Sivut

torstai 13. lokakuuta 2011

Täytetyt tomaattikupposet

Viime kuussa päättyi täkäläisen MasterChefin toinen kausi,ja jossain vaiheessa aiheena oli tomaatti;johtuen varmaan siitä,että yhdellä tuomarilla on jonkinlainen pakkomielle tomaatteihin;D Viime kaudella en täällä tätä ohjelmaa katsonut,mutta tällä kertaa jäin koukkuun:sekä kilpailijoiden että tuomareiden joukossa oli sellaisia persoonallisuuksia,että helposti jäikin koukkuun. Tuon tomaattijakson voitti myöhemmin koko kilpailussa toiseksi tullut,joka keksi reseptin ihan hetkessä.  Ohje ja toteutus oli sen verran mielenkiintoinen,että heti ajattelin,että siitä voisi keksiä jonkinlaisen raakaversiokin. Ja näin se syntyi:

1.Käytin tässä 4 tomaattia,joista ensin kaiversin veitsellä "hatut" pois
2. Poistin varovaisesti tomaateista koko sisäosan ja nesteet,niin että jäljelle jäi vain paksuhko kuori. Tomaattien sisältö nesteineen meni taikinaan.
3.Taikinasta otin lasilla pyöreitä paloja,joita vielä kaulin suuremmiksi ja ohuemmiksi
4.Kiedoin taikinaa tomaattien ympärille ja laitoin ne kuivuriin.
5. Jonkun ajan kuluttua käänsin tomaattikupposet niin että taikinapuoli oli ylöspäin.Taikinasta jäi vielä hieman yli,joten kuivatin ne krakkereiksi.

Taikinaan tuli:
  • 2 dl liotetuista ja kuivatuista tattarinjyvistä jauhettua jauhoa
  • 1 dl luomukauranjyvistä jauhettua jauhoa
  • 1 tl psylliumia
  • tomaattien sisällöt nesteineen
  • 1 tl oliiviöljyä
  • suolaa,mustapippuria
Laitoin kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja käytin konetta kunnes aineksista muodostui taikinapallo.Laitoin taikinan lepäämään puoleksi tunniksi jääkaappiin,ja kaulin sen ohuehkoksi taikinaksi.Jos taikina tuntuu liian tahmealta voi siihen lisätä jonkun verran kaurajauhoja,myös leivinalustalle kannattaa ripotella kaurajauhoa.

Kun tomaattikupposet olivat kuivuneet,täytin ne tomaatilla terästetyllä cashew-juustolla,josta tuli kyllä hieman liian löysää,ja sisus valui  tuota syödessä,joten jos tuollaisen täyttää cashewjuustolla,kannattaa valmistaa juusto hieman kiinteämmäksi..Olisin laittanut näihin muutakin täytettä,esim. paprika-oliivitäytettä,mutta kumpaakan ei ollut keittiössäni näitä tehdessä.Nämä olivat todella herkulliset ja aika nätin näköiset:) Taikina oli hyvää,mutta ehkä hieman liian kuivaa,joten jos tekisin näitä uudestaan,lisäisin hieman tuota öljyn määrää. 
Tältä näyttivät alkuperäiset MasterChef-ehdokkaan tomaattkupposet
ja laitan tänne alkuperäisen,kääntämäni taikinaohjeen.Tuomarit ylistivät tätä ja pitivät sitä super herkullisena,jossa tomaatti oli selvästi pääosassa,niinkuin oli tarkoituskin.Ohjeen keksinyt MasterChef-ehdokas oli muutenkin taiteellinen heppu,sillä hän on ammatiltaan hääpukusuunnittelija ja ollut aiemmin jopa Paris ja Nicky Hiltonin hääpukulinjan suunnittelija. Aika paljon samaa koristeellisuutta ja mielikuvitusta hän käytti ruuanlaitossakin.Täällä voi nähdä hänen suunnittelemiaan hääleninkejä,jotka ovat kyllä aika upeita luomuksia..
Taikina:
  • 350 gr siivilöityä jauhoa
  • 50 gr mantelijauhoa
  • 1 munankeltuiainen
  • 2 munanvalkuaista
  • 1/4 kuppia öljyä
  • ½ kuppia tomaattimehua
  • 50 gr Kashkaval-tyyppistä vuohenjuustoa
  • 1 rkl paprikajauhetta (mitä olisi voinut lisätä tuohon raakataikinaankin)
  • 1 tl sokeria
  • 70 gr voita
Kaikki ainekset sekoitetaan taikinaksi monitoimikoneessa,ja taikina kääritään elintarvikemuoviin,ja sen annetaan levähtää jääkaapissa puolisen tuntia. Taikinaa kääritään tomaattien ympärille ja paistetaan uunissa 180 C asteessa ,kunnes taikina on kypsän näköistä.Täytteeseen tuli ansoviksella maustettua ,pikanttia paksuhkoa tomaattikastiketta ,matbuchaa.


