Sivut
torstai 31. joulukuuta 2009
Hyvää Uutta Vuotta!
tiistai 29. joulukuuta 2009
Wokattua tofua hijiki-merilevällä ja marinoituja,kuivattuja siemeniä sekä pähkinöitä
- 150 gr tofua,kuutioituna
- 1 porkkana
- 1/4 osa punaista paprikaa
- 2 kevätsipulin vartta
- 3½ rkl soijakastiketta
- 1 rkl miriniä
- 1 rkl seesamiöljyä
- ½ rkl rypsiöljyä
- 1½ rkl sokeria (käytin ruokosokeria)
- ½ dl kuivaa hijiki-merilevää
torstai 24. joulukuuta 2009
Hyvää Joulua
perjantai 18. joulukuuta 2009
Tofu-kikhernepyörykät(mukaeltu kana-kikhernepulla-reseptistä)
- 300 gr tofua
- 4 dl kikhernejauhoa
- iso sipuli
- 1 porkkana
- 1½ rkl oliiviöljyä
- ½ tl kardemummaa
- 1 tl jeeraa eli juustokuminaa
- suolaa,mustapippuria,jotain muuta maustetta (käytin paprikajauhetta)
- 1½ litraa vihanneslientä
- keittovihanneksia,keitettyjä kikherneitä
Pyöryköistä tuli hyviä ,mutta jäivät vähän pehmeiksi keskeltä,joten ehkä kun tekee tätä vegaaniversiota voisi tehdä pienempiä pyöryköitä. Pinnasta irtosi hieman tofuraastetta liemeen,mutta vain hieman. Sekä liemi että pyörykät maistuivat hyviltä ,ja kardemumma antoi kivan makulisän. Näitä voisi kypsentää myös uunissa,niin että laittaisi sinne litteämpiä pyöryköitä.
torstai 17. joulukuuta 2009
Pikantti persimonisalaatti ja raakakasvislounas
- 4 kiinteää persimonia (ei kuitenkaan liian kovia)
- 1 punasipuli
- noin 1 dl suikaleiksi leikattuja mintunlentiä
- 3/4 rkl raastettua inkivääriä
- ½ vihreä tai punainen chilipippuri hienonnettuna (unohdin ostaa,joten käytin chilihiutaleita)
- 1 rkl balsam ietikkaa
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl sitruunamehua
- suolaa,pippuria
Kuori persimonit ja leikkaa hedelmäliha kuutioiksi..Silppua punasipuli ja chili,leikkaa mintunlehdet suikaleiksi.
Lisää joukkoon raastettu inkivääri,öljy, sitruunamehu, balsamietikka,suola ja pippuri.Anna maustua jonkun aikaa ennen tarjoilua.
Tarjolla oli myös marinoitua ohueksi suikaloitua kesäkurpitsaa ,marinoituja ohuen ohuita punajuuren viipaleita sekä idätettyjä linssejä,jotka nekin oli marinoitu.Kaikki kolme juttua ovat raakoja.
maanantai 14. joulukuuta 2009
Jouluisen luumukiisselin hieman erilaisempi versio...
sunnuntai 13. joulukuuta 2009
Rommilla terästetyt banaanimuffinit
Joulukuun ruokahaasteen vetäjänä toimii Krisu,joka ansaitusti voitti marraskuun ruokahaasteen reseptillään. Joulukuun aiheeksi Krisu laittoi alkoholin yhdistettynä ruoanlaittoon,joka heti herätti minussa tiettyjä assosiaatioita: Rommi!! Nautin alkoholia äärettömän harvoin,ja silloinkin viiniä ruuan kanssa tai hyvässä seurassa tai kokkaillessa muille,mutta joskus kesän kuumuudessa tekee mieli rommia hedelmämehun kanssa.Rommiin tutustuin kunnolla asuessani Venezuelassa,jossa valmistetaan erinomaista rommia ,esim.tätä erinomaista Santa Teresa rommia. Toinen hyvä venezuelalainen rommibrändi on Cacique,ja tietääkseni näitä molempia saa ainakin Espanjassa.Rommi onkin mielestäni alkoholi ,joka sopii erinomaisesti ruuanlaittoon,ja vielä paremmin leivontaan.Yleensä vaaleaa rommia käytetään juomiin ja tummaa rommia ruuanlaittoon,mutta itselläni oli nyt vaan vaaleaa rommia,joka kyllä sekin toimii hyvin ruuanlaitossa. Venezuelan tuliaisina sain tutuilta joitakin erittäin hyviä rommilla höystettyjä reseptejä,mutta niistä sitten toisen kerran.Leivoin viime viikolla rommilla terästettyjä vegaanisia banaanimuffineita,joihin rommi toi juuri sen oikean aromin.Näihin muffineihin olenkin saanut inspiraation kuuluisasta Baba au Rhum-jälkiruuasta.
