Olen jo todella kauan halunnut koluta läpi Jerusalemin Machane Yehuda-torin.Se on tori,josta myös Ottolenghi ja Tamami ovat saaneet inspiraatiota Jerusalem-kirjaansa,ja jos sattuu vierailemaan Jerusalemissa,tämä tori on ehdottomasti must-see paikka! Olen joskus aikaisemmin ollut torilla,mutta vain pikaisesti ja halusin tutustua siihen paremmin.Jo pitkään suunnitelmissa ollut torimatka toteutui sunnuntaina;ei ehkä ihan paras päivä,kuten myöhemmin huomasin,sillä osa kojuista ja liikkeistä oli kiinni.Tulin myös torille aivan liian aikaisin,ja monet paikat olivat senkin johdosta vielä kiinni. Machane Yehuda-tori on siinä mielessä parempi tori kuin Tel Avivin Karmel-tori että sitä korjailtiin joitakin vuosia sitten,ja tori katettiin ja lattiat laatoitettiin. Tel Avivissa on samanlainen ohjelma hyväksytty,mutta koskakohan sekin remontti alkaa.....Tori koostuu muutamasta kadusta ja katujen sivukaduista. Kaikki muut paitsin torin levein katu on katettu niin että tuolla voi tehdä ostoksia sateellakin.
Ihan ensimäiseksi pysähdyin Halva Kingdomin pöydän eteen.Halva Kingdomilla on parikin pistettä torilla ja halvamakuja sellainen määrä,että valinta minkä halvan ostaisi voi olla hieman vaikeaa.
Lopulta päädyin mukavan myyjän opastuksella ostamaan cafe latte makuista halvaa,joka pakattiin kivaan rasiaan,jossa halvakimpale pysyy ehjänä.
Ulkona satoi eikä torilla ollut kauheasti väkeä ja oli vähän nälkä,koska en ollut syönyt aamiaista.
Niinpä menin syömään aamupalaa torin vieressä olevaan aika uuteen Trattoria Habaan (vain FB-sivut ja nekin hepreaksi)joka on aivan ihana!
Otin listalta kevyen aamiaisen,johon kuului latte,kori tummaa leipää,tämä annos jossa oli salaattia,2 uppomunaa,basilikaöljyä sekä suikaleiksi leikattua juustoa.Annokseen kuului myös mysliannos vuohenjugurtilla ja tuoreilla kauden hedelmillä. Olipa hyvää!
Kun vatsa oli saatu täyteen,menin katsomaan miten seesaminsiemenistä syntyy tahinia.Tuolla ne siemenet jauhetaan kivien välissä ja tahini tulee ulos tuosta putkesta. Tahinipaikka kuuluu samalle perheelle joka omistaaa Halva Kingdomin,ja niinpä näissä tahineissakin on vaikka kuinka monta eri makua. Minä kyllä pidän ihan perustahinista (hyvälaatuisesta sellaisesta) johon itse laitan sellaiset maut mistä pidän...
Sitten oli vuorossa Basher Fromagerie,ehkä parhain juustokauppa koko Israelissa.Kerran kuussa Eli Basher,kaupan omistaja,matkustaa Ranskaan täydentämään valikoimaa ja valitsee uusia juustoja Basherin kauppoihin. Myyjä kertoi että heillä oli aiemmin ollut myös Oltermannia myynnissä,mutta ei enään. Basherilla on myös ravintola torin lähellä.
Onneksi Basherilla on kauppa-viini+juustobaari myös Tel Avivin keskustassa,jossa voi paitsi ostaa juustoja niin myös pysähtyä viinilasilliselle ja nauttia vaikka juustolautasesta.
Leivonnaisia eräässä torin leipomossa
ja toisessakin....
Paahdettuja pähkinöitä
ja sellaisia makeisia joita on kiva katsella mutta eivät minua houkuttele...
Suolaisia rinkeleitä
Uzin mehupiste. Uzi on tunnettu siitä ,että hän tietää kaiken yrteistä ja niiden parantavista vaikutuksista....
