Sivut

sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Aivan ihanat papublondiet

Suomalaisen kirjaston  ja ystävyysseuran itsenäisyyspäiväjuhliin toin  lakritsilla maustettujen taatelikakkusten lisäksi myös gluteenittomia  blondie-ruutuja.   Pääaineksena blondieissa on valkopapu, mutta se ei lainkaan tunnu valmiissa leivonnaisessa,  ja antaa kivan koostumuksen näille pienille leivonnaisille.  Nämä ovat niin hyviä että olen tehnyt näitä jo 3 kertaa,  ja näistä on aina tykätty; eksäni ei meinannut uskoa että taikinassa on valkopapuja;D   Käytin näissä itse keittämiäni valkopapuja, mutta näihin voi hyvin käyttää myös kaupan valmiiksi keitettyjä papuja.

Aivan ihanat papublondiet
  • 7 dl hyvin pehmeiksi keitettyjä valkopapupja
  • 1 dl appelsiinimehua + 1 appelsiinin kuoriraaste
  • 3 kananmunaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 3 1/4 dl  ruokosokeria 
  • 2,75 dl soijajauhoa
  • ½ dl Maizenaa
  • minipullo Lidlin Belbake Butter-Vanilla-leivonta-aromia *
  • 1/4 dl riisijauhoa 
  • 1/4 dl  perunajauhoa
  • 2 tl leivinjauhoa
  • Kuorrute: 200 gr valkosuklaata + 2 rkl kookosöljyä
Näihin leivonnaisiin tarvitaan monitoimikonetta tai  hyvää sauvasekoitinta,  sillä pavut tulee jauhaa  hienoksi soseeksi. Tein nämä niin että laitoin ensin pavut monitoimikoneeseen, ja  annoin koneen jauhaa papuja muutaman kierroksen.  Sitten lisäsin appelsiinimehun, ja  taas pari kierrosta koneella. Tämän jälkeen munat, yksi kerrallaan,  ja sose on joka kierroksen jälkeen sileämpi. Lopuksi lisätään  öljy sekä makuaromit,   minkä jälkeen papusoseen pitäisi olla sametinsileää.

Sokeri ja jauhot  sekoitetaan keskenään, ja  lisätään varovaisesti sekoitellen   märkien ainesten joukkoon, kunnes  kaikki ainekset ovat sekoittuneet hyvin.  Taikina kaadetaan leivinpaperilla   päällystettyyn laakeaan neliskulmaiseen vuokaan.

Blondieita paistetaan  180 asteessa  , uunin keskitasolla, noin 25-30 minuutin ajan, kunnes pinta on jähmettynyt,  ja kakku tuntuu kypsältä. Kakun annetaan jäähtyä kunnolla , jonka jälkeen lisätään kuorrutus.  Sulattelin valkosuklaata  ja lisäsin siihen  kookosöljyä,   mikä pehmensi suklaakuorrutusta ja antoi kivasti lisämakua.  Kun suklaa on jähmettynyt,   leikataan kakku pieniksi neliöiksi.
* Taannoisella Helsingin-matkallani  ostin Lidlistä kuvassa näkyvän  Belbake leivonta-aromisetin,  ja harmikseni en ostanut kuin yhden setin,  sillä kotona setti putosi kivilattialle,  ja osa pienistä aromipulloista hajosi.  Käytin blondieihin settiin kuuluvaa  butter-vanilla-aromia,  josta tuli aivan ihana, hieman toffeinen maku blondieihin.  Jos tätä   settiä ei enään löydy Lidlistä , niin sen voi korvata lisäämällä reilumman määrän vanilja-aromia, tai vaikka tätä plus vaniljaa,  mutta  tuosta pikku aromipullosta tuli tosiaankin mahtava maku näihin leivonnaisiin. Toivottavasti tämä setti ei ole pelkkä  sesonkituote,   vaan sellainen mitä saa muutenkin Lidlin kaupoista.
Blondiet ovat gluteenittomia ja laktoosittomia, mutta valkosuklaakuorrute ei ole  laktoositon.

Tämä on vuoden viimeinen postaus, joten oikein hyvää Uutta Vuotta 2019 🎉

lauantai 29. joulukuuta 2018

Matbuha revisited ja vinkki helpompaan versioon.


