Sivut

keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

Pintoa pataan

Papuja löytyy aina kettiöstäni,  ja koska en syö lihaa, käytän papuja&linssejä aika runsaastikin, eri muodoissa.  Joku aika sitten kävin läpi papukokoelmaani;D ,  ja valinta osui pintopapuihin. Pintopavut ovat suosittuja etenkin Yhdysvalloisssa   sekä Meksikossa, jossa pintopavut ovat usein täytteenä esim. burritoissa.  Yhdysvalloissa  pintopavuista tehdään usein  "refried beans" eli papuja ensin keitetään,  sitten murskataan  , ja lopuksi vielä paistetaan.  Pintopavuista ja kasviksista tein ihanaa kasvispataa, joka oli sekä täyttävää että hyvää.
Papuni ostan yleensä irtopainona,  pienestä kaupasta  Tel Avivin maustetorin alueella.   Kauppa on pieni ja ahdas, mutta sieltä löytyy lähes kaikkea.. Pintopapupataan  voi käyttää sekä itse keitettyjä papuja,  mutta pintopapuja saa myös valmiiksi keitettynä, esim, näitä.  Jos papuja keittää itse, niitä kannattaa samalla keittää isompi määrä, ja pakastaa osa pieniin rasioihin.  Pintopapuja liotetaan vähintään 8 tunnin ajan,  mutta pidempi liotusaika lyhentää hieman keittoaikaa.  Pintopapujen keittoaika on  , riippuen papujen tuoreudesta,  1½-2 tuntia.  Tässä voi tietenkin käyttää muitakin papuja. 

Pintopapupata
  • 6 dl keitettyjä pintopapuja
  • 1 sipuli
  • 1 sellerinvarsi
  • 10 kirsikkatomaattia
  • 3 valkosipulin kynttä
  • ½ tl jeeraa
  • hyppysellinen savupaprikaa
  • ½ tl chilihiutaleita
  • 1 tl yrttimaustetta
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 1½ rkl öljyä paistamiseen
  • 6 dl vettä
Silppua sipuli,  ja murskaa valkosipulin kynnet.  Silppua myös  sellerinvarsi, ja halkaise  kirsikkatomaatit puolikkaiksi.  Lämmitä öljy kasarissa/kannellisessa pannussa, ja kuullota sipulia muutaman minuutin ajan. Lisää valkosipuli, ja paista muutama minuutti, minkä jälkeen lisätään selleri, paistetaan taas muutama minuutti, ja lisätään kirsikkatomaattipuolikkaat. Tässä vaiheessa lisäsin mausteet ja tomaattipyreen. Lopuksi lisätään vesi,  lämpö käännetään matalalle,  ja ruokaa kypsynnetään   kannen alla noin 15-20 minuutin ajan. Lopuksi lisätään keitetyt pavut, ja pataa kypsennettään vielä jonkun aikaa,  kunnes nestettä on haihtunut.   Tämä on todella hyvää:)

4 kommenttia:

  1. En maträtt helt i min smak. Så gott med bönor och linser.

    VastaaPoista
  2. Papupata on herkullista ja ihanan täyttävää ruokaa. Tykätään erityisesti syksyisin (säiden kylmentyessä) syödä papuruokia <3

    VastaaPoista
  3. Hyvältä näyttää! Melkoinen on kyllä valikoima tuolla kaupassa! Ihania kesäpäiviä sinne💕

    VastaaPoista
  4. Tuo kauppa näyttää ihanalta! Pistän reseptin mieleeni ja teen sitä ensiviikolla. Mulla alkaa nyt linssi- ja papuruokien harjoittelusyksy :)

    Ihanaa sunnuntaita sinulle <3

    VastaaPoista