Katselin tässä eräänä iltana täkäläistä matka&ruoka-ohjelmaa jossa kaksi vanhempaa miestä; toinen tunnettu kokki ja toinen muusikko ,kiertävät ympäri maailmaa tutustumassa paikalliseen ruokaan. Kyseisessä jaksossa käytiin Perussa jossa vietin muutaman kuukauden viime vuosikymmenellä. Jakso palautti mieleeni siellä syömäni "Papas rellenas" eli täytetyt perunat". Papas rellenas on suosittu ruokalaji Perussa,mutta myös muissa latinalaisen Amerikan maissa. Heti ohjelman jälkeen teki mieli tehdä noita perunapalleroita,mutta tavanomaisen lihaisen täytteen sijaan tein näihin kasvistäytteen,ja lopputulos oli aika kiva:). Tämä on tosi kiva perunaohje ja aika simppelikin. Tällekin ohjeelle löytyy miljoona valmistusohjetta ja tässä yksi niistä.
******************************************************************************
Täytetyt perunapallerot
******************************************************************************
Täytetyt perunapallerot
- noin 900 gr perunaa
- 2 kananmunaa
- 2 dl vehnäjauhoa
- 2 dl korppujauhoa
- öljyä paistamiseen
- suolaa,pippuria
Täyte:
- 1 sipuli
- ½ punainen paprika pieninä kuutioina
- 1 rkl tomaattipyreetä
- 2 dl liotettua ja siivilöityä soijarouhetta
- rasiallinen herkkuösieniä
- 1½ rkl soijakastiketta
- ripaus sokeria
- ½ tl chilijauhetta
- 2 rkl oliiviöljyä
******************************************************************************
Teen ensin täyte: pilko sipuli ja kuullota keskilämmöllä. Lisää suikaloidut herkkusienet, paista muutama minuutti ja lisää sen jälkeen paprikakuutiot. Lisää tämän jälkeen soijarouhe,tomaattipyree,soijakastike sekä mausteet,ja kypsennä kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Tämä oli minun täytteeni mutta täytettyihin perunapalleroihin sopii vaikka mikä täyte:se voi olla vaikka juustopala.Keitä perunat kypsiksi samalla kun valmistat täytteen. Täytettä muuten tuli paljon enemmän kuin sitä meni palleroihin,ja sitä voi jatkaa muilla vihanneksilla ja syödä vaikka riisin tai kvinoan kanssa.
Kun perunat ovat kiehuneet,survo ne muussiksi. Älä lisää muuta kuin suolaa ja ehkä mustapippuria. Muussi laitetaan jääkaappiin noin tunniksi, sen pitää olla kylmä jotta pallerot onnistuvat. Vispaa kananmunat pienen vesitilkan kanssa pienessä kulhossa.Laita toiseen kulhoon vehnäjauhot ja kolmanteen korppujauhot.Laita jokaiseen kulhoon ruokalusikka,tämä helpottaa palleroiden tekoa. Ota perunamuussia käteen parin ruokalusikallisen verran ja taputa se litteäksi toisella kädellä,niin että keskelle muodostuu kuoppa. Lusikoi täytettä kuoppaan sen verran että saat suljettua muussin palloksi. Nostele muussin reunoja kohti keskiosaa ,niin että muussi peittää täytteen. Muotoile varovasti palloksi ja jos täytettä on hieman näkyvissä ,korjaa kohta muussilla. Tästä määrästä tuli 6 aika suurta palleroa,mutta ne voivat olla pienempiäkin. Asettele pallerot yksi kerrallaan astiaan jossa jauhoja,ja kierittele palloa varovasti kunnes pintaan on tarttunut jauhoa .Laita pallero lusikkaan ja kasta se munaseokseen,käännä palleroa lusikalla. Munapesun jälkeen pallerot kieritellään (lusikan avulla helpompaa ) korppujauhoissa. Korkeareunaisessa paistinpannussa lämmitetään öljyä,niin että sitä on noin 3-4 sentin korkuisena. Jotkut uppopaistavat palleroita mutta nämä kypsyvät hyvin myös ilman uppopaistamista. Paista palleroita muutama kerrallaan kuumassa öljyssä kunnes pinta on saanut väriä:käännä palleroa niin että myös toinen puoli ja kaikki osat ruskistuvat. Nosta pallerot talouspaperin päälle.Odottele kunnes pallerot ovat hieman jäähtyneet ja tarjoile.