Vuonna 2015 julkaisemani Matbuha-resepti on ollut yksi blogin suosituimpia postauksia, ja nyt kun on Parhaat Ruokablogit 1-vuotiskilpailu 2018,  niin osallistun kilpailuun tällä hyväksi todetulla ohjeella; antaen samalla vinkin miten matbuhan voi tehdä hieman helpommalla tavalla.  Ohje on suosittu ehkä siksi että  suositulla Fafa's-ketjulla on matbuhaa ruokalistallaan. 

Tässä vielä kerran ystäväni Shoshannan  ihana matbuha: 

Matbuha
  • 10 keskikokoista tomaattia,kaltattuna 
  • 1,2 dl oliiviöljyä
  • 8 valkosipulin kynttä,pilkottuna (muttei liian hienoksi)
  • ½ rkl sokeria
  • 1/4 rkl valkopippuria 
  • 5 vihreää chilipippuria (jos vihreitä ei löydy voi käyttää punaisia)
  • 2 punaista paprikaa
  • ½ rkl paprikajauhetta
  • 1/4 rkl suolaa
  1. Kalttaa ensin tomaatit,eli laita ne hetkeksi kiehuvaan veteen ja poista niistä sitten kuori.Tomaatit pilkotaan tämän jälkeen kuutioiksi. 
  2. Lämmitä öljy sopivan kokoisessa kattilassa ja paista valkosipulia muutaman sekunnin välillä käännellen.
  3. Lisää nyt tomaattikuutiot valkosipulin joukkoon.Lisää sokeri ja valkopippuri.Laske lämpö minimiin ,peitä kattila kannella ja keitä seosta puolitoista tuntia.Sekoittele välillä.
  4. Sillä välin kun tomaattiseos kiehuu valmistellaan chilipipppurit ja paprikat: ne paahdetaan uunin grillivastuksen alla kunnes niiden kuori alkaa mustua ja rypistyä. Chilit ja paprikat laitetaan muovipussiin hikoamaan,jonka jälkeen kuoren poisto sujuu helposti.Siemenet poistetaan sekä chileistä että paprikoista.Chilit ja paprikat leikataan ohuiksi suikaleiksi.
  5. Tomaattiseokseen lisätään nyt chilin-ja paprikan suikaleet sekä suola. Seosta keitetään kansi peitettynä vielä noin 40 minuuttia (minimilämmöllä).Sekoitellaan välillä.
  6. Kansi poistetaan ja seoksen annetaan vielä kiehua matalalla lämmöllä kunnes kaikki nesteet ovat haihtuneet. Matbuhan tulee koostumukseltaan olla hillon kaltainen.
Näistä tulee hieman enemmän makeutta kuin tavallisista tomaateista...
Haluan antaa tässä postauksessa hieman helpomman ohjeen, jossa esimerkiksi  paprikoita ja chilejä ei tarvitse paahtaa grillivastuksen alla:
  1. Paprikat ja chilit  paloitellaan (  chilit renkaiksi ja paprikat suikaleiksi) ja  paistetaan pehmeiksi  reilussa öljymäärässä paksupohjaisessa kattilassa. (kuten ylläolevassa ohjeessa). Osan tomaateista voi korvata kirsikkatomaateilla (sokeria silloin 1/4 rkl ½ rkl sijaan) mikä lisää makeutta matbuhaan.
  2. Tämän jälkeen lisätään paloitellut valkosipulit. Kun valkosipulit alkavat hieman ruskistua , lisätään kaltatut tomaatit. Seosta kypsennetään kunnes mehut irtoavat tomaateista, minkä jälkeen lisätään hieman vettä , sekä ripaus suolaa ja sokeria. Seosta keitetään edellisen ohjeen mukaan; ensin kannen alla ja sen jälkeen ilman kantta,kunnes nesteet ovat haihtuneet pois. Lopussa maistellaan  ja tarkistetaan suolan määrä. Matbuha tarjoillaan kylmänä  lisukkeena.

