Retkillä ja urheillessa on hyvä olla mukana jotain energiapitoista, ja energiapatukat ovatkin hyvä vaihtoehto silloin. Kauppojen hyllyiltä löytyy monta eri patukkavaihtoehtoa,mutta niitä on helppo tehdä itsekin kotona, ja ilman lisäaineita. Nämä patukat syntyivät,kun piti käyttää joitakin pähkinöitä loppuun.
Seesami-pähkinäpatukat
- 2½ dl seesamsiemeniä
- 2 dl murskattuja saksanpähkinöitä
- 1 dl kookoshiutaleita
- 3/4 dl mantelijauhoa
- 1/4 dl mantelilastuja
- ½ dl auringonkukansiemeniä
- 4½ rkl tahini seesamitahnaa
- 4 rkl hunajaa
- ripaus suolaa
- 1 keskikokoinen omena
- kanelia, vaniljaa
- 1 rkl raastettua limenkuorta
- ½ dl kuivattuja karpaloita (ilman sokeria kuivattuja) tai rusinoita
Liota ensin seesaminsiemeniä parisen tuntia ,huuhtele,ja anna niiden hieman itää joitakin tunteja.Sekoita seesaminsiemenet ,pähkinät, auringonkukansiemenet,tahini,hunaja, suola tasaiseksi. Jaoin tämän massan kahteen osaan;toiseen sekoitin raastetun omenan,kanelia (aika runsaasti sillä pidän kanelin mausta) sekä hieman rapsuttelin vaniljatangosta sinne vaniljansiemeniä joukkoon. Toiseen puoliskoon lisäsin karpalot ja raastetun limekuoren. Koska tätä ei olisi sellaisenaan pystynyt muotoilemaan,laitoin massan taas silikonivuokaan ja vuoan pakastimeen noin tunniksi,kunnes se oli jähmettynyt tarpeeksi,että pystyin ne sieltä saamaan kokonaisina ulos. Silikonivuoallani tuli 9 tällaista ovaalin muotoista patukkaa kerrallaan,niin jouduin täyttämään ja pakastamaan massan 2 erässä;näin tuli yhteensä 18 patukkaa tuosta satsista. Kuivasin niitä kuivurissa ensin korkeammalla lämpötilalla joitakin tunteja,jonka jälkeen jätin ne kuivuriin alhaisimmalle lämpötilalle yön yli. Aamulla ne olivan kuivuneet sen verran,että säilyttivät hyvin muotonsa. Hyviä ovat;jätin saksanpähkinät sen verran suuriksi paloiksi,että tuntuivat kivalta tuossa patukassa. Pidin enemmän omenalla maustetuista patukoista,mutta myös limenkuorella maustetuissa patukoissa tuntui kivasti tuo limen maku.
Intiastakin saa tallaisia joka paikasta. Mutta vanilja ja omppu tuovat varmaan kivan savayksen tahan!
VastaaPoistaMitä tuo tahini on? Saakohan Suomesta ostettua tuollaista?
VastaaPoistaAnna:Omena ja kaneli sopivat tosi hyvin ja vanilja antoi vielä kivan lisän.
VastaaPoistaUnelma:Tahini seesamitahnaa saa Suomesta ihan helposti,Monissa marketeissa on sitä myynnissä ja tietenkin etnisissä kaupoissa.
Kivan näköiset patukat ja todella hyvät ainekset niissä. Noilla luulis jaksavan :)
VastaaPoistaOi joi. Sinä jaksat panostaa! Ihanan näköisiä:)
VastaaPoistaUpean näköisiä! Minäkin tykkään kanelista. :-)
VastaaPoistaSaanko udella: miten sait nuo tekstit lisättyä tuohon kuvaan?
Okriina:Kiitos:-)Menevätkin pienelle retkelle testattavaksi..;-)
VastaaPoistaHeidi:kiitos:-)
Hippu:Kaneli on ihanaa omppujen kanssa.Nuo tekstit tein käyttämällä ilmaista kuvankäsittelyohjelmaa PhotoScape,jolla muutenkin pienennän kuvia.Mulla on koneella PhotoShop jota en edes osaa käyttää ja on niin raskas ,joten käytän tuota PhotoScapea. Suosittelen!
VastaaPoistaMä ostan aina luomukaupoista valmiita (ja kalliita!) tommosia patukoita, kun pidän niitä laukussa siltä varalta, jos kesken päivän ei sopivaa ruokaa löydy mistään ja pökertyminen lähellä :D JA olen ollut ties kuinka monta kertaa aikeissa tehdä noita itse, kun ihan turhaa niitä valmiita on ostella, mutta en ole vain saanut aikaiseksi. Vaan tämäpä resepti on kyllä niin houkutteleva, että nyt on pakko ryhtyä toimeen! :) Kuinkahan kauan nuo säilyy yleensä?
VastaaPoistaJohanna:Aika vaikeaa sanoa kuinka kauan säilyy, mutta kai ne hyvin suljetuttuna säilyvät aika kauankin,kun on kerran kuivattu nuo ainekset. Yleensä tällaiset on mennyt aika nopeasti,kun olen vienyt vierailulle ja itse napostellut...Tuo tahini tekee näistä tosi hyviä.
VastaaPoistaSuuret kiitokset vinkistä!
VastaaPoistaMinä en ole käyttänyt toistaiseksi mitään kuvankäsittelyohjelmaa (koska en osaa), vaan mulla on ollut ainoastaan joku MS:n oma kuvanhallintajuttu. Olen kaivannut kauheasti tuota toimintoa, että saisi tekstiä kuvaan, joten kiitos vielä tosi paljon. Lataan tuon ohjelman saman tien!
Oh, mikä ihana ruokablogi! Nyt kuola valuu.
VastaaPoistaHippu:Kiva jos pystyt tuota ohjelmaa käyttämään ,on nimittäin erittäin helppokäyttöinen,joten kyllä sinäkin sen opit:-)
VastaaPoistaPisara: Kiva kun kävit täälläkin:-)
Kiitos tuosta vinkistä, täytyypä tutustua tuohon ohjelmaan.
VastaaPoistaJa ennen kaikkea, kiitos mainiolta vaikuttavasta ohjeesta! Noitahan täytyy ehdottomasti testailla tässä syksyn aikana, ja sitten kesän vaellusreissuille tehdä taas uutta purtavaa mukaan :)
Päivi:Tuo ohjelma on tosiaankin helppokäyttöinen:-)
VastaaPoistaJa patukat hyviä ,vaikka just retkille....
Nämä ovat tosi hyvä korvike kaupan myslipatukoille, jotka alkaa jo kyllästyttää, kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaMinulla on aikomus tehdä ohjeellasi hummusta. Osaatko sanoa kuinka kauan se säilyy hyvänä?
Elina:Nämä olikin tosi hyviä patukoita. Hummus kestää sellaisen 3-4 päivää jääkaapissa,mutta sitä voi myös pakastaa.
VastaaPoistaAi vitsi, onpas kiva oivallus. Mä en ole koskaan innostunut niistä kaupan energiapatukoista, mutta nyt alkoi kieltämättä houkuttaa tehdä tällaisia itse. Kiitos ohjeesta, tämä kuulostaa oikeasti tosi mainiolta!
VastaaPoistaSanna;Kiva jos on hyötyä tästä reseptistä,Tein tänään uuden satsin ja lisäsin siihen runsaasti quinoamuroja,niistä tuli vielä paremmat.Tuo tahini on se juju näissä.
VastaaPoista