Sivut

torstai 14. marraskuuta 2019

Herkkupasta oliiveilla ja valkosipulilla

Tein hurjan hyvää pastaa, ja sellaista joka syntyy tosi nopeasti sillä tässä pastassa ei ole pitkä liuta aineksia.   Ja eihän tämä voisikaan olla muuta kuin hyvää kun pastassa on reilu määrä valkosipulia ja oliiveja. Pastani on keltainen sillä käytin gluteenitonta maissipastaa.  Lähiseutuni jättimarketissa myydään puolalaisen Sotellin gluteenittomia pastoja,  ja omasta mielestäni Sotellin maissipasta  on parasta tielleni osunutta gluteenitonta pastaa.  Googlasin , mutta en suomeksi löytänyt  Sotellin tuotteita, mutta esim. Englannissa näitä näkyy olevan myynnissä useammassakin kaupassa.  Tämän pastan ohje on hieman mukaeltu tästä ohjeesta.

Herkkupasta oliiveilla  ja valkosipulilla (2:lle)
  • 200  -250 gr spagetti-tai linguinepastaa + 1 dl pastan keitinvettä 
  • 1,5 dl vihreitä kivettömiä  oliiveja, renkaiksi leikattuna
  • 5 valkosipulin kynttä , murskattuna
  • kourallinen persiljaa , silputtuna
  • ½ tl chilihiutaleita
  • ripaus mustapippuria
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl voita
  • 2 tl  sitruunankuoriraastetta
  • ripaus suolaa
  • (juustoraastetta päälle)
Kaikki ainekset  on hyvä laittaa alussa  esille niin että ne saa helposti valmistettua.   Pasta laitetaan kiehumaan,  mutta niin että keittoaika on muutaman minuutin lyhyempi kuin paketin ohjeessa. Sillä välin pannulla lämmitetään voita ja oliiviöljyä, ja kun voi on sulanut,  pannuun lisätään valkosipulimurska sekä  oliivirenkaat.  Valkosipulia ja oliivirenkaita paistetaan keskilämmöllä  muutaman minuutin ajan,  sekoitellen,  minkä jälkeen lisätään persiljasilppu sekä chilihiutaleet.

Kypsynyt ja valunut pasta lisätään pannulle muiden ainesten sekaan,  ja  myös keitinvesi lisätään pannulle.  Pastaa kypsennetään pannulla muutaman minuutin ajan,  aina välillä käännellen ,  kunnes keitinvesi on  suurustunut ja kiehunut kokoon.    Päälle ripotellaan mustapippuria  sekä sitruunankuoriraastetta, ja ennen tarjoilua  raastoin sekaan vuohenjuustoa. Suolaa lisätään tarpeen mukaan.

Tämä pasta muuntautuu helposti   vegaaniseksi ilman voita ja juustoa.
Kävin ostamassa valmiiksi kivettömät oliivini  lähiseudun jättimarketista.  Yleensä ostan  oliivit  säilykepurkissa,  ja maustan ne itse  , mutta koska tarvitsin vain pienen määrän ostin tästä valikoimasta.
Oliivivalikoima  tässä marketissa on kyllä tosi hyvä.
Oliivi,  joka on kotoisin Välimeren alueelta,  kasvaa myös kotini lähellä.  Pari taloa eteenpäin olevan talon pihalla on oliivipuu,  jonka monet  oksat yltävät kadulle.  Lokakuun alussa poimin  muutaman oksan ,  ihan koristeeksi.  Puun oliivit ovat sen verran pieniä ettei niistä viitsi tehdä mitään. Tällä hetkellä  oliivit ovat jo muuttuneet mustiksi, ja ylikypsiksi,  ja niitä putoilee kadulle , aiheuttaen sotkua. 
Eksäni  toi muutama kuukausi sitten purkillisen poimimiaan  oliiveja , ja kysyi voisinko tehdä niistä jotain. Nämäkin oliivit olivat aika pieniä, enkä kauheasti innostunut ,  mutta tein jokaiseen pikku oliivin viillon veitsellä,  laitoin veteen  jonka vaihdoin viikon ajan joka päivä.  Sen jälkeen huuhtelin  oliivit hyvin,  ja laitoin ne lasipurkkiin,   kerroksittain suolan kanssa. Eilen muistin oliivit,   huuhtelin suolat pois,  ja laitoin ne uudestaan  purkkiin,  tällä kerralla  öljyn kanssa.  2 kuukauden suolakylvyn aikana oliivit olivat muuttuneet ryppyisiksi,  ja maukkaiksi.

12 kommenttia:

  1. Nampsis, mikä pasta!
    Toimme Thessalonikista ihania oliiveja kotiin asti, joten oliivi-ohjeet kiinnostavat kyllä.
    Jokohan muuten olet Suomessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, kiitos tosi hyvää onkin ❤ Tänään päivällä saavuin Helsinkiin, hieman väsyneenä, mutta huomenna varmaan jo entisellåni

      Poista
  2. Tervetuloa harmaaseen Suomeen! Nuo oliivilaarit, voi mitä herkkuja : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Beachhousekitchen:Kiitos Heli ❤Nuo oliivilaarit ovat tosiaankin mahtavia 💚

      Poista
  3. Tuosta pastasta mieheni tykkäisi. Heidän perheen "mökillä" kasvaa oliivipuita ja sieltä saadaan aina kerran vuodessa tuoreita oliiveja ja öljyä, joka muuten on todella tujua :)
    Tervetuloa Suomeen Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:varmastikin tykkäisi 💚Ja kiitos tosi kiva olla taas täällä.Ihanaa kun on omaata takaa oliiveja ja oliiviöljyä 💚

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Tuplaespresso:No on, ja samalla valitsemisen vaikeus....

      Poista
  5. Herkullinen resepti! Vau, mikä oliivitarjonta marketissa. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarja K:kiitos Tarja 💚 Ja oliivien taejinta tuossa lähimarketissani on kyllä melkoinen 💚Oukein hyvää alkavaa viikkoa ainulle

      Poista