perjantai 21. joulukuuta 2018

Pienet taatelikakkuset lakritsaisella vivahteella

Tein äskettäin suomalaisen kirjaston ja ystävyysseuran  juhliin pieniä taatelikakkusia, joissa oli lakuinen vivahde.  Viime kuussa ihastuin totaalisesti lakritsisiin pipareihin,  ja nämä pikkuiset taatelikakkuset  noudattavat hieman samaa makumaailmaa. Lakun maku tuli itse keittämästäni lakusiirapista,  ja lakusiirappi valmistuu helposti tällä ohjeella.  Tavallisesta lakusta ei siirappia kannata keittää,  sillä  lakritsassa on  jauhoa,   joka tekee seoksesta lähinnä paksua mönjää... Lakritsa sopii erinomaisesti myös  näihin  mausteisiin taatelikakkusiin.  Taatelikakkuseni olivat sekä gluteenittomia että laktoosittomia.

Pienet taatelikakkuset  lakritsaisella vivahteella (gluteeniton, laktoositon)
Märkä seos
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl  taatelitahnaa  (taateleita keitetään pienessä vesimäärässä , ja jauhetaan sitten soseeksi)
  • 3/4 dl öljyä
  • 1, 25 dl lakritsasiirappia
  • ½ dl appelsiinimehua
  • 1,5 dl ruokosokeria (tai muuta tummaa sokeria)
Jauhoseos:
  • 1 dl kookoshiutaleita 
  • 1 dl kikhernejauhoa
  • 1 dl mantelijauhoa
  • ½ dl soijajauhoa
  • ½ dl riisijauhoa
  • ½ dl perunajauhoa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1.5 tl piparimaustetta
Ensin vispataan munat,  taatelitahna, lakritsasiirappi, appelsiinimehu, öljy ja sokeri tasaiseksi seokseksi.

Jauhoseos sekoitetaan keskenään.   Tuon jauhoseokseni sijaan voi tietysti käyttää valmista  gluteenitonta jauhoseosta,  tai sitten tavallisia jauhoja (mutta jättäisin siihen mantelin)  jos gluteenittomuus ei ole tärkeää.
Käytin silikonimuottia jolla saa tehtyä pikkuruisia kakkusia
Taikinaa lusikoidaan  minimuffinssi ym. muottiin,  Taikinan voi myös pursotella muotteihin,  

Kakkusia paistetaan 180-asteisessa uunissa 15 minuuttia,  tai kunnes  kakkusen sisälle isketty tikku tulee kuivana ulos.   Kakkusten annetaan kunnolla jäähtyä ennenkuin ne poistetaan muoteista. Kakkusia säilytetään jääkaapissa,  ja päälle voi ripotella tomusokeria ennen tarjoilua.  Pieniä taatelikakkusia ehtii vielä leipoa jouluksi:)

perjantai 14. joulukuuta 2018

Pikakeitto ja torikierros

Tässä olisi herkullinen vihanneskeitto,  jonka tekoon ei montaa minuuttia kulu; tosin  keittämiseen kuluu jonkun verran aikaa niinkuin keitoissa yleensä..  Pikakeittoni syntyi kun yhtenä harvinaisena kylmänä päivänä täällä (talvella voi sisällä olla kylmempää sisällä kuin ulkona...)  teki mieli jotain lämmittävää,  ja sellaista joka syntyisi helposti ja  nopeasti....
Niinpä laitoin keiton ainekset  pieneen tehosekoittimeeni,  lisäsin  hieman maapähkinävoita joka tekee keiton rakenteesta  todella hyvän,   vettä ja mausteita,  ja tadaa ,  keitto oli valmis keitettäväksi. Tästä tuli tosi  hyvä keitto ,  ja keiton aineksia voi tietenkin muunnella  miten haluaa.

