Sivut

keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Ruokamessuilla

Tällä kertaa ei reseptiä,vaan kuvakierros tämänpäiväisestä käynnistäni Israfood-messuilla.  Israfood-messut ovat Israelin suurimmat elintarvikealan messut,ja pidetään yleensä samanaikaisesti hotellialan messujen kanssa. Messuilla on enemmänkin pienempiä tuottajia,maahantuojia  ja jälleenmyyjiä kuin suurempia elintarvikealan yrityksiä täällä.Suurin osa messujen näytteilleasettajista on täkäläisiä,mutta messuilta löytyi tuotteitaan esitteleviä  yrityksiä myös  mm. Perusta,Puolasta, Intiasta ,Unkarista ja Turkista.Israfood messut ovat enemmänkin elintarvikealan ihmisille kuin laajalle yleisölle tarkoitetut,ja sain kutsun messujen järjestäjiltä.
Messuille tullessani huomasin tulleeni samaan aikaan kuin kaikki muutkin...oli todella täyttä ja lähes mahdotonta päästä kuvaamaan mitään läheltä,
Pieni kupillinen El Nakhlehin arabialaista kahvia ihan alussa piristi.
Tonnikala ceviche maistui hyvältä.
Nigellansiementahinia. Kaunis musta väri,mutta maku sellaisenaan niin voimakas ettei sitä voi syödä sekoittamatta sitä esimerkiksi hunajan,tai taatelisiirapin kanssa.
Hunajaa +hedelmää.. Oli kiivin,aprikoosin,omenan ja karpalon makuisena. Maistoin hunajaa kiivilla;hapokas hedelmä tasoitti hunajan makeutta.
Kiinan osastolla oli kiinalaisia kastanjoita,Kiinanjujubaa, mielenkiintoisen näköistä mustaa sientä, kiinalaisia pinjansiemeniä ja ginsengiä. Rasioissa olevat ginsengjuuret olivat järkyttävän kauniita,ja samalla järkyttävän kalliita; hinta lähti jostain 400 dollarista: ja melkein pyörryin kun kuulin juurien hinnat. Kaikki riippuu siitä miten vanha juuri on,sanoi kiinatar ja osoitteli 16 vuoden ikäistä ginsengjuurta....
Jätin leivoksen väliin.
Koska en väentungoksesta johtuen päässyt oikein kuvaamaan ruokia,päädyin kuvaamaan näytteilleasettajia. Pyysin Angel -leipomon tyttöä ottamaan leivän käteensä kuvaa varten.
Berman-leipomoiden osastolla sai juustolla ja vihanneksilla täytetyn sämpylän.  Berman -leipomo on yksi suurimpia  leipomoita Israelissa,ja perustettu Jerusalemissa jo vuonna   1875.
Pritarin valmiiksi kuoritut ja leikatut hedelmät. Pidän etenkin granaattiomena-annoksista,jotka ovat niin käteviä koska granaattiomenan siemenet on valmiiksi poistettu kuoriosasta.
Haifan suurten jauhomyllyjen osastolla sain kuvassa näkyvän peltipurkin jonka sisällä oli kilon pussi täysjyväleipäjauhoa.  
Keittiömestari Ehia Heib ja hänen kirjoittamansa beduiinikeittiön reseptejä sisältävä keittokirja. Heib järjestää kotikylässään Tuba-.Zangariyyessä  kulinaarisia tapahtumia, joissa tutustutaan mm. beduiinien ruokakulttuuriin. Harmi vaan että nettisivut ovat vain hepreaksi.
Turkkilaisen pastayrityksen hieman paljas osasto ,mutta pastayritystä edustava turkitar oli viehättävä.  Turkkilaisilla yrityksillä oli jopa 3 osastoa tuolla;:tämä oli pienin.Ankaraa pastaa;D
Ennen poislähtöä tutuistuin vielä Kuvings CS-600  kylmämehupuristimeen ,joka on tosi tehokas mutta tosi kallis laite.

