Olin viikonloppuna vieraisilla ja vein mukanani punakaalin,muutaman porkkanan ja belugalinssejä.Niistä tein sitten tosi maistuvan salaatin ja kun tulin kotiin,tein saman itselleni. Tosin tähän omaani tuli myös tuoretta korianteria,jota vierailupaikan emäntä ei voi sietää,mutta jota minä rakastan. Tuo korianteri on tosiaankin sellainen yrtti että siitä joko pitää tai sitten sitä inhoaa....Salaatti on todella hyvää ja kauniin värikästä;belugalinssien kanssa siitä tulee täyttävä.Belugalinssit ovat ihania salaateissa,eivätkä ne keittäessä mene helposti muussiksi kuten vaikka punaiset linssit...
Salaattia ja belugalinssejä
- noin puoli kiloa punakaalia
- 1-2 porkkanaa
- 1 punainen paprika
- muutama kevätsipulin varsi
- muutama murskattu valkosipulin kynsi
- kourallinen tuoretta korianteria
- noin 2 dl belugalinssejä,ennen keittämistä
- kastikkeeseen tuli:makeaa chilikastiketta,soijakastiketta,valkoviinietikkaa(muutkin etikat käyvät) seesamiöljyä
- pippuria,suolaa
Laita linssit likoamaan muutamaksi tunniksi.Jos on aikaa,voi niitä sen jälkeen idätellä joitakin tunteja ennen keittämistä.Linssejä keitetään kymmenisen minuuttia,kunnes ne ovat pehmeitä mutta eivät muussimaisia.Linssit laitetaan siivilään sillä välin kun salaattia kootaan. Kaali leikataan ohuiksi suikaleiksi,porkkana raastetaan,paprika paloitellaan pieniksi kuutioiksi ja keväsipulin varret:sekä vihreät että valkoiset osat,leikataan vajaan sentin pituisiksi paloiksi.En ottanut kastikeainesten määrää ylös, mutta niitä lisätään ja maistellaan kunnes maku on sopivaa.Tässä pitäisi tuntua sekä makeutta että suolaisuutta,hapokkuutta ja tulisuutta. Linssit sekoitetaan salaatin kanssa ja lopuksi lisätään korianterin lehdet,jos niitä käytetään.Salaatti maistuu paremmalta jos odotellaan vähintään tunnin ennen syömistä...
Makean chilikastikkeen tein itse,ja ohjeen otin viikonlopun lehdestäni.Makean chilikastikkeen valmistus on todella helppoa ja tässä ohje:
Makea DIY-chilikastike
Makea DIY-chilikastike
- 200 gr sokeria
- 250 gr omenasiiderietikkaa (tai riiisietikkaa)
- 3 punaista chiliä
- 1 tl chilihiutaleita
- 5 valkosipulinkynttä
- 4 rkl kalakastiketta
- 2 rkl omenasiideri-tai riisietikkaa
Chileistä poistetaan siemenet ja chilit pilkotaan mahdollisimman pieniksi paloiksi. Chilipalat,sokeri,etikka ja chilihiutaleet laitetaan kattilaan,ja seosta keitetään hiljalleen 25 minuuttia,kunnes seos on hieman siirappimaista. Kattila otetaan liedeltä ja siihen lisätään murskatut valkosipulin kynnet,kalakastike sekä 2 rkl etikkaa. Kastiketta säilytetään jääkaapissa suljetussa pullossa,ja se säilyy siellä muutaman kuukauden.Enpä taidakkaan enään ostaa kaupan valmista makeaa chilikastiketta......
Veljeni tuli Suomesta käymään ja tarjosi tänään lounaan torin lähellä olevassa Miznon-gourmeekaturuokapaikassa,jossa kaikki ruoka tarjotaan pitaleivässä,myös jälkiruuat....Tämä Miznon ja pari muuta samannimistä paikkaa Tel Avivissa kuuluvat täällä tunnetulle,eksentriselle keittiömestarille,jonka ihanan kukkakaaliohjeen postasin täällä. Ja kukkakaalejahan tuolla olikin näkyvästi,sekä raakoja että uunissa paahdettuja...
Eksentrinen keittiömestari on tunnettu myös intohimoisesta suhteestaan tomaatteihin....
Tomaatteja oli kauniissa rivissä.Miten he olivatkin löytäneet lähes identtisiä tomaatteja.....
