Sivut

maanantai 24. elokuuta 2020

Kevennetty brasilialainen limonaadi

Brasilialainen limonaadi on ihana kesäjuoma,  mutta aika sokeripitoinen pakkaus,    joten päätin tehdä siitä  kevyemmän,  sokerittoman  version. Normaalisti brasilialaiseen limonaatiin tulee kondensoitua maitoa, ja joskus sen lisäksi jopa  lisää sokeria.....  Limettien  lyhyt sesonki on vielä täällä,  ja käytän limettejä lähes kaikkeen,  ja esim.  limetin kuivattua kuorta käytin erääseen mausteseokseen.    Tästä juomasta tuli aivan ihanan raikas, ja kookos ja limettihän on ihana kombo muutenkin. 

Kevennetty brasilialainen limonaati (1-2 annosta)

  • 1 limettisitruuna
  • 2 dl kookosmaitoa
  • makeutusta maun mukaan (käytin  steviaa)
  • 1 dl  soodavettä
  • jääkuutioita (min. 6-7 , käytin tässä  10 jääkuutiota mikä teki juomasta ihanan kylmän ja kuohkean)
Pese  ja kuivaa limettisitruuna hyvin, ja leikkaa siitä pois kantaosat.    Leikkaa limettisitruuna palasiksi,  kuorineen.

Laita tehosekoittimeen  (onnistuu varmaan myös sauvasekoittimella)   limettisitruunapalat, kookosmaito, soodavesi ja makeutus.  Blendaa tasaiseksi.

Kaada seos siivilään ,  ja purista kuorimassasta kaikki neste pois.  Laita   juoma uudelleen tehosekoittimeen,  ja lisää  nyt  jääkuutiot.  Sekoita kunnes jääkuutiot täysin murskaantuneet. Nauti juoma heti,  kylmänä.

Lisäämällä rommia  tästä saa kivan drinkin.
Mm, ihanan raikasta..
HK toi markkinoille  vihreän , vegaanisen tuotesarjan, (kaupoissa alkaen tänään 24.8) ja olin virtuaalisesti mukana lehdistötilaisuudessa.  Tosi mukavaa että ruokatalo,  jonka päätuotteet koostuvat lihasta,  tuo tällaisen tuotesarjan markkinoille. Sarjaan kuuluu 4 eri tuotetta:  vihreät pullat, vihreä jauhis,  vihreät burgeripihvit ja vihreät gluteenittomat nuggetit.  Tuotteissa on käytetty  herne-sekä härkäpapuproteiinia. Tuotteet ovat siis vegaanisia , mutta sopivat kaikille, ja ovat kiva lisä  arkiruokaan.  Vihreät pullat ja nuggetit ovat valmiita sellaisenaan,  mutta jauhista käytetään kuten tavallista jauhista,  ja burgerpihvit pitää myös  kypsentää, Tuotteiden hinta on myös maltillinen, eli  3-3.5 euroa per paketti.

Sain 3 pakettia (gluteenittomat nuggetit eivät olleet mukana paketissa)   kokeiltavaksi,  ja ne menivät poikani  perheelle.  Toistaiseksi siellä on syöty  vihreitä kasvispullia ja kasvisjauhista.   Molemmat  pikkutytöt tykkäsivät   pullista, ja  isompi etenkin   ketsupin kanssa;D   Pullat kypsennettiin mikrossa,  ja poikani sanoi että  niistä tuli vähän vetisiä mikrossa,  joten nämä olisi parempi lämmittää  pannulla ,  tai uunissa.
Kasvisjauhiksesta  he tekivät hampurilaispihvejä, jotka kuulemma olivat hyviä.  Kasvisjauhis on vain miedosti maustettu,  joten siinä on hyvä käyttää mausteita maun mukaan, Koostumus oli miniän mukaan hyvä,  ja jauhismassaan lisättiin kreikkalaista jugurttia sekä korppujauhoa.