lauantai 26. marraskuuta 2016

Nam nam parsakaalipihvit

Parsakaalia, tuota suurta herkkuani , on viime aikoina saanut tosi edullisesti taas halpismarketissa,ja niinpä parsakaalia löytyy lautaseltani monta kertaa viikossa. Yksi suosikeistani on helppotekoinen parsakaalipihvi joka on niin namia:näin myös koirani Bambin mielestä,joka näitä tehdessäni odottelee makupalaa...
*********************************************************************************
Parsakaalipihvit
  • noin 400 gr parsakaalia;kukinnot sekä varret
  • 2 kananmunaa
  • mausteita :en laittanut ylös mutta tähän tuli yrttimaustetta,paprikaa,savupaprikaa ripaus,pizzamaustetta...
  • 80 gr juustoa  raastettuna (käytin vuohenmaitofetaa,mutta mikä tahansa suhtkoht voimakkaan makuinen juusto käy tähän hyvin
  • 1 kevätsipulin varsi,paloiteltuna  ja pienessä öljytilkassa pehmennettynä
  • 1 dl vehnäjauhoa
  • öljyä paistamiseen/uuniin
Pehmensin parsakaalia ensin laittamalla kaalit kulhoon, jonka jälkeen kaadoin päälle kiehautettua vettä, Annoin olla näin noin 15 minuuttia minkä jälkeen hienonsin parsakaalit murusiksi monitoimikoneella. Laitoin muruset kulhoon, lisäsin pehmennetyn kevätsipulin ja kaikki muut ainekset; viimeisenä kananmunat kun massa on viileää.  En lisännyt suolaa koska sitä tuli riittävästi juustosta, mutta kannataa maistella ennen paistamista. Parsakaalipihvimassan annetaan tasantua noin puolisen tuntia jääkaapissa ennenkuin siitä muotoillaan pihvejä. Nämä voi paistaa joko pannussa öljyä käyttäen,keskilämmöllä, niin että yksi puoli saa väriä, ja sen jälkeen käännellä pihvit niin että toinenkin puoli saa väriä. Vaihtoehtoisesti  pihvit voi kypsentää uunissa niin että ne asetellaan öljytyn leivinpaperin päälle; myös pinta valellaan kevyesti öljyllä (käytin rypsiöljyä) . Uunissa pihvit kypsennettään 200 C-asteessa  noin 15-20 minuuttia per puoli, kunnes kummatkin puolet ovat saaneet väriä. Kun pihvit ovat kypsyneet,annetaan niiden jäähtyä ensin hetken ennen syöntiä.
*********************************************************************************

Abulafian leipomo Jaffassa ja uuni missä herkut paistetaan.
Osa herkuista jotka paistuvat tuossa uunissa. Täällä on lähes viikon ollut kauheita tulipaloja siellä sun täällä, ja ikävä kyllä osa täysin tahalleen sytytettyjä.Eilen suretti kuulla että Jerusalemin lähistöllä oleva Rama's Kitchen -ravintola oli täysin  tuhoutunut tulipalossa. En koskaan käynyt tuossa ravintolassa(se oli haave,joka nyt ei toteudu...) ,joka oli ns. Farm to table-ravintola jossa lähes kaikki kasvatettiin itse tai ostettiin naapuritiloilta. Näyttää siltä että tuo tänne laittamani ravintolan linkki (englanniksi) on kaikki mitä ravintolasta jäi, ja on niin surullista ajatella miltä tuntuu Ramasta,omistajasta, jonka elämäntyö hävisi tuhkiin 20  vuoden jälkeen.Kotikin meni siinä. Huolestuttavaa oli myös se ,että tuo ravintola on lähellä suomalaisten perustamaa Jad Hashmona-kylää ,jossa toissa vuonna vietettiin Suomen itsenäisyyspäivää, ja että tuli uhkasi myös Jad Hashmonan puutaloja.

maanantai 21. marraskuuta 2016

Joulunamut 1: Omenaiset kauraremmit

Teen usein omenaisia hedelmäremmejä, ja yleensä lisään niihin hieman kauraa. Nyt päätin kokeilla onnistuvatko omenaremmit suuremmalla kauramäärällä,ja se toimikin hyvin:)  Tavallaan nämä ovat kuivattuja omenatuorepuuroremmejä.... Näistä tuli tosi herkullisia,ja toimivat  joskus myös aamupalana jos en ole ehtinyt laittaa mitään valmiiksi aamua varten. Herkulliset ,vatsaystävälliset ja lievästi makeat omenaiset kauraremmit sopivat hyvin joulunamujen joukkoon.