Sitten törmäsin tähän...olin joskus nähnyt tästä kuvia ja lukenut,mutten koskaan törmännyt Tel Avivin alueella.Tämä on jonkinlainen villi artisokka enkä ole onnistunut löytämään sille muunkielistä nimeä ,mutta tätä pidetään suurena herkkuna,etenkin marokonjuutalaisten keittiössä. Varret pitää kuoria ja kaikki säikeiset osat tulee poistaa,ja varret leikataan paloiksi ja kaadetaan päälle sitruunamehua. Keitin näitä ja mielestäni maistuivat enemmänkin sellerinvarsille tai sitten en vaan osaa näistä valmistaa mitään herkullista....
Selvisikin mikä tämä on ,ihanan kommentoijan ansiosta:) Kyseessä on siis ruotisartisokka eli
kardoni Kiitos Suometar!
Selvisikin mikä tämä on ,ihanan kommentoijan ansiosta:) Kyseessä on siis ruotisartisokka eli
kardoni Kiitos Suometar!
Ennen lähtöäni kävin vielä kurkkimassa torin ravintola-aluetta,mutta paikat eivät vielä olleet auenneet.Tunnetuin torin ravintoloista on Machne Yuda-ravintola,tuossa oikealla.
Upea tori! rakastan toreilla kulkemista ja ihmettelemistä :)
VastaaPoistaAnnemi,tosiaankin upea tori ja tekee mieli mennä tuonne uudelleenkin,kun on enemmän vilinää tuolla;D
PoistaEikos tuo villivihannes ole tama:
VastaaPoistahttp://en.wikipedia.org/wiki/Gundelia
Snoobar on siita joskus kirjoittanut (harmi kun ei enaa jatka ihanaa blogia)
http://snoobar.vuodatus.net/lue/2007/03/akub-galilean-kansallispiikki
Anu,ei ole samaa.Tuo on hepreaksi nimeltä harsuf. Ja todellakin artisokan joku muoto. Tuo gundelia/akub/ ym. on tuttu kun asuin Galileassa sen vuoden,kovasti arvostettu mutta ei helposti valmistettava. Joo ,Snoobarin blogi oli kyllä ihana,onneksi se on siellä virtuaalimaailmassa edelleenkin:)
PoistaOlisko kardoni eli ruotiartisokka, joka löyti ihan suom. Wikistä? Ranskalainen versio antoi melkein resptejäkin ja googlaamalla enlanniksi cardoon löytyi lisää reseptejä. Useasti varoiteltiin inhottavista piikeistä!
PoistaTerv. Suometar
Suometar,kiitos,sehän sen on pakko olla:) Tuossa minun ostamassani oli piikit otettu onneksi pois,,,
PoistaUuu, namnam
VastaaPoistaNelli,nam nam tosiaankin;D
PoistaNäitä sinun torikuvia katsellessani aina niin kovasti toivoisin tännekin vastaavia. Tosin ilmasto vähän rajoittaa.
VastaaPoistaMahtavia kakunnäköisiä halvakimpaleita! namskis, tykkään niin halvasta.
Paula,taitaa se niin vaan olla että tuo ilmasto on aikamoinen este sellaiselle:;Välimeren maissa torisää on useimmiten suotuisa tuollaisella ja tavaratkin lähiruokaa,etenkin tuoretavara. Nuo halvat ovat kyllä tosi hyviä,se kimpale hävisi alta aikayksikön;D
PoistaDär hade jag kunnat gå länge, härligt! Kaffesmak på halva låter gott och frukosten såg mycket god ut.
VastaaPoistaHovkonditorn,man kan nog vandra där fast hur länge! Kaffe i halvan är inte alls illa;de hade också halva med kaffebönör men jag tog cafe latte-halva:)
PoistaOi, oi, oi. Taas kerran ihmettelen, miksi ne esi-isät päätyivät tänne? Ja miksi ihmeessä itse olen täällä loskamössön keskellä?
VastaaPoistaLuimupupu,ehkä heillä oli se Suomen ihana ja valoisa kesä mielessä;D Ja toivottavasti loskat sulavat pian pois!
PoistaAivan ihana tori, todelliselta aarreaitalta vaikuttaa, wau tahinivalmistuskone ja tuo halva- ja juustotaivas....mulla pyörahti ihastuksesta vatsa ympari!