Sillä välin kun odottelimme annoksiamme kävimme hakemassa pitan reunapaloja, tahinia,suolakurkkuja ja erilaisia kastikkeita,joita sai ottaa vapaasti.
Sitten saimme annoksemme.Veljeni annoksessa vasemmalla oli ohuesti leikattua lihaa,tahinia,yrttejä ja kasviksia ja minun pitassani oli paahdettua tomaattia ,sipulia sekä mustekalaa ja ihanalta maistuvaa kastiketta. Hyvää oli eikä ihme että nuo paikat ovat aina täynnä. Suosiota lisää varmaan myös henkilökunnan luoma mahtavan energinen ilmapiiri,ja kun tilausta tehdessä kysyttiin mille nimelle tilaus tulee niin myös pois lähtiessä muistettiin asiakkaan nimi:) Miznon löytyy myös Pariisista.
Hauska idea yhdistää linssejä ja punakaalia. Syödäänkö siellä muuten yleisesti paprikaa raakana? Minä olen nähnyt sitä tarjottavan raakana Suomen lisäksi vain Ruotsissa ja Sveitsissä.
VastaaPoistaMinä ihastuin korianteriin heti ensimmäisellä kerralla. Sitä oli reilu kymmenen vuotta sitten Pariisissa yhden vietnamilaisravintolan (joka lopetti mystisesti saman reissumme aikana niin, että lautaset jäivät pöytiin!) useissa annoksissa.
Luimupupu:yleensäkin tykkään käyttää linssejä salaateissa ja etenkin näitä belugalinssejä,mutta kaalin kanssa ei ole aiemmin tullut yhdistettyä.Juu paprikaa käytetäänh paljon raakana salaateissa.
PoistaKorianteri oli minulla ensin hyi mutta sitten rakastuin se oli menoa ja nykyään en voi kauan olla ilman tuoretta korianteria.Mutta monet inhoavat sen tuoksua eivätkä uskalla maistaa....
Hyvääää...njamm....
VastaaPoistaAnneli;D
PoistaMeinasin kirjoittaa, että hyvä yhdistelmä linssi ja punakaali, mutta onneksi luin ensin luimupupun kommentin. GMTA.
VastaaPoistaAllu;D Hyvä yhdistelmä onkin.,
PoistaVilken fräsch sallad. Jag har svårt för färsk koriander och undviker det helst :) Ha en fin dag!
VastaaPoistaHovkonditorn:Tack,gott och fräscht. Antingen gillar man koriander eller inte;D
PoistaNäyttääpä hyvältä! Kaalit ovat nyt Suomessa sesongissa ja niitä pitäisikin ahkerammin käyttää talvisalaattien pohjana. Belugalinssit ovat suosikkilinssejäni, harmi vain jälkikasvu ei ole yhtä ihastunut.
VastaaPoistaPaula:tosi hyvää onkin. Kaalit ovat suosikkejani ja yritänkin käyttää niitä paljon. Itse asiassa osa noista kasviksista päätyi myös wokkipannuun. Belugat ovat tosi ihania;harmi ettei jälkikasvu niistä välitä...
PoistaOooh! mäkin haluan tuonne syömään! :D ja siis, salaatin on pakko olla hyvää jos resepti alkaa sanoilla "puoli kiloa punakaalia" t. kaalihullu
VastaaPoistaAnne;mä uskon;D Olen monta kertaa mennyt ohi mutta vasta nyt kun veli tuli Suomesta niin söin tuolla.Ihanaa ruokaa ja tunnelmaa;tosin kun en syö lihaa niin vähemmän vaihtoehtoja mutta löytyi kiva merellinen annos:) Kaalihullu olen minäkin!