*********************************************************************************
Omenaiset kauraremmit
  • noin 450 gr Granny Smith-omenia (käytin myös kuoret,jos ei käytetä luomuomenia niin kuorien pinta pestään hyvin)
  • 3 dl kaurahiutaleita
  • 4 rkl hunajaa
  • 2 rkl tiivistettyä omenamehua (tai lisää hunajaa)
  • 2 -3 tl kanelia
  • vaniljaa (tangosta raaputettuna tai vaniljauutetta)
  • 1 rkl sitruunamehua
  • vettä
  • 1 rkl oliiviöljyä + öljyä voitelemiseen
*********************************************************************************
Raastoin omenat  kulhoon,lisäsin kaurahiutaleet,vaniljan,kanelin,öljyn,sitruunamehun ,hunajan  ja omenamehun.Lisäsin vettä sen verran että seoksesta tuli puuromaista. Annoin seoksen seistä noin tunnin verran ja jauhoin hienommaksi. Kuivattelin remmejä kuivurissa mutta yhtä hyvin nämä voi tehdä uunissa,alimmassa lämpötilassa ,uuniluukun ollessa hieman auki. Minulla on kuivurin pinnoille laitettavat Teflex-alustat,mutta ne voi korvata sopivan kokoisiksi leikatuilla leivinpapereilla,joiden pinta öljytään kevyesti. Omenakaurapuuro levitellään ohuehkona kerroksena Teflexin/ leivinpaperin päälle ,jonka jälkeen seosta kuivatetaan kuivurissa tai uunissa. Kuivattamiseen menee kyllä aikaa,mutta alle vuorokaudessa kuitenkin kuivuivat hyvin leikattavaksi levyksi. Kun yläpinta oli kuivunut,annoin levyn levähtää hetkisen,jonka jälkeen käänsin levyn niin että toinenkin puoli kuivui hyvin. Kun levyt (tästä tuli 2 levyä) olivat jähmettyneet,leikkasin siitä saksilla remmejä. 
Vähemmän kauraa sisältävissä remmeissä on tummempi väri.

perjantai 18. marraskuuta 2016

Kurpitsa curry

Minulla on täällä osittain asuva suomalainen ystävä,Anneli,joka on silloin tällöin käynyt syömässä Jaffan kirpputorialueella sijaitsevassa Puaa Cafe-ravintolassa,ja siellä rakastunut curryyn kurpitsapyöryköillä. Tämä postaus  onkin omistettu  sinulle Anneli 💜💗, ja  toivottavasti tämä curry muistuttaa tarpeeksi tuota Puuan curryä.
Annelin curry kurpitsapyöryköillä Puaa-ravintolassa. Maistoin hieman tuota curryä mutten kuitenkaan niin paljon että olisin päässyt täysin selville curryn ja pyöryköiden mausta. Pieni nettitutkimus selvitti että pyöryköiden ja curryn alkuperä on näköjään ruokakirjailija ja kulttuuriantropologi  Claudia Rodenin  tässä kirjassa. Myös kirjan ohje on versio intialaisesta Kaddu kofta  curry-ohjeestamutta eroaa siitä hieman aineksiltaan ja tekotavaltaan: Kaddu kofta curryssä pyörykät ensin uppopaistetaan kun taas Rodenin ohjeessa pyörykät kiehautetaan kastikkeessa. Kaddu kofta curryn kastikkeessa ei ole kookosmaitoa   mutta Rodenin kastikkeessa taas on kookosmaitoa.  Rodenin ohjeessa pyöryköihin lisätään jauhoa mutta minä lisäsin pyöryköihin  kikhernejauhoa, ja tämä curry onkin sekä vegaaninen että gluteeniton.Tästä currystä tulikin tosi hyvää:)