VastaaPoistaPetra,aivan mahtava tori(niin on Karmel-torikin,mutta vähemmän siisti..) .Tahinikoneen puuhia oli kiva katsella ja juustotaivas on.....juustotaivas:)
Poistaonpas se siistiytynyt sitten viime visiittini - voi kuinka tekeekin taas mieli takaisin! ihana kierros - toda raba :-)
VastaaPoistaAndalusiana:taisit kierrellä siellä ennen remonttia....voi kun pääsisit taas tänne! Ja bevakasha motek!
PoistaMahtavaa saada edes lukea ja nähdä kuvia, kun ei voi olla paikan päällä. Uppomunasalaatti näytti ihan täydelliseltä.
VastaaPoistaJasu:kiva että tykkäsit:) Tuo on kovin innostava tori! ja uppomunasalaatti oli hurjan hyvää!
PoistaPitäisiköhän minun lopettaa näiden sinun blogiesi seuraaminen. Tämä alkaa muistuttaa itseni kiduttamista: Jerusalem, Mahane Yehuda ja vielä lisää suolaa (tässä tapauksessa tosin sokeria) haavoihin - halvaa! Matkaa ei ole tiedossakaan ja postauksistasi tulee vain niin mahdoton ikävä - TaijaS
VastaaPoistaVoi että älä nyt vaan lopeta blogieni seuraamista;sulla nimittäin on sellaiset kommentit jotka aina saavat minut hyvälle tuulelle:) Olis kiva joskus tietää missäpäin täällä olit jne.
PoistaOi miten ihania kuvia torilta! Käymme aina siellä niin kiireellä, etten ole koskaan käynyt kahvilla tai syömässä.
VastaaPoistaOstetaan vaan herkkuja mukaan.
Torin toisessa päässä ( ei Jaffakadun) on mauste- ja kukkamyyjä, jonka vaimo on suomalainen. He asuvat Gilossa.
Eeviregina:sinulle tuo tori varmaankin on kovinkin tuttu! Ensi kerralla sitten kun olette tuolla niin suosittelen tuota Trattoria Habaa ;Jaffakatu 119
PoistaHyvä tietää,ensi kerralla jos tuonne menen niin sanon terveisiä mauste-ja kukkamyyjälle (siellä Agrippasin puolella varmaankin..)
Hei Jael,
VastaaPoistaTuossa makeiden leivonnaisten kuvassa oikealla on pieniä sarvia, joissa on suklaaraitoja päällä. Osaatko tarkemmin kertoa, mitä ne ovat ja millainen on taikina/täyte? Muistelen joskus Israel-vuoteni aikana ja jälkeenkin niitä tehneeni, mutta ohje on kadonnut. Mitä täytteitä noissa muissa leivonnaisissa on? Onko samaa kuin kranssikakussa? Söin juuri taas viipaleen sitä, pakasteesta sulatin. terv. Arja
Hei Arja,taidat varmaankin tarkoittaa rugelach-sarvia ja olenkin niistä kerran postannut
Poistahttp://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2013/10/syntisen-herkulliset-rugelach.html
En oikein tiedä mitä täytettä tuon paikan leivonnaisissa oli mutta arvelisin että jonkinlainen suklainen täyte,ehkä unikonsiemenillä tai sitten ei.
Wow, upean näköinen tori. Haluan tonne halvakauppaan!
VastaaPoistaMyös juustot ja leivät näyttää aivan uskomattoman hyviltä, nam nam
Elisa,on kyllä aikamoinen houkutus tuo halvakauppa;D Ja juustot,ah!
PoistaMmmm, voin melkein haistaa mausteiden tuoksun ja kuulla kotoisan torihälinän. Tuo "kevyt" aamiaisesi sai mahani kurnimaan. Ihanaa, kun jaoit nämä kuvat. :)
VastaaPoistaMetsä Lintu,tuolla oli niin paljon kuvattavaa! Hälinää ei ollut kauheasti juuri tuona päivänä,sateen ja aikaisen aamun vuoksi mutta olisi kiva nähdä tuolla kunnon hälinää sitten loppuviikolla. Ja kiitos ,kiva kuulla että pidit tästä kierroksesta:)
PoistaNäitä toripostauksiasi on aina yhtä kiva katsella, ja haaveilla joskus pääsevänsä tuollaiseen paikkaan ostoksille.:)
VastaaPoistaKatja:tällä kertaa oli kyllä tosi mahtava tori:) Tel Avivin Karmel-torikin on mahtava,mutta siellä tosiaankin tarvittaisiin vähän remonttia eikät tuollaista tahinipaikkaa ole kuin Jerusalemin torilla.
