellut herkkusienet kuumassa pannussa,ilman rasvaa,kunnes saivat hieman väriä.Lisäsin tipan öljyä,ja sitten tofukuutioita,joita paistoin muutaman minuutin. Tämän jälkeen lisäsin muutaman ruokalusikallisen tahinia ,soijakastiketta sekä lempimausteita,ja annoin kaiken kiehua ja saostua viitisen minuuttia. Persiljaa joukkoon,ja oli valmista.Hurjan hyvää!

    10 kommenttia:

    1. Ihanalta kuulostaa tuo ruoka. Sopii minulle, mutta mies on soijalle allerginen.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Hanne,soijakastikkeen voi varmaankin vaihtaa suola+vesi+siirappiseoksella.

        Poista
    2. Voi miten herkullisen näköistä. Ainaisten liharuokien jälkeen, voisinpa vaikka maistaakin tällaista kasvisherkkua.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Outi:tosi hyvää tästä tulikin. MInä tykkään yleensäkin eniten kasvisruuista kun en syö lihaa,ja kalaakin aika harvoin.

        Poista
    3. Näyttää kyllä herkulliselta - ja kaiken ähkyruuan jälkeen kevyeltä;)
      Hyvää loppuvuotta, Jael <3

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Lady of the Mess:varmaankin kaipaa vähän kevyempää joulun herkkujen jälkeen. Hyvää loppuvuotta sinullekin Lady:)

        Poista
    4. Vitsit, että näyttää hyvälle :)

      VastaaPoista
    5. Oi Ihanuus! Tämä lähtee heti kokeiluun :)

      VastaaPoista