perjantai 21. elokuuta 2020

Salaatti idätetyillä belugalinsseillä

Minulla on aina linssejä keittiökaapissa: joko punaisia, vihreitä tai pieniä mustia belugalinssejä. Välillä myös  pieniä  vihreänharmaita  du Puy-linssejä.  Etenkin näinä epävarmoina aikoina  kun ei tiedä jos joutuu taas olemaan pitkiä aikoja kotona,   linssit ovat käteviä kun niistä voi valmistaa niin monta eri ruokaa.  Mustia pikku linssejä suosin etenkin salaateissa,   ja aiemmin olen täällä blogissa  julkaissut muutaman ohjeen mustalinssisalaatista,  jotka kuitenkin ovat erilaisia kuin tämä , kuten mustia linssejä munakoison kanssa,  tai  belugalinssisalaatti  punakaalilla.   Tätä salaattia varten idätin  linssit,  jolloin myös niiden ravintoarvo on korkeampi.  Pidän todella paljon  linssi-iduista, ja idätänkin usein erilaisia linssejä.
Idätin linssit kunnes niissä oli pitkät "hännät".  Lämpimällä säällä tähän meni 2 päivää.

Salaatti idätetyillä belugalinsseillä
  • 2.5 dl  belugalinssejä,  idätettynä
  • 2 sellerin vartta, pieneksi pilkottuna
  • 1 pieni punasipuli,  pilkottuna
  • 5 paloiteltua kirsikkatomaattia
  • ½ vihreä chili pilkottuna (tässä voisi käyttää tuoreen chilin sijaan hieman chilihiutaleita)
  • 1 iso tai 2 pienempää valkosipulin kynttä pilkottuna
  • 3 rkl tahinia
  • 1 dl vettä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • ½ tl suolaa
  • kourallinen korianterin lehtiä
Huuhtele linssit, ja laita ne veteen pehmenemään muutamaksi tunniksi.  Idätysopas löytyy täältä.
Kun linssit ovat itäneet ( niissä ei ole pakko olla näin pitkää "häntää")  sekoita linssit ja pilkotut  vihannekset. Sekoita tahini veden, sitruunamehun  ja suolan kanssa, ja sekoita salaattiainesten joukkoon.  Lisää lopussa tuoreet korianterin lehdet.  Jos kuulut niihin jotka eivät pidä korianterista, korvaa se vaikka persiljalla.
Minusta tämä oli tosi hyvää💚

sunnuntai 16. elokuuta 2020

Kesäkurpitsasalaatti

Tässä teille helppo ja herkullinen kesäkurpitsalaatti, jonka  keksin tässä yhtenä päivänä. Ostin pieniä kesäkurpitsoja  , jotka ovat kiinteämpiä kuin isot kesäkurpitsat, ja ne olivat ihan täydellisiä tähän salaattiin. Vaihtoehtoisesti tähän voisi käyttää myös   tummanvihreitä zucchineita,  jotka nekin ovat koostumukseltaan kiinteämpiä kuin isot kesäkurpitsat.

Kesäkurpitsasalaatti
  • 6-7 pientä  kesäkurpitsaa (tai tummanvihreitä zucchinia)
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl oliiviöljyä 
  • ½ tl chilihiutaleita (tai chilimaustetta)
  • ripaus mustapippuria
  • ½ tl suolaa
  • 1 keskikokoinen tomaatti , raastettuna
  • 50 gr fetajuustoa, murusina
Pese, kuivaa ja kuori osa kesäkurpitsojen kuorista, niin että kurpitsan pinnalla on vuoronperään kuorta ja ilman kuorta.  Ota kuorijalla ohuita siivuja   kesäkurpitsoista,  ja laita kesäkurpitsat kulhoon. Lisää  suola,   ja sekoita suola varovaisesti ohuiden kesäkurpitsasiivujen joukkoon.  Anna kesäkurpitsoiden hieman hikoilla, noin puolisen tuntia,   ja pyyhi sen jälkeen  nestettä pois  talouspaperilla.  Kuumenna paistinpannu maksimilämmölle ,  ja paahda kesäkurpitsasiivuja  kuumalla pannulla,  muutaman mnuutin kerrallaan. 