PoistaOi rakastan toreja... Kuviakin katsellessa tulee jo vesi kielelle ja mielikuvitus rupeaa laukkaamaan.
VastaaPoistaSsiiri,minäkin olen hulluna toreihin:) Ja kiva jos kuvat innostivat:)
PoistaHuikea makumatka taas. Jo pelkästään halva- ja tahinipaikatkin riittäisivät herkkunirvanaan.
VastaaPoistaOuti,oli kyllä aikamoinen aistien matka tuonne torille ja vieläpä hiljaisena päivänä,kun monet kojut olivat kiinni. Ja tuo tahinipaikka,takuulla tuoretta tahinia saa tuolta:)
PoistaOn tuokin tori muuttunut, siistiytynyt ja tullut avarammaksi sitten 80-luvun alun. Silloin oli aika grazy paikka, mutta täynnä tuoksuja, ääntä ja tunnelmaa, etenkin sapatin aattona. ps. täällä on myös yksi, joka aina haluaa toreille ja kauppahalleihin, sekä Suomessa että ulkomailla.
VastaaPoistaTuo remontti teki torista paljon siistimmän mutta tunnelmaa on kuitenkin hyvin jäljellä:) Ja minähän olin tuolla sunnuntai.aamuna;perjantaina tuolla on takuulla eri tunnelma:) Minäkin hulluna toreihin!
PoistaVoi kuinka rakastan tuota paikkaa! Mahane Yehudasta on tullut ihan huippupaikka. Siellä on elämää aamusta pikkutunneille. Sanon aina ihmisille, että jos niillä on aikaa vain yhteen paikkaan Jerusalemissa, niin tori on silloin se paikka! Siellä näkee elämän koko kirjon.. ja on jotenkin niin israelilainen paikka kuin vaan olla voi. Ostan aina tuolta halvapaikasta montaa eri makua. Ja tietty kauheet kasat pähkinöitä Suomeen vietäväksi. Olin joulukuussa Jacko's kitchenissä illalla syömässä ja jälkkärillä Basherin baarissa/kahvilassa Agripas-kadulla. Tosi kivoja paikkoja!
VastaaPoistaNinarose:ei ihmekään että rakastat! Olis kylllä kiva olla tuolla läheisyydessä pari päivää ja tutkia sitä iltaelämääkin tuolla. Ehdottomasti sellainen paikka,jota jokaisen Jerusalemiin tulevan,joka on vähänkin kiinnostunut ruuasta,tulisi nähdä! Joo se halva oli kyllä hyvää;D Ja Basherin paikka Agrippasilla oli vielä kiinni kun lähdin...
PoistaMinusta tuo kasvi muistuttaa kovasti cicoriaa, jota on monen sorttista. Cicoriasta tehty Puntarelle salaatti, on perinteinen roomalainen salaatti.
VastaaPoistaAika lailla muistuttaakin,mutta tämä ei käy lainkaan salaatiksi sellaisenaan,vaan on kovin säikeistä ja pitää kuoria (vähän kuin raparperi mutta vielä enemmän) ja laittaa päälle paljon sitruunamehua ja keittää vähintään 30 minuuttia.Cicoarian villiä muotoa kasvaa täällä villinä ,mutta talvi on tänän vuonna ollut niin onnettoman vähäsateinen,että villikasviksia ei kunnolla löydy:(
PoistaEi voikkaan käyttää sellaisenaan vaan se on käsiteteltävä ja liotettava ja sille tehdään erikoinen oma kastike anjoviksesta ja sitruunasta. Sitä varten on oikein erikoisia vempeleitä jolla cicorian varsi saadan ohuiksi suikaleiksi, jotka sitten "kihartuvat" ihan itsestään. Insalata Puntarelle on saalatin nimi jos ketä kiinnostaa.
Poistahttp://romeonrome.com/2013/02/cucina-romana-the-tradition-of-eating-in-rome/
Mielenkiintoista.en ole varmq.jos.olen koskaan nähnyt cicoriaa.ulkonäöltään tosiaankin muistuttaa ruotiartisokkaa,jota minä ostin
VastaaPoista