*********************************************************************************
Curry kurpitsapyöryköillä
Pyöryköihin:
  • noin 700 gr kurpitsaa (käytin tähän palasen tavallisesta suuresta kurpitsasta mutta kun teen tätä uudelleen tulen käyttämään myskikurpitsaa,joten suosittelen myskikurpitsaa tässä.
  • 1 dl hienonnettua korianteria
  • ½ vihreä chili ,ilman siemeniä,murskattuna
  • 2 murskattua valkosipulin kynttä
  • 3-4 sentin pala inkivääriä,raastettuna
  • suolaa ja pippuria
  • 1 dl kikhernejauhoa (tai vehnäjauhoa)
Kastikkeeseen:
  • 1 suuri sipuli,pilkottuna
  • ½ rkl jeeraa
  • ½ rkl korianterin siemeniä,jauhettuna
  • ½ rkl kurkumaa
  • ½ vihreä chili,murskattuna ,ilman siemeniä jos ei halua liian pikanttia kastiketta
  • ohjeessa käytetään myös 1 dl liotettuja ja siivilöityjä kookoshiutaleita,jotka jätin pois
  • 1 purkki  tomaattimurskaa tai 4-5 tomaattia
  • 300 ml kermaista kookosmaitoa +1 dl vettä
  • 2 rkl öljyä paistamiseen
*********************************************************************************
Tee ensin pyörykät: kurpitsa kuutioidaan,ja kuutiot keitetään pehmeiksi noin 20 minuutin ajan.Kurpitsan voi myös paahtaa uunissa. Kurpitsakuutiot siivilöidään ja niistä puristetaan pois ylimääräinen neste.Kurpitsakuutiot muussataan ja muut ainekset sekoitetaan kurpitsamuussiin. 
Kurpitsapyörykkämassan annetaan levätä , mieluiten jääkaapissa, vähintään 10 minuuttia ennenkuin siitä muodostetaan pyöryköitä. 
Öljy lämmitetään pannussa,ja siinä kuullotetaan sipulia,kunnes se alkaa saada väriä.Lisätään ensin chilimurska, paistetaan muutama minuutti, sitten lisätään mausteet sekä kookoshiutaleet  jos niitä käytetään.  Tämän jälkeen lisätään tomaatit sekä kookosmaito ja vesi. Lämmitetään kiehumispisteeseen, jonka jälkeen lämpöä alennetaan matalaksi, ja seoksen annetaan hiljalleen kiehua 10 minuutin ajan.Tämän jälkeen pyörykät asetellaan pannuun;lämpö matalalle,ja pannu peitetään kannella. Pyöryköitä kypsennetään  15 minuutin ajan,mutta kävin kääntämässä pyörykät keskivaiheessa.  Pyörykät pysyivät hyvin koossa, mutta kävi mielessä että  nuo pyörykät voisi todellakin uppopaistaa ennenkuin ne lisätään kastikkeeseen.Silloin niiden ei tarvitsisi kiehua kastikkeessa kuin muutaman minuutin ajan. Curry tarjoillaan riisin ym, kanssa ja tuoretta korianteria voi ripoitella päälle.
Puaa-ravintolan lähellä on kaunis mehukioski 💓

maanantai 14. marraskuuta 2016

Cretzel-ei mennyt ihan niinkuin piti

Minulla on vanhempi ystävätär ,ikuinen hippi,joka asuu puolet vuodesta Berkeleyssä Californiassa,ja puolet vuodesta täällä. Tällä hetkellä hän on taas täällä,ja kun Mary tänään täytti 77 vuotta,halusin leipoa hänelle jotain suolaista. Mieleen tulivat cretzelit,eli croissant voisarven ja pretzelin risteytys. En ole koskaan kylläkään maistanut cretzeliä,mutta se tehdään croissant-taikinasta  ja muotoillaan pretzelin muotoiseksi. Kaikkein järkevintä ja  helpointa olisi tehdä tämä valmiista croissant-takinasta;sellaisesta joka tulee purkissa. Täällä en ole nähnyt croissant-taikinapurkkeja,joten tein taikinan itse,ja ohjeita löytyy netistä,vaikka täällä. Cretzeleitä voisi tehdä myös voitikinasta,mutta lopputulos ei kuitenkaan ole samanlainen sillä croissant-taikina on hiivataikina kun taas voitaikina on hiivaton.
Taikina oli valmis mutta....niin helpolta kuin cretzelien teko näyttikin niin harvinaisen lämpimän sään vuoksi taikina lähes suli käsissäni enkä saanut millään tehtyä niistä cretzelin(pretzelin) muotoisia ,sillä cretzelien pitäisi näyttää tällaisilta.. Ihan hyvältä kuitenkin näyttivät ja Mary piti näistä paljonkin:) Cretzeleitä tehdään monen makuisia,esim. Breads Bakeryssä New Yorkissa (täkäläisen Lehamim Bakeryn tytärleipomo) niitä tehdään pizzan makuisena,tai mm. hasselpähkinöillä ja Nutellalla.Näihin tuli taikinan lisäksi vain seesaminsiemeniä ja suolaa. Taikina kaulitaan ohueksi,sen pinta kastellaan ja päälle levitetään seesaminsiemeniä ja suolaa.Näin tehdään molempien puolien kanssa,mutta täälläpä video missä selviää tarkasti miten Breads Bakeryssä tehdään näitä seesamicretzeleitä,.