Laita kesäkurpitsasiivut kulhoon, ja lisää  varovaisesti sekoittaen sitruunamehu, oliiviöljy  ja chili. Asettele  kesäkurpitsasiivut tarjoiluastiaan,  ja lisää päälle  tomaattiraastetta, mustapippuria  sekä fetamurusia.  Lisää suolaa , tarpeen mukaan.  Tarjoile kylmänä , vaikkapa alkupalasalaattina.
Hyvää:)
Aamulla aikaisin torilla kun tavaroita oltiin vasta laittamassa esille.. Kesän hedelmiä, mutta löytyi myös nuoria kesäkurpitsoja.

tiistai 11. elokuuta 2020

Vegaaninen limettipiirakka


Suosikkisitrukseni limetit ovat nyt sesongissa täällä ,  ja tein aivan ihanan herkullisen  vegaanisen limettipiirakan.  Harmikseni unohdin kuvata piirakkaa kokonaisena,  ja  muistin sen vasta kun olin leikannut siitä palasia;D   Piirakka on suhteellisen helppotekoinen ,  ja tästä tykättiin paljonkin:)
Ostin melkein puolitoista kiloa  limettejä .  Nämä limetit näyttävät ehkä hieman erilaisilta kuin ne jotka tulevat Suomeen, mutta maku  ja tuoksu on kyllä samanlainen.  Limeteistäkin löytyy eri lajikkeita, ja olen täällä ostanut näitä vähän suurempia,  ja sitten pienempiä, samankokoisia mitä löytyy Suomen marketeista.

Vegaaninen limettipiirakka (25cm piirakkavuoka)
Piirakkapohja
  • 220 gr vehnäjauhoa
  • 2 rkl hienoksi jauhettua mantelia
  • ½ rkl  perunajauhoa
  • ½ tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 1, 25 dl  öljyä (käytin rypsiöljyä)
  • 2 rkl  jääkylmää vettä
Sekoita kulhossa ensin jauhot,  suola ja sokeri,  ja lisää öljy ja jääkylmä vesi sekoittaen , niin että syntyy murumainen seos.  Jos seos tuntuu liian kuivalta, lisää hieman jäävettä.  Muotoile muruista taikinapallo,  ja laita pallo jääkaapppiin vähintään puoleksi tunniksi.

Ripottele jauhoa  leivinalustalle,  ja kauli taikinasta  ohut pohjataikina.  Laitoin piirakkavuokaan  leivinpaperia, jonka öljysin kevyesti. Taikinaa painellaan piirakkapohjaan,   ja pohjaan pistellään reikiä haarukalla.  Piirakkapohjaa paistetaan 200 C asteessa , 15-20 minuuttia, tai kunnes pohja on saanut kauniisti väriä.   Piirakkapohjan annetaan jäähtyä ennen täytteen lisäämistä.

Piirakkatäyte
  • 500 gr kookosmaitoa
  • 1 limetin kuoriraaste
  • 1.25 dl limettimehua
  • 1 dl + 2 rkl sokeria
  • 5.5 rkl  Maizenaa
  • 2 rkl  kookosöljyä
Sekoitan tällaiset ainekset yleensä tasaiseksi joko  tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Ainekset, paitsi kookosöljy ja limettikuoriraaste, sekoitetaan tasaiseksi, minkä jälkeen siihen lisätään kuoriraaste. Seos kaadetaan  kattilaan,  ja  sitä keitetään  keskilämmöllä ,, aina välillä sekoittaen. Kun seos saavuttaa kiehumapisteen,  ja alkaa saostua ,  laske lämpö minimiin,  ja sekoita seosta koko ajan  muutaman minuutin ajan,  kunnes se paksunee.  Ota kattila pois liedeltä,  lisää kookosöljy ja sekoita hyvin. Anna täytteen jäähtyä jonkun verran,  ja kaada se sitten valmiiseen piirakkapohjaan.  Täytteelle pitää antaa aikaa ennenkuin se jähmettyy kunnolla,  joten piirakka on hyvä tehdä edellisenä päivänä,  ja tarjoilla täysin jähmettyneenä ja kylmänä. Huom. Täyte oli vain lievästi makea, joten täytettä kannattaa maistaa valmistusvaiheessa, ja lisätä makeutta jos siltä tuntuu,
Tosi hyvää:)