Rommilla terästetyt banaanimuffinit (8 isoa)
- 6 banaania (tai vähän enemmän,yhteensä noin 5 dl muusattuna)
- 1½ dl soijajugurttia tai soijamaitoa
- 3½ dl spelttijauhoa
- 1 dl riisijauhoa
- 1 1/4 dl garfava-jauhoa *(teen itse) tai kikhernejauhoa
- 2 dl+2 rkl ruokosokeria
- 1 tl leivinsoodaa'
- 2 tl leivinjauhetta
- 3 rkl oliiviöljyä
- liemeen: 1½ dl rommia +2 rkl ruokosokeria
*papuinen jauho lisää muffineihin proteiinia sekä kuitua. Pidän tästä papu+spelttí+riisijauho-yhdistelmästä
Sekoita banaanin tasaiseksi soseeksi yhdessä soijamaidon tai jugurtin kanssa.Lisää siihen öljy. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja yhdistä kuivat ja kosteat ainekset. Laita taikina muffinivuokiin ja paista uunin alaosassa 175C asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes keskiosa on kuiva.
Valmista rommiliemi muffinien ollessa uunissa. Lämmitä rommi ja sokeri vain niin että sokeri ehtii sulaa. Valele siveltimellä lienta KUUMIEn ,juuri uunista tulleiden muffinien päälle. Valmistin myös kuorrutuksen,joka oli raw food-keittiön innoittama: banaania, cashewpähkinöitä, agavea ja kookosöljyä.
Juuri kun olin pursottamassa täytettä muffinien päälle suutin putkahti pussista pois, joten ei tullut ihan täysin siistiä lopputulosta. Mutta ei se mitään,maku oli hyvä ja rommi tuntui ihanasti muffineissa. Muuten,kannattaa käyttää täysin kypsiä,jo ruskistuneita banaaneja,joissa sokeripitoisuus on korkeampi;näin ei tarvitse kauheasti sokeria itse taikinamassaan laittaa. Ja sokerina pitäisi nimenomaan olla ruokosokeri,joka se,kuten romminkin,on valmistettu samasta raaka-aineesta,eli sokeriruoko.
tiistai 8. joulukuuta 2009
Ihanat kikherneet
- puoli kiloa kikherneita (liotettu yön yli tai yli päivän ,kuten minä;-)
- pari rkl hyvää oliiviöljyä
- suolaa
- paljon valkosipulia
- hieman sitruunamehua
lauantai 5. joulukuuta 2009
Taatelisella kastikkeella kuorrutettua parsakaalia ja mansikkakokeilu
Kaapissani on pari kilon laatikkoa ihania medjoul-taateleita ja niistä onkin tullut tehtyä kaikenlaista.Ja tietenkin olen niitä napsinut ihan silleenkin;ne ovat ihanan toffeemaisia ja mielestäni parempia kuin normikarkit! Olen myös käyttänyt niitä paljon makeutusaineena viime aikoina.
Tällä kertaa tein taatelisen kastikkeen,jolla kuorrutin suurta suosikkiani parsakaalia,ja siitä tuli mahtavan hyvää!
Taatelisella kastikkeella kuorrutettua parsakaalia
- 4 isoa medjoul-taatelia tai muita isoja taateleita
- 1½ dl haaleaa vettä
- 2 valkosipulin kynttä
- n.10 cm pätkä inkivääriä
- 1 tl chilihiutaleita
- 2 rkl oliiivöljyä
- 2 rkl soijakastiketta (tamari)
- 1 rkl kylmäpuristettua seesamiöljyä
- noin. 750 gr parsakaalia
Liota taateleita vedessä parisen tuntia,tai kunnes ne pehmenevät. Lisää muut nestemäiset ainekset, hienonna valkosipuli ja raasta inkivääri sekaan.Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja hienonna kastikkeeksi.
Jos käytät tuoretta parsakaalia, irrota kukinnat ja laita ne kulhoon. Sekoita kastike parsakaalin joukkoon hyvin. Kypsensin parsakaalia kuivurissa parisen tuntia,en siis varsinaisesti kuivannut,vaan kypsytin erittäin miedolla lämmöllä,niin että parsakaalikukinnat hieman pehmenivät ja kastike tarttui niihin kiinni. Pidän siitä ,että parsakaali on al dente, eli vielä narskuvaa. Näitä voi kypsyttää uunissakin ,alhaisessa lämpötilassa. On erittäin hyvää!
Mansikka-aika on alkanut taas täällä ja ostin ensimmäisen mansikkarasiani. En voinut vastustaa kiusausta kokeilla kuivata niitä.Rasia ei ollut mitenkään suuren suuri ja kun leikkasin mansikat ohuen ohuiksi siivuiksi,peitti se juuri yhden tarjottimen. Kuivaamiseen meni aika paljon aikaa, ja kuten vasemman nurkan kuvasta huomaa,kutistuvat mansikat huomattavan paljon kuivausprosesin aikana. Niissä on kuitenkin ihanan tiivistynyt mansikan maku. Jauhoin mansikat jauheeksi.Tätä on hyvä kokeilla,jos on paljon mansikoita,mutta muuten en ainakaan kalliita mansikoita tähän tarkoitukseen tuhlaisi.
torstai 3. joulukuuta 2009
Hedelmärullia kuivurilla
- Öljyä kevyesti kuivurin kiinteä pohja tai leivinpaperi ennen kuin laitat siihen kuivattavan nestemäisen ruuan.
- Soseuta marjat tai hedelmät niin,että syntyy paksuhko sose.
- Tasoita hedelmä(tämä pätee myös vihanneksista tehtyihin rulliin)sose tasaiseksi kiinteälle pohjalle.
- Rullat kuivuvat nopeammin pyöreän kuivurin reunaosista kuin keskeltä,joten jos voi,kannattaa laittaa reunoille paksummat kerrokset.