Pikakeitto
  • noin 250 gr tomaatteja (käytin kirsikkatomaatteja
  • ½ sipuli
  • pari valkosipulin kynttä
  • pala punaista paprikaa
  • 1 rkl maapähkinävoita
  • ½ sellerin varsi
  • 1½  rkl soijakastiketta
  • 1 tl paprikaa
  • 1 tl yrttimaustetta
  • ½ tl chilihiutaleita (voi jättää pois)
  • 7 dl vettä
Kaikki aineket soseutetaan joko tehosekoittimessa  tai sauvasekoittimella.  Keittoainekset kaadetaan kattilaan,  ja keittoa lämmitetään  kiehumapisteeseen,  jonka jälkeen kattila peitetään kannella, ja keittoa keitetään miedolla lämmöllä  noin 25 minuutin ajan.  
Keitto on valmis!
Tällä viikolla kävin Ramlan torilla,  joka  ei ole yhtä trendikäs ja täynnä pieniä ravintoloita kuten Tel Avivin Carmel-tori, mutta on kuitenkin tori jossa on mukava käydä aina välillä.  Tämä tori on katettu, toisin kuin Carmel-tori.
Meloneita 
Tässä myydään burekas(börek) -piirakoita.
Mansikat ovat vielä liian kalliita.
Pähkinöitä .
Talvi on vihannesten ja hedelmien puolesta lempiaikaani, jolloin sitrukset,  avokaadot ja  kiivit ovat parhaimmillaan.   Sekä kaalit:)
Paahdettuja siemeniä ja kuivahedelmiä.

lauantai 8. joulukuuta 2018

Sitruunaiset ja lakritsiset juustokakut

Piparit saatu PR-näytteenä
Kuinka moni teistä on maistanut Annas -piparkakkuja?   Leivon joka jouluksi pipareita, mutta niiden ohella Annas piparit ovat kyllä parhaita tietämiäni pipareita:  ohuita , rapeita ja niin hyviä:)  Onneksi täälläkin saa Annas pipareita, kiitos IKEAn.💛  Sain kokeiltavaksi muutaman paketin  Annas- piparkakkuja  lakritsimaulla,  ja jäin heti koukkuun!  Lakun maku tuntuu näissä pipareissa ensi puraisulla,  ja vähän sääli että näitä pipareita saa vain tietyn ajan kaupoista, sillä ovat niin hyviä!  Omasta mielestäni näitä parhaita ikinä Annas-piparkakkuja ei harmikseni  saa täällä Ikeoista,  sillä lakritsin maku ei ole erityisen suosittu täälläpäin.  Pipareiden mukana tuli ohje pienille juustokakuille,   joiden pohjassa on käytetty lakupipareita,  ja täyte  on raakakeittiöstä. Hieman muutin ohjetta ; muuten ohje on täysin sama kuin saamassani ohjeessa.  Laku ja sitruunahan on hurjan hyvä  yhdistelmä,  ja toimi näissä juustokakuissakin todella hyvin.

Sitruunaiset ja lakritsiset minijuustokakut
Pohja:
  • 1 paketti Annas Limited Edition Lakrits piparkakkuja (jätä 4 piparia  koristelua varten)
  • 2 rkl kookosöljyä
  • 3-4 rkl kookosmaitoa
  • ripaus suolaa
Cashewpähkinätäyte
  • 2.5 dl liotettuja cashewpähkinöitä (liotettu vähintään 6 tuntia) 
  • 5 rkl kookoskermaa
  • 1 rkl kookosöljyä
  • 6 rkl sitruunamehua
  • 4 rkl agavesiirappia tai hunajaa
  • 1 tl vaniljasokeria  (tai vaniljauutetta)
  • ripaus suolaa
Jauha piparit kookosmaidon,  kookosöljyn ja suolan kanssa monitoimikoneessa.    Asettele seos  pieniin muffinivuokiin tai  silikoniseen muffinivuokaan (1/3 vuoasta).   Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi ja kuohkeaksi tehosekoittimessa,  Annostele sitruunaista täytettä piparipohjien päälle,  ja murusta jäljelle jääneitä pipareita  täytteen päälle.   Laita vuoat pakkaseen  vähintään 4 tunniksi, ja  anna kakkusten hieman sulaa ennen tarjoilua.  Alkuperäisessä ohjeessa   täytteeseen ei lisätty kookosöljyä,  mutta koska halusin että täyte on kiinteähkö myös hieman sulaneena,   korvasin pienen osan kookoskermasta kookosöljyllä.
Lakupipareihin jää  koukkuun!
Lakupiparipohja oli niin hyvä että käytin sitä myös tähän marjaiseen  raakakakkuun ( täyte raaka, pohja ei )

