Sivut

perjantai 16. marraskuuta 2018

Salaatti mustilla linsseillä ja freekehillä

Teen paljon linssipohjaisia salaatteja,  mutta inspiraation tähän salaattiin sain eräässä kahvilassa  Jerusalemissa, jossa jaoimme salaatin  eksäni kanssa.  Kahvilan  salaatista  otin mustat linssit ja  freekeh-vehnän, mutta  kaikki muu on omassa päässä syntynyt:D  Minusta salaatti kahvilassa  oli ihan ok, mutta se olisi voinut olla parempikin.  Sanoin eksälle että teen itse paremman, ja hänkin oli tätä salaattiani maisteltuaan samaa mieltä;D    Freekehin hieman savuinen maku sopii niin hyvin tällaiseen salaattiin,   ja nyt kun olin Suomessa,   huomasin että freekehiä löytyy jo kivasti kaupoista. Toista se oli blogin alkuaikoina kun postasin freekehistä,  ja postauksen kommenteissa toivottiin että Suomessakin löytyisi tätä herkullista vihreää vehnää.    Tämä salaatti on hyvin täyttävä,  ja vielä täyttävämmän tästä saa jos salaattiin lisätään vaikka fetakuutioita.

Salaatti mustilla linsseillä ja freekehillä
  • 2 dl mustia linssejä
  • 2 dl freekehvehnää
  • 3.5 dl kiehuvaa vettä
  • 1 keskikokoinen bataatti , kuutioituna
  • kourallinen  korianterin lehtiä
  • 2 kevätsipulin vartta paloiteltuna
  • 1 sipuli, pilkottuna
  • 1 punainen paprika kuutioituna
  • 2 tomaattia kuutioituna
  • 2 rkl öljyä paistamiseen
Kastike:
  • 3  rkl  oliiviöljyä
  • 3 rkl sitruunamehua
  • 1 tl balsamietikkaa
  • 1 rkl  taatelisiirappia  ( tai muuta siirappia kuten vaahterasiirappia ym.)
  • 1 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • ½ tl chilihiutaleita
  • ½ dl  appelsiinimehua
1. Salaatissa on muutama vaihe, mutta osan  voi  valmistaa etukäteen. Ensin valmistin linssit: liotin niitä muutaman tunnin, huuhtelin ja keitin niitä vain sen verran että  ne pehmenivät mutta eivät muussaantuneet. Keittämisen jälkeen laitoin linssit kulhoon jäähtymään.

2.  Freekehiä liotin puolisen tuntia, minkä jälkeen huuhtelin jyvät.  Öljy lämmitetään pannussa, ja sipulin annetaan paistua läpikuultavaksi  ,   minkä jälkeen lisätään huuhdeltu freekehvehnä.  Freekehiä ja sipulia käännellään pari kertaa,  ja seoksen  annetaan paistua muutama minuutti  , minkä jälkeen lisätään kiehuva vesi.   Pannu peitetään kannella,  ja freekehin annetaan kypsyä minimilämmöllä   noin 15 minuutin ajan,  minkä jälkeen kannattaa tarkistaa onko freekeh pehmennyt,  ja lisätä hieman kiehuvaa vettä jos freekeh tuntuu vielä  kovalta.   Freekeh lisätään jäähtymisen jälkeen mustien linssien joukkoon.

3.  Minulla oli aiemmin uunissa kypsennettyä bataattia, mutta bataatin voi myös kuutioida  ja keittää, ja sen jälkeen paistaa pienessä  öljymäärässä paistinpannulla kunnes bataatti saa väriä. Bataatti lisätään  linssien ja freekehin joukkoon.

4. Salaattiin lisätään  kuutioidut tomaatit ja  paprikat  ,  sekä kevätsipulin leikatut varret .

5.  Kastikkeen ainekset sekoitetaan keskenään,  ja  lisätään salaattiin,  Lopuksi salaattiin lisätään korianterin lehdet.
Ihanan täyttävä ja herkullinen salaatti. Jos salaatin tekoon haluaa käyttää hieman vähemmän aikaa , voi  freekehin korvata bulgurvehnällä,  ja lisätä salaattiin hieman savupaprikaa.

8 kommenttia:

  1. Tuo salaatti näyttää kyllä niin hyvältä♥ Mukavaa perjantai-iltaa ja leppoisaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
  2. Minäkin opin käyttämään Boliviassa (pakon edessä!) salaateissa linssejä, vaikka en niin hirveästi niistä pidäkään. Freekehiä en ole sen sijaan vieläkään kokeillut. Ihanan näköinen salaatti!

    VastaaPoista
  3. Jael, arvaatkin, että mun ongelma ovat just nuo linssit, mutta sellaisen, mistä ei pidä, voi jättää pois tai korvata muulla. Herkullisen näköistä!

    <3

    VastaaPoista
  4. En sallad helt i min smak. Ha en fin lördag!

    VastaaPoista
  5. Salaatti näyttää herkulliselta.
    Linssejä on ties kuinka monta eri sorttia ja väriä.Tukholmassa ja Roomassa voi ostaa linssejä joita ei tarvitse liotella. Samoin on papujen ja kikherneiden kanssa. Olen tottunut syömään linssejä ja paupuja jo noin 30 vuoden ajan. Me syödään usein bulguria (keskikokoista), joka on keitetty yhdessä linssien tai papujen tai kikherneiden kanssa. Vettä noin puoli desilitraa enempi kuin bulguria. Perunaa me syödään vain sillin ja kalan kanssa. Laitan usein hieman pieniä paloja erivärisiä paprikan paloja tai kourallisen herneitä joukkoon. Juuri ennen syöntiä voi leikata persiljaa, ruohosipulia tai vastaavaa päälle. Kaikki tarvikkeet laitetaan kanalihaliemellä maustettuun kiehuvaan veteen, hieman ruokaöljyä, kansi päälle ja liesi hyvin miedolle lämmölle noin 15-20 minuutiksi (riippuen bulgursortista). Kattilan voi jopa nostaa pois liedeltä loppuajaksi, mutta kantta ei kannata nostaa. Bulguri sekoitetaan vasta juuri ennen kuin alkaa syömään. Lisukkeeksi voi siiten keksiä melkein mitä tahaansa. Tuore sallatti hyvän salaattikastikkeen kanssa siinä lisänä on ihan paikallaan, koska mitään muuta kastiketta ei tarvita. Keitetty kananmunakin riittää lihan, kanapojan, kalan tai makkaran sijasta.

    VastaaPoista
  6. Freekehiä en ole itse vielä valmistanut kuin kerran ja tykkäsin, pitääpä tehdä jälleen! Tykkään itse käyttää bataatin tai kurpitsan pannulla jossa myös valkosipulinkynsi, antaa niin hyvin makua. Ja tuo korianteri, ihan paras yrtti, voisin syödä sellaisenaan!

    VastaaPoista
  7. Kuulostaapa salaatilta minun makuuni! (Paitsi korianterin sijaan persiljaa, sillä satun olemaan korianterikammoinen 😁)

    VastaaPoista
  8. Mun piti ihan googlata, että mitä freekeh on ja se onkin Turkissa firik bulgur. On hieman hinnakkaampi laatu, mutta toisaalta sehän on aika riittoisaa. Täällä sitä löytyy myös useista linssisekoituksista. Tykkään tosi kovin tälläisistä ruokaisista salaateista, joissa on käytetty linssejä tai bulguria, sopivat jotenkin ihanasti syksyyn!

    VastaaPoista