Kivan näköisiä palleroita. Täytekin on houkutteleva! Tarjoankin noita vegaanivierailleni pienenä yllärinä seuraavan kerran.
VastaaPoistaHannu:kiitos,ja näissähän voi käyttää myös lihatäytettä,tai mitä vaan oikeastaan:)
PoistaVoi miten hyviltä nämä näyttää. Voisikohan täytteeksi käyttää fetaa ja yrttejä?
VastaaPoistaIhanaa tiistai-iltaa Jael <3
Outi:Kiitos❤Feta+yrtit,kuulostaakin hyvältä täytteeltä😃
PoistaDet här låter och ser mycket gott ut. Ha en fin dag!
VastaaPoistaHovkonditorn:tack ,det här var goda,och trevliga att bjuda när man har gäst.
PoistaHerkullisen näköisiä palleroita ja ehdin jo hihkaista, että tuossapa ekopaastoajalle sopiva ruoka. Vaan sitten löytyi aineluettelosta tuo vehnäjauho, joka on minulla paaston ajan kiellettyjen aineiden listalla. Onko sinulla ehdotusta, voisiko sen korvata jollain?
VastaaPoistaLady of the Mess: Kiitos,ja tässä voisit oikeastaan korvata jauhot Maizenalla tai perunajauholla. Eihän tuohon mene paljon jauhoa,vain niin että sitä tulee palleroiden pinnalle..
PoistaKoitko pallojen tekovaiheen työlääksi ts. tappeliko muussi vastaan?
VastaaPoistaPerunaruuat kaikenkaikkiaan ovat niin hyviä, että tämä olisi mukava lisä valikoimiin
Sirkku;sitä samaa minäkin mietin ennen kuin tein näitä mutta yllättävän hyvin toimi kun käyttää kiinteitä perunoita ja antaa muussin levätä jääkaapissa. Suosittelen sillä tämä on tosi kiva perunaruoka:)
PoistaNam! Taalla tarjotaan toisinaan mezena samantyylisia perunapalleroita mutta taytteena on yleensa aina juustoa. Tykkaan ihan liikaa kaikesta tamantyylisesta ruuasta.
VastaaPoistaPetra:nam,näitä oli kivakin tehdä,Noihinhan myös laitetaan joskus juustoa,joka on oikeastaan kiva jos palloa leikattaessa valuu sulaa juustoa ulos;D Bambi olisi niin halunnut tätä myös ,ihan inisi vieressä,joten pakko oli vähän antaa hänellekin;D
PoistaIhan mieletön resepti : ) Vähän tulevat ne arancinit mieleen tästä. Pakko testata!
VastaaPoistaHeli:tämä on tosiaankin kiva ohje,Perun keittiö on mahtava:) Sama idea tosiaankin kuin arancineissa,ainekset vaan erilaiset. Toivottavasti tykkäät jos teet näitä.
PoistaAlltså jösses vad gott det ser ut! Liksom ostigt, fast dina inte har någon ost. Och det verkar inte nåt farligt svårt heller ifall man följer dina råd om den kalla potatissmeten.
VastaaPoistaHeissan Sofia,var inte alls svårt att laga.,Men om jag gör såna igen så gör jag nog en ost fyllning:)
PoistaNäitä tarvitsee kyllä jossakin kohtaa muistaa kokeilla :)
VastaaPoista