perjantai 11. marraskuuta 2016

Dosa eli intialainen riisi-linssilettu

Täälläpäin vuosi 2016 on selvästi ollut intialaisen katuruuan vuosi; ja useita sellaista ruokaa tarjoavaa paikkaa onkin ilmestynyt kaupunkikuvaan .Yksi sellaisista on Dosa Bar,jossa tehdään intialaisia gluteenittomia dosalettuja ,linsseistä ja riisistä. Dosalettujen taikina fermentoidaan,ja siitä tulee lettujen rakenne. En ole vielä ehtinyt käydä tuossa Dosa Barissa,mutta ajattelin ensin kokeilla ihan kotioloissa dosalettujen tekoa,ja opiskelin niiden valmistamista Googlen ruokayliopistossa;D  Koska lettujen fermentoimiseen kuluu aikaa, on tämä sellainen ohje jota suosittelen viikonlopun ohjeeksi. Itse lettujen teko on sitten tosi helppoa kun taikina on valmis.

============================================================
Dosa lettuset riisistä ja punaisista linsseistä
  • 1½ dl riisiä (käytin jasmiiniriisiä)
  • 1½ dl punaisia linssejä
  • vettä sekoittamiseen
  • ½ tl suolaa
  • kourallinen tuoretta korianteria (ei välttämätön)
  • 2 rkl öljyä paistamiseen ( tai voita,jos näistä ei tee vegaanisia)
============================================================
Riisi ja linssit laitetaan kulhoon,ja niiden päälle kaadetaan sen verran vettä että ne peittyvät kunnolla. Kulho peitetään pyyhkeellä. Useissa ohjeissa riisi ja linssit liotetaan erikseen,mutta minä liotin ne yhdessä,ja letuista tuli silti  ihan hyviä.  Riisi ja linssit saavat liota yön yli .
Liottamisen jälkeen riisi ja linssit siivilöidään ,mutta liotusvettä ei heitetä pois,sillä sitä käytetään taikinaan. Riisit ja linssit jauhetaan tehosekoittimessa ja liotusvettä lisätään vähitellen, niin että seoksesta tulee täysin tasaista ja paksuhkon kerman paksuista. Anna taikinan fermentoitua (peitettynä) huoneenlämmössä vähintään 12  ja enintään 24 tunnin ajan. (suosittelen tuota pidempää fermentoitumisaikaa,dosaletuista tulee silloin parempia). Lisää taikinaan myös suola. Puolitin taikinan ja sekoitin toiseen osaan tuoretta ja jauhettua  korianteria.
Paksupohjainen paistinpannu lämmiteään  keskilämmöllä;dosan teossa pannun ei koskaan tule olla liian kuuma, Dosalettu jähmettyy pannulla todella nopeasti. Tässä video-ohje missä näkee miten dosa paistetaan..En lisännyt öljyä ennen taikinaa,vaan ripottelin sitä dosan pinnalle ,niinkuin selitettiin muutamassa ohjeessa. Monessa ohjeessa dosalettua ei paistettu kuin yhdeltä puolelta,mutta paistoin toista puolta ihan lyhyen hetken.
Dosan voi täyttää haluamillaan täytteillä,ja kääriä rullaksi. 
Mmm,herkullista. Lettu on vegaani,mutta täyte ei ollut  (paistettu kananmuna,avokaadoa,chilikastiketta,tuoretta korianteria) 

