Sivut

lauantai 30. kesäkuuta 2018

Raastesalaatti, kastike ja ruokatori

Taas on lämmintä,  ja täällä ilmastointilaitteettomassa keittiössäni en jaksa kauheasti puuhailla tähän aikaan vuodesta. Mutta salaatteja syön joka päivä,  ja tässä teille ihana raastesalaatti jonka kruunaa herkullinen kastike.

Raastesalaatti ja ihana kastike
  • 3 porkkanaa
  • 1 kyssäkaali
  • 1 vihreä omena + sitruunamehua
  • punakaalia
  • muutama korianterinlehti
Raasta erikseen kyssäkaali , porkkanat ja omena.  Lisää hieman sitruunamehua  omenaraasteeseen estämään tummentumista. Leikkaa punakaali  ohuiksi suikaleiksi. Yhdistä  raasteet ja punakaali.

Kastike raastesalaatille
  • ½ rkl maapähkinävoita
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 valkosipulin kynttä
  • ½ vihreä chili
  • 1½ rkl soijakastiketta
  • 1 rkl siirappia  (käytin taatelisiirappia)
  • 2 tl seesamiöljyä
  • 1 rkl  omenaviinietikkaa (tai muuta vaaleaa etikkaa)
  • 2 rkl appelsiinimehua
Blendaa kaikki kastikkeen ainekset tasaiseksi kastikkeeksi. Chilin voi jättää pois jos ei pidä tulisesta mausta. Tarjoile kastike raastesalaatin kanssa. Jos kastike tuntuu liian paksulta voi siihen lisätä tilkka vettä.
Salaatti 💚💚
Torstaina Tel Avivissa vietettiin  valkoista yötä, jonka aloitti kansainvälinen ruokatori.  Tosin ruokatori on 3 päivää,  ja on vielä tänäänkin pystyssä. Kävin ottamassa siellä muutaman kuvan.
Ruotsalainen Fika-leipomo on aina mukana ruokatapahtumissa, edelleenkin, vaikka avasivat  muutama kuukausi sitten fyysisen leipomokaupan.  Kaikki kehuvat Fikan kanelipullia ja muita tuotteita.
Tässä paistettiin kolombialaisia maissista tehtyjä   arepa-leipiä, joita sai erilaisilla täytteillä.   Venezuelassa asuneena tiedän  että venezuelalaiset arepat ovat parempia; samaa mieltä on jopa kolombialainen ystävänikin;D
Höyrytettyjä  bao-sämpylöitä täytteillä oli tässä kojussa.
Tässä oli intialaisia dosa-lettuja täytteillä.
Tässäkin kojussa oli intialaista ruokaa.
Tässä oli ehkä oudoin ruoka :  uppopaistetut ja paneeratut   suolakurkut...
Korealaisen ruuan koju, josta sai korealaisia pannukakkuja ja bibimbapia.
Shi Shi-ravintolan riisipaperirullia. 
Tässä oli vegaanista ruokaa Sudanista.
Tiibettiläis-israelilaisen pariskunnan  momo-nyytit. Momot näyttävät kyllä samanlaisilta kuin muutkin aasialaiset täytetyt nyytit. 
Ja näissä ruokatapahtumissa on aina baarikin mukana...

sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

Kaunis jäätelö

Lämpimällä säällä tekee taas mieli tehdä jäätelöä,  ja tämä vegaaninen jäätelöni sai upean värinsä mustaherukoista.   Paitsi  että se oli upean väristä niin myös maku oli ihana:)  Käytänkin paljon mustaherukoita;  onneksi niitä saa hyvin pakasteesta täällä:)  Tein jäätelön ikivanhalla  Philipsin jäätelökoneellani, (varmaan hankittu 20 v. sitten...)   jota en ollut käyttänyt aikoihin, Se on sitä mallia missä on suolaliuoksella täytetty osa, joka laitetaan pakastimeen ennen jäätelöntekoa.  Suolaliuossäiliö on  hieman pullistunut,  ja siitä on kai lähtenyt hieman liuosta pois, mutta vielä se mahtui jäätelökoneen sisälle.    Jäätelökone tosin toimi hyvin hitaasti,  ja huomasin ettei se enään tuottanut samaa tulosta kuin ennen,  joten jossain vaiheessa varmaan hankin uuden jäätelökoneen.

