Sivut

sunnuntai 26. heinäkuuta 2020

Sokeriton suklainen limettimousse

Koronakiloja on tosi vaikeaa saada pois.... ja yritän nyt  välttää  sokeria  ja muuta sellaista joka heti näkyy vyötäröllä.  Mutta joskus pitää saada herkutella,  ja  tällainen herkuttelumousse syntyi kun alkoi tehdä mieli makeaa.  Tästä tuli tosi hyvää,  ja tuo hieman mieleen  amerikkalaisen limettipiirakan.

Sokeriton suklainen limettimousse
  • 250 ml  kookosmaitoa
  • 40 gr sokeritonta valkosuklaata
  • ½ dl limettimehua'
  • 1 limetin kuoriraaste
  • steviaa tai muuta sokeritonta makeutusta ( minulla on steviaa tablettien muodossa, käytin 4 tablettia tähän)
  • 1.5 rkl Maizenaa
Osa aineksista .
Sekoita  kookosmaito, limettimehu ja Maizena, mieluiten  tehosekoittimessa  tai sauvasekoittimella,  jotta  seoksesta tulee sileää.  Kaada seos kattilaan,  ja lisää sinne valkosuklaa, limetin  kuoriraaste  ja makeutus. Lämmitä seos  keskilämmöllä ,  aina välillä vispaten, kunnes  seos saavuttaa kiehumispisteen ja alkaa sakeutua, minkä jälkeen lämpö alennetaan minimiin, ja seosta vatkataan vielä muutaman minuutin ajan, kunnes se on paksuhkoa.  

Seoksen annetaan jäähtyä huoneenlämmössä.    Tämä jälkiruoka on parhainta kun se tehdään edellisenä päivänä,  ja seos saa kunnolla jähmettyä  jääkaapissa.  Kun seos on kunnolla jähmettynyt, se vispataan sauvasekoittimella,  jolloin rakenteesta tulee kuohkeampi.  Tarjoillaan  kylmänä . Tämän voi tietenkin valmistaa myös tavallisella  valkosuklaalla ja  sokerilla,  jos sokerittomuus ei tärkeää.
Limetti on lämpimän sään sitrus, ja täällä sitä näkee etupäässä kesäisin. Limetit yleensä poimitaan kun ne ovat vielä vihreitä ja hieman raakoja,  mutta jos ne  jätetään poimimatta,  muuttuu kuori jossain vaiheessa keltaiseksi.

sunnuntai 19. heinäkuuta 2020

Tillipesto ilman juustoa

Yrttiniput täällä ovat yleensä tosi suuria, mikä on ihan ok,  sillä käytän niitä usein tahnoihin, mihin  tarvitaankin vähän suurempi määrä yrttejä.    Ostin tillinipun uusia perunoita varten,  ja koska tillinippu oli niin suuri, päätin tehdä lopusta tillistä tillipestoa.  Useissa tillipesto-ohjeissa niihin on lisätty juustoa,  mutta tämä tillipesto on juustoton.   Pähkinöinä on saksanpähkinöitä,  mikä tekee tästä erityisen hyvän pestotahnan.  Ohje on mukaeltu ohje tästä ohjeesta. Tämä tillipesto on koukuttavan hyvää, ja olen tehnyt tätä jo muutaman kerran.

Tillipesto ilman juustoa
  • 1 dl saksanpähkinöitä
  • iso nippu tilliä 
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 sitruunan kuoriraaste
  • 1 rkl sitruunamehua
  • ½ tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 1 dl oliiviöljyä
Sekoita tilli,  valkosipuli, sitruunan kuoriraaste- ja mehu,  suola ja pippuri  tahnaksi monitoimikoneessa tai  sauvasekoittimella. Lisää saksanpähkinät ja öljy ja jauha vielä muutama kierros. Lisäsin saksanpähkinät vasta lopussa,   koska en halunnut jauhaa niitä tahnaksi, vaan jättää suuntuntumaa. Purkita tahna ja säilytä tahnaa jääkaapissa, noin viikon verran.  Tahna on tosi hyvää salaateissa,  kalan kanssa,  voileivän päällä ym.
Hurjan hyvä tahna!
Viime viikolla bongasin eräässä kaupassa tämän laitteen , jossa sai itse  jauhaa  joko maapähkinävoita tai mantelivoita..  En kokeillut tällä kertaa  , mutta kiva vaihtoehto valmiille  pähkinätahnoille.