tiistai 8. marraskuuta 2016

Super herkullinen vaikkakin hieman ruma parsakaalipasta

Ruma pasta mutta voih niin hyvää!
Tässä on pastaruoka,joka minulle on parasta pastaruokaa viime aikoina,ja ihan pakko jakaa tämä täälläkin. Parsakaalipasta joka ei ole mikään erikoisen valokuvauksellinen,mutta sitäkin parempi.Tästä tulee tosiaankin itkettävän hyvää. Kuvassa käytin suuresti rakastamiani sobanuudeleita,mutta olen kokeillut myös tavallisen pastan kansssa;molempien kanssa hurjan hyvää:) Kesällä kaalit ovat täällä surkean näköisiä  ,mutta nyt kun niitä taas saa kunnolla niin parsakaalia näkyy useinkin lautasella,se vaan on niin hyvää. Tämän pastan erikoisuus on siinä että parsakaali murustetaan.

Parsakaalipasta
  • 350-400 gr parsakaalia (varsineen)
  • 1 kuutioitu sipuli
  • 1½ rkl öljyä paistamiseen
  • 250 ml ruokakermaa
  • 50 -60 gr juustoa (käytin lampaanfetaa,joka suli hyvin kastikkeeseen)
  • mausteita:käytin yrttimaustetta,paprikaa,chiliä ,aika reilulla kädellä...
  • 1 murskattu valkosipulin kynsi
  • suolaa (en lisännyt  sillä sitä tuli juustosta,mutta kannattaa maistaa ja lisätä suolaa jos siltä tuntuu)
*****************************************************************************
Sipulit ruskistetaan öljyssä pannulla. Parsakaalin kukinnot ja varret murustetaan.. Kun sipuli alkaa ruskistua ,lisätään parsakaalimurut ja seosta kypsennetään  keskilämmöllä ,välillä sekoittaen,  noin 5 minuuttia. Käytin tähän 10 % ruokakermaa,joka on vähärasvaisin täällä saatava ruokakerma. Tein valmistuksen helpoksi ja sekoitin kaikki kastikkeen ainekset tehosekoittimessa,eli ruokakerman,valkosipulin ,mausteet ja juuston,kunnes se oli kastikemaista. Käytin juustona lampaanfetaa,mutta tässä voi käyttää mitä tahansa helposti kastikkeeseen sulavaa ,kunnon maun omaavaa juustoa. Kastike kaadetaan sipuli-parsakaaliseoksen joukkoon,ja seoksen annetaan kypsyä miedolla lämmöllä kunnes kastike on lähes kiehunut kokoon.Pasta keitetään lähes valmiiksi,ja kun se on kypsää .lisätään se kastikkeen joukkoon. Pastaa käännellään muutaman minuutin niin että kastiketta tulee pastan pinnalle.Kastikkeen ei pitäisi olla nestemäistä kypsentämisen jälkeen ,vaan paksua ja kermaista,joka tarttuu hyvin pastan pinnoille.  Tarjoillaan lämpimänä.
Toisen kerran tein parsakaalipastaa farfallepastalla.Tuli mieleen,että kun parsakaalia murustetaan,sitä voisi jättää muutaman ruokalusikallisen,ja lisätä sitä raakana valmiin  pastan päälle.Tuo parsakaalin vihreä väri kun hieman haalistui valmistumisen aikana....Tähän lisäsin myös muutaman aurinkokuivatun tomaatin paloiteltuna.
Lisää vihreää: Ouzeria ,kreikkalaistyylinen ravintola-baari maustetorin lähellä.

sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Hunajaista juuripersiljaa

Juuripersilja on juures,jota katselin torilla muutaman vuoden,ja vasta sen jälkeen ostin,mutta laitoin sitä keittoon enkä ajatellut  käyttää sitä muuhun,
Sitten törmäsin marketissa jättikokoiseen ja melkein puolikiloiseen, juuripersiljaan, mikä poikkesi yleensä porkkanan kokoisista juuripersiljoista. (oikealla juuripersiljan yläosa ,joka on ollut pienessä vesitilkassa muutaman päivän,ja siitä alkoi kasvaa uutta persiljaa). Kuorin ja leikkasin juuripersiljan kuutioiksi,ja siitä tulikin herkkua. Täälläpäin ei ole palsternakkaa,joten tämä korvaa sellaisen vaikkei ihan samanlaista olekaan. Tämä ohje sopisi varmaan hyvin myös palsternakalle.

