Perjantaina kaaduin rappusissa ,ja loukkasin jalkani; ja koska tämä teki kaupoissa käymisen ja yleisestikin liikkumisen hankalaksi; käännyin kaapeissani olevien ainesten puoleen. Jalka on nyt jo parempi,ja käveleminenkin sujuu jo kohtalaisesti,mutta huomasin keittiön kaappieni olevan täynnä pähkinöitä,siemeniä ,ryynejä ja sen sellaista,joita voi käyttää eri tavalla. Ja nyt kun minulla on tämä kuivurikin,niin kaikenlaisista ryyneistä ja pähkinöistä saa sillä vaikka mitä aikaiseksi. Kuten elävän keittiön keksit,“raw crackers”. Olen näitäkin tehnyt parisen vuotta, mutta kuivurin sijaan kuivattelin niitä uunissa, alimmassa lämpötilassa ja uuniluukun ollessa raollaan. Nyt kun on kuivuri;sujuu keksien teko paljon helpommin, vaikka kohtalaisen hyvin se sujui kyllä uunissakin.
Näihin kekseihin tuli seuraavat ainekset: 1 ½ dl pellavansiemeniä,1½ dl vettä, 1 punainen paprika, 1 chilipiipuri (siemenet pois) ,puolikas tomaatti,1 rkl öljyä, 1 rkl soijakastiketta, pippuria, suolaa, pari valkosipulinkynttä, ½ dl auringonkukansiemeniä, kuivattua oreganoa, basilikanlehtiä, `+ ½ dl jauhettua pellavansiementä. Pellavansiemenet liotetaan ensin vedessä,ja kaadetaan tunnin liottamisen jälkeen tehosekoittimeen tai vastaavaan, lisätään paprika, chilipippuri ja muut ainekset paitsi auringonkukansiement ja pellavansiemenjauho. Jauhetaan hienoksi ja lisätään sekoittaen lopussa auringonkukansiemenet ja pellavansiemenjauho.
Tältä seos näytti sen jälkeen,kun olin sitä ohuesti levittänyt lastalla kuivurin mukana tulleen reiättömän pohjan päälle. Koska minulla on vain yksi tällainen pohja, leikkasin leivinpaperista ympyrän muotoisen pohjan,joka sopi kuivuriin. Tätä voi tehdä myös levittämällä seosta ohueksi,tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperin päälle ja kuivatella uuninpellillä alhaisimmassa lämpötilassa uuniluukun ollessa raollaan.
Tältä se näytti kuivumisen jälkeen:se oli rapeaa ja maut olivat tiivistettyjä.Kuivaamisen puolivälissä pitää tämä kääntää ,jotta myös toinen puoli pääsee kuivumaan yhtä hyvin. Nämä keksit ovat tosi maukkaita,ja niitä voi napostella ihan noin vain, tai vaikka laittaa tomaattia päälle,kuten kuvassa ylhäällä.
Kuivurissani on 5 kerrosta, ja samalla kuivatin myös näitä pikkuleipiä,joihin tuli saksanpähkinöitä, mantelia,omenaa,kanelia, hieman ihan vain omenista tehtyä sokeritonta tiivistettä..Tosi hyviä,ja vain lievästi makeita;makeus tulee pelkästään omenista. Hyvä energiapitoinen välipala! Jotta pikkuleivät pysyisivät tietyn muotoisina,painoin jauhetun pikkuleipämassan ensin silikonimuotteihin,jotka laitoin pakastimeen puoleksi tunniksi.Tämän jälkeen ne poistin ne muoteista ja asetin kuivuriin.
Vajaa viikko sitten Amazonilta tilaamani kirjat saapuivat myös.Kuivuria varten tilasin tuon kuivaamista käsittevän kirjan;vaikuttaa ihan hyvältä. San Franciscossa sijaitsevan Gratitude nimisen kahvilan jälkiruokakirjan hankkimista olen harkinnut jo pitkään, ja nyt sen hankin. Kirjassa on tosi hyviä elävän keittiön jälkiruokaohjeita,mutta kuvat vaikuttavat hieman vanhanaikaisilta,ja niitä olisi voinut olla enemmänkin;rakastan visuaalisia keittokirjoja!