maanantai 3. elokuuta 2020

Vihreä riisiä Buharan tapaan


Ulkonaliikkumisaikaan täällä oli arkipäivisin   ruokaohjelma,  jossa tunnetut täkäläiset kokit kokkasivat ruokaa omissa kotikeittiöissään.  Ohjelma oli tavallaan interaktiivinen ,  sillä  suoran lähetyksen aikana sai   lähettää kysymyksiä kokille,  joka vastasi niihin parhaansa mukaan. Eräänä päivänä  Aharoni     valmisti  buharalaista riisiä nimeltä  "bakhsh"  . Bakhsh -riisiruoka  kuuluu buharanjuutalaisten (Buhara, Uzbekistan) keittiöön,   ja valmistetaan yleensä   lampaanlihan,  tai joskus naudanlihan kanssa,   mutta tämä minun valmistamani riisi on lihaton ja vegaaninen.   Yleensä ainoa käyttämäni  riisi on riisijauhon muodossa, enkä ole valmistanut varmaan vuosiin mitään riisistä, mutta tämä riisiruoka oli sen verran mielenkiintoinen että  teki mieli valmistaa sitä,  ja lopputulos oli todella herkullinen:). Kun hieman googlailin ohjetta,  huomasin että  sitä voi valmistaa myös kuten tällä videolla.

Vihreää riisiä Buharan tapaan
  • 3 kuppimittaa riisiä, eli noin 600 gr (voi olla joko jasmiini-tai basmatiriisiä ), jota on liotettu vedessä tunnin verran
  • 2 nippua  korianteria ( jos ei pidä  korianterista voi käyttää  persiljaa, mutta korianterilla tästä tulee parempaa)
  • 1 nippu tilliä
  • 65 ml  oliiviöljyä
  • 1 rkl jeeran eli juustokuminan siemeniä (voi käyttää jauhettuna , jos ei löydy kokonaisina siemeniä, ja silloin riittää hieman yli teelusikallinen)
  • 1 iso sipuli, hienonnettuna
  • suolaa maun mukaan
  • 2 tl mustapippuria
  • yhden sitruunan kuoriraaste
  • kiehuvaa vettä 
  1.  Yrttejä leikataan ensin hieman veitsellä,  ja  jauhetaan tämän jälkeen monitoimikoneen pulssi-toiminnalla murumaiseksi.
  2. Öljy lämmitetään paksupohjaisessa, kannellisessa pannussa maksimiteholla,   ja siinä kuullotetaan sipulia , jeeran siemeniä ja mustapippuria  (jos käytetään  jauhettua jeeraa, se lisätään  riisin kanssa)  2  minuutin ajan. Tämän jälkeen  lisätään  yrtit, ja seosta paistellaan 3 minuutin ajan.
  3. Tämän jälkeen lisätään huuhdeltu ja  siivilöity riisi. Seosta sekoitellaan hyvin,  ja lisätään myös suola (1 tl minulla) , sitruunan kuoriraaste sekä jauhtettu jeera , jos ei käytetä siemeniä, Jeeran siemenissä  on paljon miedompi maku kuin  jauhetulla jeeralla. (lisäsin noin 1 tl) 
  4. Tämän jälkeen lisätään kiehuvaa vettä, niin että sitä on sentin riisiseoksen yläpuolella.  Lämpö on tässä vaiheessa koko ajan maksimiteholla.
  5. Riisiseoksen annetaan kiehua maksimilämmöllä 5 minuutin ajan,  kunnes lähes kaikki nesteet ovat haihtuneet.   Riisiä siirretään  nyt pannun keskelle , pois reunoilta keoksi,   ja tästä eteenpäin riisi kypsyy höyryn avulla.  Riisikekoon  tehdään "kuoppia" tikun avulla, kuten tässä kuvassa.
  6. Pannu peitetään kannella,  ja lämpö alennetaan minimiteholle. Riisi saa kypsyä höyryn avulla 40 minuutin ajan.
  7. Tämän jälkeen  riisi siirretään  tarjoiluastiaan. 

Ohjelmassa riisi tarjoiltiin  jauhelihapihvien kanssa. Minulla oli  kukkakaalipihvejä,  mutta en kirjoittanut ohjetta ylös.....