maanantai 3. joulukuuta 2018

Rapeat perunalatket

Eilen menin  lähiseutuni jättimarkettiin , ja näin  siellä violetteja perunoita.  Mielessä välähti että niistä syntyisi kauniin violetit perunalatket eli perunapannarit.. Latket  ovat  täällä eilen alkaneen   Hanukkaan eli valon  juhlaan kuuluvat herkut,  joista olen tänne blogiin tehnyt monta eri versiota. esim. kurpitsasta,    bataatista,  sekä versioni klassisista  perunalatkeistaKiiruhdin kotiin kauniiden violettien perunoitteni kanssa,  ja hieman petyin kun  ne olivatkin vain osittain violetteja: sisäpuoli oli  vaalea. No  värillä ei loppujen lopuksi ollut niin väliä,   mutta tästä tämänkertaisesta latke-versiosta tuli ehkä yksi herkullisimmista mitä olen valmistanut. Ja nämäkin ovat gluteenittomia. Tällä kertaa käytin jauhona  kikhernejauhoa, mikä teki näistä latke-pannareista erittäin rapeita:)

Rapeat  perunalatket eli perunapannarit
  • noin 300 gr kiinteää perunaa raastettuna (karkea terä)
  • 1 kananmuna
  • 3 rkl kikhernejauhoa
  • 2 kevätsipulin vihreät osat, pilkottuna
  • 1 rkl soijakastiketta
  • ½ tl chilihiutaleita
  • öljyä paistamiseen ( ½ dl tai vähän enemmän, tarpeen mukaan)
Vai muka violetti peruna.....

Kuori ja raasta perunat  raastimen karkealla terällä.  Huuhtele raaste, ja purista raasteesta pois ylimääräiset nesteet.  Lisää vispattu kananmuna, soijakastike,  pilkottu   kevätsipuli (vihreät osat)  , chilihiutaleet  sekä kikhernejauhe,  ja  sekoita tasaiseksi. Anna seoksen vetäytyä noin puolen tunnin ajan ennen paistamista.

Lämmitä öljy korkeareunaisessa pannussa.  (paistokasari sopii tähän parhaiten) . Kun öljy on kuumaa,  lisää vajaa ruokalusikallinen seosta per latke  pannulle.   Öljyn tulee olla kuumaa mutta ei liian kuumaa.   Paista  perunalatkeja kunnes molemmat puolet ovat ruskistuneet ja rapeita.  Asettele valmiit latket talouspaperille jäähtymään.   Latket ovat parhaimmillaan juuri valmistettuina, mutta taikinaa voi tehdä suurempi määrä,  ja säilyttää jääkaapissa muutaman päivän.  Kikhernejauho  tekee  perunapannareiden pinnasta rapean,  ja myös öljyä kuluu vähemmän kuin jos näissä olisi vehnäjauhoa.
Ai että ovatkin hyviä!
Näkyvin hanukka-herkku on munkki,  ja munkkeja näkeekin nyt joka puolella.

Mutta kauneimmat munkit on joka vuosi Roladin -leipomoketjulla...

lauantai 1. joulukuuta 2018

No nyt tuli herkullinen gluteeniton vuokaleipä

Viime huhtikuussa Helsingissä kävin  Lautasella-messuilla Helsingin Messukeskuksessa,  ja sain mukaani Frian Hapanjuurileivän.  Tuo leipä oli hurjan hyvää; parempaa jopa kuin monet normileivät.  Kun tulin tänne takaisin,   yritin tehdä suurinpiirtein samoista aineksista,  tosin muutamia aineksia lisäten,  samantapaisen leivän.   Tein kevään lopussa kokeiluja  varmaankin 4 kertaa,  ja 4. kerralla leipä oli jo  todella hyvä.   Toissa viikolla otin kirjoittamani ohjeen  esille,  ja tein leivän suurinpiirtein kuten keväällä, pienin muutoksin,  ja leivästä tulikin tosi hyvä:)  Matkan varrella  jauhoseos muuttui ,  ja on jonkun verran erilainen kuin  Frian leipä.  Tätä aioin tehdä jatkossakin,  joten haluan laittaa  ohjeen myös tänne blogiin.   