lauantai 11. heinäkuuta 2020

Fenkolisalaatti ja toritarinoita

Fenkoli on kasvis jota käytän  harvemmin,  vaikka fenkolia on täällä helposti aina saatavilla.  Usein olen käyttänyt fenkolia sitruspohjaisissa  salaateissa,  tai uunissa paahdettuna,  mutta tällä kertaa tein fenkolista tosi hyvää salaattia  johon tuli mm. sardiinia.  Ohjeen löysin täkäläisen entisen huippukokin kirjasta. Tätä salaattia teen varmaan toistekin, sillä tämä  oli paras ikinä tekemistäni fenkolisalaateista.

Fenkolia ja sardiinia
  • rasiallinen öljyssä säilöttyjä sardiineita + rasian öljy
  • 2 fenkolia
  • reilu  määrä tilliä
  • 2 valkosipulin kynttä, veitsellä hienonnettuna
  • 2 rkl  sitruunamehua
  • ½ vihreä chili,  josta siemenet poistettu, hienonnettuna
  • ½ tl suolaa
Puhdista fenkolit,  ja leikkaa niistä suikaleita.  Lisää sardiinit ja sekoita. Lisää tämän jälkeen muut ainekset ja sekoita hyvin.  Lisäsin vielä jonkun verran  öljyä, jota ei mainittu ohjeessa, mutta mielestäni se oli tarpeen.
Todella hyvää. Sardiinit sopivat niin tähän salaattiin:)
Fenkolisalaatin ohje on entisen täkäläisen huippukokin Raphi Cohenin salaattikirjasta. Cohenin tarina on surullinen:  se alkoi hänen ollessaan  13-vuotias, kun hän pääsi oppipojaksi Jerusalemin kuuluisan King David-hotellin konditoriaan.  Sieltä hän jatkoi harjoittelua muutamassa  täkäläisessä huippuravintolassa,  ja  armeijan jälkeen hän lähti hakemaan lisäoppia Eurooppaan.  Raphi Cohen työskenteli  Michelin-ravintoloissa Ranskassa ,  Italiassa ja Englannissa, ja pitää Alain Passardia tärkeänä oppi-isänään. Kotiinpalunsa jälkeen hän perusti oman ravintolan, Raphaelin, vain 25-vuotiaana. 
Ravintola sai mainetta ja siellä kävivät kaikki silmäätekevät, Ravintolan suurista ikkunoista näkyi Tel Avivin rantaa ja rantabulevardia. . Hän alkoi saada mainetta, häntä pidettiin täällä kulinarismin ihmelapsena,  hän kirjoitti 2 keittokirjaa,  kirjoitti ruuasta lehdissa ym. Hän  suunnitteli ja antoi nimensä  salaattifirman valmissalaateille, joista tuli hitti.  