PoistaTulin kauniin instakuvan perässä napatakseni salaatin ohjeen koneelle talteen, mutta täällähän oli muutakin kaunista! Herkullsia kuvia, mäkin söisin tuolla enemmän kuin mielelläni. :-D
VastaaPoistaPS: parhaat tyypit tykkää korianterista... ;-)
Riitta:kiitos,salaatti oli ihanaa ja samoin lounaspaikka:) Veljeni,jolla on ollut ruokapaikkoja Helsingissä ja nytkin (Casa Italia) mietti että miten tuollainen paikka sopeutuisi sinne;D Jeps,right you are;D
PoistaKorianteri on ehkä lempi yrttini! Ja tämän kastikeohjeen otan kyllä talteen;)
VastaaPoistaMama Gastro:minäkin olen hulluna siihen! Ja tosi helppo onkin itse tehdä makeaa chilikastiketta:)
PoistaRakastan korianteria, mutta ymmärrän myös niitä, joiden mielestä se maistuu marjaluteelle. Teen itse melko usein lounaaksi hyvin samanlaista salaattia, mutta laitan siihen tuoretta vihreää chiliä ja kastikkeksi vain oliiviöljyä ja sitruunaa. Herkullisen näköinen katuruokamesta! Olen hyvin kateellinen noista kypsistä tomaateista... :)
VastaaPoistaSelina:korianteri tosiaankin jakaa ihmiset sellaisiin
Poista,jotka siitä pitävät ja sitten sellaisiin ,jotka sitä inhoavat yli kaiken. Vihreä chili oliskin kiva lisä vielä tuossa minunkin salaatissani:) Ja katuruokamesta oli kyllä kivan näköinen kukkakaaleineen ja tomaatteineen;D
Kas vain, ensimmäistä kertaa tulin nuuhkimaan löytyisikö kivoja kasvisreseptejä, ja heti ensimmäinen resepti kolahti! Tätä on kokeiltava! Meilläkin on ongelmia korianterin kanssa, koska itse pidän siitä valtavasti, mutta yksi lapsista inhoaa sitä niin paljon, ettei kerta kaikkiaan voi syödä mitään missä sitä on. Helppohan salaatista tosin on tehdä kaksi versiota, koska yrtti lisätään vasta lopussa. Chilikastiketta pitää vähän tuunata (mistä mä nyt muka kalakastiketta hankkisin? ;) ), mutta kuulostaa kyllä lupaavalta! Mitä muuten ovat belugalinssit, ihanko vain niitä tavallisia vihreitä linssejä?
VastaaPoistaAuringon alla>kiva että tulit tänne käymään:) Tuo korianteri on tosiaankin sellainen,joka jakaa ihmiset;D Ja tuon kalakastikkeen voisi tuossa kyllä korvata soijakastikkeella,toivottavasti sitä löytyy teilläpäin? Belugalinssit ovat mustia linssejä,jotka keitettäessä muuttuvat tummanharmaiksi,mutta ihan hyvin nekin voi korvata vihreillä linsseillä,.
PoistaTodella kaunis väriloisto salaatissa! Minulla taitaakin olla kaikki aineksiet (vain korianteri puuttuu - sen ostan huomenna töistä kotiin tullessa - kuulun siihen joukkoon joka todella tykkää korianterista). Kiva juuri tälläisia rukaisia salaatteja nyt talvessa syödä.
VastaaPoistaJa tuo tomaatti-rivi-valokuva on aivan loistava, Jael!
Nina:kiitos:) Itsekin pidin paljon noista väreistä ja sen vuoksi kai noita aineksia valikoituikin,mutta makuhan on pääasia ja se oli tosi hyvä:) Täälläkin on viileämpää niin tuollaiset salaatit maistuvat. Kiitos Nina,tuossa ravintolassa oli sen keittiömestarin tomaattifiksaation johdosta mitä kauneimpia tomaatteja;D
PoistaKorianterista voi myös oppia pitämään. Mulla siihen meni melkein 10 vuotta, mutta lopulta se onnistui ;)
VastaaPoistaMinullakin se on opittu tapa.Aluksi inhosin sitä mutta sen jälkeen se oli menoa;D
VastaaPoistaTätähän on ihan pakko tehdä. Kävin ostamassa linssejäkin tätä reseptiä varten. Juuri sopiva salaatti tähän vuodenaikaan, kiitos.
VastaaPoistaSauvajyvänen:Kiva kuulla:) Toivottavasti tykkästi!
PoistaOi, mitä herkkuja ♥
VastaaPoistaLeena;täällä on niin herkullisia paikkoja:) kun vaan pääsis kaikkia testaamaan;D
PoistaKiitokset inspiraatiosta blogissani :-) Ja tuotakin salaattia pitäisi Copycatin taas kokeilla!
VastaaPoistaMinna:kiva kuulla että täältä on löytynyt jotain inspistä:) Ja Copycat varmaan tykkäisi tästä salaatista,on hyvää:)
Poista