Hunajaista juuripersiljaa

  • 250 gr kuorittua ja kuutioitua juuripersiljaa
  • 2½ rkl öljyä (käytin Bonredin punaista palmuöljyä)
  • ½ tl yrttimaustetta 
  • ½ tl paprikaa
  • mustapippuria
  • 1 rkl hunajaa
  • suolaa maun mukaan
  • 3 rkl sitruunamehua
  • persiljaa koristeluun
Kuori ja kuutioi juuripersilja. Lämmitä öljy pannussa ja ruskista persiljajuurikuutioita muutaman minuutin ajan
Juuripersiljakuutiot ovat valkoisia,mutta punainen palmuöljy antoi niille kauniin keltaisen värin. Hunaja ,suola ja mausteet lisätään kuutioiden joukkoon ja niitä paistetaan vielä muutama minuutti,kunnes kuutiot saavat hieman väriä. Lopuksi lisätään sitruunamehu ja sekoitellaan.Tästä tuli herkullinen lisäke:)

tiistai 1. marraskuuta 2016

Maku tulee kastikkeesta

Kvinoaa ja bataattia,hyvää yhdessä ,mutta vielä paremmaksi tämän tekee kastike.Ja kastikkeen eniten makua antava raaka-aine on säilötty sitruuna.Sitä on purkissa tuossa kuvan takaosassa,ja värin sille antaa paprika-ja chilijauhe,jota tykkään lisätä kun teen säilöttyä sitruunaa.Tästä tuli tosi ihanaa,etenkin juuri tuon kastikkeen vuoksi:) Bataatin voi hyvin korvata kurpitsalla.

Kvinoa-bataattisalaatti herkullisella kastikkeella
  • noin 350 gr kuutioitua bataattia
  • 2½ dl keitettyä kvinoaa
  • ripaus suolaa
  • kourallinen tuoretta korianteria
Kastikkeeseen
  • 2 rkl säilöttyä sitruunaa
  • 1½ rkl sitruunamehua
  • 3 rkl oliiviöljyä
Bataatti kuoritaan ja leikataan kuutioiksi.Bataattikuutiot pehmenevät tosi nopeasti keitettäessa,joten ne keitetään kiehumispisteeseen,ja ja sen jälkeen vielä minuutti pari keskilämmöllä..Keitetyt bataattikuutiot laitetaan lävikköön jäähtymään. Bataattikuutiot ja kvinoa sekoitetaan,kastikkeen ainekset blendataan sileäksi kastikkeeksi,joka sekoitetaan salaattiin. Maistellaan,ja lisätään suolaa jos siltä tuntuu. Sekoittelin salaattiin myös kourallisen tuoretta korianteria.
Säilötyn sitruunan teen  itse,ja odottelin kolmisen viikkoa sen valmistumista.Lisään paprikaa ja chilijauhetta sekaan,ja leikkaan sitruunaviipaleet pienemmiksi. Käytän yleensä säilöttyihin sitruunoihin tätä ohjetta  ,mutta paprika ja chilijauhe ovat oma lisäykseni . Säilöttyä sitruunaa pitäisi löytyä myös hyvin varustettujen kauppojen hyllyiltä.  Mark Bittmanin pikaversio on  myös hyvä jos ei jaksa odotella 3 viikkoa....

Druusileipä
Druusien  leipäpisteitä näkee täälläpäin useissa paikoissa.  Otin muutaman salakuvan(eivät pidä valokuvaamisesta)  kauempaa druusinaisesta ,joka teki lättänöitä druusileipiä.
Leipätaikina on ohutta,lähes läpinäkyvää,ja sitä venytetään tuollaisen tyynyn päällä.Tuollaisen ohuen taikinan teko on taitolaji,jonka druusinaiset varmaankin oppivat jo lapsena.Miten siitä taikinasta tulee niin ohutta selviää mm. tällä videolla.
Taikinalätty lätkäistään tällaisen laitteen päälle,jossa se saa ruskistua muutaman minuutin. Valmis leipälätty täytetään esim. labneh jugurttijuustolla ja zaatarmausteella.

P.S. Tänään,marraskuun ensimmäisenä,on kansainvälinen vegaanipäivä,ja tämän postauksen ruoka onkin vegaaninen