Ravintola toimi 15 vuotta,  ja vähitellen  Cohenin käytös alkoi olla vainoharhaista,  ja hän syytti  työntekijöitään varkaudesta.   Raphi Cohenilla ei ollut perhettä , ja ravintola oli hänen perheensä.,  eikä hän halunnut  jakaa vastuuta kenellekään muulle, vaan halusi pitää kaikki ohjat omissa käsissään Myös huumeet tulivat mukaan kuvaan.  Hän sulki ravintolan, avasi  sen uudestaan,  sai hermoromahduksen , uhkasi pankkivirkailijaa,  sai syytteen , pakeni muutamaksi kuukaudeksi ulkomaille, ja palattuaan hänet pidätettiin. Hän menetti kaiken:  ravintolansa, 2 asuntoaan Tel Avivin parhaimmallla alueella ja kaiken muun.  Hänet julistettiin konkurssiin pari vuotta sitten.  Alkoi tulla uutisia siitä miten  hänen kokkikollegansa ovat yrittäneet auttaa häntä  ,  mutta huumeet.,,, Silloin tällöin näin hänet torilla tai muualla  Tel Avivin eteläosassa, laihtuneena ja   välillä sekavana.
Muutama viikko sitten Chimi, jolla  oli matkamuistokoju  torilla,  avasi falafel-kojun samaan paikkaan, sillä kun ei ole turisteja  niin matkamuistokoju on ihan turha.  Chimi ja Raphi Cohen olivat samaan aikaan mielisairaalassa  vuonna 2015,  ja heistä tuli ystäviä. Chimi  kutsui Raphin kokkaamaan  kojuunsa, ja viime viikolla huomasin hänet siellä.   Chimin pienessä kojussa Raphi kokkaa nyt,  ja kun huumeenkäyttäjiin ei voi oikein luottaa,  ei tiedä miten kauan hän on tuolla,  mutta toivottavasti työ tuolla auttaa häntä  auttamaan itseään, sillä hän on niin lahjakas omalla alallaan.
Torstaina  Raphi oli kokannut kojussa hieman keiton ja soseen välimailla olevaa aivan ihanan makuista ruokaa härkapavuista. Ostin annoksen,  joka oli itkettävän hyvää.  Kun tulin kotiin,  muistin hyllyssäni olevan Raphin kirjoittaman keittokirjan,  ja fenkolisalaatin ohjeen,  jonka olin halunnut tehdä jo aikoja sitten....

lauantai 4. heinäkuuta 2020

Namut taateleilla ja maapähkinävoilla

Tein aivan superherkulliset  taatelinamut,  joihin sain inspiraation täkäläisen  entisen realitysarja-tähden  Insta-storysta.  Storya ei enään ole,  enkä laittanut  aineksia  ylös, mutta kun aineksia oli vain 3,  jäi se helposti mieleen. Hieman lisäsin makua muilla aineksilla ,  ja näistä tuli tosi hyviä . Näitä namuja säilytetään pakastimessa,  jossa ne eivät jäädy  vaan säilyttävät juuri oikeanlaisen koostumuksen.  Lämpimässä namuista tulee  pehmeitä..

Namut taateleilla ja maapähkinävoilla
  • 8 Medjoul-taatelia, vedessä liotettuna, elleivät ole aivan pehmeitä
  • 3 rkl  maapähkinävoita ( johon ei lisätty sokeria)
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • muutama tippa vaniljauutetta
  • ripaus suolaa (jos maapähkinävoissa suolaa,  ylimääräistä suolaa ei lisätä)
Poista kivet taateleista ja puolita ne.  Laita taatelit, maapähkinävoi ,  kaurahiutaleet, vanilja ja suola  monitoimikoneeseen, ja jauha seos tasaiseksi.   Seoksen tulee olla  paksuhkon tahnan  tapaista.  Jos tahna liian kuivaa, lisää hieman taatelien liotusvettä.  Vuoraa lautanen leivinpaperilla, ja levittele  massaa  lastalla tasaiseki levyksi  lautasen päälle. Tässä kannattaa ehdottomasti käyttää leivinpaperia, sillä kun tein näitä ensimmäisen kerran suoraan lautaselle, levyä oli vaikeaa irroittaa  lautasesta... Laita lautanen pakastimeen. Muutaman tunnin kululutta levyn pitäisi olla jähmettynyt niin että  siitä voi leikata palasia.  Massasta voi myös pyöritellä pieniä palloja  palasten sijaan.   Huoneenlämmössä namuista tulee liian pehmeitä, joten näitä säilytetään   pakastimessa, missä ne eivät missään vaiheessa jäädy.
Tosi namia:)