15 kommenttia:

  1. Lystikäs ohje :) Aamulla juuri mietin mitä loihtisin lounaalla tomaateista joita sattuu olemaan iso pino keittiössä... No en ainakaan osaa tehdä täytettyjä tomaattikupposia :D Mutta kiva on ihailla sinun touhujasi. Torstaiterveiset!

    VastaaPoista
  2. Rita:tomaateista voi tehdä vaikka mitä. Tuo tuomari tuossa ohjelmassa käyttää niitä mitä paljon,ja mielikuvitusta käyttäen.Nämä itse asiassa eivät olleet mitenkään vaikeatekoiset.Terveiset sinullekin

    VastaaPoista
  3. Vau, nuo oli hienoja! Ja tomaatit kun on niin terveellisiakin. olen justiinsa kauppaan lahdossa ja ostan muuten tomaattejakin ;).

    VastaaPoista
  4. Aivan älyttömän upeita! Sinun kupposesi ovat sata kertaa hienompia kuin nuo alkuperäiset. :-)

    VastaaPoista
  5. Tuula:Kiitos:) Minä tykkään tosi paljon tomaateista ja täällä onkin superhyvät tomaatit. Mitäs teet tomaateista?

    Hippu:Kiitos:) No tuon alkuperäisen kuva ei mielestäni ole hyvä,telkkarissa näytti paremmalta,mutta tuo oli ainoa kuva jonka tuosta löysin,ohjelman sivuilta.Ja niitä kehuttiin maasta taivaisiin.Mutta nämä raw kupposetkin olivat tosi herkullisia!

    VastaaPoista
  6. Voi minä tykkään vaan syoda tomaatteja ihan pajaaltaan tai sitten tehda shaksuka vai mika se olikaan nimeltaan eli paistaa tomaatit ja sipulit ja lisata siihen kananmunaa ja paistaa valmiiksi. Herkkua!

    VastaaPoista
  7. Tuula;juu shaksuka,suosittua täällä ja vielä muistat hyvin;D

    VastaaPoista
  8. Aivan mahtavia kupposia Yaelian! Sinä se sitten osaat ja saat aikaiseksi! :)

    VastaaPoista
  9. Hämmästyttävää! Minulle ehtisi tulla nälkä kymmenen kertaa, ennen valmista. Ruoanlaittotaitosi on ihastutavaa.

    VastaaPoista
  10. WAU! Ihanan luovaa Yaelian. Kokeiltava ensi tilassa. Tomaatit on kyllä hyviä aineksia melkein missä vain.

    VastaaPoista
  11. Terhi-Tupuna:kiitos:)Täytyy sanoa,että ruuanlaitto-ohjelmista saa hyviä inspiksiä;D

    Okriina: Tuo MasterChef kilpailija todellakin inspiroi sillä tomaattisella annoksellaan,ja vaikka oma taikinani oli täysin erilainen,oli inspis kuitenkin haettu sieltä:) Tomaatit ovatkin ihanan monipuolisia:)

    VastaaPoista
  12. Vau! Olet aikamoinen =) Mä söin viimeviikolla hurjasti tomaattia, raakana ja kypsennettynä, täytettynä ja vaikka minä. Matkailu avartaa myös makuaistia ja sisäistä oloa. Kyllä tomaatti on oikeasti hyvä juttu =)

    VastaaPoista
  13. Birgitta:kiitos:)Tomaatti on musta ihana ja sitä tuleekin käytettyä paljon. Juu,tomaatti on hyvä juttu:)

    VastaaPoista