Hurjan herkullinen gluteeniton leipä
Ensin tehdään hapanjuuri:
  • 2 dl tattarijauhoa (jauhoin vihreistä tattarijyvistä)
  • 1 dl quinoajauhoa (itse jauhettu pikku maustemyllylläni)
  • 1 dl riisijauhoa
  • 3/4 rkl tummaa sokeria
  • 4, 5 dl huoneenlämpöistä vettä
Taikina:
  • 2 dl tapiokajauhoa
  • 1 dl  kaurahiutaleita  (gluteenittomia)
  • ½ dl riisijauhoa
  • 1 dl maissijauhoa
  • 2 dl tattarijauhoa
  • vajaa 1 tk ksantaania 
  • 1 dl siemeniä (auringonkukka , kurpitsansiemen ym.) 
  • 2 rkl chiasiemeniä
  • 3/4 sokeria 
  • 3,5 dl hieman lämmintä vettä
  • suolaa *
  • oliiviöljyä  3/4 dl 
  • 2 rkl psylliumia + 2 dl vettä
  • 90 % juuriseoksesta
Hapanjuuren ainekset sekoitetaan keskenään,  ja astia peitetään  liinalla. Gluteeniton hapanjuureni (vasemmalla ) kupli tosi hyvin,  ja seuraavana päivänä siinä oli jo hieman hapahko tuoksu.  Tämä nopea kupliminen  johtui varmaankin siitä että täällä oli viime viikolla  aika lämmintä päiväsaikaan.  Jos  juuri ei kupli,  voi juuriastian alle asettaa astian jossa kuumaa vettä.   Seuraavana päivänä lisäsin  aika paksuhkoon juureen ruokalusikallisen tattarijauhoa,  sekä 3 rkl vettä.  Annoin juuren kehittyä  2 vuorokautta.  Taikina (oikealla) puolestaan nousi todella hyvin.  Vaikka tein hapanjuuren , joka kehittyi todella hyvin,  lisäsin taikinaan varmuuden vuoksi kuivahiivaa.  Ensi kerralla kokeilen onnistuuko myös ilman.
Jauhot, ksantaani , suola  ja sokeri sekoitetaan keskenään .  Juuresta otin pienen   osan talteen,  ja pakastin seuraavaa kertaa varten.  Juuriseokseen lisätään öljy ja vesi  ,  ja sekoitetaan,  minkä jälkeen  lisätään siemenet.  Lopuksi lisätään  jauhot vähitellen sekoittaen.   Olen aiemmin   sekoittanut taikinaa  yleiskoneessani, mutta nyt käytin  sähkövispilääni  hieman yli 5 minuutin ajan ( taikinakoukuilla)  ja taikinasta tuli hyvää.  Mielestäni taikina tarvitsee  kunnon sekoittamisen   ennen leipomista . *Tämä leipä kaipaa myös suolaa,  ja koska yritän pitää oman suolankäyttöni pienenä, lisäsin taikinaan vain 2 tl suolaa, mikä oli liian vähän,  joten taikinaan voi lisätä reiluumminkin suolaa.
Taikina on löysähköä ,  mutta ei liian löysää ,  ja tarttuvaista, Taikinan annetaa nousta astiassa liinan alla muutaman tunnin ajan.  Päällystin leipävuokani  leivinpaperilla,  ja lusikoin taikinan vuokaan.  Tasoittelin leivän pintaa märin käsin.  Leivän paistoin  ensin  vajaa puolen tunnin  ajan   175 C lämmössä , minkä jälkeen nostin uunin lämpötilaa   200 C asteeseen.  Paistoin leipää tämän jälkeen 15 minuuttia  , minkä jälkeen otin vuoan uunista, otin leivän  (vuoassa olevan leivinpaperin avulla)  pois vuoasta,  ja paistoin leipää ilman vuokaa vielä  15 minuutin ajan,  kunnes leivän pinta on ruskea ja rapeahko,  ja myös leivän  muut osat saivat hieman väriä.

Leivän paloittelin , ja säilytän  leipäpalat pakastimessa.