Täällä törmää usein seesamilla päällystettyihin rinkuloihin ja monilla on sellaisiin oma luottoreseptinsä. Teki taas mieli leipoa ja muistin täkäläisen kondiittorin ohjeen,joka oli pieni muunnos kondiittorin isoäidin ohjeesta.Hieman muunsin ohjetta,sillä niissä oli mausteena aniksen siemeniä,mutta omiin rinkuloihini laitoin chilihiutaleita. Ja voi jestas miten hyviä näistä tuli! Ei ihme ,että kondiittorilla oli tällaisista niin hyviä lapsuudenmuistoja. Ei mitään kevyttä tavaraa tosin mutta hurjan herkullisia.Ja pieni varoitus:näihin jää helposti koukkuun!
Käytin taikinan vaivaamiseen mikseriäni,mutta hyvin pärjää myös käsivatkaimen taikinakoukulla.
Chilillä maustetut seesamiset rinkulat
- 560 gr vehnäjauhoa
- 1 tl suolaa
- 25 gr tuorehiivaa
- 200 grammaa huoneenlämpöistä voita
- 1 dl oliivöljyä
- 150 ml vettä
- 1½ tl chilihiutaleita tai mausteita maun mukaan
- 1 kananmuna
- muutama dl seesaminsiemeniä
Jauhot,suola,chili ja murennettu hiiva sekoitetaan hyvin.Lisätään voi ja sekoitetaan,kunnes taikina on murumaista.Öljy lisätään sekoittaen ja lopuksi vesi. Sekoitetaan kunnes taikina on yhtenäistä. Pöydälle levitellään hieman jauhoja ja pehmeää taikinaa vaivataan muutaman kerran ,jonka jälkeen se asetetaan jauhotettuun astiaan,joka suljetaan elmukelmulla.Taikinan annetaan levätä huoneenlämmössä noin tunnin.
Levännyt taikina otetaan astiasta ja jaetaan 4 osaan.Jokainen osa vaivataan tangoksi,josta leikataan palasia.Palaset vaivataan tangoiksi ja yhdistetään rinkulaksi. Kananmuna rikotaan astiaan ja sekoitetaan.Seesaminsiemenet (käytin vaaleita sekä mustia seesaminsiemeniä)levitetään laakeaan astiaan. Rinkula kastetaan ensin kananmunaan ja kananmunalla kastettu puoli asetetaan seesaminsiementen päälle. Käännetään ja laitetaan leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle.Rinkuloista tulee vähän eri kokoisia mutta ei se tee mitään. Rinkuloita paistetaan 170 C-asteessa 35 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet väriä sekä pohjaan että pintaan.
Rinkuloiden annetaaa jäähtyä ja niitä säilytetään suljetussa astiassa enintään 10 päivää,mutta takaan että nämä loppuvat jo kauan ennen tuota 10 päivää....pelkäsin syöväni kaikki itse joten vein näitä muutamalle tuttavalle;D
ihanan näköisiä (ja vievät ajatukset niihin teidän leipomoihinne!) :-) näitä täytyy kokeilla!
VastaaPoistaNämä oli kyllä sellaiset että koukkuun jää....
PoistaMulla on vahan samantyylinen luottoresepti, mutta tykkaan tehda nuo rinkulat leivinjauholla eika hiivalla. Onkin hyva idea dipata rinkulat munaan ja siemeniin. Mina olen yleensa voidellut sudilla ja ripotellut siemenia. Sinun tyylillasi saa varmaan enemman siemenia tarttumaan.
VastaaPoistaJoskus muuten laitan seesamin ja pellavan siemenia taikinaankin.
Anu,tuo on Miki Semon ohje,ja jos oikein ymmärrän niin isoäidinkin ohjeessa käytettiin leivinjauhetta,mutta Miki vaihtoi sen hiivaan,joka tekee näistä vieläkin parempia.Oli kyllä parhaimmat ikinä syömäni rinkulat! ja tosi kätevästi tarttuivat nuo siemenet rinkuloitten pintaan tuolla tavalla. Voiskin kokeilla ,jos teen näitä uudestaan,niin laittaa noita siemeniä sisällekin taikinaan.
PoistaNaita taytyy tehda, ehdottomasti!
VastaaPoistaSuosittelen,ovat nimittäin niin hyviä;D
PoistaTuollaiset rinkulat ja sämpylät näyttävät aina niin kivoilta, kun päällä on runsaasti siemeniä :) Kiva ohje!
VastaaPoistaTotta,nuo siemenet maistuvat niin hyvälle noissa:)
PoistaAivan mielettömän herkullisen näköisiä rinkuloita! täytyypä kokeilla joku viikonloppu :)
VastaaPoistaNämä oli mielettömän hyviä ,joten suosittelen kokeilemaan.Mutta varoitus;näihin jää koukkuun...
PoistaSer så goda ut! Kram
VastaaPoistaDe här var nog jättegoda:)
PoistaJuuri tuollaisia koukuttavan oloisia lenkkejä :)
VastaaPoistaOuti,just niin;D
PoistaMieheni tadit leipovat noit rinkuloita jatkuvasti, mutta ilman chilia, pitaa ehdottaa! Kiitos ohjeesta! :)
VastaaPoistaSusa,tuo chili antaakin kivasti makua:) Mutta laittavatko miehesi tädit leivinjauhoa vai hiivaa?
PoistaEn tieda...kysyn. :)
PoistaEi ainakaan tuorehiivaa, sita kun ei taalta saa.
PoistaHerkullista - inspiroivaa kokeilla chiliä leivonnassa! Ei pitäisi nälkäisenä tulla ihastelemaan tänne ... Nyt on syyslomaviikko joten on aikaa leipoa :)
VastaaPoistaNina,nämä olivat kyllä superherkullisia,sen vuoksi oli pakko lahjoittaa näitä eteenpäin etten yksin söisi niitä;D Ja chili tuntui kivasti jälkimaussa;ei liikaa vaan just sopivasti:)
PoistaKuulostavat kyllä ihanilta ja näyttävät myös. Chili tuo varmasti hyvää potkua.
VastaaPoistaOli kyllä mielettömän ihania ja hyvää palautettakin tuli näistä:) Ja chili tosiaankin antoi vähän potkua näille:)
PoistaTämä resepti pitää ottaa muistiin, ja tehdä sitten, kun ehtii taas enemmän leipoa.:)
VastaaPoistaKatja,suosittelen sillä nämä oli superhyviä:)
PoistaNäitä on ihan pakko tehdä, aivan ihanan näköisiä ja mukava tuliainen, kiitos.
VastaaPoistaSarppu,nämä ovatkin ihania tuomisia vieraille,ja takuulla sellaisia,mistä tykätään:)
Poista