Kaunis mustaherukkajäätelö
  • purkillinen  (400 ml) kermaista kookosmaitoa (käytin Aroy-D kookosmaitoa, joka on kermaista, ja 100% kookosta)
  • 1.5 rkl Maizenaa
  • 1.5 dl agavesiirappia (tai muuta vastaavaa)
  • 1 dl mustaherukoita ( pakasteena)
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 tl  guarkumia  ( ei välttämätön, mutta vähentää kiteytymistä. Sen voi korvata myös  ksantaanilla)
1,Lämmitä kookosmaito kattilassa keskilämmöllä, kiehumispisteeseen asti. Ota ennen keittämistä pieni osa  kookosmaidosta erilleen,  ja sekoita se  Maizenan kanssa tasaiseksi tahnaksi.  Lisää  Maizena-tahna kookosmaitoon, ja   keitä seosta miedolla lämmöllä kunnes se sakenee.

2. Anna seoksen jäähtyä, ja jauha se sitten mustaherukoiden,  makeutuksen  ja sitruunamehun kanssa.   Lisää  guarkumi tai ksantaani  (toimii  ilmankin.  mutta kiteytyy helpommin ilman guarkumia tai ksantaania)

3. Valmista jäätelö jäätelökoneessa , ja mikäli  sinulla ei ole sellaista,  vispaa jäätelömassa kuohkeaksi,  ja kaada  massa  kannelliseen astiaan, joka laitetaan pakastimeen.  Seosta kannattaa käydä sekoittamassa muutaman kerran ennen jäätymistä.

4. Ota jäätelö esille noin 10  minuutti ennen tarjoilua.
Tuo väri 💜  En laittanut jäätelöäni liian makeaksi, joten kannattaa maistella jäätelömassaa ennen   jäädyttämistä.  Lisäsin  sitruunamehua koska pidän kirpeästä , mutta jos  ei pidä liian kirpeästä jäätelöstä voi sen jättää pois.

perjantai 15. kesäkuuta 2018

Raikas kesäjuoma rosmariinilla

Vihreänraikkaat juomat ovat niin ihania kesällä,  ja lämpimällä säällä  niiden kulutus omassa keittiössäni kasvaa reilusti.   Tässä juomassa on  hyväksi todettu kombinaatio kurkulla , mintulla ja sitruunalla, mutta  rosmariinin lisäys antoi kivasti lisämakua.   Ihastuin tuosta rosmariinin kevyestä mausta juomassani niin paljon että tulen jatkossakin lisäämään sitä juomiini.   Jostain syystä käytän rosmariinia tosi vähän,  vaikka sitä kasvaa vuoden ympäri kodin edessä olevassa puistossa.

Raikas kesäjuoma rosmariinilla (2 annosta)
  • noin 10 sentin pala kurkkua 
  • kourallinen tuoretta minttua
  • 1-2 rosmariinin vartta
  • 1 sitruunan tai limen mehu
  • makeutusta oman maun mukaan (käytin steviaa)
  • 2 dl vettä
  • jääpaloja
Keitä vesi kiehuvaksi,  ja hauduta siinä  rosmariinia kunnes vesi on jäähtynyt.  Suodata vesi,  tai jauha vesi rosmariinin kanssa (näin tulee enemmän makua) ja siivilöi.  Laita rosmariinivesi,  kurkku, minttu , makeutus ja  sitruunamehu tehosekoittimeen   (tai hienonna sauvasekoittimella).   Siivilöi juoma 2 lasiin. Lisää jääpaloja ja nauti kylmänä.
Ihanan raikasta :)
Opin eilen että 14 kesäkuuta on kansainvälinen kurkkupäivä.  Se selvisi kun   huomasin torilla pop-up-baarin.  Siellä olisi saanut kurkkua vastaan  gin&tonic-juoman,   ja tuossa kyseisessä ginissä onkin valmistusprosessissa käytetty kurkkua. 
Huomasin että giniä oli markkinoimassa varsinainen hurmuri , eli  Israelin vuoden 2016 Masterchef @tom_aviv,   joka poseerasi tottuneesti.
Nuo Hendrick's astiat olivat hurmaavia!  Gin&tonic-juomaa olisi saanut vasta puolen tunnin päästä,  enkä ehtinyt odotella, mutta tuon jälkeen teki mieli juomaa jossa on kurkkua;D

keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Kvinoaa , kikherneitä ja muutakin

Keväällä   2013 olin   ruokakursseja järjestävän  Orly Zivin keittokirjan julkistamistilaisuudessa,  ja  hieman myöhemmin löysin Orlyn kirjasta serkaniz (sirknize) nimisen ohjeen,   joka kuuluu  Buharan  juutalaisten keittiöön.   Serkaniz on runsaasti valkosipulia sisältävä riisiruoka, mutta kirjassaan Orly oli korvannut  riisin bulgurilla.   Hakusanalla serkaniz/sirknize ei googlaamalla löytynyt oikein mitään , mutta huomasin että hepreaksi  samannimisestä ruuasta löytyi useitakin ohjeita.  Serkaniz  on  versio enemmän tunnetusta pilahvista.    Katselin Orlyn ohjetta ja muita löytämiäni samannimisiä  ohjeita, ja oman versioni tein  kvinoalla, mikä osoittautuikin onnistuneeksi versioksi:) 
Kuva täältä, ja  kuvassa on  Buharan juutalaisia naisia
 Jerusalemissa vuonna  1906. Jerusalemin keskustassa on Buhara-kortteli
Buharassa oli aikoinaan  suuri juutalainen vähemmistö,  mutta  tänään heitä on siellä vain pieni kourallinen. Buharan keittiö  on saanut vaikutteita  mm.  kiinalaisesta, persialaisesta ja ottomaanien keittiöstä. 

Kvinoaa, kikherneitä ja muutakin
  • 1.5 dl kvinoaa (ennen keittämistä)
  • 5 rkl oliiviöljyä
  • 1  iso (tai 2  pientä) sipulia  pilkottuna
  • 2 porkkanaa, kuutioituna
  • 1.5 dl keitettyjä kikherneitä
  • ½ vihreä chilipippuri, pieneksi pilkottuna
  • 5 valkosipulin kynttä, pieneksi pilkottuna
  • 1 tl jeeraa eli juustokuminaa
  • 1 tl suolaa
  • kourallinen tuoretta  korianteria
Huuhtele ensin kvinoa ja laita lävikköön kuivumaan.  Lämmitä  3 rkl oliiviöljyä pannussa,  ja paista  sipulia keskilämmöllä, kunnes se alkaa ruskistua. Lisää sen jälkeen  porkkanakuutiot, pilkottu chili ja kikherneet. Anna ainesten paistua noin 4 minuuttia, minkä jälkeen lisää  4 dl vettä.  Anna kvinoan ja vihannesten kypsyä kannen alla,  miedolla lämmöllä, kunnes vesi on haihtunut ja  kvinoa valmista. 

Kvinoan kypsyessä  lämmitä pannulla 2  rkl oliiviöljyä  , ja paista valkosipulia  juustokuminan kanssa  kunnes valkosipuli alkaa ruskistua ,  ja tuoksuu hyvälle:) Sekoita  paistettu valkosipuli, suola ja korianteri kvinoan joukkoon.
Öljysin kevyesti pyöreän astian;  kaadoin  kvinoaseosta siihen ja painoin seosta lusikalla.  Käänsin astian ylösalaisin lautaselle, ja kvinoaseos irtosi astiasta kakun lailla.